Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Rozumiem, że tych wszystkich ludzi, którzy trafili na oddziały szpitalne i pod respiratory przyjęli lekarze, którzy "obsrali się" ze strachu ?

Przyjęli na OIOM tych "bezobjawowych"

Czy na oddziałach szpitalnych obsada wynosi często 2/3 normalnej, bo lekarze "obsrali się" ze strachu?

Nie, nie rozumiesz. Nie mam nic do lekarzy z tzw. pierwszej lini frontu walki z covid. Mam problem z pozostałymi. Taki problem że pacjenci są skazywani na śmierć bo się lekarze zabarykadowali w pustym szpitalu.

Masz tu przykład pierwszy z brzegu:

W Siemiatyczach na Podlasiu załoga karetki wiozącej pacjenta w stanie zagrożenia życia nie została wpuszczona do szpitala. Nie pomogła nawet interwencja policji, mężczyzna zmarł mimo podjętej resuscytacji.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-11-02/pacjent-zmarl-w-karetce-przed-zamknietymi-drzwiami-szpitala/

Liczy się tylko covid, zwykli chorzy niech zdychają przed bramą?

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy rząd szykuje manipulację wynikami zakażeń na 5.11 ?

1) ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 9 października 2020 r.

w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii

(Dz.U. 2020 poz. 1758)

Oryginał: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200001758

2) ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 23 października 2020 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii

(Dz.U. 2020 poz. 1871)

Oryginał: https://dziennikustaw.gov.pl/D2020000187101.pdf

No i cóż tam mamy:

1) Na początek stan obowiązujący do wczoraj (25.10) czyli rozporządzenie z 9-go, par.2, pkt.14 i pkt.16:

Laboratoria realizujące testy PRYWATNE (za które płaci pacjent a nie NFZ) jeśli chcą działać zgodnie z prawem:

- NIE zgłaszają do oficjalnych statystyk WYNIKÓW (w tym - pozytywnych wyników)

- ZGŁASZAJĄ liczbę WSZYSTKICH testów

Efekt: SZTUCZNIE ZANIŻONY odsetek pozytywnych wyników wśród wszystkich testów (a to on dla większości później analizujących te dane - w tym dla profesjonalnych i działających w dobrej wierze epidemiologów - mówi o tym czy sobie "radzimy" czy nie radzimy z epidemią). Nie potrafię określić o ile zaniżony jest (był) w ten sposób ten współczynnik (bo nie mam dostępu do danych ile testów robi się prywatnie), ale patrząc czysto matematycznie - był zaniżony.

2) Idziemy dalej - rozporządzenie 23-go wprowadza zmianę:

Czyli "dokłada" wyniki (w tym pozytywne) również z badań prywatnych. Tu jeszcze można byłoby przyjąć, że po prostu ktoś w końcu przeczytał Winking face swoje rozporządzenie i "zmądrzał".

Ale kawałek dalej - uchylenie pkt. 16 - "wyrzuca się" ze statystyk samą liczbę prywatnych badań.

Tak, dobrze widzicie - laboratoria realizujące testy PRYWATNE na mocy nowego rozporządzenia:

- BĘDĄ w oficjalnych statystykach raportować WYNIKI (w tym pozytywne)

- NIE BĘDĄ w tych samych statystykach podawać samej LICZBY testów

Kuriozum? No trochę, bo w skrajnej sytuacji (gdy bardzo dużo testów w laboratoriach będzie robionych prywatnie) może to pokazać, że wyników pozytywnych jest więcej niż wszystkich testów Face with tongue (ach jakiż piękny prezent dla anty-covidowców i ich teorii spiskowych). Ale nawet bez sięgania do skrajnych matematycznie przykładów - odsetek pozytywnych wyników wśród wszystkich testów wystrzeli w kosmos.

3) No to na koniec prawdziwe kuriozum, bo to co wyżej, to był dopiero wstęp. Na końcu nowszego rozporządzenia (tego z 23-go) jest bardzo interesujący dopisek:

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 24 października 2020 r., z wyjątkiem:

1) § 1 pkt 2 lit. c, d i f oraz pkt 3, które wchodzą w życie z dniem 26 października 2020 r.;

2) § 1 pkt 2 lit. e, który wchodzi w życie z dniem 5 listopada 2020 r.

Tak, dobrze widzicie (i piszę to świadomie po raz trzeci) - "dorzucenie" WYNIKÓW z "prywatnych" testów następuje od dzisiaj, od 26.10, a "pomniejszenie" LICZBY testów nastąpi dopiero 5.11

Do tego jeszcze spłyną wyniki testów antygenowych.

PODSUMOWANIE:

Ciśnie się pytanie "po co ta szopka?". Nie znam 100% pewnej odpowiedzi. O faktach, które mogę sprawdzić (i każdy z Was samodzielnie) napisałem powyżej, cała reszta to tylko przypuszczenia, a te są niestety dość niepokojące - czyżby ktoś miał cyniczny interes w tym, żeby 5.11, mniej więcej 2 tygodnie po rozpoczęciu masowych protestów (głównie dotyczących tematu aborcji, ale nie tylko, bo mamy również protesty rolników, branży gastro, fitness itp) "wykazać", że kolejny drastyczny skok epidemii to nie wina nieudolności rządu, ale wina społeczeństwa, które wyszło 23/24/25.10 na ulice? Brzmi prawdopodobnie - poczekajmy na 5.11 i paski w TVP.

Nie, nie rozumiesz. Nie mam nic do lekarzy z tzw. pierwszej lini frontu walki z covid. Mam problem z pozostałymi. Taki problem że pacjenci są skazywani na śmierć bo się lekarze zabarykadowali w pustym szpitalu.

Liczy się tylko covid, zwykli chorzy niech zdychają przed bramą?

Pretensje do nfz a nad nim jest żont. Ten co się sam wyżywi i wyleczy.

Szpitale są zamknięte też dla tych z covidem.

Przez 8 miesięcy rząd nie opracował strategii.

I co im zrobisz.

PS Rząd ma zagwarantowane miejsca w swoich szpitala dla swoich.

Przecież to weekendzie zawsze tak jest największe spadki sa w niedzilę i poniedziałek. Nawet wtedy mniej ludzi umiera jakąś nieśmiertelność załączają wtedy.

Jest Wojna lekarz stracił prawa jako człowiek teraz ma wyznaczane zadania i ma je wykonywać. Nie chce zabrać uprawnienia i do paki.

Każdy lekarz ma zajmować sie covidem?

Okulista, ortopeda, proktolog, urolog... ?

A może zrobić pobór do wojska wszystkich do 60-tki i wcielić ich do walki z covidem?

Przecież jest wojna!!

Wcielić zwłaszcza tych co się bunkrują :D

(bo są zdrowi i silni)

Naganne jest to,ze system jest niewydolny i chory nie uzyskał pomocy, ale skąd wziąłeś informację, że szpital był pusty ?

Każdy lekarz ma zajmować sie covidem?

Okulista, ortopeda, proktolog, urolog... ?

A może zrobić pobór do wojska wszystkich do 60-tki i wcielić ich do walki z covidem?

Przecież jest wojna!!

Wcielić zwłaszcza tych co się bunkrują :D

(bo są zdrowi i silni)

Oczywiście że nie każdy. altych co trzeba dać przydział do covidowego o cześć starych przywrócić do funkcji na innych odziałach. I na zasadzie rozkazu a nie prośby. Nie chronić tak skrajnie POZ tam są mało wartościowy lekarze z wiedza podstawową

A co ma wojsko do tego? Jak by był wrogiem inny człowiek i trzeba było to tych do 60 powołać.

Naganne jest to,ze system jest niewydolny i chory nie uzyskał pomocy, ale skąd wziąłeś informację, że szpital był pusty ?

Na koniec 2018 r. funkcjonowało 949 szpitali ogólnych, czyli o ponad sto więcej niż w 2010 roku (836). Jednocześnie w tym czasie spadła liczba łóżek szpitalnych w przeliczeniu na 10 tysięcy mieszkańców – z 49,4 do 47,3.

https://www.politykazdrowotna.com/59989,zdrowie-w-liczbach-ile-szpitali-ile-lozek-policzyl-gus

Dane z 2018r, ale podejrzewam, że wiele się nie zmieniło. Daje to około 175000 łóżek. Na covid zajęte jest +-17000 i zwalniają chorych z oddziałów niecovidowych. Szpitale stoją puste.

Edytowane przez Tom1000k

Dane z 2018r, ale podejrzewam, że wiele się nie zmieniło. Daje to około 175000 łóżek. Na covid zajęte jest +-17000 i zwalniają chorych z oddziałów niecovidowych. Szpitale stoją puste.

Buahaha, to dobre - pytam gdzie informacja, że szpital o którym pisałeś jest pusty, a Ty rzucasz, kilka liczb i ciągniesz swoją mantrę "szpitale stoją puste".

Nie dalej, jak tydzień temu chrzestnego mojej zony wzieli do szpitala (guz jelita grubego).

Tak zwalniają...

Szpitale stoją puste, więc dla kaprysu właśnie uruchomili szpital tymczasowy na Narodowym. A to pierwszy, nie ostatni tego roku...

Skąd Ty bierzesz te statystyki?

Tu masz informacje dla mazowieckiego. Owszem, poza zakaźnymi bywają wolne miejsca - ale nie jest ich jakoś specjalnie dużo. Za to SORy na ostrych minusach jadą.

Na wojnie dekownicy otrzymują kulę i po problemie.

Tyle że to nie moja wojna . Ja jest producentem rolnym i drobnym inwestorem. Anie bezrobotnym czy więźnim tacy mogą dupę wycierać i podłogę myć. A na lekarza brak kwalifikacji więc cego odemnie wymagasz.

Ze strony BHP moje zachowanie jestwzorowe. A to wojna lekarzy ratowników... policji i NSR/WOT na ulicach

Edytowane przez kulibob

Kowid panuje. Kurczę co robić. Dziś dzwoni znajoma i mówi,że jej koleszka z pokoju gdzie pracują razem ma to świństwo . Ona leży w domu, do pracy nie poszła.Mówi,że zmęczona jest i głowa ją boli.......ech te życie urzędnika .Podpowiedziałem jej,że może przeziębiona jest,ale nie chciała mnie słuchać, ma też kowida i koniec.

HAHAHAHA No faktycznie producent rolny że hoho, kilka kur :D Uśmiałem się :D

kilka kur pare hektarów pod miastem wojewódzkim

Masz rację śmieszne.

Teraz powiedz mi o swojej wartości netto to się pośmieje albo lepie nie bo czas spać. Chodzisz do pracy masz przełożonych ??

Jak nie to szacun coś osiągnełeś jak masz panów to to śmiej się dalej za paru kur :)

Edytowane przez kulibob

Kowid panuje. Kurczę co robić. Dziś dzwoni znajoma i mówi,że jej koleszka z pokoju gdzie pracują razem ma to świństwo . Ona leży w domu, do pracy nie poszła.Mówi,że zmęczona jest i głowa ją boli.......ech te życie urzędnika .Podpowiedziałem jej,że może przeziębiona jest,ale nie chciała mnie słuchać, ma też kowida i koniec.

Mąż znajomej niezyje 45l . Ojciec dalekiej znajomej nieżyje (wiek podeszły) Kilku osobników w moim wieku 35-45 przechorowało lub jest na końcówce choroby porównywalne do grypy tylko trochę inne obiawy. Dwie osoby bez zapachu i jeden w szpitalu stary ale raczej będzie ok