Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile wybrać gruntu?

cyryl70

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już łapie tylko nie wiem czemu nie rozciąganie sznurka bez tych 50 cm +? I to się sprawdzi przy kopaniu koparką?

Bo będzie przeszkadzała ściana, jak zaczniesz ją murować. Trzeba też uważać z rozstawianiem materiałów i miejscem składowania humusu, żeby nie stanęły na trasie sznurka.

Oczywiście niwelatorem wygodniej, bo w każdym miejscu sobie sprawdzisz wysokość i nie będzie zawadzał sznurek. Na pewno nie chcesz się zaprzyjaźnić z niwelatorem (np. używka z allegro)? Będzie szybciej, wygodniej i dokładniej. Przyda się nie raz (do niwelacji terenu na koniec budowy również) - a po budowie sprzedasz z niewielką stratą.

Sznurki będą jakimś punktem odniesienia. I gwoli ścisłości to na początku zdejmujesz humus - ile go jest, tyle zdejmujesz bo nie może zostać. Czy idzie w poziomie, czy nie to bez znaczenia. Więcej wybierać, jak warunki gruntowe tego nie wymagają, nie trzeba i najlepiej zostawić nie ruszany grunt rodzimy. I tak jak masz poziom zero ze 40 centymetrów nad poziomem terenu to przy ławach z pół metra piasku trzeba będzie wsypać.

Dopiero kopiąc ławy trzeba pilnować głębokości posadowienia i poziomu.

Dzięki Kaizen Bardzo mi pomogłeś Nie wiem tylko jeszcze jednej rzeczy Przy pierwszej wizycie geodety co on wyznacza? Obrys budynku czyli co? Narożniki? Osie? Napewno musi wyznaczyć poziom zero a przy drugiej wizycie już chyba osie? Na ławach drutowych napewno Przy pierwszej wizycie geodety wyznacza te narożniki czy osie żebym wiedział gdzie mniej więcej robić wykop i to najlepiej po 2 metry z zapasem powiększając z każdej strony Potem ja wyjmuje te paliki i robię wykop On przychodzi drugi raz i zaznacza osie na zrobionych przeze mnie ławach drutowych ?

Dzięki Kaizen Bardzo mi pomogłeś Nie wiem tylko jeszcze jednej rzeczy Przy pierwszej wizycie geodety co on wyznacza? Obrys budynku czyli co? Narożniki? Osie? Napewno musi wyznaczyć poziom zero a przy drugiej wizycie już chyba osie? Na ławach drutowych napewno Przy pierwszej wizycie geodety wyznacza te narożniki czy osie żebym wiedział gdzie mniej więcej robić wykop i to najlepiej po 2 metry z zapasem powiększając z każdej strony Potem ja wyjmuje te paliki i robię wykop On przychodzi drugi raz i zaznacza osie na zrobionych przeze mnie ławach drutowych ?

Geodeta na start przychodzi raz.

W odległości 2-3 metry od roczników budynku nabijasz "ławice budowlane " "ławice geodezyjne" jak zwał tak zwał, dwa paliki i deska , na tym geodeta znaczy Ci osie ścian dobrze na tym jest nanieść poziom zero wtedy łatwo się mierzy. Wbijasz to 2-3 metry od ściany aby nie zniszczyć w trakacie wybierania humusy czy kopania fundamentów.

Kolejne wizyty geodety to niepotrzebne koszty - jak zniszczysz ławice .

Druga wizyty geodety na budowie domku to na koniec - inwentaryzacja.

Mam taki oto problem Za miesiąc bede budował swój pierwszy dom Chce to zrobić sam bo wtedy jest najwieksza satysfakcja Mam problem bo nie wiem ile wybrać gruntu żeby nie było za mało ani za dużo Ławy bedą w ziemi Do czego się odnosić? jak to zrobić żeby było dokładnie i dobrze?

Szanuję twoją decyzje o samodzielnym budowiu ale czytając te pytania to niestety skończy się to katastrofą.

W każdym razie nawet jak budujesz sam to musisz zatrudnić kierownika budowy (osobę z uprawnieniami budowlanymi) - powiedzą ci o tym w urzędzie bo zapewne jeszcze tam nie byłeś. I osoba ta odpowie ci na wiekszość pytań zanim narobisz wiele nieodwracalnych albo bardzo kosztownych błędów.

Bezpiecznie i rozsądniej jest gdy geodeta wyznaczy OSIE ścian. Niektórzy wyznaczają obrys zewnętrzny (takie tradycyjne podejście w niektórych regionach tego kraju) a potem jakiekolwiek zmiany np. w materiale ścian czy ociepleniu i zaczynają się schody.

Geodeta na budowie bywa dwa razy - wytyczenie przed i pomiar po budowie. Jeśli nie czujesz bluesa, to zamów obsługę na stałe. Będzie ci tyczył każdy węgarek i ściankę, nawet działową - oczywiście nie za darmo.;)

Za darmo nic.

Od roczników? Miało być pewnie narożników Czyli przychodzi raz i od razu robi poziom zero i ławy drutowe? A nie lepiej niech przyjdzie i zrobi poziom zero i wyznaczy narożniki ław fundamentowych a na drugiej wizycie już wtedy jak się wybierze grunt to zrobi na ławach osie?

Po co płacić dwa razy?

Po co wizyta przed zdjęciem humusu?

Humus wybierasz szerzej tak czy inaczej - więc co za problem wyznaczyć z grubsza obrys domu i dodać z 1-2m zapasu dookoła? Potem robisz ławy ciesielskie i na to zapraszasz geodetę.

Powtórzę, że jak warunki gruntowe nie zmuszają, to nie ma sensu wybieranie głębiej gruntu wewnątrz (czysta rozrzutność).

Chciałem miec ławy drutowe już na poziomie ław fudamentowych to grunt musi być wybrany a zeby wiedziec ile wybrac gruntu i gdzie kopac to chyba geodeta powinien wyznaczyć palikami obrys budynku

Ławy drutowe są nad terenem. Po co wymyślasz nowe sposoby tyczenia ?

Czyli tak Wyznaczam sobie mniej więcej obrys domu z zapasem 2-3 metrów , wybieram ziemię i wtedy zapraszam geodetę który wyznacza mi osie na ławach drutowych Przydałby się tylko poziom zero na początek wtedy mógłbym te sznurki rozciagnąć co by mi pomogło w kopaniu Jak to zero wyznaczyć samemu?