Zdun Darek B 03.03.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Normy emisji po 2022 roku były dawno zapowiadane, większość dobrych marek ma już opracowane i wdrożone do produkcji odpowiednie wkłady kominkowe. W nowoczesnych wkładach kominkowych, z komorą do górnego spalania, redukcja emisji PM jest nawet o 90% w stosunku do wcześniejszych norm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 07.03.2020 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) mechaniczną, piony nie wszystkie zostaną chyba wykonane, bo jest pakiet mechanicznej, przypomne pytanko, gdzie najlepiej wstawić kominek, jest stan surowy zamknięty, więc jest jeszcze możliwość przeróbek. Edytowane 7 Marca 2020 przez heteranthera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 07.03.2020 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Jezus Maria, co za masakryczny wątek... Jedno proste pytanie i kilkanaście odpowiedzi, prawie wszystkie nie na temat, a całkiem sporo w ogóle od czapy Tylko współczuć założycielowi... Ad rem: wydaje mi się, że najlepiej będzie pod schodami, ale wklej jeszcze raz rzut pomieszczeń, bo poprzednie były w kiepskiej rozdzielczości i niewiele było widać, a teraz chyba je w ogóle wcięło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2020 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 autor sie chyba zniechęcił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 08.03.2020 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Nie wiem czemu te png są pomniejszane Edytowane 8 Marca 2020 przez heteranthera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 09.03.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Wrzuć na jakiś darmowy zewnętrzny serwer typu, np. https://imgur.com/upload i wklej tu linka, bo nadal niewiele widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heteranthera 09.03.2020 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 https://imgur.com/a/81h3UMS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 09.03.2020 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Generalnie układ dość ciężki, przez centralne umieszczenie schodów i duże przeszklenia. No i informacje mimo wszystko są niepełne, bo nie widać reszty pomieszczeń (np. aneks kuchenny?), nie wiadomo jak planujesz ustawić meble oraz tego, co jest na piętrze.Idealne umieszczenie kominka musiałoby spełniać co najmniej kilka warunków:- blisko środka (centralnej części) domu - ale przy paleniu tylko rekreacyjnym ma to mniejsze znaczenie- blisko przewodów kominowych - albo przynajmniej miejsca gdzie można je zrobić- w dobrze widocznym miejscu - bo każdy chce patrzeć na ogień, a nie np. mieć go za plecami- nie za blisko wrażliwych sprzętów, np. telewizoraTu chyba nie da się spełnić wszystkich warunków, więc zawsze potrzebny będzie jakiś kompromis.Kilka moich propozycji: https://imgur.com/a/jZlVYZn1 - nie najlepsze miejsce, ja bym tam nie zrobił (za blisko wyjścia na taras), ale widziałem kominki postawione w takich miejscach2 - najbardziej klasyczne położenie, komin można puścić prosto w górę lub - jeżeli sytuacja na piętrze nie pozwala - wyciągnąć przez ścianę i poprowadzić na zewnątrz3 - tu można zrobić efektownie wyglądający kominek tunelowy lub trzyszybowy, łączący salon i (chyba) kuchnię, niebieskim kolorem zaznaczone miejsce na ewentualną wnękę na drewno4 - w takim miejscu jest kominek (a właściwie stylowa koza) w domu moich rodziców i też się sprawdza, choć palenie daje mniej frajdy bo siedzi się do niej plecamiMoje ulubione z powyższych jest miejsce 2, ewentualnie 3 jeżeli ktoś stawia na efekciarstwo i designerski wygląd wnętrz, a mniej zależy mu na samym ogniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.03.2020 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Na tle okna https://images.app.goo.gl/NcFmg7s5Mvozms9S9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 tylko to ma palenisko otwarte, więc do wentylacji mechanicznej nie mozna zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.03.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Autor tematu chyba ma wentylację grawitacyjną Sama o tym wspomniałaś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2020 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 tylko to ma palenisko otwarte, więc do wentylacji mechanicznej nie mozna zastosować Czemu nie można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2020 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 bo pobiera powietrze do spalania z pomieszczenia zakłócając przepływ powietrza w wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2020 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 (edytowane) bo pobiera powietrze do spalania z pomieszczenia zakłócając przepływ powietrza w wentylacji Tak samo jak w grawitacyjnej. Nie ma przeciwwskazań prawnych ani empirycznych (sprawdziłem). Edyta. Po zastanowieniu doszedłem do wniosku, ze myliłem się. Przy WG sytuacja jest gorsza, bo może zaciągać zasyfionymi kominami wywiewu. Przy WM nawiew dalej będzie nawiewał (tyle, że więcej) a wywiew wywiewał (tyle, że mniej). Dyskusja o WM + kominek Edytowane 11 Marca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 poza tym, że wentylacja będzie zaciagała dym na pokój zaraz po rozpaleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 poza tym, że wentylacja będzie zaciagała dym na pokój zaraz po rozpaleniu. Nie spotkałem się. Nawet, jak tak paliłem: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=419683 Dla jasności - to nie szyba, to siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 wydaje mi się, że masz rurę doprowadzająca powietrze w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.03.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Pewnie cug ma wiekszy do komina niuż marna wentylacja na 1 biegu. Spali powietrze z pokoju to pójdzie na pokój A do autora, pieniadze wyrzucone w błoto. Wejdzie zakaz a to pewne to znowu trzeb bedzie elektryczny wkład montować. Edytowane 11 Marca 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2020 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 wydaje mi się, że masz rurę doprowadzająca powietrze w podłodze? Zaślepioną, bo kominek nie ma przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Pewnie cug ma wiekszy do komina niuż marna wentylacja na 1 biegu. Spali powietrze z pokoju to pójdzie na pokój Przy wentylacji grawitacyjnej powietrze wyrzucone przez komin jest uzupełniane przez nawiewy, a przy WM nawet wspieranie wentylatorem nie uchroni przed próżnią w domu? Przecież do kominka trzeba raptem kilku m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts