ciufek 03.03.2020 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Witam wszystkich, Czytając różne wpisy na forach spotykam się z wieloma opiniami użytkowników, że piec nie powinien być przewymiarowany w stosunku do zapotrzebowania na ciepło budynku. Po drugiej stronie są hydraulicy/instalatorzy/serwisanci którzy niejednokrotnie proponują piec przewymiarowany w stosunku do OZC. Nie wiem czy spowodowane jest to przyzwyczajeniem do określonych modeli, doświadczeniem, zniżkami na hurtowniach. Również mój hydraulik oraz serwisanci w okolicy polecają przewymiarowany piec do mojego domu(150m2, nowy dom parter+poddasze, OZC 10kW, sama podłogówka 1100m pexa). W moim przypadku polecają IMMERGAS TERA 24 PLUS(moc od 4.5-28..Dlatego Immergas bo jest dobry serwis w okolicy. Motywują wybór kotła z uwagi na wymiennik z nierdzewki oraz sama jakość wykonania,oszczędność. Nie polecają natomiast serii Victrix TT(a jest tak kocioł pracujacy od 1,9 kW, co w opinii użytkowników jest wazne w przypadku podłogówki), z uwagi na problemy z wymienikiem AlSi i jego serwis który czasem wymaga jego wymiany. Moje pytanie jest następujące: Jaki może być realnie większy roczny rachunek za gaz biorąc pod uwagę mój dom i montaż kotła przewymiarowanego jak opisałem wyżej. Pytam ponieważ jeśli to nie są dużo większe koszty to zastanawiam się nad sensem wymiany opinii i obstawania przy swoim z hydraulikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2020 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Są ludzie, którym nie chce się uczyć - oni polecają przewymiarowane kotły, bo takimi grzał pradziadek, dziadek i ojciec.Taktowanie przewymiarowanego pieca powoduje jego krótszą żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 03.03.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Moje pytanie jest następujące: Jaki może być realnie większy roczny rachunek za gaz biorąc pod uwagę mój dom i montaż kotła przewymiarowanego jak opisałem wyżej. Pytam ponieważ jeśli to nie są dużo większe koszty to zastanawiam się nad sensem wymiany opinii i obstawania przy swoim z hydraulikiem. realnie, rachunek może być... dużo większy. Kiedyś, przewymiarowane kotły (zasypowe) na węgiel i koks, to była norma. Bo wiadomo, jak duży,to mocny, bo jak duży, to może więcej i nahajcuje że hoho. Stąd, ilości spalanego węgla liczyło się w hałdach. Z gazem jest to samo. Na domek 150m2 w zupełności wystarczy 14kW i szkoda, że na rynku brak mocowo mniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 03.03.2020 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Na domek 150m2 starczy 7kW. 14kW to 100W/m2 czyli standard domów sprzed 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 03.03.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Są ludzie, którym nie chce się uczyć - oni polecają przewymiarowane kotły, bo takimi grzał pradziadek, dziadek i ojciec. Taktowanie przewymiarowanego pieca powoduje jego krótszą żywotność. Nie opowiadaj bzdur o tym że takimi grzał ojciec, dziadek itd tylko dlatego że jeszcze bardzo niedawno tylko takie kotły przewymiarowane były dostępne... Wiekszość doskonale zdaje sobie sprawe o co biega i dlaczego, nie oczerniaj ludzi bezpodstwnie, chociaż zdarzają sie I tacy oczywiście... motywacja jest inna, wieksze kotły wieksza marża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 03.03.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 przecież ten polecany tobie immergas ma moc od 4 do 28 , 4 kW to jest odpowiednia moc do ogrzewania domku i z taką mocą będzie on pracować, wszystkie kotły na rynku mają duże widełki mocy i praktycznie każdy się nadaje do grzania domku. jaky chcieli ci wcisnąć kocioł co ma moc od np 15 do 25 to już niefajnie ale 4 kW będzie dobre. zresztą kotłów z mniejszą mocą minimalną niż te 4 kW jest bardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.03.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Nie obawiaj się zbytnio przewymiarowania. Poza większym jednorazowym kosztem zakupu nie będzie problemów. Bardziej bym jednak obstawiał przy jak najmniejszej dolnej wartości, np. 3 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciufek 03.03.2020 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Nie obawiaj się zbytnio przewymiarowania. Poza większym jednorazowym kosztem zakupu nie będzie problemów. Bardziej bym jednak obstawiał przy jak najmniejszej dolnej wartości, np. 3 kW. Paradoks jest taki, ze własnie IMMERGAS TERA nie jest droższy(cena b.porównywalna), więc nie chodzi tu o koszt zakupu pieca. Szukałem kotłów startujacych od 2-3kW, również biorąc pod uwagę serwis w okolicy i dlatego padło na IMMERGAS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciufek 03.03.2020 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 przecież ten polecany tobie immergas ma moc od 4 do 28 , 4 kW to jest odpowiednia moc do ogrzewania domku i z taką mocą będzie on pracować, wszystkie kotły na rynku mają duże widełki mocy i praktycznie każdy się nadaje do grzania domku. jaky chcieli ci wcisnąć kocioł co ma moc od np 15 do 25 to już niefajnie ale 4 kW będzie dobre. zresztą kotłów z mniejszą mocą minimalną niż te 4 kW jest bardzo mało. Dziekuje za opinię. Widzę że też masz sredniej wielkości dom. Jakim kotłem grzejesz? Sama podłogówka? Jakie roczne zużycie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 03.03.2020 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Mozesz isc w Vaillanta 146/5-5, startuje od 3KW a 14 KW wystarczy w zupełności aby ogrzać twój domek.Ja mam przewymiarowanego 256/5-5 24 KW, wszędzei mam podłogówkę i piec nie taktuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciufek 03.03.2020 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Mozesz isc w Vaillanta 146/5-5, startuje od 3KW a 14 KW wystarczy w zupełności aby ogrzać twój domek. Ja mam przewymiarowanego 256/5-5 24 KW, wszędzei mam podłogówkę i piec nie taktuję. Dziękuję? Jakie masz spalanie roczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 moim zdaniem takiej zimy jak teraz nawet 4 kW jest dużo za dużo dla współczesnego domu.Mam najmniejszy Junkers z mocą zaczynająca się od 1,8 kW i taktuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 03.03.2020 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 od 1 listopada do 15 lutego 693 m3 CO + CWU 3 osoby, średnio wychodzi koło 180-200 m3 na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 03.03.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) Dziekuje za opinię. Widzę że też masz sredniej wielkości dom. Jakim kotłem grzejesz? Sama podłogówka? Jakie roczne zużycie gazu? mam termet silver jednofunkcyjny, ma moc minimalną 2,8 kW , ale czy jest tak ustawiony to nie jestem pewien, później jeszcze trzeba zgrać kocioł z kominem i czasem praca kotła na minimum jest trudna do ustawienia. ale to są szczegóły. cały bajer w rzadkim taktowaniu polega na tym że zachodzi oszczędność z kondensacji, ale różnica w kotle rzadko taktującym, a takim trochę częściej taktującym, myślę, tak jak mój instalator, jest pomijalnie mała. mało tego - są opinie że lepiej grzać krócej niż non stop bez taktowania, bo wtedy kocioł bierze mniej prądu Edytowane 3 Marca 2020 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2020 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 włączanie się i wyłączanie wykańcza elektronikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 03.03.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 włączanie się i wyłączanie wykańcza elektronikę ta , jasne , opinia pewnie miałaby jakieś poparcie przy starych radzieckich telewizorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.03.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 W moim przypadku polecają IMMERGAS TERA 24 PLUS(moc od 4.5-28..Dlatego Immergas bo jest dobry serwis w okolicy. Motywują wybór kotła z uwagi na wymiennik z nierdzewki oraz sama jakość wykonania,oszczędność. Nie polecają natomiast serii Victrix TT(a jest tak kocioł pracujacy od 1,9 kW, co w opinii użytkowników jest wazne w przypadku podłogówki), z uwagi na problemy z wymienikiem AlSi i jego serwis który czasem wymaga jego wymiany. Twój instalator, nie wie co mówi, albo Cię okłamuje z premedytacją. Wytłuściłem. Czym różni się nierdzewka od AISI? He he. Niczym! Bo AISI to nierdzewka! Kwestią pozostaje tylko typ. konsrukcja i rodzaj AISI użytej do wykonania takiego wymiennika z "nierdzewki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 03.03.2020 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Twój instalator, nie wie co mówi, albo Cię okłamuje z premedytacją. Wytłuściłem. Czym różni się nierdzewka od AISI? He he. Niczym! Bo AISI to nierdzewka! Kwestią pozostaje tylko typ. konsrukcja i rodzaj AISI użytej do wykonania takiego wymiennika z "nierdzewki". i to pewnie miał na myśli jego instalator, a ty od razu sie ciskasz że go okłamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.03.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 (edytowane) i to pewnie miał na myśli jego instalator, a ty od razu sie ciskasz że go okłamuje. Zaznaczył, że wymienniki różnią się materiałem z którego zostały wykonane. To na pierwszym miejscu. z uwagi na wymiennik z nierdzewki z uwagi na problemy z wymienikiem AlSi Skoro nawet Ty nie widzisz różnicy, to szkoda. Instalator jasno dał do zrozumienia, że wymienniki są wykonane: jeden z nierdzewki, drugi z AISI. Tyle dla mnie wystarczy. Napisałem, że albo nie wie o czym mówi, albo świadomie go okłamuje. To jest różnica. Edytowane 3 Marca 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 03.03.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Zaznaczył, że wymienniki różnią się materiałem z którego zostały wykonane. To na pierwszym miejscu. Skoro nawet Ty nie widzisz różnicy, to szkoda. Instalator jasno dał do zrozumienia, że wymienniki są wykanane: jeden z nierdzewki, drugi z AISI. Tyle dla mnie wystarczy. Napisałem, że albo nie wie o czym mówi, albo świadomie go okłamuje. To jest różnica. gdzie ty widzisz że instalator mówi że AISI to rodzaj materiału ? w ten sposób pewnie ogólnie nazywają te wymienniki. nadinterpretujesz ten strzęp wypowiedzi i tyle w temacie mojej obrony instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts