Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Czytając różne wpisy na forach spotykam się z wieloma opiniami użytkowników, że piec nie powinien być przewymiarowany w stosunku do zapotrzebowania na ciepło budynku.

Po drugiej stronie są hydraulicy/instalatorzy/serwisanci którzy niejednokrotnie proponują piec przewymiarowany w stosunku do OZC. Nie wiem czy spowodowane jest to przyzwyczajeniem do określonych modeli, doświadczeniem, zniżkami na hurtowniach.

Również mój hydraulik oraz serwisanci w okolicy polecają przewymiarowany piec do mojego domu(150m2, nowy dom parter+poddasze, OZC 10kW, sama podłogówka 1100m pexa).

W moim przypadku polecają IMMERGAS TERA 24 PLUS(moc od 4.5-28.8).Dlatego Immergas bo jest dobry serwis w okolicy.

Motywują wybór kotła z uwagi na wymiennik z nierdzewki oraz sama jakość wykonania,oszczędność. Nie polecają natomiast serii Victrix TT(a jest tak kocioł pracujacy od 1,9 kW, co w opinii użytkowników jest wazne w przypadku podłogówki), z uwagi na problemy z wymienikiem AlSi i jego serwis który czasem wymaga jego wymiany.

Moje pytanie jest następujące:

Jaki może być realnie większy roczny rachunek za gaz biorąc pod uwagę mój dom i montaż kotła przewymiarowanego jak opisałem wyżej.

Pytam ponieważ jeśli to nie są dużo większe koszty to zastanawiam się nad sensem wymiany opinii i obstawania przy swoim z hydraulikiem.

Są ludzie, którym nie chce się uczyć - oni polecają przewymiarowane kotły, bo takimi grzał pradziadek, dziadek i ojciec.

Taktowanie przewymiarowanego pieca powoduje jego krótszą żywotność.

Moje pytanie jest następujące:

Jaki może być realnie większy roczny rachunek za gaz biorąc pod uwagę mój dom i montaż kotła przewymiarowanego jak opisałem wyżej.

Pytam ponieważ jeśli to nie są dużo większe koszty to zastanawiam się nad sensem wymiany opinii i obstawania przy swoim z hydraulikiem.

realnie, rachunek może być... dużo większy.

Kiedyś, przewymiarowane kotły (zasypowe) na węgiel i koks, to była norma. Bo wiadomo, jak duży,to mocny, bo jak duży, to może więcej i nahajcuje że hoho.

Stąd, ilości spalanego węgla liczyło się w hałdach. Z gazem jest to samo. Na domek 150m2 w zupełności wystarczy 14kW i szkoda, że na rynku brak mocowo mniejszych.

Są ludzie, którym nie chce się uczyć - oni polecają przewymiarowane kotły, bo takimi grzał pradziadek, dziadek i ojciec.

Taktowanie przewymiarowanego pieca powoduje jego krótszą żywotność.

Nie opowiadaj bzdur o tym że takimi grzał ojciec, dziadek itd tylko dlatego że jeszcze bardzo niedawno tylko takie kotły przewymiarowane były dostępne... Wiekszość doskonale zdaje sobie sprawe o co biega i dlaczego, nie oczerniaj ludzi bezpodstwnie, chociaż zdarzają sie I tacy oczywiście... motywacja jest inna, wieksze kotły wieksza marża

przecież ten polecany tobie immergas ma moc od 4 do 28 , 4 kW to jest odpowiednia moc do ogrzewania domku i z taką mocą będzie on pracować,

wszystkie kotły na rynku mają duże widełki mocy i praktycznie każdy się nadaje do grzania domku.

jaky chcieli ci wcisnąć kocioł co ma moc od np 15 do 25 to już niefajnie ale 4 kW będzie dobre. zresztą kotłów z mniejszą mocą minimalną niż te 4 kW jest bardzo mało.

Nie obawiaj się zbytnio przewymiarowania. Poza większym jednorazowym kosztem zakupu nie będzie problemów. Bardziej bym jednak obstawiał przy jak najmniejszej dolnej wartości, np. 3 kW.
Nie obawiaj się zbytnio przewymiarowania. Poza większym jednorazowym kosztem zakupu nie będzie problemów. Bardziej bym jednak obstawiał przy jak najmniejszej dolnej wartości, np. 3 kW.

Paradoks jest taki, ze własnie IMMERGAS TERA nie jest droższy(cena b.porównywalna), więc nie chodzi tu o koszt zakupu pieca.

Szukałem kotłów startujacych od 2-3kW, również biorąc pod uwagę serwis w okolicy i dlatego padło na IMMERGAS.

przecież ten polecany tobie immergas ma moc od 4 do 28 , 4 kW to jest odpowiednia moc do ogrzewania domku i z taką mocą będzie on pracować,

wszystkie kotły na rynku mają duże widełki mocy i praktycznie każdy się nadaje do grzania domku.

jaky chcieli ci wcisnąć kocioł co ma moc od np 15 do 25 to już niefajnie ale 4 kW będzie dobre. zresztą kotłów z mniejszą mocą minimalną niż te 4 kW jest bardzo mało.

Dziekuje za opinię.

Widzę że też masz sredniej wielkości dom. Jakim kotłem grzejesz? Sama podłogówka? Jakie roczne zużycie gazu?

Mozesz isc w Vaillanta 146/5-5, startuje od 3KW a 14 KW wystarczy w zupełności aby ogrzać twój domek.

Ja mam przewymiarowanego 256/5-5 24 KW, wszędzei mam podłogówkę i piec nie taktuję.

Mozesz isc w Vaillanta 146/5-5, startuje od 3KW a 14 KW wystarczy w zupełności aby ogrzać twój domek.

Ja mam przewymiarowanego 256/5-5 24 KW, wszędzei mam podłogówkę i piec nie taktuję.

Dziękuję?

Jakie masz spalanie roczne?

moim zdaniem takiej zimy jak teraz nawet 4 kW jest dużo za dużo dla współczesnego domu.

Mam najmniejszy Junkers z mocą zaczynająca się od 1,8 kW i taktuje.

Dziekuje za opinię.

Widzę że też masz sredniej wielkości dom. Jakim kotłem grzejesz? Sama podłogówka? Jakie roczne zużycie gazu?

mam termet silver jednofunkcyjny, ma moc minimalną 2,8 kW , ale czy jest tak ustawiony to nie jestem pewien, później jeszcze trzeba zgrać kocioł z kominem i czasem praca kotła na minimum jest trudna do ustawienia. ale to są szczegóły. cały bajer w rzadkim taktowaniu polega na tym że zachodzi oszczędność z kondensacji, ale różnica w kotle rzadko taktującym, a takim trochę częściej taktującym, myślę, tak jak mój instalator, jest pomijalnie mała. mało tego - są opinie że lepiej grzać krócej niż non stop bez taktowania, bo wtedy kocioł bierze mniej prądu

Edytowane przez Janekk1234

W moim przypadku polecają IMMERGAS TERA 24 PLUS(moc od 4.5-28.8).Dlatego Immergas bo jest dobry serwis w okolicy.

Motywują wybór kotła z uwagi na wymiennik z nierdzewki oraz sama jakość wykonania,oszczędność. Nie polecają natomiast serii Victrix TT(a jest tak kocioł pracujacy od 1,9 kW, co w opinii użytkowników jest wazne w przypadku podłogówki), z uwagi na problemy z wymienikiem AlSi i jego serwis który czasem wymaga jego wymiany.

Twój instalator, nie wie co mówi, albo Cię okłamuje z premedytacją.

Wytłuściłem.

Czym różni się nierdzewka od AISI?

He he.

Niczym!

Bo AISI to nierdzewka!

Kwestią pozostaje tylko typ. konsrukcja i rodzaj AISI użytej do wykonania takiego wymiennika z "nierdzewki".

Twój instalator, nie wie co mówi, albo Cię okłamuje z premedytacją.

Wytłuściłem.

Czym różni się nierdzewka od AISI?

He he.

Niczym!

Bo AISI to nierdzewka!

Kwestią pozostaje tylko typ. konsrukcja i rodzaj AISI użytej do wykonania takiego wymiennika z "nierdzewki".

i to pewnie miał na myśli jego instalator, a ty od razu sie ciskasz że go okłamuje.

i to pewnie miał na myśli jego instalator, a ty od razu sie ciskasz że go okłamuje.

Zaznaczył, że wymienniki różnią się materiałem z którego zostały wykonane. To na pierwszym miejscu.

z uwagi na wymiennik z nierdzewki

z uwagi na problemy z wymienikiem AlSi

Skoro nawet Ty nie widzisz różnicy, to szkoda.

Instalator jasno dał do zrozumienia, że wymienniki są wykonane: jeden z nierdzewki, drugi z AISI.

Tyle dla mnie wystarczy.

Napisałem, że albo nie wie o czym mówi, albo świadomie go okłamuje. To jest różnica.

Edytowane przez klaudiusz_x
Zaznaczył, że wymienniki różnią się materiałem z którego zostały wykonane. To na pierwszym miejscu.

Skoro nawet Ty nie widzisz różnicy, to szkoda.

Instalator jasno dał do zrozumienia, że wymienniki są wykanane: jeden z nierdzewki, drugi z AISI.

Tyle dla mnie wystarczy.

Napisałem, że albo nie wie o czym mówi, albo świadomie go okłamuje. To jest różnica.

gdzie ty widzisz że instalator mówi że AISI to rodzaj materiału ? w ten sposób pewnie ogólnie nazywają te wymienniki.

nadinterpretujesz ten strzęp wypowiedzi i tyle w temacie mojej obrony instalatora.