Toty 20.02.2023 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 (edytowane) Wybaczam Ostatnio np. wymieniłem łożysko w pralce za 32 zł, gdzie w serwisie kosztuje z usługa i dojazdem ponad 300 zł. Ciagle myślisz jak Polak z lat 90tych. Ja nie widzę przyjemnosci w naprawieniu łozyska w pralce bo zajmuje to kupę czasu i nie zawsze konczy sie sukcesem. Co z tego że wydam tylko 32zl na lozysko jak stracę kilka h mojego czasu za ktory mi płacą średnio 100zł/h. Dlatego wolę się ubezpieczyć i niech ktoś sobie zarobi na naprawie a ja sobie zarobie robiąc moje rzeczy. Co do awaryjności moich sprzętów to nie sądze żeby 3 awarie w 5 lat to było coś nietypowego. Petrząc po rodzinie i znajomych to zdarza się nawet częściej,zwlaszcza po okresie gwarancyjnym. A PZU dało mi najlepszą cenę na ubezpieczenie domu sposród wszystkich TU w ktorych pytałem. Może przy OC/AC aut odstają od konkurencji ale segment ubezpieczen mienia raczej mają tańszy. Edytowane 20 Lutego 2023 przez Toty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 21.02.2023 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 No tak przy 100zł/h nie wychodziłbym z pracy i nie kazał wymieniać łożysk a zadzwonił po kolejną pralkę. Jednak myślę że trzeba mocno być oderwanym aby sądzić że wszyscy tak mają. Jest multum ludzi którzy chcą i potrafią coś naprawić -często dla samej satysfakcji ale bardzo często dla niechęci do pozbywania się, nieraz ciężko, zarobionych pieniędzy. Sam stanąłem kiedyś przed takim dylematem - naprawa pralki i większy TV na mistrzostwa świata czy nowa pralka. Wybór był chyba oczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 22.06.2023 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Witam, Czy ktos moglby wytlumaczyc i rozlozyc na czynniki pierwsze fakture rozliczeniowa z Tauron w net billingu? Jest to pierwsza faktura od montazu PV do momentu zmiany taryfy w ich systemie z g11 na g12w. Czyli jakies 21 dni kalendarzowych. Dlaczego na koncie prosumenckim jest tylko 22,45zl, skoro wprowadzilem/sprzedalem im 548kWh a pobralem "tylko" 51kWh z sieci? To po ile oni ode mnie kupuja te kWh???? Nijak mi sie to nie moze zgodzic z cenami srednimi miesiecznymi za kwiecien i maj... Gdzie jest informacja po ile Tauron kupuje ode mnie kazda kWh wprowadzona do sieci? Przeciez, jesli to tak ma wygladac, ze za oddane 550kwh a pobrane z sieci 1/10 z tego zostaje na koncie 22 zlote to to jest jakis OBŁĘD. Dlaczego nie ma czystych przejrzystych zapisow w tej fakturze, po jakiej cenie w jakim okresie sprzedawalem im prad? Przeciez to totalne pole do nadużyć... Co mi z zapisu, ze srednia miesieczna cene moge sobie sprawdzic w necie? Faktura to dokument finansowy i rozliczeniowy miedzy Stronami Umowy. To jakby na paragonie fiskalnym ze sklepu nie bylo cen tylko odnosnik do www i o luczaj sobie sam kliencie (petencie?!?!?) Czemu Prosument nie ma indywidualnego konta-profilu, do ktorego moglby sie zalogowac i miec dostep do wszystkich danych, lacznie z saldem prosumenckim i historia sprzedazy, cen itd itp? Czy taki sam burdel bedzie przy rozliczaniu godzinowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 22.06.2023 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 To nie cała faktura, pokaż stronę nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 22.06.2023 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Strona nr 2 to propagandowe informacje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 22.06.2023 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Faktycznie rozliczenie jakieś niepełne, z tym że tu jest część kwietnia i część maja i za 548 oddanych wyliczono depozyt 22,45, a biorąc cenę za kwiecień to winno być ok. 278.Dodatkowo ten depozyt pomniejsza opłatę za pobraną wraz z dystrybucją a powinien pomniejszyć tylko en. czynną. Pisać reklamację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 13.07.2023 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Witam, Za Twoją namową złożyłem od razu reklamację, oczywiście jest już po terminie zarówno 14 dni roboczych jak i 14 dni kalendarzowych, złożone dwa ponaglenia, żeby w końcu zajęli się sprawą i dalej nic, zero odpowiedzi. Co w sytuacji gdy Tauron nie dotrzymuje przepisowego terminu rozpatrzenia sprawy? Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czy jest jakakolwiek przewaga rocznego rozliczenia prosumenta w netbilingu z na przykład comiesięcznym lub co dwumiesięcznym rozliczeniem? Domyślam się, że jest różnica w wysokości jakiejś opłaty stałej z uwagi na większą liczbę faktur do wystawienia. Ale czy jest jakikolwiek zysk w złotówkach z rocznego rozliczenia w netbilingu względem comiesięcznego? Albo jakaś inna forma zysku dla mnie na przykład że coś się bilansuje z depozytu lato z zimą? Domyślnie jestem w rozliczeniu rocznym ale myślę o przejściu na rozliczenie rzeczywiste comiesięczne. Co zyskam a co stracę na takim ruchu? Strasznie irytuje mnie Tauron i jego ciągłe pomyłki związane z fakturami, dlatego boję się, że jak będę miał roczne rozliczenie to w ogóle nie wyłapie potencjalnych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 13.07.2023 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Tak czy siak nigdy się nie połapiemy na tym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 15.07.2023 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Naprawde nikt nie ma miesiecznego rozliczenia i nie skonfrontuje wad i zalet z rocznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joszik 17.07.2023 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Zaloz sobie konto na eLicznik Taurona: logowanie.tauron-dystrybucja.pl jesli masz jut eBOK Taurona to sa te same dane do zalogowania, musi byc tylko wlaczone. Po 1 albo 2 dniach bedziesz mial dostep do danych, tyle to niestety trwa. Funkcjonalnosc tez nie jest najlesza ale lepsze to niz nic. Tez dopiero przed paru dniami odkrylem ta strone i ze moge sprawdzic moje odczyty energi oddanej i pobranej. Udanych odczytow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 08.08.2023 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Faktycznie rozliczenie jakieś niepełne, z tym że tu jest część kwietnia i część maja i za 548 oddanych wyliczono depozyt 22,45, a biorąc cenę za kwiecień to winno być ok. 278. Dodatkowo ten depozyt pomniejsza opłatę za pobraną wraz z dystrybucją a powinien pomniejszyć tylko en. czynną. Pisać reklamację Wlasnie dostalem odpowiedz na reklamacje tej faktury, mieli na to 14 dni a odpisali po 1.5 miesiaca.... Dalej nic z tego nie rozumiem, pomozecie? "Data wpływu: 22.06.2023 r. Sprawa: rozliczenie mikroinstalacja Numer sprawy: Nr płatnika: Dzień dobry, sprawdziliśmy Pana fakturę T/K1/0471496/23 i nie zauważyliśmy nieprawidłowości w rozliczeniach. Depozyt Wyprodukowana energia może być wykorzystywana na bieżąco (tzw. autokonsumpcja). Nadwyżki, czyli energia, której Prosument nie zużyje w czasie rzeczywistym, będzie sprzedawana do sieci. Środki uzyskane z jej sprzedaży trafią do tzw. depozytu prosumenckiego. Będzie można je wykorzystać na potrzeby zakupu energii z sieci. Kwota środków zgromadzonych w depozycie prosumenckim będzie mogła być rozliczana na Pana koncie prosumenckim przez 12 miesięcy od dnia przypisania jej, jako depozyt. Depozyt pokrywa koszty energii elektrycznej podlegającej sprzedaży bez opłat handlowych i opłat dystrybucyjnych. Depozyt może być wykorzystany od miesiąca następnego, w którym powstał, ale tylko do wysokości brutta sprzedaży w danym miesiącu. Rozliczenie Sprzedaż energii za okres 1.05.2023 r. do 19.05.2023 r. wyniosła 22,45 zł (str. 3 faktury – rozliczenie sprzedaży energii elektrycznej, kwiecień – 3,57 zł, maj – 22,45 zł), dlatego w fakturze T/K.... rozliczyliśmy depozyt tylko w wysokości 22,45 zł. Dodatkowa informacja Depozyty niewykorzystane prezentowane będą na kolejnych fakturach, jako depozyt z okresów poprzednich " Zdumiewa mnie ten akapit: Rozliczenie Sprzedaż energii za okres 1.05.2023 r. do 19.05.2023 r. wyniosła 22,45 zł (str. 3 faktury – rozliczenie sprzedaży energii elektrycznej, kwiecień – 3,57 zł, maj – 22,45 zł), dlatego w fakturze T/K1/0471496/23 rozliczyliśmy depozyt tylko w wysokości 22,45 zł. Dlaczego TYLKO 22.45ZL skoro oddalen do sieci ponad 500kwh? A cena skupu za maj to 38gr/kwh? Czy tylko ja tu czegos nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 09.08.2023 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Naprawde nikt nie ma miesiecznego rozliczenia i nie skonfrontuje wad i zalet z rocznym? No ja mam miesięczne od trzech lat bo jakoś tak wtedy chciałem miesięczne. Przy rocznym pewnie są mniejsze opłaty stałe bo odczyt tylko raz w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 09.08.2023 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 A jak rozliczaja energie oddana do sieci w miesiwcznych fakturach? Mnie zdumiewa ten akapit z odpowiedzi na moja reklamacje: Rozliczenie Sprzedaż energii za okres 1.05.2023 r. do 19.05.2023 r. wyniosła 22,45 zł (str. 3 faktury – rozliczenie sprzedaży energii elektrycznej, kwiecień – 3,57 zł, maj – 22,45 zł), dlatego w fakturze T/K1/0471496/23 rozliczyliśmy depozyt tylko w wysokości 22,45 zł. Dlaczego TYLKO 22.45ZL skoro oddalem do sieci ponad 500kwh? A cena skupu za maj to 38gr/kwh? Kiedy w depozycie pojawi sie kasa za oddane ponad 500kWh do sieci w zaledwie 22 dni (takiego okresu dotyczy reklamowana faktura rozliczeniowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 09.08.2023 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Odpowiedź jest raczej prosta. Oni sami mogą nie widzieć dlaczego tak jest. Na infolinii niczego się nie dowiesz. Moim zdaniem rozliczenie miesięczne mija się z celem. Nie wiadomo jak oni obliczają cenę energii wytworzonej i na jakiej postawie i jak uwzględniają depozyt. Można do nich napisać, że chcesz rozliczenie roczne energii elektrycznej a prognozowane tylko opłaty stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 09.08.2023 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Wlasnie dostalem odpowiedz na reklamacje tej faktury, mieli na to 14 dni a odpisali po 1.5 miesiaca.... Dalej nic z tego nie rozumiem, pomozecie? "Data wpływu: 22.06.2023 r. Sprawa: rozliczenie mikroinstalacja Numer sprawy: Nr płatnika: Dzień dobry, sprawdziliśmy Pana fakturę T/K1/0471496/23 i nie zauważyliśmy nieprawidłowości w rozliczeniach. Depozyt Wyprodukowana energia może być wykorzystywana na bieżąco (tzw. autokonsumpcja). Nadwyżki, czyli energia, której Prosument nie zużyje w czasie rzeczywistym, będzie sprzedawana do sieci. Środki uzyskane z jej sprzedaży trafią do tzw. depozytu prosumenckiego. Będzie można je wykorzystać na potrzeby zakupu energii z sieci. Kwota środków zgromadzonych w depozycie prosumenckim będzie mogła być rozliczana na Pana koncie prosumenckim przez 12 miesięcy od dnia przypisania jej, jako depozyt. Depozyt pokrywa koszty energii elektrycznej podlegającej sprzedaży bez opłat handlowych i opłat dystrybucyjnych. Depozyt może być wykorzystany od miesiąca następnego, w którym powstał, ale tylko do wysokości brutta sprzedaży w danym miesiącu. Rozliczenie Sprzedaż energii za okres 1.05.2023 r. do 19.05.2023 r. wyniosła 22,45 zł (str. 3 faktury – rozliczenie sprzedaży energii elektrycznej, kwiecień – 3,57 zł, maj – 22,45 zł), dlatego w fakturze T/K.... rozliczyliśmy depozyt tylko w wysokości 22,45 zł. Dodatkowa informacja Depozyty niewykorzystane prezentowane będą na kolejnych fakturach, jako depozyt z okresów poprzednich " Zdumiewa mnie ten akapit: Rozliczenie Sprzedaż energii za okres 1.05.2023 r. do 19.05.2023 r. wyniosła 22,45 zł (str. 3 faktury – rozliczenie sprzedaży energii elektrycznej, kwiecień – 3,57 zł, maj – 22,45 zł), dlatego w fakturze T/K1/0471496/23 rozliczyliśmy depozyt tylko w wysokości 22,45 zł. Pobrałeś 51 kWh na kwotę 26,02 z kwietnia pozostało 3,57 dlatego też z depozytu rozliczyli 22,45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 10.08.2023 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Pobrałeś 51 kWh na kwotę 26,02 z kwietnia pozostało 3,57 dlatego też z depozytu rozliczyli 22,45 Dziekuje, ale dalej nie rozumiem tego klucza. Dlaczego nie ma podanej wartosci depozytu za energia oddana do sieci skoro to faktura rozliczeniowa a nie prognoza, i gdy znane sa ceny w momencie wystawiania tej faktury Rcem zarowno za kwiecien jak i maj? Gdzie moge weryfikowac stan mojego depozytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Major Tom 25.10.2023 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 (edytowane) Cześć, przylaczam sie do tematu bo mam podobny problem.Mam przyłączona PV od 28 lutego 2023. Otrzymałem pierwsza faktura rozliczeniowa w sierpniu, za okres 28/02/2023 do 26/07/2023. Wielkość poboru i sprzedaży mniej więcej zgadzała się z oczekiwaniami (901 kWh i 2788kWh). Ku mojemu zdziwieniu depozyt konsumencki na fakturze wynosił zaledwie 214,63 zł.W rozliczanym okresie (marzec-lipiec 2023) cena sprzedaży w net billingu wynosiła:marzec 2023 508,90 złkwiecień 2023 505,44 złmaj 2023 381,44 złczerwiec 454,62 złlipiec 440,38 złŚrednio, 458 z/MWh.Orinetacyjnie, mój depozyt konsumencki powinien wynieść ok. 2,788 x 458 = zł.Zgłosiłem reklamację do Taurona, domagajac sie szczegolow wyliczenia depozytu, po licznych ponagleniach nie została rozpatrzona, aż do dzisiaj, i o tym dowiedziałem się przypadkiem. Cytując panią z informacji, sprawa została zamknięta z komentarzem: depozyt rozliczony prawidłowo. Co mogę zrobić? Wg pani z informacji, zlozyc ponowna reklamacje. Obłęd.Czy komus udalo sie zmusic Tauron do wykazania wyliczeń depozytu? Piszcie, dzielcie się doświadczeniami, mam wrazenie ze jest nas wielu dymanych w biały dzień przez firmy energetyczne. Edytowane 25 Października 2023 przez Major Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2023 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Średnio, 458 z/MWh.Orinetacyjnie, mój depozyt konsumencki powinien wynieść ok. 2,788 x 458 = zł. Nie sprzedawałeś po średniej cenie, tylko w każdym miesiącu po cenie miesięcznej. A że produkcja znacząco się różni między miesiącami to nie możesz tak liczyć. Do tego rozliczali Ci opłaty z tego depozytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 26.10.2023 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 (edytowane) Ja mam miesięczne rozliczenie ale nie wiem jak porównać bo rachunki są popaprane przez zmiany cen i limitów więc cholera wie ale.....Zrobiłem zestawienie ile kasy za ile pradu i szczerze mówiąc nic mi nie pasuje a zwłaszcza średnia cena sprzedaż która wyniosła ---32 groszeMoże ktoś mi objaśni co się tu odwaliło ? Dodam że rachunki za czerwiec lipiec sierpień i wrzesień otrzymałem dopiero w październiku [ATTACH=CONFIG]466747[/ATTACH] Policzyłem w międzyczasie naleznośći wg danych z rachunku i wynika z nich że właśnie na tych 4ch rachunkach jest coś skopane i zostałem oszwabiony na jakieś 516 zł licząc tak samo jak wcześniejsze miesiące. Do maja depozyt zgadza się z RCEm od czerwca już jakieś dyrdymały .W lipcu już poszli na rekord bo wyszło że zapłacili mi po 25 groszy. Edytowane 26 Października 2023 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 26.10.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Ludzie, przecież rabunki to wiedza z podstawówki. Dodawanie, odejmowanie i mnożenie. Jeszcze macie prawa wyborcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts