Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu - Pustak ceramiczny czy bloczek komórkowy? Rady, Sugestie, Zalecenia?

Recommended Posts

Dzień dobry i witam!

Nowy temat, ale jakże znany i każdy stawał przed takim dylematem. Działka jest, wymarzony projekt wybrany(https://z500.pl/projekt/36534/Zx172,nowoczesny-dom-z-plaskim-dachem-garazem-na-2-stanowiska-i-3-sypialniami.html) i niebawem mam zamiar budować dom.. no i tu pojawia się owy dylemat. Z czego ten dom wybudować - z pustaka ceramicznego czy bloczka komórkowego? Każda technologia ma swoje wady i zalety, ale to co jest dla mnie najważniejsze to żeby dom był ciepły i nie wychładzał się tak szybko. Argument finansowy również jest ważny, ale z tego po zliczeniu wszystkich kosztów(materiał+robocizna) różnica wyjdzie niewielka. I tutaj proszę Was wszystkich, którzy już mają doświadczenie w tym temacie. Mam 2 faworytów:

- Bloczek komórkowy - Ytong Energo+ 48 cm

- Pustak ceramiczny - TERMOTON P+W 25 DIAMENT S + ocieplenie 15cm/20cm

Prawie wszystkie firmy "biją się" teraz na parametry techniczne - współczynnik przewodzenia ciepła, współczynnik przenikania ciepła etc. Tylko czy różnica 0,02 jest tak bardzo odczuwalna? Jedna firma jest lepsza od drugiej w zależności od parametru. Licząc koszt materiałów, w przypadku Ytong wyjdzie mnie ok. 46 tyś. zł, TERMOton ok. 17 tyś. zł.; Styropian ok 7 tyś. zł. Zarówno w przypadku Ytong jak i TERMOton dochodzi koszt robocizny, który będzie różnił się, doliczając jeszcze robociznę termoizolacji(prawdopodobnie dom będzie budowany etapami).

Proszę Was o opinie, porady, wszelkie informacje, które pozwolą mi ułatwić wybór odpowiedniego materiału. Otwarty jestem również na nowe propozycje. Tak jak pisałem, ważne jest dla mnie ciepło, ale jeżeli uda się przy okazji zaoszczędzić kilka tysięcy złotych to również nie będzie źle;) Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Jeżeli pojawią się pytania to czekam...

Pozdrawiam,

Jacek

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ponad 20k różnicy na materiale do dla ciebie niewielka różnica?

ładowanie się w ściany jednorodne generalnie nie jest opłacalne finansowo, taniej wychodzi dwuwarstwowa ściana ze styro, bo akurat koszt samego styropianu jest relatywnie niewielki w stosunku do korzyści ( pamiętaj, że nawet na półmetrowym ytongu trzeba jednak zrobić jakąś elewację)

ponad 20k różnicy na materiale do dla ciebie niewielka różnica?

ładowanie się w ściany jednorodne generalnie nie jest opłacalne finansowo, taniej wychodzi dwuwarstwowa ściana ze styro, bo akurat koszt samego styropianu jest relatywnie niewielki w stosunku do korzyści ( pamiętaj, że nawet na półmetrowym ytongu trzeba jednak zrobić jakąś elewację)

napisałem "różnica niewielka" ponieważ zakładam budowanie domu etapami - rozłożone w czasie, różne ekipy. Raz zapłacę za postawienie murów i praktycznie drugi raz za zrobienie izolacji jeżeli zdecyduję się na 2 warstwy. Koszty total w oby przypadkach powinny wyjść podobnie. Co do jednej warstwy to Ytong chwali się, w przypadku 48 cm, współczynnikiem przenikania ciepła na poziomie 0,17 W/(m2K). W tym przypadku nie zakładam dodatkowej izolacji... ale dzięki bogu jest to forum;)

to co jest najtańsze przy zakładanej wytrzymałości i współczynniku przewodności cieplnej.

Zasadniczo opłaca się cienka ściana + grube ocieplenie.

Dlatego ja mam 18 silikat i 20 cm styropianu.

Silke też brałem pod uwagę, ale przeraził mnie wysoki wpółczynnik przenikania ciepła...

Który jest pomijalny w ścianie dwuwarstwowej, bo za izolację odpowiada styropian a nie materiał nośny.

Mam dom prawie pasywny z silki.

Robiłam niedawno na innym forum budowlanym porównanie cen i parametrów przy zakładanej grubości ściany 40 cm:

BK 500 Solbet Optimal - 24x24x59 cm + 16 cm styropianu grafitowego = Współczynnik przenikania ciepła: 0,15W/m2K

Cena 1 m2 ściany z bloczka wynosi: 76,2 zł (10,79 zł x 7,062 szt), Cena 1m2 styropianu 16 cm wynosi 32 zł (dla ceny 60 zł/paczka 0,3m3)

Czyli łączny koszt m2 to 108,2 zł

Silikat drążony 18 cm Silka - 18x19,9x33,3 cm + 22 cm styropianu grafitowego = 0,14W/m2K

Cena 1m2 ściany z silki wynosi: 68,25 zł (4,55 zł x 15 szt), Cena 1m2 styropianu grafitowego 22 cm wynosi 44 zł (dla ceny 60 zł/paczka 0,3m3)

Czyli łączny koszt m2 to 112,25 zł

Ceny brałam pierwsze lepsze z neta. Aby było wiarygodniej, trzeba byłoby na podstawie jednej hurtowni.

Jak widać na powyższym zestawieniu:

Sens ma wybieranie najtańszego materiału na ściany (przy projektowanej wytrzymałości i obciążeniu) - za to liczy się każdy cm styropianu.

Edytowane przez Elfir

Silke też brałem pod uwagę, ale przeraził mnie wysoki wpółczynnik przenikania ciepła...

Jeszcze wiele nauki przed tobą. Jesteś bardzo dobrym klientem, bo najgorszy klient to świadomy klient.

Buduj z najtańszej cegły która spełnia warunki techniczne, a ten wysoki współczynnik zniknie prze dodanie 1-2 cm styropianu.

Jeszcze wiele nauki przed tobą. Jesteś bardzo dobrym klientem, bo najgorszy klient to świadomy klient.

Buduj z najtańszej cegły która spełnia warunki techniczne, a ten wysoki współczynnik zniknie prze dodanie 1-2 cm styropianu.

Z tego co czytam faktycznie zaczyna mieć to sens. Jeszcze tydzień temu pod uwagę brałem tylko bloczek 1W. Od kilku dni czytam i porównuję bloczki z ceramiką.... A będąc w hurtowni prosząc o zrobienie kosztorysu to "profesjonalny doradca" nie wyprowadzał mnie z tego błędu tylko zacierał ręce jak widział 106 palet ytong'u wyjeżdżające z placu.... szkoda gadać. Dziękuję za dotychczasowe informacje.

Też miałem dylemat ale postawiłem na zimniejszą ceramikę. Dla mnie na plus twardość i izolacja akustyczna. BK łatwiej i szybciej się pracuje no i lambde ma lepszą ale mimo to wybrałem ceramikę.

Masz na myśli dziurawą ceramikę? Akustycznie to najgorszy materiał - rezonuje że historia. Niesie się najdalej (trzy piętra niżej sąsiad nie dawał mi spać).

Twardość w czym ma pomagać? Przecież i tak nie dotykasz jego powierzchni w wykończonym domu.

Za to kruchy...

A na deser:

Edytowane przez Kaizen

BK ma tyle samo wad dla mnie albo więcej.

Dla mnie ceramika nie rezonuje a parametry akustyczne ma lepsze. Ścianki działowe z bk to jakaś porażka, wszystko słychać.

Poza tym ten historycznym filmik z porothermem co ma wnieść bo nie wiem. Ceramika nigdy nie będzie idealna z racji samego procesu produkcji.Komu nie pasuje to niech bierze BK i cieszy się lambdą i rownymi bloczkami ale dla mnie to za delikatny materiał w ktorym można rzeźbić gwoździem.

Edytowane przez boconek03

Dla mnie ceramika nie rezonuje a parametry akustyczne ma lepsze.

Konkretnie jaki parametr ma lepszy? I która ceramika? Nie przypisujesz cech cegły pełnej pustaczkom ceramicznym?

Izolacyjność akustyczna ściany to dosyć skomplikowany temat. W przypadku materiałów o budowie niejednorodnej (jak pustaki) jeszcze trudniejsza - są częstotliwości, które w nich rezonują i zamiast być ciszej jest głośniej.

Na początek i na deser

Najlepiej izoluje lity żelbet, potem pełna silka i ceramika, ale pełna. Pustaki są daleko w tyle. Często dalej, niż BK.

Poza tym ten historycznym filmik z porothermem co ma wnieść bo nie wiem.

Pokazać (nie)szczelność i kruchość materiału. A co ma wnieść "Dla mnie na plus twardość" w przypadku materiału, którego w wykończonym domu nie możesz dotknąć?

Ceramika nigdy nie będzie idealna z racji samego procesu produkcji.

Co nie znaczy, ze wyjeżdżając z fabryki ma być dziurawa jak sito.

Edytowane przez Kaizen

Gość Arturo72
Dzień dobry i witam!

Nowy temat, ale jakże znany i każdy stawał przed takim dylematem. Działka jest, wymarzony projekt wybrany(https://z500.pl/projekt/36534/Zx172,nowoczesny-dom-z-plaskim-dachem-garazem-na-2-stanowiska-i-3-sypialniami.html) i niebawem mam zamiar budować dom.. no i tu pojawia się owy dylemat. Z czego ten dom wybudować - z pustaka ceramicznego czy bloczka komórkowego? Każda technologia ma swoje wady i zalety, ale to co jest dla mnie najważniejsze to żeby dom był ciepły i nie wychładzał się tak szybko. Argument finansowy również jest ważny, ale z tego po zliczeniu wszystkich kosztów(materiał+robocizna) różnica wyjdzie niewielka. I tutaj proszę Was wszystkich, którzy już mają doświadczenie w tym temacie. Mam 2 faworytów:

- Bloczek komórkowy - Ytong Energo+ 48 cm

- Pustak ceramiczny - TERMOTON P+W 25 DIAMENT S + ocieplenie 15cm/20cm

Prawie wszystkie firmy "biją się" teraz na parametry techniczne - współczynnik przewodzenia ciepła, współczynnik przenikania ciepła etc. Tylko czy różnica 0,02 jest tak bardzo odczuwalna? Jedna firma jest lepsza od drugiej w zależności od parametru. Licząc koszt materiałów, w przypadku Ytong wyjdzie mnie ok. 46 tyś. zł, TERMOton ok. 17 tyś. zł.; Styropian ok 7 tyś. zł. Zarówno w przypadku Ytong jak i TERMOton dochodzi koszt robocizny, który będzie różnił się, doliczając jeszcze robociznę termoizolacji(prawdopodobnie dom będzie budowany etapami).

Proszę Was o opinie, porady, wszelkie informacje, które pozwolą mi ułatwić wybór odpowiedniego materiału. Otwarty jestem również na nowe propozycje. Tak jak pisałem, ważne jest dla mnie ciepło, ale jeżeli uda się przy okazji zaoszczędzić kilka tysięcy złotych to również nie będzie źle;) Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Jeżeli pojawią się pytania to czekam...

Pozdrawiam,

Jacek

Ściana i materiał z niej wykonany to tylko skorupa, nie jest ważne czy ma lepszy czy gorszy współczynnik przenikania ciepła, to tylko zwykły materiał konstrukcyjny.

Do ograniczania strat ciepła z domu powinna służyć i służy tylko i wyłącznie izolacja.

Czyli ściany domu mogą być nawet z betonu lanego, który ma najwyższy współczynnik przenikania ciepła ale to droga sprawa.

Zamiennikiem betonu o podobnych właściwościach jest silikat, znacznie tańszy.

I dopiero wtedy wchodzi do gry izolacja.