Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W paczkopunkcie Dobczyce odmawiają wydanie paczki pod pretekstem braku maski:) Dzwoniłem na infolinię, szukali 10 minut w regulaminie nie znaleźli żadnego uzasadnienia które by pozwoliło na nie wydanie paczki.

Twoj Paczkomat jest przepelniony. Paczka 648130276032410120237449 jest czasowo magazynowana do 2020-11-27 wlacznie w PaczkoPunkcie Dobczyce Pl. Zgody 12 MULTIAGENCJA, skad mozesz ja odebrac w godz. PN-PT 09-17. Po tym terminie dostarczymy ja do Twojego Paczkomatu. Kod odbioru 860483

od dziś wszystkie paczki kieruję do paczkopuktru w Dobczycach, oj będzie się działo:)

Nie wierzyłem. Na isap tego nie ma (znaczy jest zajawka - ale nie ma treści rozporządzenia - schodzi na psy, bo już drugi czy trzeci raz tu nie ma aktu prawnego, podobno opublikowanego). Znalazłem na stronie NSZZ Policjantów. Jednak to nie kaczka dziennikarska. Weszło w życie wczoraj.

§ 25. 1. Do dnia 27 grudnia 2020 r. nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy odzieży lub jej części, maski,

maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego, o którym mowa w art. 40 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo

o ruchu drogowym (Dz. U. z 2020 r. poz. 110, 284, 568, 695, 1087 i 1517), ust i nosa:

[...]

2) w miejscach ogólnodostępnych, w tym:

[...]

c) w zakładach pracy, jeżeli w pomieszczeniu przebywa więcej niż 1 osoba,

Znaczy jak na open spejsie przypada jedna osoba na 100m2 (ale są trzy osoby na całym open spejsie) - to i tak nie można napić się herbaty czy zjeść kanapki na legalu... Trzeba w kiblu się zamknąć.

Ale w pociągu już można zjeść i wypić (ale tylko po zajęciu miejsca siedzącego w pociągu objętego obowiązkową rezerwacją miejsc - wstaniesz z batonem=złamanie prawa).

Oni te bezsensowne przepisy wprowadzają chyba celowo dla wkurzenia narodu. Żeby wszyscy mieli w głębokim poważaniu ograniczenia covidowe (nawet te sensowne) tak, jak wszyscy mają w poważaniu ograniczenia prędkości (niestety, również te sensowne).

A swoją drogą, jaki sens ma rozdawanie eucharystii, skoro dalej jest:

3) w trakcie sprawowania kultu religijnego, w tym czynności lub obrzędów religijnych, w budynku użyteczności publicznej przeznaczonym na potrzeby kultu religijnego oraz na cmentarzu.

Znaczy wierny ma schować ciało do kieszeni i zjeść w domu?

Wiesz gdyby sprzedawca poprosił przykryć moja gębę bo go rozprasza tobym to zrobiłem, bez chwili wahania ale z marszu żądanie założenia maseczki nie jest zgodne z prawem. a wszędzie gdzie nie sięgniesz wzrokiem żądają założenia maski:). Gdy rozmawiałem z infolinią to okazało się na przykład, że zakrywanie telefonem gęby jest jak najbardziej na miejscu jeżeli wykaże się świadczeniem od lekarza, że nie mogę nosić maski. No, takie jaja. Od dziś kieruję wszystkie paczki do feralnego paczkopunktu, niestety przyszły czasy kiedy trzeba walczyć o swoje konstytucyjne prawa:)

Dzięki pandemii zaoszczędziłem normalną kupę kasy, bo nie chodzę do sklepu, dzięki czemu zweryfikowałem swoje nawyki żywieniowe, teraz zdrowo się odżywiam, schudłem 3 kilo.dzieci przestały jeść byłe co, tylko zdrowsze sensowniejsze rzeczy. Teraz na przykład jedzą płatki na śniadanie bez dodatków a przed C19 żarły tylko czekoladowe i takie różne śmieci bo potrafili w sklepie wypchać kosz z górką, i trzeba było zawsze cześć wyrzucać pod różnym pretekstem:) teraz tego problemu niema bo wycieczki po sklepach są nie możliwe, bo tata maski nie chce założyć:).

Dzięki pandemii dzieci teraz nie przynoszą ze szkoły zadania domowe a wykonują wszystko w szkole. Tak w szkole, moje dzieci chodzą do normalnej szkoły z normalnymi nauczycielami, da się:), jest jeden mankament bo nowa szkoła świeci pustkami a w niej tylko moje dwoje dzieci, znam też szkołę która normalnie pracuje bo rodzice napisali podanie do dyrektora o brak warunków internetowych, więc szkoła pracuje dalej i nikomu to nie przeszkadza. Da się żyć normalnie nawet w dzisiejszych czasach, jeżeli jesteś świadomym obywatelem tego kraju i trzymasz się konstytucji a nie bezsensownych (nie prawomocnych) rozporządzeń:)

Dotąd podwyższony poziom cholesterolu był postrzegany jako czynnik ryzyka. Tymczasem:

Uczeni zidentyfikowali również leki, które są obecnie dostępne na rynku dla różnych chorób, które mogą blokować SARS-CoV-2 przed wejściem do komórek ludzkich poprzez zwiększenie poziomu cholesterolu.

Źródło

Dotąd podwyższony poziom cholesterolu był postrzegany jako czynnik ryzyka. Tymczasem:

Uczeni zidentyfikowali również leki, które są obecnie dostępne na rynku dla różnych chorób, które mogą blokować SARS-CoV-2 przed wejściem do komórek ludzkich poprzez zwiększenie poziomu cholesterolu.

Źródło

Ktoś, kto się interesuje żywieniem i aktualnym stanem wiedzy na ten temat, to wie od dawna, że podwyższony cholesterol (w pewnych granicach) nie jest żadnym czynnikiem ryzyka....a wręcz pompa

Ale nie wierzę w to, że z powodu koronawirusa, zostaną zmienione (zaniżane przez lata) normy prawidłowego poziomu cholesterolu...co to to nie...o

Większość wyników sprzed kilku lat, a nie funkcjonują wśród personelu medycznego i ich ofiar, pardon , pacjentów

"Statyny mogą wywoływać choroby układu nerwowo-mięśniowego

To natomiast, o czym mówi się niewiele to potencjalny związek między przyjmowaniem statyn a postępującym zanikiem mięśni mogącym prowadzić do stwardnienia zanikowego bocznego (ALS), znanego również jako choroba Lou Gehriga." A to za: https://polish.mercola.com/sites/articles/archive/2018/03/14/wpływ-statyn-na-zdrowie-mozgu.aspx

[sarkazm mode on (żeby ktoś nie pomyślał, że to na serio - jak ktoś naprawdę to zrobi ,to na własną odpowiedzialność]

Wszystkich wyśmiewających stroje i "namordniki" ekip pracujących z chorymi na COVID zapraszam do wolontariatu i zdejmowania maseczek przy chorych na COVID.

A jak już się zarażą, to do spotykania się z najbardziej kochanymi przez nich osobami - oczywiście bez żadnych maseczek.

[sarkazm mode off]

Trzeba pamiętać, że maseczka działa na trzy strony:

1. Ogranicza (nie na 100% - ale niewiele mniej) zagrożenie wessania do płuc mikroba

2. Ogranicza zasięg rażenia mikroba gdy to zakażony (nawet jeszcze czy w ogóle bezobjawowy) wydala go.

3. Ogranicza dotykanie rękami miejsc, którymi skażona ręka/rękawiczka może może dostarczyć mikroba do organizmu.

A nawet jeżeli skuteczność w tych trzech aspektach jest mniejsza, niż dowodzi wiele badań - to większa od zera. Więc już warto nosić. Bo co to za poświęcenie? Rozumiem, że założenie prezerwatywy przy spotkaniu intymnym z obcą osobą płci przeciwnej jest wskazane w obawie przed chorobą, ale bliskie spotkanie kogoś na ulicy czy w autobusie w maseczce jest ujmą? Jakoś nie dostrzegam różnicy - poza tym, że intymnego spotkania narządów płciowych można uniknąć (pomijając gwałt) - a spotkania kogoś albo jego wydzielin na chodniku/podłodze autobusu/itp. praktycznie nie da się uniknąć.

Pewnie, że nakaz noszenia maseczki jest bez sensu, jak idziemy po wsi w nocy gdy w zasięgu wzroku brak ludzi... A może nie taki 100% bezsens? A może to tylko 99% bezsensu? Mam pretensje do żony, że ciągle gościom mówi "nie zdejmujcie butów"... Bo zawsze chciała, żeby po domu można było chodzić w butach (przynajmniej po strefie dziennej). Dalej ta maseczka na pustej ulicy jest bez sensu, gdy dzieci bawią się na podłodze?

Że maseczka może w jakimś promilu przypadków zaszkodzić? Pasy i poduszki powietrzne też. Co nie znaczy, że mają bilans ujemny.

Edytowane przez Kaizen