Pilniks 10.02.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jaki macie sposób na czyste powietrze pozbawione smogu w swoim własnym domu? Jeszcze chwile temu chciałem założyć rekuperacje wyłącznie dla czystego powietrza. Zostałem jednak przekonany, że nie jest to zbyt efektywne rozwiązanie.Oczywiście, filtrujemy powietrze non-stop jednak jakość filtrów jest znacznie gorsza od tej stosowanej w oczyszczaczach powietrza a i przepływy są większe niż w przypadku wentylacji grawitacyjnej. Poradzono mi, żeby zastosować zwykłe oczyszczacze powietrza. Do tego chcę zastosować filtr w oknach, które nawiewają powietrze do domu:https://brevis.com.pl Nie jest to idealne rozwiązanie, ale lepsze niż instalowanie tylko po to rekuperacji. Idealnie możnaby zastosować gruntowy żwirowy wymiennik ciepła, ale nie mam miejsce na działce na niego. Wówczas powietrze byłoby najczystsze a i koszty jego filtracji najniższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 10.02.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ktoś cię wprowadził w błąd odnośnie rekuperacji. Po pierwsze przepływy są takie jak sobie ustawisz chcesz małe to będą małe chcesz duże to będą duże. Po drugie możesz sobie założyć filtry jakie chcesz , chcesz takie by filtrowały więcej będą filtrować więcej i szybciej się zapychać, chcesz by filtrowały mniej to będą dłużej służyć. Na pewno lepsze rozwiązanie od oczyszczacza powietrza który filtruje powietrze zanieczyszczone już z pomieszczenia i ma mocno ograniczoną wydajność.Co do nawiewników nie mam żadnego doświadczenia ale jakoś ciężko mi uwierzyć w skuteczność filtracji przy grawitacyjnej wentylacji na jakimś zadowalającym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 możesz założyć profesjonalny rekuperator z filtrami jak do sali operacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jaki macie sposób na czyste powietrze pozbawione smogu w swoim własnym domu? Rekuperacja z przyzwoitymi filtrami (M5 minimum - F7 albo lepsze jak walczysz ze smogiem). Faktycznie, PMów produkowanych w domu nie usunie - ale przed zewnętrznymi chroni skutecznie (zależnie od upodobania i zainstalowanych filtrów). A co jest w powietrzu wywiewanym (nawiewanym też) możesz zobaczyć wtym wątku Przy WG nie jesteś w stanie skutecznie filtrować, bo filtry stawiają zazwyczaj duże opory a WG nie jest w stanie skutecznie działać nawet przy braku dodatkowych oporów, a co dopiero z filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts