Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WAGO jak blok rozdzielczy

Recommended Posts

Witam,

Czy można złączki WAGO 221 w wersji na 6mm2 zastosować w rozdzielnicy elektrycznej jako zastępstwo "bloku rozdzielczego"?

Nie mogę zastosować normalnego bloku rozdzielczego ze względu na to iż nie mam już miejsca (deweloper poskąpi na wielkości szafy).

Złączki WAGO planuję osadzić w dedykowanym adapterze montażowym na szynę TH35 (3 fazy zajmą łącznie 2 pola), pójdzie to tak:

1. OD FR (63A) do WAGO 221 - 615 na przewodzie linka 6mm2

2. Od złączki do różnicówki "a" i "b" też linka 6mm2

3. Od złączki do wskaźnika obecności fazy 1.5mm2 linka

4. Od złączki do pośredniego licznika prądu MEW-01 też 1.5mm2 linka

5. Od złączki do rozdzielnicy multimedialnej na poddaszu 2.5mm2 drut

i tak 3 fazy, najmocniejszym odbiornikiem energii elektrycznej jest płyta indukcyjna ~7kW.

Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe (OBO) jest podłączone z FR za pomocą listwy grzebieniowej 12mm2.

Obciążalność prądowa szybkozłączki to 32A więc bez problemu spełni swoje zadanie. Są zresztą dedykowane zestawy - o czym chyba piszesz i co chcesz zastosować..

[ATTACH=CONFIG]440763[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440764[/ATTACH]

Edytowane przez CityMatic

Obciążalność prądowa szybkozłączki to 32A więc bez problemu spełni swoje zadanie. Są zresztą dedykowane zestawy - o czym chyba piszesz i co chcesz zastosować..

[ATTACH=CONFIG]440763[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440764[/ATTACH]

Dziękuję za odpowiedź.

Dokładnie taki adapter mam już zamówiony tylko w wersji 510 (czyli na złączki do 6mm2).

Szybkozłączka z serii do 6mm2 wg. producent ma obciążalność do 41A, to teoria ale jak praktyka (nigdzie nie znalazłem choćby zdjęcia z taki zastosowaniem, nie pokazowym).

Szybkozłączka z serii do 6mm2 wg. producent ma obciążalność do 41A, to teoria ale jak praktyka (nigdzie nie znalazłem choćby zdjęcia z taki zastosowaniem, nie pokazowym).

Są , tylko rzadko, teraz jak powszechnie w hurtowniach pojawiły się adaptery montażowe https://www.automation24.pl/adapter-montazowy-wago-221-510?previewPriceListId=1&refID=adwords_shopping_PL&gclid=EAIaIQobChMI9-O7z4zM5wIVFc13Ch13IQM1EAkYDSABEgLAiPD_BwE w tak niskiej cenie będzie to bardziej częste, niż zaciski śrubowe.

Są , tylko rzadko, teraz jak powszechnie w hurtowniach pojawiły się adaptery montażowe https://www.automation24.pl/adapter-montazowy-wago-221-510?previewPriceListId=1&refID=adwords_shopping_PL&gclid=EAIaIQobChMI9-O7z4zM5wIVFc13Ch13IQM1EAkYDSABEgLAiPD_BwE w tak niskiej cenie będzie to bardziej częste, niż zaciski śrubowe.

Dopytam się jeszcze o wersje na przewód typu drut:

[ATTACH=CONFIG]440765[/ATTACH]

Czy można zastosować takie szybkozłączki dla połączenia przewodu N do różnicówki zamiast "Listwa zaciskowa na szynę". Czy tu problemem nie będzie zastosowanie tylko do 2.5mm2?

Bo złączki w wersji x8 mogłaby obsłużyć nawet do 3 róznicówek na jednym adapterze, po 7 obwodów dla każdej.

[ATTACH=CONFIG]440766[/ATTACH]

Edytowane przez 3rav

Czy można zastosować takie szybkozłączki dla połączenia przewodu N do różnicówki zamiast "Listwa zaciskowa na szynę". Czy tu problemem nie będzie zastosowanie tylko do 2.5mm2?

Bo złączka w wersji x8 mogłaby obsłużyć nawet do 3 róznicówek na jednym adapterze, po 7 obwodów dla każdej.

[ATTACH=CONFIG]440766[/ATTACH]

W tym przypadku mam pewne wątpliwości co do samej idei zastosowania wyłącznika różnicowo-prądowego do kilku obwodów i połączenia ich wyjść przez taki zestaw.

W rozdzielniach system Wago stosuje się na listwach i takich złączkach więc myślę , że nie warto jest "wyważać drzwi już otwartych"

[ATTACH=CONFIG]440767[/ATTACH]

Edytowane przez CityMatic

W tym przypadku mam pewne wątpliwości co do samej idei zastosowania wyłącznika różnicowo-prądowego do kilku obwodów i połączenia ich wyjść przez taki zestaw.

W rozdzielniach system Wago stosuje się na listwach i takich złączkach więc myślę , że nie warto jest "wyważać drzwi już otwartych"

[ATTACH=CONFIG]440767[/ATTACH]

Z załączonego zdjęcia wynika że ta złączka łączy tylko pojedyncze przewody (przewód - złączka - przewód).

Myślałem raczej o zastąpieniu złącza śrubowego jak na poniższym zdjęciu.

Ja widzę tu przewagę złączek WAGO z adapterem to iż zajmują mniej miejsca.

[ATTACH=CONFIG]440768[/ATTACH]

Za duże ryzyko od takiej złączki zasilić np. trzy RCD.

A listew zaciskowych na euroszynę jest w brud.

Tyle że szukam bardzo kompaktowego rozwiązania, zainteresowałem się złączkami WAGO serii 773 na 4mm2 (zobaczę jak przyjdą czy są solidne).

[ATTACH=CONFIG]440842[/ATTACH]

PS. Nie zasilić RCD tylko "zgrupować" przewody neutralne, jedna RCD - jedna złączka.