Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór wyłącznika różnicowoprądowego 3- fazowego do garażu

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Chciałem założyć jak w temacie wyłącznik różnicówke do garażu jako że nie ma tam odcięcia prądu tylko wszystko jest w budynku mieszkalnym, w głównej skrzynce jest wyłącznik C20 wyłączający owy prąd/ siłę idący do garażu i budynków gospodarczych, ja chciałem osobny założyć w garażu by nie latać do domu jak grzebie przy prądzie w garażu. I tu jest pytanie- co założyć? Czy kolejny wyłącznik czy różnicówkę? I jakie parametry by to pracowało i chroniło człowieka i urządzenia. W garażu najmocniejsza maszyna to kompresor 4kw i piła do drewna z silnikiem 5.5kw. :confused:

Instalacja stara, 4 żyły aluminiowe, na budynku gospodarczym jest pucha rozdzielająca prąd do pomieszczeń- ale w nich nic nie jest robione tylko oświetlenie- po wybudowaniu garażu wpiąłem się w tą puchę kablem 4 żyły ziemnym i do garażu, siła + z jednej fazy oświetlenie. Tak to działa teraz, od tego wyłącznika C20 w głównej skrzynce nigdzie dalej nie ma wyłącznika- czy to w budynkach gospodarczych czy w garażu i dlatego chcę coś w nim założyć, tylko co?

Instalacja stara, 4 żyły aluminiowe, na budynku gospodarczym jest pucha rozdzielająca prąd do pomieszczeń- ale w nich nic nie jest robione tylko oświetlenie- po wybudowaniu garażu wpiąłem się w tą puchę kablem 4 żyły ziemnym i do garażu, siła + z jednej fazy oświetlenie. Tak to działa teraz, od tego wyłącznika C20 w głównej skrzynce nigdzie dalej nie ma wyłącznika- czy to w budynkach gospodarczych czy w garażu i dlatego chcę coś w nim założyć, tylko co?

Dlatego nie masz prawa założyć RCD bez przebudowy instalacji!

Ok, założę: Wyłącznik nadprądowy 3P+N C 16A 6kA AC CLS6-C16/3N-DP Eaton 270488

Czemu ma służyć rozłączenie N (czy raczej trzeba to tu nazwać PEN)?

To ma być zabezpieczenie, czy chcesz tylko ręcznie wyłączać? Jak ma być zabezpieczenie, to w głównej rozdzielnicy dałbym FRa, a to C20 przełożył do garażu.

Dlatego nie masz prawa założyć RCD bez przebudowy instalacji!

Ci co posługują się wyłącznie prawem, to kończą w piachu :). np. mam pierwszeństwo

BTW taka dołożona różnicówka niezgodnie z prawem uratowała mojego znajomego jak miał przebicie na pompie do wody i wypompowywał z dołu który kopał. Także wiesz. Różnie bywa.

Ci co posługują się wyłącznie prawem, to kończą w piachu :). np. mam pierwszeństwo

BTW taka dołożona różnicówka niezgodnie z prawem uratowała mojego znajomego jak miał przebicie na pompie do wody i wypompowywał z dołu który kopał.

Jaki użytkownik (i monter) taka instalacja.

Ale jest - cudowny lek na wszelkie bolączki i partactwo w instalacji, jak widzę.

Tak się składa, że RCD jest najbardziej zawodnym aparatem w instalacji.

Nie na darmo jest obowiązek comiesięcznego testowania tychże, a na budowie codziennego.

Na szczęście znajomy posłużył za przewód ochronny przy sprawnej RCD.

Co by było, gdyby była niesprawna?

Naprawdę dziwne, że przed erą RCD ludzie nie wyginęli. Jak muchy od prądu.

Czyli że przewodu zero się nie rozłącza?
Bo pełni jednocześnie rolę przewodu ochronnego, i tyle. Wiecej tłumaczył nie będę.

Niech Ci muchenz wytłumaczy, na czym to polega (jak będzie potrafił).

Edytowane przez elpapiotr

Naprawdę dziwne, że przed erą RCD ludzie nie wyginęli.

Statystycznie i tak bardzo mało osób gnie i ginęło od prądu.

Niech Ci muchenz wytłumaczy, na czym to polega (jak będzie potrafił).

Nie ma to jak stary chłop, który uważa się za profesjonalistę strzela focha jak panienka z gimnazjum :D.

...

Nie ma to jak stary chłop, który uważa się za profesjonalistę strzela focha jak panienka z gimnazjum :D.

Jakiego focha? Grzecznie poprosiłem o wyjaśnienie, to znowu ... zero pomocy dla usera.

Jak zwykle zresztą z waszej strony. To po co pisze, po co się produkuje?

Ale dalej czekam na rzetelną odpowiedź.

I ... cisza.

Edytowane przez elpapiotr

Kolego Kaizen, wniosek jest jeden. Za dużo w Polsce jest "elektryków" co się na wszystkim znają.

Pracowałem z Niemcami w Polsce, jeździłem do Niemiec na szkolenia - tam żaden Janusz nie będący elektrykiem nie wsadzi łap do instalacji, i nie będzie w niej grzebał.

U nas każdy się zna (muchenz, jego kolega na przykład) i kombinuje jak koń pod górę, byle działało.

Nie tędy droga.