3rav 12.02.2020 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Witam, Czy można złączki WAGO 221 w wersji na 6mm2 zastosować w rozdzielnicy elektrycznej jako zastępstwo "bloku rozdzielczego"? Nie mogę zastosować normalnego bloku rozdzielczego ze względu na to iż nie mam już miejsca (deweloper poskąpi na wielkości szafy). Złączki WAGO planuję osadzić w dedykowanym adapterze montażowym na szynę TH35 (3 fazy zajmą łącznie 2 pola), pójdzie to tak:1. OD FR (63A) do WAGO 221 - 615 na przewodzie linka 6mm22. Od złączki do różnicówki "a" i "b" też linka 6mm23. Od złączki do wskaźnika obecności fazy 1.5mm2 linka4. Od złączki do pośredniego licznika prądu MEW-01 też 1.5mm2 linka5. Od złączki do rozdzielnicy multimedialnej na poddaszu 2.5mm2 drut i tak 3 fazy, najmocniejszym odbiornikiem energii elektrycznej jest płyta indukcyjna ~7kW. Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe (OBO) jest podłączone z FR za pomocą listwy grzebieniowej 12mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) Obciążalność prądowa szybkozłączki to 32A więc bez problemu spełni swoje zadanie. Są zresztą dedykowane zestawy - o czym chyba piszesz i co chcesz zastosować..[ATTACH=CONFIG]440763[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440764[/ATTACH] Edytowane 12 Lutego 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 12.02.2020 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Obciążalność prądowa szybkozłączki to 32A więc bez problemu spełni swoje zadanie. Są zresztą dedykowane zestawy - o czym chyba piszesz i co chcesz zastosować.. [ATTACH=CONFIG]440763[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440764[/ATTACH] Dziękuję za odpowiedź. Dokładnie taki adapter mam już zamówiony tylko w wersji 510 (czyli na złączki do 6mm2). Szybkozłączka z serii do 6mm2 wg. producent ma obciążalność do 41A, to teoria ale jak praktyka (nigdzie nie znalazłem choćby zdjęcia z taki zastosowaniem, nie pokazowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Szybkozłączka z serii do 6mm2 wg. producent ma obciążalność do 41A, to teoria ale jak praktyka (nigdzie nie znalazłem choćby zdjęcia z taki zastosowaniem, nie pokazowym). Są , tylko rzadko, teraz jak powszechnie w hurtowniach pojawiły się adaptery montażowe https://www.automation24.pl/adapter-montazowy-wago-221-510?previewPriceListId=1&refID=adwords_shopping_PL&gclid=EAIaIQobChMI9-O7z4zM5wIVFc13Ch13IQM1EAkYDSABEgLAiPD_BwE w tak niskiej cenie będzie to bardziej częste, niż zaciski śrubowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 12.02.2020 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) Są , tylko rzadko, teraz jak powszechnie w hurtowniach pojawiły się adaptery montażowe https://www.automation24.pl/adapter-montazowy-wago-221-510?previewPriceListId=1&refID=adwords_shopping_PL&gclid=EAIaIQobChMI9-O7z4zM5wIVFc13Ch13IQM1EAkYDSABEgLAiPD_BwE w tak niskiej cenie będzie to bardziej częste, niż zaciski śrubowe. Dopytam się jeszcze o wersje na przewód typu drut: [ATTACH=CONFIG]440765[/ATTACH] Czy można zastosować takie szybkozłączki dla połączenia przewodu N do różnicówki zamiast "Listwa zaciskowa na szynę". Czy tu problemem nie będzie zastosowanie tylko do 2.5mm2? Bo złączki w wersji x8 mogłaby obsłużyć nawet do 3 róznicówek na jednym adapterze, po 7 obwodów dla każdej. [ATTACH=CONFIG]440766[/ATTACH] Edytowane 12 Lutego 2020 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) Czy można zastosować takie szybkozłączki dla połączenia przewodu N do różnicówki zamiast "Listwa zaciskowa na szynę". Czy tu problemem nie będzie zastosowanie tylko do 2.5mm2? Bo złączka w wersji x8 mogłaby obsłużyć nawet do 3 róznicówek na jednym adapterze, po 7 obwodów dla każdej. [ATTACH=CONFIG]440766[/ATTACH] W tym przypadku mam pewne wątpliwości co do samej idei zastosowania wyłącznika różnicowo-prądowego do kilku obwodów i połączenia ich wyjść przez taki zestaw. W rozdzielniach system Wago stosuje się na listwach i takich złączkach więc myślę , że nie warto jest "wyważać drzwi już otwartych" [ATTACH=CONFIG]440767[/ATTACH] Edytowane 12 Lutego 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 12.02.2020 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 W tym przypadku mam pewne wątpliwości co do samej idei zastosowania wyłącznika różnicowo-prądowego do kilku obwodów i połączenia ich wyjść przez taki zestaw. W rozdzielniach system Wago stosuje się na listwach i takich złączkach więc myślę , że nie warto jest "wyważać drzwi już otwartych" [ATTACH=CONFIG]440767[/ATTACH] Z załączonego zdjęcia wynika że ta złączka łączy tylko pojedyncze przewody (przewód - złączka - przewód). Myślałem raczej o zastąpieniu złącza śrubowego jak na poniższym zdjęciu. Ja widzę tu przewagę złączek WAGO z adapterem to iż zajmują mniej miejsca. [ATTACH=CONFIG]440768[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.02.2020 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Bo złączki w wersji x8 mogłaby obsłużyć nawet do 3 róznicówek na jednym adapterze, po 7 obwodów dla każdej. Za duże ryzyko od takiej złączki zasilić np. trzy RCD. A listew zaciskowych na euroszynę jest w brud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 14.02.2020 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Za duże ryzyko od takiej złączki zasilić np. trzy RCD. A listew zaciskowych na euroszynę jest w brud. Tyle że szukam bardzo kompaktowego rozwiązania, zainteresowałem się złączkami WAGO serii 773 na 4mm2 (zobaczę jak przyjdą czy są solidne). [ATTACH=CONFIG]440842[/ATTACH] PS. Nie zasilić RCD tylko "zgrupować" przewody neutralne, jedna RCD - jedna złączka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.02.2020 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Nie zasilić RCD tylko "zgrupować" przewody neutralne, jedna RCD - jedna złączka. Pamiętaj że żyła neutralna jest żyłą roboczą i płynie w niej prąd, jaki no to już zależy ile obwodów podłączysz pod różnicówkę i jak je obciążysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts