Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana modułu w ograniczniku przepięć SIMTEC SM20C

Recommended Posts

Mieszkam w domu, który został wybudowany około dwa lata temu. W głównej rozdzielni, elektryk zamontował ogranicznik przepięć SIMTEC SM20C. Ostatnio zauważyłem, że jeden moduł wymaga wymiany. Zamówiłem zamiennik i chce go wymienić. Wygląd zamiennika sugeruje, że da się go po prostu wysunąć i w jego miejsce wsunąć nowy. Nie wiem tylko czy mogę to zrobić sam czy potrzebuje elektryka. Wyłączyłem prąd w całym budynku i próbowałem wyjąć uszkodzony moduł ale ten ani drgnął. Czy te moduły można wymieniać samemu? Jeżeli tak to w jaki sposób?

PS. oczywiście wysłałem zapytanie do elektryka, który robił mi instalacje ale ten nie odpowiada na moje wiadomości...

IMG_3800.jpg

Jaka masz sieć, że ogranicznik również na neutralny? Nie masz tuż obok neutralnego na sztywno podpiętego do PE?

Że nie odpowiada po zamontowaniu atrapy ogranicznika to się nie dziwię. Ja bym wymienił ogranicznik na taki z iskiernikiem.

https://ise.pl/forum/ochrona-odgromowa-i-przepieciowa/nie-kazdy-ochronnik-chroni-19005?p=146603

Edytowane przez Kaizen

Jaka masz sieć, że ogranicznik również na neutralny? Nie masz tuż obok neutralnego na sztywno podpiętego do PE?

Że nie odpowiada po zamontowaniu atrapy ogranicznika to się nie dziwię. Ja bym wymienił ogranicznik na taki z iskiernikiem.

https://ise.pl/forum/ochrona-odgromowa-i-przepieciowa/nie-kazdy-ochronnik-chroni-19005?p=146603

Nie wiem jaką mam sieć i nie wiem jak to sprawdzić. Czyli powinienem zdjąć najpierw "front" rozdzielni, tak? W takim razie chyba zadzwonię po jakiegoś elektryka.

Czym różni się "taki z iskiernikiem" / dlaczego jest lepszy?

Czym różni się "taki z iskiernikiem" / dlaczego jest lepszy?

Tym, że ochroni urządzenia (a może i ludzi) jak w okolicy uderzy piorun czy z innego powodu pojawi się konkretne przepięcie w sieci albo w instalacji. Poczytaj wątek na ise.

Układ sieci masz w warunkach przyłączenia.

Zaproś rozgarniętego elektryka, niech zrobi przegląd albo i pomiary jak Ci robił je ten sam elektryk, co instalację.

Układ to TN-C.

To w rozdzielnicy powinieneś mieć tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411928

Skoro N i PE są spięte na sztywno, to nie ma sensu robienie takiego "połączenia" przez ochronnik, który w normalnych warunkach nie przewodzi prądu, a po przekroczenia napięcia granicznego przewodzi N (i poszczególne fazy) do uziomu, żeby odprowadzić ładunek i ograniczyć przepięcie.

Edyta. Ten schemat sugeruje błędne rozmieszczenie aparatów - FR (trzypolowy - mi paprok chciał odcinać również PENa i to zwykłym 4p co jest karygodne - standardowo ma być 3p) - i SPD powinny być jak najbliżej wejścia WLZ i uziomu do rozdzielnicy, żeby ewentualne przepięcie z sieci jak najkrótszą drogą odprowadzić do gruntu i jak najmniej prądów zaindukować w innych przewodach i aparatach.

Edytowane przez Kaizen

Ten "ogranicznik" ma wymienne moduły, dlatego jest możliwość wyjąć uszkodzone części.

Być może za ciasno siedzą, trzeba mocno podważyć.

Swoją drogą zastanawia mnie, w którym miejscu instalacji ma kolega ochronniki iskiernikowe, bo te (warystory) to jakaś taniocha, tak na marginesie.

Nikt nie zagwarantuje parametrów deklarowanych przez chińczyka.

Jak znajdziesz z jednym, może być z jednym. Jak nie ma żadnego - to atrapa :)

Pewnie że znajdę z jednym tylko nie wiem czy wiesz gdzie on jest instalowany (iskiernik) A co do tego że bez iskiernika to atrapa to mówisz co wiesz nie koniecznie wiesz co mówisz. Tak to jest jak elektryki uczą na forach i YT. Uznani producenci też produkują bez iskierników i mają one swoje miejsce w instalacjach tylko trzeba troszkę wiedzy co i gdzie.

Uznani producenci też produkują bez iskierników i mają one swoje miejsce w instalacjach tylko trzeba troszkę wiedzy co i gdzie.

No, to podziel się tą wiedzą jak powinna wyglądać rozdzielnica w domu jednorodzinnym bez iskiernika, żeby chroniła przed uderzeniem pioruna w okolicy.

Umieścisz ochronnik z iskiernikiem gdzie indziej?

No, to podziel się tą wiedzą jak powinna wyglądać rozdzielnica w domu jednorodzinnym bez iskiernika, żeby chroniła przed uderzeniem pioruna w okolicy.

Umieścisz ochronnik z iskiernikiem gdzie indziej?

Ja mam się podzielić, a niby dlaczego przecież to Ty doradzasz a ja grzecznie zapytałem. Oczywiście można się wymądrzać ale jak przychodzi do konkretów to najlepiej palić głupa. O jaką sieć Ci chodzi o jakie uderzenia pioruna (w jakiej okolicy, bezpośrednie), dom z instalacją odgromową czy bez, linia napowietrzna czy w ziemi?