Poltergeist 24.02.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 To mój pierwszy post i pewnie nie ostatni, bo dopiero zaczynam przygodę z budową. Wybieramy z żoną między 2 projektami, które daliśmy firmie do wstępnej wyceny, które nas zaskoczyły i zastanawiamy się, czy takie faktycznie są realia w dolnośląskiem, czy jednak wycena jest wygórowana. 1 projekt to https://www.mgprojekt.com.pl/willa-na-borowej i wycena za SSO to 450 000zł 2 projekt to https://www.dobredomy.pl/projekt/lidia/ SSO za 380 000zł Będziemy ogromnie wdzięczni za każdą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 24.02.2020 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 To mój pierwszy post i pewnie nie ostatni, bo dopiero zaczynam przygodę z budową. Wybieramy z żoną między 2 projektami, które daliśmy firmie do wstępnej wyceny, które nas zaskoczyły i zastanawiamy się, czy takie faktycznie są realia w dolnośląskiem, czy jednak wycena jest wygórowana. 1 projekt to https://www.mgprojekt.com.pl/willa-na-borowej i wycena za SSO to 450 000zł 2 projekt to https://www.dobredomy.pl/projekt/lidia/ SSO za 380 000zł Będziemy ogromnie wdzięczni za każdą odpowiedź Jak za SSO krzyknęli 450tyś czyli fundament, ściany i dach to przygotujcie się na 1mln żeby spokojnie usiąść na fotelu i otworzyć szampana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.02.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) Przy tym metrażu 1mln to żadne cuda. Mnie Ssz przy 240m2 pochłonął juz kolo 500tyś a drugie tyle to na pewno mało będzie.Koszt materiałów jest aktualnie bardzo duży. Przeglądając to forum czasami chwytam się za głowę ile kosztowały pustaki itp jeszcze kilka lat temu.Taka wycena zawsze będzie z kosmosu.Ten kto wycenia sam wybrał do wyceny materiały typu pustaki/BK, dachówka może byc tania albo bardzo droga itp. Więc jak niewiadomo co tam wzieli pod uwagę ciężko się odnieść. Edytowane 24 Lutego 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 24.02.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Jak za SSO krzyknęli 450tyś czyli fundament, ściany i dach to przygotujcie się na 1mln żeby spokojnie usiąść na fotelu i otworzyć szampana Milion nie starczy i na szampana też, co najwyżej wino musujące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 24.02.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 A ile się spodziewaliście za ten pierwszy projekt - 330m2, pełne piętro... Milion na ten dom nie wystarczy w dzisiejszych realiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2020 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 trochę ich poniosło, ale budujesz się w drogim regionie. 3-3,5tyś/m2 pow. całkowitej do stanu deweloperskiego (czyli stan pozwalający złożyć dokumenty do NB) trzeba liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 24.02.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 A ile się spodziewaliście za ten pierwszy projekt - 330m2, pełne piętro... Milion na ten dom nie wystarczy w dzisiejszych realiach. Ja widzę 206m2 użytkowej (zawsze to podajemy) + garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) Ja widzę 206m2 użytkowej (zawsze to podajemy) + garaż. Kosztuje kazdy m2 muru, fundamentu, stropu itd. Myślisz, że budynek z większą powierzchnią nieużytkową nie będzie droższy? Co do meritum - takie czasy, ze wykonawcy nie pyta się "za ile" tylko " czy i kiedy ma termin". Jak ma termin w ciągu roku, to jest drogi i/lub ma złą opinię. Edytowane 24 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 24.02.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Ja widzę 206m2 użytkowej (zawsze to podajemy) + garaż. Nie patrz nigdy na żadną użytkową, pod skosem poniżej 1,40m za darmo się buduje? Licz zawsze po podłogach, razem z garażem, kotłownią itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 24.02.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 ok to 1,5mln. Pół bańki co tam ...oczywiście wszystko zlecone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poltergeist 24.02.2020 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Z tego co piszecie za 1mln nie mam szans się wprowadzić. Czy dużą różnicę zrobiłoby wyrzucenie z projektu garażu? Czy po prostu szukać czegoś innego? https://www.extradom.pl/projekt-domu-kasjopea-7-b-WAH1864?gclid=CjwKCAiAhc7yBRAdEiwAplGxX3khGQVqYPEPHP7Yc3vwcJkjFzDAkGTFMWK3xNPAeXYSxlSmoHkdYxoC8RYQAvD_BwE również nam się podoba - szukamy projektu bez skosów i przestronną częścią dzienną, spodziewałem się, że te projekty są drogie w budowie, ale rzeczywistość 'odrobinę' mnie przerosła..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) Jakie masz wymagania, jakie ograniczenia w MPZP/WZ i jaki budżet na całość (razem z ogrodzeniem, kostką itd.)?Z podstawowym zagospodarowaniem terenu, wykończeniem i zabudową stałą licz minimum 5000zł/m2 podłogi (raczej więcej, bo teraz ciężko się w tym zmieścić, a ceny ciągle rosną). Edytowane 24 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2020 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) spodziewałem się, że te projekty są drogie w budowie, ale rzeczywistość 'odrobinę' mnie przerosła..) Jeden z tych domów ma drogie detale - chociażby szklane balustrady i balkony. Do tego suwane drzwi tarasowe - zobacz jaka jest różnica cenowa w porównaniu z normalnie otwieranymi. Poza tym detale - po co ci balkon na froncie? Balkony są kosztownymi elementami dekorującymi elewację (bo w praktyce nikt z nich nie korzysta, chyba, że palicie tylko na zewnątrz) i trudne w zrobieniu poprawnej izolacji. Edytowane 24 Lutego 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts