Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalone ceny budowy domu cz2. ostatnia

zyhu

Recommended Posts

Jeżeli gospodarka klęknie, a raczej tak będzie, to za kilka, może kilkanaście miesięcy problem będą mieli pracownicy umysłowi, zaś pracownicy fizyczni (a przynajmniej ci co potrafia coś zrobić rękoma) będą w cenie. Zawsze będą potrzebni hydraulicy, elektrycy czy dekarze. Niestety dla inteligencji nadchodzą ciężkie czasy...

• Odpowiedzi 448
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli gospodarka klęknie, a raczej tak będzie, to za kilka, może kilkanaście miesięcy problem będą mieli pracownicy umysłowi, zaś pracownicy fizyczni (a przynajmniej ci co potrafia coś zrobić rękoma) będą w cenie. Zawsze będą potrzebni hydraulicy, elektrycy czy dekarze. Niestety dla inteligencji nadchodzą ciężkie czasy...

Niestety nie do końca. Umyslowi dalej beda potrzebni, ale ich dynamika przyrostu wynagrodzen mocno wyhamuje i oczywiscie nie obedzie sie bez zwolnien grupowych/restrukturyzacji/konsolidacji w wielu obszarach, ale po czystkach raczej tenencja bedzie bardziej optymistyczna niz u fizycznych.

Co do fizycznych to tu bedzie dramat - konsumpcja stopnieje, na dlugi okres czasu, wiele firm nie wytrzyma kryzysu, bezrobocie wsrod fizycznych wlasnie pojdzie w gore a wynagrodzenia przez to w dol w o okolice minimalnej, ktora bedzie zamrozona wlasciwie na najblizsze 2 lata. Ludzie majac mniej pieniedzy zaczna myslec czy do najprostszej sprawy wolac hydraulika/elektryka/czy nie da sie samemu ( z pomocą youtubea), zlecen bedzie znacznie mniej takze ze sila nabywcza stopnieje, a co za tym idzie stawki beda musialy u prywatnych fizycznych specjalistow takze pojsc w dol.

Mądry i zaradny umysłowy sam sobie naprawi a pracownik fizyczny sam się wyleczy.

Taki lekki żart.

Jakiś jesteś odderwany od rzeczywistości. Po pierwsze -owszem, duże domy się buduje,ale małych jednak więcej, po drugie, jak komuś kryzys przetrzepie kieszenie, to właśnie z uwagi na koszt wykończenia dużego domu będzie musiał zejść z półkę niżej z materiałami i fachowcami.

Nie jestem oderwany tylko się nie zrozumieliśmy. Pisząc "pałace" miałem na myśli jakość a nie wielkość.

Nie jestem oderwany tylko się nie zrozumieliśmy. Pisząc "pałace" miałem na myśli jakość a nie wielkość.

Ale to nie zmienia faktu, że wielubudujących kupuje w Obi i Cast., a sporà część z tych, co kupują glazurę po 300zł m2 po epidemii może być po prostu na nią nie stać i też potulnie pojadą do Obi. I poszukają glazurnika za odpowiednio mniejszą kwotę

Zaklinasz rzeczywistość, bo z tego żyjesz, ale na rzeczywistość marny to ma wpływ...

A ja chętnie pojadę, lubię włoskie klimaty - w tym roku na przełomie lipca/sierpnia miała być Toskania, ale byc może trzeba będzie przełożyć na przyszły rok...

No nie ja nie mogę jest mi niedobrze kraj piękny ale poczekam aż się nieco odludni bo to masakra.

w tej szerokości geograficznej wszystkie kraje sa fajniejsze bo ie ma w nich Włochów.

Macierze matematyczne mówią o kilku milionach chorych i kilkaset zmarłych. Dostaniecie takie info na koncu

Kilkaset tysięcy

Gdzie te kilkaset tysięcy ??

Policzyli razem z 1000+ jak ktoś pobierał i tak wyszło

Pytałem czy w Polsce czy na całym świecie.

Bo macierze matematyczne to nie przelewki ;)

Swego czasu udzieliłeś mi porady:

... pomysl trochę

Dziękuję, skorzystałem :)

Pozwól, że teraz się odwdzięczę i udzielę Tobie:

Ja :lol2: będzie hujowo:sick:

Macierz to bardzo dawne określenie matki :rolleyes: jakoś mam takie skojarzenie w miarę sensowne. No owszem to są takie również pojebane tabelki i cyferki do dziś nie wiem po chuj to komu no morze żeby gdybać na temat epidemii :jawdrop:

... jeżeli nie znasz zasad ortografi "morze" się to "hujowo" czytać ;) ... więc może korzystaj ze słowników :)

Swego czasu udzieliłeś mi porady:

Dziękuję, skorzystałem :)

Pozwól, że teraz się odwdzięczę i udzielę Tobie:

... jeżeli nie znasz zasad ortografi "morze" się to "hujowo" czytać ;) ... więc może korzystaj ze słowników :)

jak masz problem to nie czytaj. Nikt inny nie ma :)