Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiedzi- truciciele

donvitobandito

Recommended Posts

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czym jest dym i dlaczego jest niebezpieczny?

Reasumując:

1. Dym to mieszanina powietrza z cząstkami stałymi, ciekłymi powstałymi w wyniku spalania materiału palnego.

2. Powstaje zarówno podczas pożaru ale i podczas kontrolowanego spalania np. w piecu czy kominku.

3. Ilość wydzielanego dymu uzależniona jest od rodzaju spalanego materiału ale i od temperatury spalania dlatego ważnym jest czym palimy (w piecu, w kominku) ale i jakiej temperatury używamy.

4. Im wyższa temperatura (w piecu, w kominku lub pożaru) tym pełniejsze spalanie materiału palnego a co za tym idzie mniej niebezpiecznych cząstek stałych w dymie.

5. Im więcej sztucznych dodatków w materiale palnym tym ilość i toksyczność dymu większa. NIE PALMY W PIECU ŚMIECIAMI czy materiałami drewnopodobnymi (płyty wiórowe, sklejki, meble itp.)!!!

6. Dym jest bardziej niebezpieczny niż ogień – powoduje obniżenie zawartości tlenu w powietrzu, jest drażniący, duszący, toksyczny, obniża widoczność uniemożliwiając ucieczkę.

7. Należy do minimum ograniczyć ilość wdychanego przez nas dymu: w przypadku pożaru może być konieczne ewakuowanie się „na kolanach”, „na czworakach” oraz użycie np. wilgotnej chusteczki a w przypadku dymu z pieca, z kominka należy zadbać o szczelność i czystość/drożność kominów – przewodów odprowadzających spaliny.

8. Kolor dymu lecącego z komina mówi czym i jak palimy w piecu!

9. Duże ilości toksycznego dymu uchodzącego z naszych kominów to bardzo duże zagrożenie dla nas samych i środowiska! Zagrożenie smogowe występuje w coraz większej ilości miast Polski!

http://www.strazgorzow.pl/czym-jest-dym-i-dlaczego-jest-niebezpieczny/

z powyższego cytatu d7d " Im wyższa temperatura (w piecu, w kominku lub pożaru) tym pełniejsze spalanie materiału palnego a co za tym idzie mniej niebezpiecznych cząstek stałych w dymie."

Przy wysokich temperaturach zimą, na piecu masz albo niską temperaturę (wolne spalanie, przy ograniczonym dostępie tlenu - dymówa) lub błyskawiczne spalanie małej ilości paliwa (i w kółko dokładanie do pieca), bo jest przewymiarowany w stosunku do potrzeb cieplnych.

Dlatego dawniej, gdy temperatury były zimą naprawdę niskie, paradoksalnie dymu bywało mniej.

Węgiel sam się wyeliminuje - górnicy znów naciskają na podwyżki, co przełoży sie na cenę węgla. Już teraz w ciepłe zimy grzanie węglem jest droższe od grzania gazem, bo węgiel się nieefektywnie spala.

Polski węgiel nie nadaje sie do spalania w kotłach w domach. Nie polecam. Nie kupuje sie takiego węgla. Węgiel można efektywnie spalać. Sam sie nie spała. Jak uwolnią ceny gazu w 2024 to ludzie wrócą do węgla. Szczególnie Ci w tych dziurawych domach.

Polski węgiel nie nadaje sie do spalania w kotłach w domach. Nie polecam. Nie kupuje sie takiego węgla. Węgiel można efektywnie spalać. Sam sie nie spała. Jak uwolnią ceny gazu w 2024 to ludzie wrócą do węgla. Szczególnie Ci w tych dziurawych domach.

ja tam mam gaz i mam rachunki mniejsze w przeliczeniu na tony węgla sąsiada

to raz. dwa - bezobsługowo i czysto

do kotłowni zaglądam wrzucając brudne majtki do pralki zamiast łopatą ładować do pieca

Jak uwolnią ceny gazu w 2024 to ludzie wrócą do węgla. Szczególnie Ci w tych dziurawych domach.

Jak czytam takie teksty to myślę, że niektórzy to mają takie życzenie do Pana Boga (albo Złotej Rybki):

"ja nic dla siebie nie chcę, tylko żeby sąsiadowi..." :D

Nikt nie wie jaki wpływ na ceny gazu będzie miało uwolnienie cen od 1 stycznia 2014 r.

Poprawka - jeden już wie.

Ja na razie dwa razy mi w ciągu 5 lat cenę gazu obniżono.

A jak wzrośnie poza akceptowalny poziom to będzie prąd i pC.

Obecnie mamy specyficzne warunki. Braki zim w całej Europie wiesz ze tak zawsze będzie? magazyny gazu pełne. Gazu na świecie potrzeba coraz więcej. Prawa ekonomii. Infrastruktura. Dokładasz sie do tego? Nic niema za darmo. Gazowniki obecnie ledwo teraz wychodzą na swoje. Obecnie ceny trzyma regulator. Od 2024 roku juz nie. No tak PC tanie jak barszcz i każdego stać.

Jak czytam takie teksty to myślę, że niektórzy to mają takie życzenie do Pana Boga (albo Złotej Rybki):

"ja nic dla siebie nie chcę, tylko żeby sąsiadowi..." :D

Nikt nie wie jaki wpływ na ceny gazu będzie miało uwolnienie cen od 1 stycznia 2014 r.

Poprawka - jeden już wie.

Myślenie które zawsze powala. Klękajcie narody.

Mi ta powiewa czym se grzejesz. Nie moje. Pożyjemy zobaczymy. Masz jakieś merytoryczne argumenty?

Wiesz co to brak regulacji cen przez regulatora u nas URE?

No cóż dziś grzeje gazem a za rok będę grzał prądem co to zmieni budynek i tak potrzebuje określonej porcji energii.

Niedługo będzie tak że za wywoź odpadów będę płacił więcej niż za ogrzewanie budynku.

W Tarnowie chcą wprowadzić opłatę za odpady od zużytej wody - dobrze że mam własną studnie.

Najwyżej jak kulibob będę łapał deszczówkę;).

No cóż dziś grzeje gazem a za rok będę grzał prądem co to zmieni budynek i tak potrzebuje określonej porcji energii.

Niedługo będzie tak że za wywoź odpadów będę płacił więcej niż za ogrzewanie budynku.

W Tarnowie chcą wprowadzić opłatę za odpady od zużytej wody - dobrze że mam własną studnie.

U mnie w tym roku śmieci przewyższą koszt ogrzewania bo zapłacę 1296 rocznie (27zł od osoby miesięcznie x 4)

U mnie dzisiaj takie PM przed rekuperatorem i przed filtrami.

[ATTACH=CONFIG]441104[/ATTACH]

Co to za czujnik?

Umnie na wiosce założyli czujnik PM 10 i 2,5 normy nie przekroczone lub lekko przekroczone a smród jak ... i miejscami mgła.

Jakieś bzdury chyba. Normy są przekroczone jak dalej niż na 20m nie widać?

Ja nie łapię deszczówki. Tylko wodę z klimy. a studnię mam do podlewania ogrodu. Deszczówkę chcę łapać aby kible na lewo spłukiwać.

No ale już teraz pewnie podpada 4,5-5m3 miesięcznie na trzy osoby.

Co to za czujnik?

Umnie na wiosce założyli czujnik PM 10 i 2,5 normy nie przekroczone lub lekko przekroczone a smród jak ... i miejscami mgła.

Jakieś bzdury chyba. Normy są przekroczone jak dalej niż na 20m nie widać?

To tzw inicjatywa "Koduj dla Polski" Fajna sprawa, i dość dokładna.