Radek1980 25.02.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Witam jak w temacie, potrzebuję pomocy odnośnie sterowania CO w moim domu.Nadmienię że ogrzewam dom 150m2 z garażem kotłem firmy Galmet na pellet.W części parterowej jest ogrzewanie podłogowe ( 8 pętli) a na poddaszu ogrzewanie kaloryferowe ( 3 pokoje + otwarty korytarz). W kotłowni zasilanie na podłogówkę steruję za pomocą zaworu trzydrogowego, termostatycznego firmy Afriso. Zaś ogrzewanie kaloryferowe (góra) przechodzi przez zawór czterodrogowy ( chyba firmy herz ze sterowaniem ręcznym ). Kocioł galmet jest z paleniskiem Pellas Revo Mini do którego podłączony jest czujnik temp. zewnętrznej ( nie aktywny). Mam pytanie do Was, jakie mogą być możliwości sterowania ogrzewaniem z taką instalacją? Do tej pory aby podnieść ( lub obniżyć ) temp. w salonie musiałem się udać do kotłowni i odpowiednio nastawic pokrętło zaworu Afriso. Identycznie kaloryfery z zaworem hertz ( kaloryfery posiadają głowice termostatyczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 a tyle razy się pisze, że mieszanie systemów tylko generuje kłopoty...Na dodatek podłogówka i piec na paliwo stałe to kiepski pomysł.Masz mieszacz do obniżania temperatury idącej na podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.02.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 a tyle razy się pisze, że mieszanie systemów tylko generuje kłopoty... Na dodatek podłogówka i piec na paliwo stałe to kiepski pomysł. Masz mieszacz do obniżania temperatury idącej na podłogówkę? Jakie kłopoty sterownik obsługujący dwa obiegi z dwoma krzywymi grzewczymi i pełna automatyzacja bez latania i przestawiania ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.02.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Witam jak w temacie, potrzebuję pomocy odnośnie sterowania CO w moim domu.Nadmienię że ogrzewam dom 150m2 z garażem kotłem firmy Galmet na pellet.W części parterowej jest ogrzewanie podłogowe ( 8 pętli) a na poddaszu ogrzewanie kaloryferowe ( 3 pokoje + otwarty korytarz). W kotłowni zasilanie na podłogówkę steruję za pomocą zaworu trzydrogowego, termostatycznego firmy Afriso. Zaś ogrzewanie kaloryferowe (góra) przechodzi przez zawór czterodrogowy ( chyba firmy herz ze sterowaniem ręcznym ). Kocioł galmet jest z paleniskiem Pellas Revo Mini do którego podłączony jest czujnik temp. zewnętrznej ( nie aktywny). Mam pytanie do Was, jakie mogą być możliwości sterowania ogrzewaniem z taką instalacją? Do tej pory aby podnieść ( lub obniżyć ) temp. w salonie musiałem się udać do kotłowni i odpowiednio nastawic pokrętło zaworu Afriso. Identycznie kaloryfery z zaworem hertz ( kaloryfery posiadają głowice termostatyczne). Zmienić zawory trój oraz cztero - drogowe na wersję z siłownikiem i zamontować np: DKMATIC REGULATOR DO KOTŁÓW STERUJĄCY OBIEGIEM Z ZAWOREM MIESZAJĄCYM wraz z rozszerzeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek1980 26.02.2020 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Zmienić zawory trój oraz cztero - drogowe na wersję z siłownikiem i zamontować np: DKMATIC REGULATOR DO KOTŁÓW STERUJĄCY OBIEGIEM Z ZAWOREM MIESZAJĄCYM wraz z rozszerzeniami Jeśli mógł byś podać jakieś szczegóły lub linki to był bym bardzo wdzięczny. Jestem trochę laikiem w tych sprawach i dopiero się uczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek1980 26.02.2020 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 (edytowane) a tyle razy się pisze, że mieszanie systemów tylko generuje kłopoty... Na dodatek podłogówka i piec na paliwo stałe to kiepski pomysł. Masz mieszacz do obniżania temperatury idącej na podłogówkę? Chyba tak jeśli Ci chodzi o zawór trzydrogowy termostatyczny firmy Afriso. https://afriso.pl/katalog-online/afriso/termostatyczny-zawor-mieszajacy-atm/produkt/1234310 Edytowane 26 Lutego 2020 przez Radek1980 Skasowana tresc posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.02.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2020 https://sterownikitech.pl/dkmatic,id705.html?gclid=CjwKCAiA7t3yBRADEiwA4GFlI7V5X9aASf9c7rpJ0tBjNAkbTrB9VvDHrssM-hvEyBk925VF6juuhBoCkm0QAvD_BwE Wystarczy w google wpisać nazwę. Zamiast zaworu termostatycznego należało by założyć coś w tym stylu: https://sterownikitech.pl/silownik-afriso-wraz-z-zaworem-3-drogowym-1-1-4-cala,id948.html i podłączyć siłownik do modułu. Do tego wszystkiego oczywiście pokojowy regulator temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts