Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania do domu 200m2

Solzbi

Recommended Posts

Witam, buduję swój wymarzony dom systemem gospodarczym. Ściany już stoją i zastanawiam się nad ogrzewaniem do domu.

Prosta bryła 9,5m x 12m z poddaszem użytkowym, pow użytkowa 160m2, po podłodze 202m2 (w tym garaż 27m2 oraz pom. gosp. 11m2 - też ogrzewane), dom posadowiony na płycie fundamentowej 30cm (szkody górnicze), pod płytą szkło spienione. Ściany nośne z silikatu 18cm na to planuję styropian 20cm. Strop teriva czamaninek, Dach dwuspadowy płn-płd, nachylenie 38stopni, membrana, dachówka, izolacja wełna 18cm+10cm, 4 okna dachowe. Okna i drzwi ze szczelnym montażem. brak kominów i kominka. 5 osób w domu (3 dzieci), budowa na śląsku)

Nie interesuje mnie funkcja palacza, wiec ekogroszek, pellet odrzucam od razu.

Zastanawiam się nad kablami + pv, pc + pv, gaz (jest w drodze), będę wdzięczny za każdą opinię.

Edytowane przez Solzbi

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mają gaz bym się nawet nad niczym innym nie zastanawiał. Natomiast ty już chyba nie możesz tego zainstalować bo do kotłowni gazowej wymagany jest komin spalinowy + komin wentylacji grawitacyjnej a ty tego nie masz. Przy tak dobrze ocieplonym domu grzanie czym kol wiek będzie tanie. Zalety gazu to tania instalacja , , tanie grzanie, kompletna bezobsługowość przy odpowiednim ustawieniu kotła i sterownika + możliwość smażenia na wok'u :p

kable + pv , pc+pv przelicz sobie koszta inwestycji. Panele pc, pompa ciepła, kocioł gazowy nie są wieczne, natomiast w przypadku uszkodzenia tych pierwszych kosza naprawy są spore

Styropian 25 cm przy silikatach by wypadało dać.

PV + kable grzewcze.

Po co?

Nie buduje domu pasywnego. A 20 cm czarnego styro daje mu standard niskoenergetyczny, bliski pasywnemu.

Jeśli już coś dokładać to ocieplenia dachu.

do kotłowni gazowej wymagany jest komin spalinowy komin wentylacji grawitacyjnej a ty tego nie masz.

Nieprawda.

Przy zamkniętej komorze spalania piec może pobierać powietrze z zewnątrz (rura koncentryczno-spalinowa). I można ją wyprowadzić przez ścianę.

Solzbi: policz sobie koszty i weź najtańszą opcję.

Edytowane przez Elfir

Ja mam gaz no ale każdy swój ogonek chwali. Przy pompie czy gazie koszty ogrzewania wychodzą podobnie. Prąd G11. Aby mieć przewagę pompy nad gazem musisz mieć inną taryfę i grzać w "nocnej" taryfie, co dla pompy jest niekorzystne, bo jest zimniej. Mam na myśli pompę powietrze/woda. Sprawę niweluje akumulacja podłogówki, ale masz najzimniej wtedy jak jesteś w domu, czyli wieczorem. Można z tym żyć i się nie przejmować. Nie wiadomo też co będzie z ceną prądu, z gazem właściwie też.

Pompa może trochę hałasować i to w nocy jak będzie pracowała na pełnej mocy. Kociołek gazowy to małe i stosunkowo tanie urządzenie. Może być nawet w kuchni w szafce jak lodówka schowany i nie hałasuje. A nawet jakby go było coś słychać to w nocy może nie pracować, przez ustawienie niższej temperatury w domu.

PV to jeszcze drogie rozwiązanie i bez znaczącej dotacji nie opłacalne. Dotacja musi być ponad 50% kosztów, aby to było sensowne. Zwykle opłacalność inwestycji w PV odnoszą do prądu czyli, jakbyś grzał kablami. Gaz jest około 3 razy tańszy od prądu w G11 i nie bój się opłat stałych, którymi straszą.

Edytowane przez Stermaj

Aby mieć przewagę pompy nad gazem musisz mieć inną taryfę i grzać w "nocnej" taryfie, co dla pompy jest niekorzystne, bo jest zimniej.

1. Urządzenie, które pobiera stale tę samą moc w G11 zużywa prąd po 0,64 zł/kWh, w G12 po 0,58 średnio co przy COP=3 już wychodzi taniej, niż gaz. Więc nie jest prawdą, że trzeba grzać specjalnie w taniej strefie, żeby g12 się opłaciło

2. Nawet jak puścisz pompę czy kocioł gazowy samopas, to i tak wytworzy więcej ciepła w nocy, gdy prąd jest tańszy, bo są większe straty (zimniej za oknem), zyski bytowe są mniejsze i nie ma słonecznych. Więc cena średnia cena kWh prądu będzie jeszcze niższa, niż te 58gr.

3. Dla użytkownika będzie niezauważalne, gdy CWU będzie grzał w dziennym okienku taniego prądu, gdy temperatura jest najwyższa. Więc z 1/3 albo i 1/2 ciepła zużywanego we współczesnym domu zostanie wyprodukowana gdy nie tylko prąd jest najtańszy, ale i temperatura zimą najwyższa.

1+2+3=najtańsza kWh ciepła jest z PC i grzejący w G12 średnio zużywają 20-25% w drogiej strefie i średnio kupują prąd 0,4365-0,4547 zł/kWh co nawet licząc po średnich cenach i COP=3 daje 0,1455-0,1515 zł za kWh ciepła. Cena nieosiągalna dla gazu. Ale przy podłogówce 100% albo niewiele mniej ciepła może być produkowane w taniej strefie - wtedy kWh ciepła wychodzi 0,1213gr/kWh.

Ceny z PGE na 2020 rok. W Tauronie mają znacznie taniej i to w G12W gdzie całe weekendy i święta jest prąd tańszy.

To, co zarzyna zazwyczaj opłacalność PC to droga instalacja, serwis i naprawy. Ale przy gazie trzeba zazwyczaj sporo zapłacić za przyłącze, przeglądać kocioł i zapraszać kominiarza. A do tego płacić abonament za gaz oprócz opłat abonamentowych za prąd.

Sprawę niweluje akumulacja podłogówki, ale masz najzimniej wtedy jak jesteś w domu, czyli wieczorem.

Doprawdy? Masz na to jakieś badania, pomiary?

3. Czas pracy podłogówki wyjątkowo długi - 13:10 do 14:50 - chciałem sprawdzić, ile uda się podbić temperaturę w dziennym okienku. Poza tym grzała 22:30-22:55 i 5:25-5:50 czyli łącznie 2,5 godziny w ciągu doby.

4. Za oknem temperatura taka (z grubsza - na wejściu do reku, odrobinę wyższa, niż faktycznie na zewnątrz - wielkość odrobiny zależy od wydajności wentylatorów):

attachment.php?attachmentid=439682

[...]

Że dzienne okienko, to za mało. Tylko czemu w praktyce tak to wygląda?

attachment.php?attachmentid=439685

?

Nie dość, że amplituda to tylko 0,6* razem ze wszelkimi zakłóceniami (poza słonecznymi - te faktycznie potrafią wywalić temperaturę w kosmos) to jeszcze najcieplej po 6 godzinach od zakończenia grzania.

Jak widać wieczorem mam najcieplej.

Trochę byłem zaskoczony takim wynikiem, oczywiście pozytywnie :)

http://forum.muratordom.pl/entry.php?131352-PC-czy-pr%C4%85d-1-1

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803-Ogrzewanie-kablami-2017

Edytowane przez Kaizen

Kaizen nie wiem może ja źle liczę albo jednak te stawki i porównania nie są aż takie niekorzystne dla gazu bo ja za ostatnie 2 miechy zużyłem 1945kWh i rachunek do zapłaty 350zł więc wychodzi ok 0,18zł/kWh.

Przy PC dającej koszt za ciepło 0,1213gr/kWh zapłaciłbyś o 33% taniej. Naprawdę to dla Ciebie mała różnica?

Do tego podajesz zużycie - nie masz pomiarów, jaka była faktyczna sprawność spalania i ile wyleciało kominem?

A ile wyjdzie Ci latem? Przy PC jeszcze cena spadnie, bo COP wzrośnie. A przy gazie abonament znacznie bardziej się odciśnie na koszcie kWh ciepła, niż zimą.

Edytowane przez Kaizen

Gość Arturo72
Witam, buduję swój wymarzony dom systemem gospodarczym. Ściany już stoją i zastanawiam się nad ogrzewaniem do domu.

Prosta bryła 9,5m x 12m z poddaszem użytkowym, pow użytkowa 160m2, po podłodze 202m2 (w tym garaż 27m2 oraz pom. gosp. 11m2 - też ogrzewane), dom posadowiony na płycie fundamentowej 30cm (szkody górnicze), pod płytą szkło spienione. Ściany nośne z silikatu 18cm na to planuję styropian 20cm. Strop teriva czamaninek, Dach dwuspadowy płn-płd, nachylenie 38stopni, membrana, dachówka, izolacja wełna 18cm+10cm, 4 okna dachowe. Okna i drzwi ze szczelnym montażem. brak kominów i kominka. 5 osób w domu (3 dzieci), budowa na śląsku)

Nie interesuje mnie funkcja palacza, wiec ekogroszek, pellet odrzucam od razu.

Zastanawiam się nad kablami + pv, pc + pv, gaz (jest w drodze), będę wdzięczny za każdą opinię.

Szacun za koncepcję i rezygnację z funkcji palacza :)

Z zalewu możesz ściągać wodę, niby tam gorąca i dlatego nawet rekiny się tam pojawiają :D

Na poważnie to kable wyrzuć do kosza, podobnie gaz ziemny a PV narazie odłóż w czasie do notatnika, na PV masz czas zawsze.

Zrób system grzewczy oparty na pompie ciepła, zamieszkaj i pomieszkaj rok, dwa lata.

Po tym okresie i zużyciu całego prądu w domu zdecydujesz czy warto wchodzić w PV czy można olać zapłacić dodatkową kasę za to.

Przy płycie nie rób kanapki czyli nie dawaj izolacji pomiędzy płyta a wylewką,lepiej więcej pod płytą niż nad.

Wtedy za ogrzanie 160m2 pompa ciepła realne będzie zużycie na poziomie 4000kWh czyli ok. 1200zl rocznie, nie licząc cwu oczywiście, bo to indywidualna sprawa

Edytowane przez Arturo72

Mam torche wiekszy dom ale tez dobrze ocieplony i poszedłem w PC,tez miałem dylemat z gazem.Trzeba pamiętac że przy obecnych zimach tak naprawde taki dom mozesz tylko ogrzewać przez 4-5 max msc w roku,a przez reszte miesiecy i tak trzeba placic abonament,który wcale nie jest mały....Do tego coroczne obowiązkowe przeglądy.U mnie mam PC i jestem mega zadowolony a teraz bede montował ponad 8kWp na dachu PV i ma mi to w teorii pokryc cały prąd w domu,jak będzie zobaczymy...

Nie twórzcie mitów że takie drastyczne opłaty stałe są latem. Ja płace razem ze zużyciem 40 zł miesięcznie

Dokładnie. Ja płacę ok 60zł miesięcznie. A przecież lecą z tego opłaty, CWU, gotowanie.

Ciężko tak naprawdę określić jaka jest różnica. Długo by pisać. Kaizen pisał, że 33% różnicy powiedzmy PC do gazu. Ok ale ciekawe jak weźmiemy koszty nakładu na te wszystkie bajery PC, PV i Bóg wie co jeszcze. Ja wydałem 10 tyś. na doprowadzenie gazu, kocioł, kotłownie, wkład kominowy. A na prąd nakłady praktycznie zerowe bo instalacji w domu nie liczę bo każdy ją musi mieć.

Podsumowując tak z grubsza:

Czyli abym miał CO, CWU, gotowanie i prąd w domu wydałem ok. 10tyś.

Koszty roczne. Gaz ok 1300zł. Prąd ok 1000zł.

Mam torche wiekszy dom ale tez dobrze ocieplony i poszedłem w PC,tez miałem dylemat z gazem.Trzeba pamiętac że przy obecnych zimach tak naprawde taki dom mozesz tylko ogrzewać przez 4-5 max msc w roku,a przez reszte miesiecy i tak trzeba placic abonament,który wcale nie jest mały....Do tego coroczne obowiązkowe przeglądy.U mnie mam PC i jestem mega zadowolony a teraz bede montował ponad 8kWp na dachu PV i ma mi to w teorii pokryc cały prąd w domu,jak będzie zobaczymy...

Należy pamiętać że koszta ogrzewania to nie tylko to ile płacisz za ogrzewanie za miesiąc ale również KOSZT CAŁEJ INWESTYCJI. Koszt zamontowanie porządnego kotła gazowego to pewnie z 1/6 założenia PC+PV. Abonament za gaz trzeba płacic przez cały rok ale nie wydaje mi się żeby ktoś kto poszedł w gaz grzał CWU prądem czy używał kuchenki elektrycznej bo mając gaz ( płacąc za niego co miesięczny abonament ) jest to ekonomicznie nie uzasadnione. W dodatku potrawy smażone na gazie są smaczniejsze:P

Edytowane przez Karasso

Nie twórzcie mitów że takie drastyczne opłaty stałe są latem. Ja płace razem ze zużyciem 40 zł miesięcznie

To tyle, co ponad 100kWh prądu co przekłada się na jakieś 200l CWU o temperaturze 55*. W domu nie kam opomiarowanej - ale w mieszkaniu zużywałem 1/3 tego średnio.

Przy PC - jeszcze raz trzeba podzielić koszty przez 3.

Dokładnie. Ja płacę ok 60zł miesięcznie. A przecież lecą z tego opłaty, CWU, gotowanie.

Ciężko tak naprawdę określić jaka jest różnica. Długo by pisać. Kaizen pisał, że 33% różnicy powiedzmy PC do gazu. Ok ale ciekawe jak weźmiemy koszty nakładu na te wszystkie bajery PC, PV i Bóg wie co jeszcze. Ja wydałem 10 tyś. na doprowadzenie gazu, kocioł, kotłownie, wkład kominowy. A na prąd nakłady praktycznie zerowe bo instalacji w domu nie liczę bo każdy ją musi mieć.

Podsumowując tak z grubsza:

Czyli abym miał CO, CWU, gotowanie i prąd w domu wydałem ok. 10tyś.

Koszty roczne. Gaz ok 1300zł. Prąd ok 1000zł.

tez do tego samego doszedłem że koszt założenia PC bedzie około 15 tys wiekszy niż gazu przy czym rocznie zaoszczedze na prad vs gaz (mowie o CO + CWu) około 400-500 zł. Daje mi to plus minus 25-30 lat zwrotu pompy ciepła(która pompa tyle wytrzyma? kocioł gazowa zreszto też). Zaraz napiszecie o PV że bede mial prąd za darmo- za ile? 10 lat? Nadal nie mam gwarancjiże pompa ciepła wytzrzyma 10-15 lat. Pozatym za 10 lat pompy ciepła pewnie bedą kosztowały połowe tego co dzis, albo wejdzie coś nowego. Wtedy moge mysleć o wyrzuceniu gazu