Gość joanna.111 14.03.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Dodatkowa zaleta takiej teściowej to potencjalny spadek po niej (taki niestosowny żart) Chyba, że inwestor ma jeszcze rodzeństwo a dom z działką są na niego i mamę. Wtedy to dopiero mogą dziać się cuda Apropo tematu nigdy bym się na coś takiego nie zgodziła. Znajdziesz żonę, będziecie mieli dzieci, trzy pokolenia to za dużo jak na jeden dom Każdy będzie chciał po swojemu, a to za głośno, a to za późno... Jeżeli jest taka możliwość to przynajmniej podzielić działkę na pół i zrobić osobne wejścia (nie przez wspólną sień). Druga sprawa - jak wyobrażasz sobie podział kosztów? Będzie do zapłacenia podatek, ogrzewanie, prąd, woda... Dopóki będziecie mieszkać Ty i Twoja mama jeszcze jakoś się dogadacie ale potem zaczną się problemy Kto ma odśnieżyć, kto napalić, dlaczego tak dużo za wodę, dlaczego liście nie zagrabione i to się tyczy dwóch stron, nie żeby teściowa była zawsze tą złą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.03.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 To co opisałaś to proza życia rodzinnego w czystej postaci. Ściególnie jeśli nie było poczynionych darowizn (zapisów) za życia i spadkobiercy swoimi swarami obarczają sąd. Praca dla pokoleń biegłych i sędziów jest zagwarantowana. Niedawno powtórnie słyszałem o braciach sądzących się o kilkaset złotych od ....nastu lat, gdzie meritum sprawy już dawno zaginęło w fali wielu nowych wątków oskarżeń i pretensji. Żaden nie cierpi niedostatku, każdy ma co najmniej po pensjonacie albo i dwóch, lecz sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po mojej stronie.Bo moje jest mojsze a tobie wara! A życie mija, dzieci i wnuki patrzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.03.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Moja Teściowa to złota kobieta, naprawdę, ale pierwszą rzeczą jaką zrobiłem biorąc ślub z jej córką, był zakup mieszkania w bloku...dla Teściowej .Oczywiście były perturbacje, bo to ja się wprowadziłem do jej rodzinnego domu, ale szybko jej przeszło, bo do sklepów i koleżanek bliżej a z perspektywy lat,,,qrka niech pomyślę ile to...27 lat.. to Teściowa mnie za ten manewr chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 15.03.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 znam 2 przypaki gdzie młoda para mieszka z rodzicami . W obu jest kaszana. Popełniłeś błąd z tym domem trzeba było wziac kredyt. No chyba ze przez całe zycie chcesz byc kawalerem to spoko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 15.03.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Z całą pewnością nie warto było budować domu od zera w takim układzie. Takich domów jest multum do sprzedania (te wszystkie kostki z lat 70 itd) i nikt ich nie kupuje nawet za półdarmo, bo, pomijając konieczność remontu, czasy wielopokoleniowego mieszkania minęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najmłodszy_inwestor 17.03.2020 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Działka i dom jest tylko na mnie, mama będzie zameldowana. Podział kosztów: obydwa mieszkania na osobnych licznikach. Czy uważacie że nadal źle będzie mi się żyło...? Byłem w banku i sprawa wygląda tak że wypowiedzieć umowę mogę zawsze lecz bank wtedy zabierze mi dom i działke i w ten sposób spłaci długi... Czy to dobre rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 nie. Lepiej dokończyc i zamieszkac a zacząc się martwić jak juz znajdziesz kobietę. Zawsze można sprzedać albo wynająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najmłodszy_inwestor 17.03.2020 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Ooo albo tak jak mówisz.... Wogóle muszę się pochwalić bo chata jest z bardzo dobrych materiałów: Cegła porotherm EDER 24Dachówka ceramiczna ErlusKonstrukcja dachu ocieplona nakrokwiowo płytami ThermanoOcieplony będzie 20cm grafit na fasadzie , 18cm grafit posadzka dół, 8cm piętro, wełna od środka 15cm międzykrokwiowo i 5 cm na zakład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.03.2020 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Chałupa to tylko mury, najważniejsze aby mieszkańcom się układało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najmłodszy_inwestor 17.03.2020 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 1) Podatek płace ja bo to mój dom i moja ziemia.2) Ogrzewanie gazowe - osobne ciepłomierze3) Prąd - osobne liczniki4) Woda - osobne liczniki Kto ma odśnierzyć? Ja, bo będę jedynym mężczyzną w tym domu dopóki nie urodzi mi się syn. Kto napalić? Kominek będzie miała tylko mama. Kto liście zgrabi? Tam nie ma i nie będzie żadnych dużych drzew w ciągu najbliższych kilkunastu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2020 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 twoja partnerka i tak będzie się czuła "na doczepkę". To nie będzie jej dom (w której będzie gospodynią) a twój i twojej matki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 17.03.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Ale nie będzie tak się czuła w każdym domu, do którego przyjdzie "na gotowo"?Żeby czuła, że dom jest naprawdę jej, musiałaby go z nim kupić czy wybudować.Co do drzew i ogrodu, to mieszkaliśmy w moim domu rodzinnym. Ja miałam psa, a moja mama ogródek. Do tej pory słyszę jeszcze, że nie rośnie trawa, bo pies niszczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 17.03.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Aha, czyli zona ma zrobić z teściowej służącą? Słucham? Nie wiem, jak doszłaś do takiego wniosku z mojej wypowiedzi, ale domyślam się, że miałaś nieciekawe doświadczenia w takiej konfiguracji? Bo chyba nie piszesz w oparciu o statystyki? Różnie bywa... Żona nie ma robić z teściowej służącej, ani vice versa. Wystarczy być normalnym człowiekiem i normalnie żyć z ludźmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2020 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 napisałaś o tym, żeby ustawić układ tak, by teściowa gotowała obiady, zajmowała się dziećmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najmłodszy_inwestor 18.03.2020 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Teściowa nie będzie obiadów gotować bo będziemy mieli swoją kuchnie w mieszkaniu do góry, którą zresztą robie jako kawaler dla siebie "po łepkach", aby moja kobieta życia urządziła ją po swojemu na tym mi zależy A odnośnie zajmowania się dzieckiem hmmm... może w takiej sytuacji z przedszkola bym zrezygnował sam nie wiem, wczoraj od mamy usłyszałem że takie decyzje ja mam podejmować a ona się dostosuje. A tak pozatym w obecnej sytuacji... ani ja ani moja kobieta nie musiała by brać urlopu macieżyńskiego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzanna31 18.03.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Żyj swoim życiem i swoimi decyzjami a nie doświadczeniami ludzi z internetu.Dla poprawy statystyki, powiem Ci, że są ludzie , którzy mieszkali w podobnej konfiguracji i są z tego zadowoleni, obyło się bez problemów a nawet z perspektywy czasu chwalą sobie takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 18.03.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Akurat urlop macierzyński w jakimś tam wymiarze (3 miesiace bodajże) to jedt obowiazkowy i sam "licznik" startuje w dniu poridu, jeżeli wcześniej go kobieta nie rozpocznie:) Tobie chodzi o zasiłek opiekuńczy zapewne.Co do przedszkola, to ja byłam zaciętym wrogiem żłobków i przedszkoli. Na szczęście zmadrzalam, bo dobra placówka jest świetna dla rozwoju dziecka. Co do tego, jak się twoje życie przyszłe ułoży z mama i żoną, nikt ci nie odpowie. Ja mogę tylko powiedzieć że u nas nssza wyprowadzka to była najlepsza decyzja w życiu. Dla każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najmłodszy_inwestor 18.03.2020 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Mi się wydaje że to wszystko zależy od człowieka... zawsze w ostateczności można wynająć małą kawalerke w pobliżu na start, a do domu przyjezdżać np na weekendy, wtedy bym mógł skosić trawe, rynny przepchać itp I też by było spoko 25 lat mam a kredyt w najgorszym przypadku zamkne w wieku 40... podejrzewam że mając 35-37 już będę miał baaaardzo mało do spłaty. Chyba nie ma się czym przejmować co nie? Cała radość z budowy mi przeminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 18.03.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Problem może być taki, że jeżeli autor za późno się zdecyduje na ewentualną sprzedaż i rozdzielenie, to związki rodzinne na tym mogą już mocno ucierpiec.Nie zawsze tak jest, ale trzeba się liczyć z ewentualnościa, że wspólne mieszkanie będzie miało destrukcyjny wpływ na rodzinę. Autora i jego żonę, ale też i jego matkę. Nie musi tak być, ale wśród moich znajomych w większości tak właśnie się kończyło wspolne mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.03.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Jeśli przyszłej kobiecie to nie będzie pasować wtedy autor wątku sprzeda dom, matce kupi mieszkanie i wybuduje z partnerką nowy dom (dzieląc z nią koszty). Także ja nie widzę takiego problemu jak inni widzą. Albo zmieni dziewczynę/kandydatkę na zonę lub żonę :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts