Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie ogrzewaniem mieszanym - pomocy.

Radek1980

Recommended Posts

Witam jak w temacie, potrzebuję pomocy odnośnie sterowania CO w moim domu.Nadmienię że ogrzewam dom 150m2 z garażem kotłem firmy Galmet na pellet.W części parterowej jest ogrzewanie podłogowe ( 8 pętli) a na poddaszu ogrzewanie kaloryferowe ( 3 pokoje + otwarty korytarz). W kotłowni zasilanie na podłogówkę steruję za pomocą zaworu trzydrogowego, termostatycznego firmy Afriso. Zaś ogrzewanie kaloryferowe (góra) przechodzi przez zawór czterodrogowy ( chyba firmy herz ze sterowaniem ręcznym ). Kocioł galmet jest z paleniskiem Pellas Revo Mini do którego podłączony jest czujnik temp. zewnętrznej ( nie aktywny). Mam pytanie do Was, jakie mogą być możliwości sterowania ogrzewaniem z taką instalacją?:confused:

Do tej pory aby podnieść ( lub obniżyć ) temp. w salonie musiałem się udać do kotłowni i odpowiednio nastawic pokrętło zaworu Afriso. Identycznie kaloryfery z zaworem hertz ( kaloryfery posiadają głowice termostatyczne).

a tyle razy się pisze, że mieszanie systemów tylko generuje kłopoty...

Na dodatek podłogówka i piec na paliwo stałe to kiepski pomysł.

Masz mieszacz do obniżania temperatury idącej na podłogówkę?

Jakie kłopoty sterownik obsługujący dwa obiegi z dwoma krzywymi grzewczymi i pełna automatyzacja bez latania i przestawiania ręcznie

Witam jak w temacie, potrzebuję pomocy odnośnie sterowania CO w moim domu.Nadmienię że ogrzewam dom 150m2 z garażem kotłem firmy Galmet na pellet.W części parterowej jest ogrzewanie podłogowe ( 8 pętli) a na poddaszu ogrzewanie kaloryferowe ( 3 pokoje + otwarty korytarz). W kotłowni zasilanie na podłogówkę steruję za pomocą zaworu trzydrogowego, termostatycznego firmy Afriso. Zaś ogrzewanie kaloryferowe (góra) przechodzi przez zawór czterodrogowy ( chyba firmy herz ze sterowaniem ręcznym ). Kocioł galmet jest z paleniskiem Pellas Revo Mini do którego podłączony jest czujnik temp. zewnętrznej ( nie aktywny). Mam pytanie do Was, jakie mogą być możliwości sterowania ogrzewaniem z taką instalacją?:confused:

Do tej pory aby podnieść ( lub obniżyć ) temp. w salonie musiałem się udać do kotłowni i odpowiednio nastawic pokrętło zaworu Afriso. Identycznie kaloryfery z zaworem hertz ( kaloryfery posiadają głowice termostatyczne).

Zmienić zawory trój oraz cztero - drogowe na wersję z siłownikiem i zamontować np: DKMATIC REGULATOR DO KOTŁÓW STERUJĄCY OBIEGIEM Z ZAWOREM MIESZAJĄCYM wraz z rozszerzeniami

Zmienić zawory trój oraz cztero - drogowe na wersję z siłownikiem i zamontować np: DKMATIC REGULATOR DO KOTŁÓW STERUJĄCY OBIEGIEM Z ZAWOREM MIESZAJĄCYM wraz z rozszerzeniami

Jeśli mógł byś podać jakieś szczegóły lub linki to był bym bardzo wdzięczny. Jestem trochę laikiem w tych sprawach i dopiero się uczę .

a tyle razy się pisze, że mieszanie systemów tylko generuje kłopoty...

Na dodatek podłogówka i piec na paliwo stałe to kiepski pomysł.

Masz mieszacz do obniżania temperatury idącej na podłogówkę?

Chyba tak jeśli Ci chodzi o zawór trzydrogowy termostatyczny firmy Afriso.

https://afriso.pl/katalog-online/afriso/termostatyczny-zawor-mieszajacy-atm/produkt/1234310

Edytowane przez Radek1980
Skasowana tresc posta

https://sterownikitech.pl/dkmatic,id705.html?gclid=CjwKCAiA7t3yBRADEiwA4GFlI7V5X9aASf9c7rpJ0tBjNAkbTrB9VvDHrssM-hvEyBk925VF6juuhBoCkm0QAvD_BwE

Wystarczy w google wpisać nazwę.

Zamiast zaworu termostatycznego należało by założyć coś w tym stylu:

https://sterownikitech.pl/silownik-afriso-wraz-z-zaworem-3-drogowym-1-1-4-cala,id948.html

i podłączyć siłownik do modułu.

Do tego wszystkiego oczywiście pokojowy regulator temperatury.