Marcin_med 13.07.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 pytanie teraz jak ma się airpack 4 400 nawet z ERV do reqneta 400? podobno powierzchnia wymiennika w thessli jest sporo niższa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ymon 27.08.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 pytanie teraz jak ma się airpack 4 400 nawet z ERV do reqneta 400? podobno powierzchnia wymiennika w thessli jest sporo niższa... Wymiennik w reQnet ma długość 500mm, a w thessli 345 mm (modele od 300 do 500). Tak to wygląda na porównaniu: A ma to nie tylko wpływ na odzysk ciepła, ale też i na generowane opory powietrza przez taki wymiennik, więc większe zużycie prądu, itp. Tabelki tabelkami, ale fizyki się nie oszuka. Więc nie wróżę tutaj sukcesu z tematem ERV w thessli, bo np. w AirPack Home 500 i 850 jest już teraz w grupie energetycznej B, a wymienniki entalpiczne mają niższy odzysk ciepła, który brany jest pod uwagę w tej dyrektywie (nie mylić w odzyskiem energii, który jest akurat wyższy w ERV), więc całkiem możliwe, że wtedy wpadłyby do grup C, a takich urządzeń sprzedawać już nie można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 22.11.2020 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 witam czy nikt tych central nie używa bo wątek jakoś umarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 22.11.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Witam, Ja mam taki u siebie. 400H ERV. Jeszcze tydzień lub dwa i będzie wszystko uruchomione. Mam tez UNI-t do pomiaru wilgoci i CO2 i wiem ile jest teraz na tzw grawitacji. Bede miał porównanie tych parametrów po uruchomieniu reku to postaram się podzielić moimi spostrzeżeniami. Dodatkowo mam tez filtr z 25KG węgla aktywnego to tez opisze "wrażenia"...zwłaszcza jak sąsiad parowozownie odpali. Mam tez filtr elktro statyczny Pro-Vent Clean R 400 to zrobię pomiary PM i dam znać jak to się spisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 23.11.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Witam, Ja mam taki u siebie. 400H ERV. Jeszcze tydzień lub dwa i będzie wszystko uruchomione. Mam tez UNI-t do pomiaru wilgoci i CO2 i wiem ile jest teraz na tzw grawitacji. Bede miał porównanie tych parametrów po uruchomieniu reku to postaram się podzielić moimi spostrzeżeniami. Dodatkowo mam tez filtr z 25KG węgla aktywnego to tez opisze "wrażenia"...zwłaszcza jak sąsiad parowozownie odpali. Mam tez filtr elktro statyczny Pro-Vent Clean R 400 to zrobię pomiary PM i dam znać jak to się spisuje. dzięki za odpowiedż bo jestem przed wyborem 400h erv a jednostką innej firmy z wymiennikiem obrotowym pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.11.2020 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Ciekaw jestem jak sprawdzić się filtr. Deklarują bardzo dużą sprawność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 24.11.2020 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Ciągle mam dylemat czy z niego nie zrezygnować. Centrala ma swoje filtry M5, F7 albo F9 a przed filtrem węglowym na czerpni mam G3 i G5 żeby wyłapać drobne cząstki coby go za szybko nie zapchać (dałbym na nawiewie F7 a potem F9 bo M5 nie potrzeba gdy jest G3 i G5). Podejrzewam ze taka filtracja załatwiłaby sprawę (zwłaszcza F9) ale korci żeby sprawdzić tego elektrostatyka bo ma jeszcze jonizacje powietrza w standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.11.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 F9 kieszeniowy spoko, ale plisowany będzie się zapychał non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 25.11.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Dlatego zostałem przy elektrostatyku a przed nim zostawiam jeszcze F7 który jest w centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.11.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Standardowo taki dają? W takiej sytuacji zamieniłbym go na M5 - zmniejszysz opory i będziesz wymieniał rzadziej. F7 w centrali to wymiana min co 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 25.11.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 W standardzie daja 2x plisowany M5 (czerpnia i nawiew) oraz F9 jesli ktos czuje potrzebe zeby taki uzywac. Jesli nie chcemy F9 to mozemy dokpuic F7 (ten zalecaja na wiosna - jesien) i wlozyc go w miejsce F9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.11.2020 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Przy tym filtrze elektrostatycznym dałbym tylko m5. Ten f7 będzie zbędnym dodatkiem i stratą kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 25.11.2020 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Zastanowię się jeszcze bo w tym elektrostatyku tez jest wkład wymienny. W przeciwieństwie do filtra e-mocarz od Elnora tego się nie myje tylko wymienia i ten F7 na pewno by go trochę odciążył z zapylenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 28.12.2020 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 No dobra pora na chwile refleksji z reku.Zasadniczo jestem zadowolony,cała automatyka dba o poziom wilgotności, CO2, CF itp itd. Jest jeden mankament, który mi doskwiera. Brak możliwości procentowego ustawienia różnicy strumieni dla nawiewu i wywiewu. W nowych domach to nie powinien być problem bo jest możliwość tak poprowadzenia instalacji aby jej długości się równoważyły...u mnie w 10 letniej chałupie tak się nie da i instalacja wywiewna jest 3x krótsza od nawiewnej...skutkuje to dziwnym zachowaniem reku który dąży do tego aby utrzymać CF i takie dane wypluwa w aplikacji np pokazuje ze jest 270m3 wywiew i tyle samo nawiew ale jak już mierzymy przepływy na anemostatach to ni jak to się sumuje. Jest np 270 wywiew i 240 nawiew co tworzy podciśnienie. Producent mówi, że dostaje sygnały od instalatorów żeby taka funkcjonalność wprowadzić i zapewnia, że to zrobi bo ciągle rozwija swoja apke ale ja uważam, że tutaj akurat się ociąga. Technicznie jest to możliwe bo taka funkcja już istnieje w reku i nazywa się "Kominek". Można stworzyć nadciśnienie i nawet to działa. Co stoi na przeszkodzie żeby to zaimplementować w apce jako np. funkcja serwisowa dostępna tylko przez instalatora to juz wie tylko producent. Czekam z niecierpliwością na ta funkcjonalność.Z ciekawostek to udało nam się zmusić reku do zwiększenia strumienia nawiewanego w stosunku do wywiewanego poprzez kryzowanie przekroju kanału wywiewnego. Niestety reku ma tak skuteczny system CF, że udaje nam się to dopiero od poziomu ~ 300m3 i wtedy reku nawiewa 380m3 a wywiewa 240m3. Zachęceni "sukcesem" zostawiliśmy kryzę w kanale i obniżyliśmy wydajność do 200m3...i ku naszemu zaskoczeniu reku wyrównał strumienie...widać wyraźnie, że dopiero od pewnego momentu wydajności skryzowany przekrój kanału stanowi dla reku wyraźną przeszkodę i nie jest on w stanie utrzymać CF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 31.12.2020 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) No dobra, odgrzebie trochę temat. Sam reku i jego CF w połączeniu z automatyką działają ok. Jest niestety jedna rzecz, która na chwile obecna go dyskwalifikuje. A mianowicie przekłamania w tym co pokazuje apka na androida a rzeczywistymi pomiarami. Reku pomimo, że wskazuje na zrównoważony przepływ nawiewu i wywiewu (np. 300/300m3) to w rzeczywistości wywiew ma o 50m3 więcej. Jest to albo celowe działanie ze strony pe-flex żeby statystyki odzysku ciepła wyglądały imponująco (np. przy moim entalpicznym wymienniku mam wywiew 20 a nawiew 19.3 co jest wg. mnie absurdem) albo po prostu jest jakąś wada czujnika który się rozkalibrował. Mój instalator ma to zgłaszać do pe-flexa. Oni zresztą o tym wiedzą i cos przebąkują, że mają dodać opcje gdzie będzie można różnicować przepływy pomiędzy nawiewem a wywiewem. W zasadzie to mają to już ogarnięte bo jest opcja kominka gdzie można ustawić do 50% więcej nawiewu niż wywiewu ale to jest tylko na określony czas. Powyższy problem nawet próbowali przypudrować twierdząc, że pomiary powinny być robione w trybie inteligentnym żeby automatyka sobie to wszystko poustawiała ale minęli się z prawdą że hoho. W tym trybie gdy reku ustawił sobie N150/W150 to pomiary pookazywały N140/W220 :bash: Na razie moja konkluzja jest taka, że pomimo fajnego trybu CF i automatyki dobrze reagującej na CO2 oraz wilgotność to rekomenduje żeby omijać z daleka ten reku i poczekać aż producent wprowadzi odpowiednie poprawki w oprogramowaniu. Taka jest moja opinia. W chwili obecnej mam podciśnienie w domu i o ile jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza to jednak chciałbym żeby można było ustawić zrównoważone przepływy bo statystyki odzysku ciepła kłują w oczy. Jutro podepnę swoje czujniki temp przed króćcami to będę wiedział czy tutaj też oszukują...a mam ku temu podstawy bo czujnik temp zewn w chwili obecnej pokazuje -1.5st a czerpnia w reku 3 st...aż nie chce mi się wierzyć, że powietrze po przejściu przez dwa filtry G3i G5 fi 500 oraz filtr węglowy 25kg ogrzewa sie o 4 st... Edytowane 31 Grudnia 2020 przez BikeBarian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 31.12.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Takie temperatury to nawet w zwykłym wymienniku nieosiągalne Rzeczywiście coś jest na rzeczy... Daj znać jak wyjdą własne pomiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngreen 31.12.2020 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Wrzucam tutaj porównanie różnych central w tym rekuperatora reQnest: Wstawiam bezpośrednio linka do porównania, bo otrzymuję komunikat, że zdjęcie jest za duże. A musi być duże, bo w przeciwnym razie straciłoby na jakości: Generalnie porównanie obejmuje takie kwestie jak sprawność, zużycie energii, spręż, ilość lat na rynku itd. Edytowane 22 Marca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 31.12.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 kilka uwag: REQnet ma wymiennik krzyżowo-przeciwprądowy, posiada też oryginalny syfon dostarczany razem z reku zarówno dla wersji HRV jak i ERV, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 31.12.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Wrzucam tutaj porównanie różnych central w tym rekuperatora reQnest: Wstawiam bezpośrednio linka do porównania, bo otrzymuję komunikat, że zdjęcie jest za duże. A musi być duże, bo w przeciwnym razie straciłoby na jakości: Generalnie porównanie obejmuje takie kwestie jak sprawność, zużycie energii, spręż, ilość lat na rynku itd. Łał... napracowałeś się. Ciekawie wyglądają stopnie przecieku, co tak często jest uznawane za wadę central z rotorami, a jak widać urządzenia przeponowe wcale szczelnością nie grzeszą. W kwestii hałasu, z punktu widzenia użytkownika najważniejszy jest hałas generowany do kanału wentylacyjnego. Ten generowany z obudowy ma znaczenie, jeśli ktoś centralę chce przenieść ze strychu do garderoby koło sypialni. Cen nie ma sensu umieszczać, gdyż te cennikowe są często astronomicznie wyciągnięte w górę, by później dla przyciągnięcia klienta/instalatora udzielić pokaźnego rabatu. Jeśli chcesz porównać dobre rotory warto wrzucić jeszcze do porównania FLEXIT UNI 4, oraz Swegon CASA r5-h smart Ta ostatnia ma o tyle ciekawy system regulacji wilgoci, że na podstawie zmieniającej się temperatury wnętrza wylicza rzeczywistą zawartość wilgoci w powietrzu i utrzymuje stałą zawartość wilgoci w powietrzu - dość ciekawa funkcja w domach bez klimy, gdzie parametry między latem i zimą różnią się diametralnie. Edytowane 22 Marca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ymon 01.01.2021 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 To porównanie jest rozsyłane przez handlowców Venti/Komfoventa i zawiera dużo błędów. W reQnet jest m.in syfon w komplecie, nominalny poziom akustyczny to 41 a nie 54 dBa, automatyka pokazuje poziom zużycia prądu, itp. Porównania są spoko, tylko trzeba pamiętać, że nie zawsze obrazują cała prawdę... A w rotorach mnie bardziej odrzuca nie tyle samo mieszanie się powietrza, ale to, że woda która wykropiła się po stronie wywiewnej przechodzi na stronę nawiewną, a wraz z nią wszystko to, co było w usuwanym powietrzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts