Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, przesiedziałem parę godzin na forum uzyskując to różne informacje na temat odgromu. Z tego co wyczytałem są 3 rodzaje odgromu, fundamentowy naturalny, fundamentowy sztuczny i otokowy. Chcę zrobić odgrom funamentowy naturalny z uwagi na to, że jest to najtańsze rozwiązanie. Chcę pospawać ze sobą zbrojenie aby na całym obwodzie zachować łączność i wspawać na każdy narożnik bednarkę. Czytałem też o korozji galwanicznej i pytanie mam, czy jak dospawam bednarkę ze stali nierdzewnej do zbrojenia ławy fundamentowej to również dojdzie do korozji galwanicznej? Czy spotkał się ktoś z przypadkiem rozwaleniem ławy fundamentowej podczas wyładowania przy zastosowanym odgromie fundamentowym ? bo słyszałem takie opowieści, ale coś mi się w to wierzyć nie chce

W fundament dajesz bednarke ze stali golej czarnej. Takiej samej jak prety zbrojeniowe. Nie ma sensu nierdzewka.

Ze stali nierdzewnej maja byc tylko wyprowadzenia z fundamentu.

Uziom fundamentowy to jedno, uziom do instalacji odgromowej to drugie. Uziemienie instalacji odgromowej nalezy zdaje sie (niech mnie ktos poprawi, jedli zle piszę) zrobic albo jako otok lub szpile. I zdaje sie wg najnowszej wiedzy technicznej powinno byc pod ziemia polaczone z uziomem fundamentowym.

Edytowane przez Lukasz11

Uziom fundamentowy to jedno, uziom do instalacji odgromowej to drugie. Uziemienie instalacji odgromowej nalezy zdaje sie (niech mnie ktos poprawi, jedli zle piszę) zrobic albo jako otok lub szpile. I zdaje sie wg najnowszej wiedzy technicznej powinno byc pod ziemia polaczone z uziomem fundamentowym.

Nonsens. Uziom jest jeden.

No przecież podałem - wpisz sobie w google "połączenia wyrównawcze" i malunków masz od groma.

Luuudzie, aż tak źle z myśleniem?

Masz, i czytaj :

Podłożem do wyjaśnienia kwestii związanej z odpłatnością za normy są zasady ustanawiane i regulowane przez międzynarodowe (ISO, IEC) i europejskie (CEN, CENELEC) organizacje normalizacyjne, których PKN jest członkiem. Organizacje te opracowują normy, które poszczególne kraje członkowskie wprowadzają jako normy danego kraju. Wprowadzanie norm międzynarodowych ISO i IEC do zbioru norm danego kraju jest zalecane m.in. przez WTO, gdyż służy to rozwojowi współpracy międzynarodowej w wielu obszarach. Obowiązkiem każdego członka ISO i IEC jest podejmowanie zadań przewidzianych w prawie danego kraju w celu ochrony praw autorskich w stosunku do norm. Normy Międzynarodowe i Europejskie wprowadzone do Polskich Norm podlegają więc podwójnej ochronie: jako Polskie Normy oraz jako Normy Międzynarodowe czy Europejskie. Przepisy tych organizacji wykluczają bezpłatne udostępnianie norm. Wynika to m.in. z zasady, że jednostka normalizacyjna powinna być niezależna finansowo (ale non-profit), aby mogła zachować całkowitą bezstronność. Środki na działanie pochodzą przede wszystkim ze sprzedaży norm i składek członkowskich.

Edytowane przez elpapiotr

Twojego zachowania nie warto się uczyć.

Tą metodą zbierasz sobie tylko wrogów.

Teraz ja nie rozumiem. Czy ja zaczynam zaczepki?

Czy ja mam pretensje do całego świata, że ten/tamten mi nie napisał, nie wytłumaczył, czy też wręcz nie podał na tacy?

Ci wrogowie to nacja roszczeniowa, bo im się należy, bo im trzeba dać! A od siebie nic.

Konia z rzędem za wskazanie na forum tych, co mnie atakują, ale jednocześnie piszą z sensem, rzeczowo, i są bardzo pomocni dla innych.

Takich wrogów to ja mogę mieć.