Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na szczycie wzgórza

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Planuję zakup działki na szczycie najwyższego wzniesienia na nowo powstającym osiedlu. Nie jest to jakaś wielka góra, ale szczyt tego łagodnego wzniesienia jest mniej więcej na wysokości dachów pobliskich domów jednorodzinnych.

Planujemy postawić dom szkieletowy.

Łatwo sobie wyobrazić profity z takiej działki (ładny widok, brak stojącej wody itd), ale znacie jakieś minusy takiej lokalizacji?

Np, czy na szczycie musi być wietrznie? Do tej pory na tej działce nie zauważyłem jakiegoś silnego wiatru.

Albo czy mogą być problemy z ciśnieniem wody wodociągowej?

Proszę o wszelkie sugestie, póki nie kupiłem działki :)

ktk

" wodą " się nie przejmuj, a technologia murowana / szkieletowa - to tylko technologia budowy budynku, każda z nich ( działka wietrzna / nie wietrzna ) musi być dostosowana do warunków lokalnych, począwszy od Warunków Zabudowy, po ... strefę klimatyczną, czy warunki posadowienia włącznie. Jedyne na co bym zwrócił uwagę, to na różnice rzędnych istniejących na danej działce ( działka z terenem w " spadku " ) który może warunkować taką a nie inna lokalizację budynku, jak również jego rozwiązania użytkowe, po formę obiektu.

przy całym tysiącu plusów takiej działki mnie jednak ten wiatr by odstraszył

wiemy jak się zmienia klimat już teraz mamy takie wiatry, że strach czasem w nocy a co dopiero jak masz dach domu wystawiony jako czubek w okolicy.

to jest tak samo jak działka przy lesie albo w lesie - super powietrze, cisza spokoj, natura.

tak. wilgoć, insekty, dziki, przewracające się drzewa, mech na dachu i kupa innych spraw