Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wybaczam :) Ostatnio np. wymieniłem łożysko w pralce za 32 zł, gdzie w serwisie kosztuje z usługa i dojazdem ponad 300 zł.

Ciagle myślisz jak Polak z lat 90tych. Ja nie widzę przyjemnosci w naprawieniu łozyska w pralce bo zajmuje to kupę czasu i nie zawsze konczy sie sukcesem. Co z tego że wydam tylko 32zl na lozysko jak stracę kilka h mojego czasu za ktory mi płacą średnio 100zł/h. Dlatego wolę się ubezpieczyć i niech ktoś sobie zarobi na naprawie a ja sobie zarobie robiąc moje rzeczy.

Co do awaryjności moich sprzętów to nie sądze żeby 3 awarie w 5 lat to było coś nietypowego. Petrząc po rodzinie i znajomych to zdarza się nawet częściej,zwlaszcza po okresie gwarancyjnym.

A PZU dało mi najlepszą cenę na ubezpieczenie domu sposród wszystkich TU w ktorych pytałem. Może przy OC/AC aut odstają od konkurencji ale segment ubezpieczen mienia raczej mają tańszy.

Edytowane przez Toty
https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8049307

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak przy 100zł/h nie wychodziłbym z pracy i nie kazał wymieniać łożysk a zadzwonił po kolejną pralkę. Jednak myślę że trzeba mocno być oderwanym aby sądzić że wszyscy tak mają. Jest multum ludzi którzy chcą i potrafią coś naprawić -często dla samej satysfakcji ale bardzo często dla niechęci do pozbywania się, nieraz ciężko, zarobionych pieniędzy. Sam stanąłem kiedyś przed takim dylematem - naprawa pralki i większy TV na mistrzostwa świata czy nowa pralka. Wybór był chyba oczywisty.
https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8049371

• 4 months później...

Witam,

Czy ktos moglby wytlumaczyc i rozlozyc na czynniki pierwsze fakture rozliczeniowa z Tauron w net billingu?

Jest to pierwsza faktura od montazu PV do momentu zmiany taryfy w ich systemie z g11 na g12w. Czyli jakies 21 dni kalendarzowych.

Dlaczego na koncie prosumenckim jest tylko 22,45zl, skoro wprowadzilem/sprzedalem im 548kWh a pobralem "tylko" 51kWh z sieci? To po ile oni ode mnie kupuja te kWh????

Nijak mi sie to nie moze zgodzic z cenami srednimi miesiecznymi za kwiecien i maj... Gdzie jest informacja po ile Tauron kupuje ode mnie kazda kWh wprowadzona do sieci?

Przeciez, jesli to tak ma wygladac, ze za oddane 550kwh a pobrane z sieci 1/10 z tego zostaje na koncie 22 zlote to to jest jakis OBŁĘD.

Dlaczego nie ma czystych przejrzystych zapisow w tej fakturze, po jakiej cenie w jakim okresie sprzedawalem im prad? Przeciez to totalne pole do nadużyć... Co mi z zapisu, ze srednia miesieczna cene moge sobie sprawdzic w necie? Faktura to dokument finansowy i rozliczeniowy miedzy Stronami Umowy. To jakby na paragonie fiskalnym ze sklepu nie bylo cen tylko odnosnik do www i o luczaj sobie sam kliencie (petencie?!?!?)

Czemu Prosument nie ma indywidualnego konta-profilu, do ktorego moglby sie zalogowac i miec dostep do wszystkich danych, lacznie z saldem prosumenckim i historia sprzedazy, cen itd itp?

Czy taki sam burdel bedzie przy rozliczaniu godzinowym?

854cec5868303096med.jpg

57de82081d5f8716med.jpg

https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8065196

Faktycznie rozliczenie jakieś niepełne, z tym że tu jest część kwietnia i część maja i za 548 oddanych wyliczono depozyt 22,45, a biorąc cenę za kwiecień to winno być ok. 278.

Dodatkowo ten depozyt pomniejsza opłatę za pobraną wraz z dystrybucją a powinien pomniejszyć tylko en. czynną.

Pisać reklamację

https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8065216

• 3 weeks później...

Witam,

Za Twoją namową złożyłem od razu reklamację, oczywiście jest już po terminie zarówno 14 dni roboczych jak i 14 dni kalendarzowych, złożone dwa ponaglenia, żeby w końcu zajęli się sprawą i dalej nic, zero odpowiedzi. Co w sytuacji gdy Tauron nie dotrzymuje przepisowego terminu rozpatrzenia sprawy?

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czy jest jakakolwiek przewaga rocznego rozliczenia prosumenta w netbilingu z na przykład comiesięcznym lub co dwumiesięcznym rozliczeniem?

Domyślam się, że jest różnica w wysokości jakiejś opłaty stałej z uwagi na większą liczbę faktur do wystawienia.

Ale czy jest jakikolwiek zysk w złotówkach z rocznego rozliczenia w netbilingu względem comiesięcznego? Albo jakaś inna forma zysku dla mnie na przykład że coś się bilansuje z depozytu lato z zimą?

Domyślnie jestem w rozliczeniu rocznym ale myślę o przejściu na rozliczenie rzeczywiste comiesięczne. Co zyskam a co stracę na takim ruchu?

Strasznie irytuje mnie Tauron i jego ciągłe pomyłki związane z fakturami, dlatego boję się, że jak będę miał roczne rozliczenie to w ogóle nie wyłapie potencjalnych błędów.

https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8067586

Zaloz sobie konto na eLicznik Taurona:

logowanie.tauron-dystrybucja.pl

jesli masz jut eBOK Taurona to sa te same dane do zalogowania, musi byc tylko wlaczone.

Po 1 albo 2 dniach bedziesz mial dostep do danych, tyle to niestety trwa.

Funkcjonalnosc tez nie jest najlesza ale lepsze to niz nic.

Tez dopiero przed paru dniami odkrylem ta strone i ze moge sprawdzic moje odczyty energi oddanej i pobranej.

Udanych odczytow... :)

https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8068182

• 4 weeks później...
Faktycznie rozliczenie jakieś niepełne, z tym że tu jest część kwietnia i część maja i za 548 oddanych wyliczono depozyt 22,45, a biorąc cenę za kwiecień to winno być ok. 278.

Dodatkowo ten depozyt pomniejsza opłatę za pobraną wraz z dystrybucją a powinien pomniejszyć tylko en. czynną.

Pisać reklamację

Wlasnie dostalem odpowiedz na reklamacje tej faktury, mieli na to 14 dni a odpisali po 1.5 miesiaca....

Dalej nic z tego nie rozumiem, pomozecie?

"Data wpływu: 22.06.2023 r.

Sprawa: rozliczenie mikroinstalacja

Numer sprawy:

Nr płatnika:

Dzień dobry,

sprawdziliśmy Pana fakturę T/K1/0471496/23 i nie zauważyliśmy nieprawidłowości w rozliczeniach.

Depozyt

Wyprodukowana energia może być wykorzystywana na bieżąco (tzw. autokonsumpcja). Nadwyżki, czyli energia, której Prosument nie zużyje w czasie rzeczywistym, będzie sprzedawana do sieci. Środki uzyskane z jej sprzedaży trafią do tzw. depozytu prosumenckiego. Będzie można je wykorzystać na potrzeby zakupu energii z sieci. Kwota środków zgromadzonych w depozycie prosumenckim będzie mogła być rozliczana na Pana koncie prosumenckim przez 12 miesięcy od dnia przypisania jej, jako depozyt.

Depozyt pokrywa koszty energii elektrycznej podlegającej sprzedaży bez opłat handlowych

i opłat dystrybucyjnych. Depozyt może być wykorzystany od miesiąca następnego, w którym powstał, ale tylko do wysokości brutta sprzedaży w danym miesiącu.

Rozliczenie

Sprzedaż energii za okres 1.05.2023 r. do 19.05.2023 r. wyniosła 22,45 zł (str. 3 faktury – rozliczenie sprzedaży energii elektrycznej, kwiecień – 3,57 zł, maj – 22,45 zł), dlatego w fakturze T/K.... rozliczyliśmy depozyt tylko w wysokości 22,45 zł.

Dodatkowa informacja

Depozyty niewykorzystane prezentowane będą na kolejnych fakturach, jako depozyt z okresów poprzednich

"

Zdumiewa mnie ten akapit:

Rozliczenie

Sprzedaż energii za okres 1.05.2023 r. do 19.05.2023 r. wyniosła 22,45 zł (str. 3 faktury – rozliczenie sprzedaży energii elektrycznej, kwiecień – 3,57 zł, maj – 22,45 zł), dlatego w fakturze T/K1/0471496/23 rozliczyliśmy depozyt tylko w wysokości 22,45 zł.

Dlaczego TYLKO 22.45ZL skoro oddalen do sieci ponad 500kwh? A cena skupu za maj to 38gr/kwh?

Czy tylko ja tu czegos nie rozumiem?

https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8070483

Naprawde nikt nie ma miesiecznego rozliczenia i nie skonfrontuje wad i zalet z rocznym?

No ja mam miesięczne od trzech lat bo jakoś tak wtedy chciałem miesięczne. Przy rocznym pewnie są mniejsze opłaty stałe bo odczyt tylko raz w roku

https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8070540

A jak rozliczaja energie oddana do sieci w miesiwcznych fakturach?

Mnie zdumiewa ten akapit z odpowiedzi na moja reklamacje:

Rozliczenie

Sprzedaż energii za okres 1.05.2023 r. do 19.05.2023 r. wyniosła 22,45 zł (str. 3 faktury – rozliczenie sprzedaży energii elektrycznej, kwiecień – 3,57 zł, maj – 22,45 zł), dlatego w fakturze T/K1/0471496/23 rozliczyliśmy depozyt tylko w wysokości 22,45 zł.

Dlaczego TYLKO 22.45ZL skoro oddalem do sieci ponad 500kwh? A cena skupu za maj to 38gr/kwh?

Kiedy w depozycie pojawi sie kasa za oddane ponad 500kWh do sieci w zaledwie 22 dni (takiego okresu dotyczy reklamowana faktura rozliczeniowa)

https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8070574

Odpowiedź jest raczej prosta. Oni sami mogą nie widzieć dlaczego tak jest. Na infolinii niczego się nie dowiesz. Moim zdaniem rozliczenie miesięczne mija się z celem. Nie wiadomo jak oni obliczają cenę energii wytworzonej i na jakiej postawie i jak uwzględniają depozyt. Można do nich napisać, że chcesz rozliczenie roczne energii elektrycznej a prognozowane tylko opłaty stałe.
https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8070582

Wlasnie dostalem odpowiedz na reklamacje tej faktury, mieli na to 14 dni a odpisali po 1.5 miesiaca....

Dalej nic z tego nie rozumiem, pomozecie?

"Data wpływu: 22.06.2023 r.

Sprawa: rozliczenie mikroinstalacja

Numer sprawy:

Nr płatnika:

Dzień dobry,

sprawdziliśmy Pana fakturę T/K1/0471496/23 i nie zauważyliśmy nieprawidłowości w rozliczeniach.

Depozyt

Wyprodukowana energia może być wykorzystywana na bieżąco (tzw. autokonsumpcja). Nadwyżki, czyli energia, której Prosument nie zużyje w czasie rzeczywistym, będzie sprzedawana do sieci. Środki uzyskane z jej sprzedaży trafią do tzw. depozytu prosumenckiego. Będzie można je wykorzystać na potrzeby zakupu energii z sieci. Kwota środków zgromadzonych w depozycie prosumenckim będzie mogła być rozliczana na Pana koncie prosumenckim przez 12 miesięcy od dnia przypisania jej, jako depozyt.

Depozyt pokrywa koszty energii elektrycznej podlegającej sprzedaży bez opłat handlowych

i opłat dystrybucyjnych. Depozyt może być wykorzystany od miesiąca następnego, w którym powstał, ale tylko do wysokości brutta sprzedaży w danym miesiącu.

Rozliczenie

Sprzedaż energii za okres 1.05.2023 r. do 19.05.2023 r. wyniosła 22,45 zł (str. 3 faktury – rozliczenie sprzedaży energii elektrycznej, kwiecień – 3,57 zł, maj – 22,45 zł), dlatego w fakturze T/K.... rozliczyliśmy depozyt tylko w wysokości 22,45 zł.

Dodatkowa informacja

Depozyty niewykorzystane prezentowane będą na kolejnych fakturach, jako depozyt z okresów poprzednich

"

Zdumiewa mnie ten akapit:

Rozliczenie

Pobrałeś 51 kWh na kwotę 26,02 z kwietnia pozostało 3,57 dlatego też z depozytu rozliczyli 22,45

https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8070659

Pobrałeś 51 kWh na kwotę 26,02 z kwietnia pozostało 3,57 dlatego też z depozytu rozliczyli 22,45

Dziekuje, ale dalej nie rozumiem tego klucza.

Dlaczego nie ma podanej wartosci depozytu za energia oddana do sieci skoro to faktura rozliczeniowa a nie prognoza, i gdy znane sa ceny w momencie wystawiania tej faktury Rcem zarowno za kwiecien jak i maj?

Gdzie moge weryfikowac stan mojego depozytu?

https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8070718

• 2 months później...

Cześć, przylaczam sie do tematu bo mam podobny problem.

Mam przyłączona PV od 28 lutego 2023. Otrzymałem pierwsza faktura rozliczeniowa w sierpniu, za okres 28/02/2023 do 26/07/2023. Wielkość poboru i sprzedaży mniej więcej zgadzała się z oczekiwaniami (901 kWh i 2788kWh). Ku mojemu zdziwieniu depozyt konsumencki na fakturze wynosił zaledwie 214,63 zł.

W rozliczanym okresie (marzec-lipiec 2023) cena sprzedaży w net billingu wynosiła:

marzec 2023 508,90 zł

kwiecień 2023 505,44 zł

maj 2023 381,44 zł

czerwiec 454,62 zł

lipiec 440,38 zł

Średnio, 458 z/MWh.Orinetacyjnie, mój depozyt konsumencki powinien wynieść ok. 2,788 x 458 = zł.

Zgłosiłem reklamację do Taurona, domagajac sie szczegolow wyliczenia depozytu, po licznych ponagleniach nie została rozpatrzona, aż do dzisiaj, i o tym dowiedziałem się przypadkiem. Cytując panią z informacji, sprawa została zamknięta z komentarzem: depozyt rozliczony prawidłowo. Co mogę zrobić? Wg pani z informacji, zlozyc ponowna reklamacje. Obłęd.

Czy komus udalo sie zmusic Tauron do wykazania wyliczeń depozytu? Piszcie, dzielcie się doświadczeniami, mam wrazenie ze jest nas wielu dymanych w biały dzień przez firmy energetyczne.

Edytowane przez Major Tom
https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8080536

Średnio, 458 z/MWh.Orinetacyjnie, mój depozyt konsumencki powinien wynieść ok. 2,788 x 458 = zł.

Nie sprzedawałeś po średniej cenie, tylko w każdym miesiącu po cenie miesięcznej. A że produkcja znacząco się różni między miesiącami to nie możesz tak liczyć.

Do tego rozliczali Ci opłaty z tego depozytu.

https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8080548

Ja mam miesięczne rozliczenie ale nie wiem jak porównać bo rachunki są popaprane przez zmiany cen i limitów więc cholera wie ale.....

Zrobiłem zestawienie ile kasy za ile pradu i szczerze mówiąc nic mi nie pasuje a zwłaszcza średnia cena sprzedaż która wyniosła ---32 grosze

Może ktoś mi objaśni co się tu odwaliło ?

Dodam że rachunki za czerwiec lipiec sierpień i wrzesień otrzymałem dopiero w październiku

[ATTACH=CONFIG]466747[/ATTACH]

Policzyłem w międzyczasie naleznośći wg danych z rachunku i wynika z nich że właśnie na tych 4ch rachunkach jest coś skopane i zostałem oszwabiony na jakieś 516 zł licząc tak samo jak wcześniejsze miesiące. Do maja depozyt zgadza się z RCEm od czerwca już jakieś dyrdymały .

W lipcu już poszli na rekord bo wyszło że zapłacili mi po 25 groszy.

Edytowane przez Chris Zielonka
https://forum.murator.pl/topic/252507-rozliczenie-prosumenta-z-tauronem/page/7/#findComment-8080576