Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

I to jest moje motto od dobrych kilku miesięcy :)

Ja też, nawet powiem więcej - "dzięki" pandemii jestem 5 miesięcy do przodu w temacie przeprowadzki. Mam zaplanowane kilka imprez rodzinnych w maju i czerwcu, więc widmo nieotwarcia restuaracji zmobilizowało mnie do przyspieszenia robót i zorganizowania ich w domu.

Raczej w nieciekawej.

Z Warszawy do Lublina jedzie się teraz około 2 h .Przyjedź to pogadamy to coś Ci pokażę .:yes:

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proponuję, aby "koronoentuzjaści" poczytali jakie mogą być skutki rezygnacji z DDN / izolacji i powrót do normalności jaką znamy z przed Świrusa-19.

Tak się zastanawiam, czy wszyscy "foliarze" uważają, że jak nie będą zauważać istnienia wirusa, to wirus zniknie? Myślałem, że mniej więcej w wieku dwóch lat zdolności poznawcze kształtują się na tyle, aby wiedzieć że jak się czegoś nie widzi, to nie znaczy, że to coś nie istnieje. Wygląda na to, że nie u wszystkich.

Może nie warto barć się za coś w czym nie jest się najlepszym, i zaniechać tej czynności już na starcie.

Zauważyłem, że przeraża cię to. Sugeruję, abyś dla odmiany zaczął się czasami zastanawiać, wiele na tym zyskasz. Ja się pogodzę ze stratą akcentu humorystycznego twoich postów.

Cześć, widzę, że nadal jesteś mocno irytowana tą sytuacją, ale odpuść, szkoda zdrowia, a i tak nic na to nie poradzisz. Moja żona ma podobnie, po każdej informacji o zamknięciu szkół chodzi zdołowana, struta. Ja też jeszcze do jesieni tak miałem, ale potem stwierdziłem, że kopanie się w tym koniem nie ma sensu i trzeba w tej stuacji próbować żyć po swojemu, oraz skupić się na pozytywach danej sytacji. Np. praca zdalna. Przez 11 lat byłem programistą, teraz już mniej programuję zajmując się zarządzaniem zespołem więc tym bardziej temat dla nie ważny - od lat walczyłem o możliwość pracy zdalej w naszym zawodzie, zawsze było twierdzenie że się nie da, że spadnie efektywność, a teraz dostaliśmy ją na tacy za darmo - ciężko tego nie docenić. Dzięki temu mogę ogarniać w ciągu dnia pracy masę rzeczy, teraz głównie budowę, urzędy, spotykać się z ekipami (najwyżej biorę lapotopa i siadam gdzieś w kącie na pustaku :) ), a jak mi dziecko ciąga nosem nie muszę się martwić co z nim zrobić jeśli się nie nadaje do przedszkola. Jak rozawiam z chłopakami z zespołu większość uważa to za zmianę na plus.

Na wakacjach byłem, jeździłem na teoretycznie zamkniętym stoku więc jak widzisz da się realizować swoje plany mimo tego co się dzieje dookoła.

Jeśli chodzi o maski (których jesteś silną przeciwniczką) to przecież nie musisz się wykłucać z policjantami i chodzić z nimi po sądach - nie łatwiej nosić maskę jak Ci wygodnie, a nasuwać na nos jak widzisz partol, a tych mijanych na ulicy, którzy zwracają uwagę po prostu ignorować?

Pozdrawiam serdecznie i życzę kreatywności w radzeniu sobie z codziennością :)

:) dokładnie trzeba umieć znaleźć się w każdej sytuacji . Ja jakoś nie straciłem na tej pandemi wręcz zyskałem,ale jest jeden minus nie mam na co wydać,ale tym żona się już zajmie . Sprawy nie wygodne zasłania się właśnie ,,cowidem" i nikt nie pyskuje ,że trzeba na już i teraz, każdy czeka i rozumie.Maski nie noszę bo się duszę z przyczyn zdrowotnych i nikt nie robi już z tego jakiegoś wielkiego ,,hallo". Brakuje tylko jakiś wypadów,zabaw w większym gronie bo wszystko ,,stoi" Zobaczymy co czas przyniesie :stirthepot:

Edytowane przez woan

Aaa, rozumiem. Faktycznie zle napisalam: "w tym roku", zamiast "w ciagu roku".

To faktycznie mocno zmienia sens calej wypowiedzi.

W kazdym badz razie, chodzilo mi o caly rok, nie kalendarzowy, a trwania pandemii. Od marca 2020 roku.

Wygląda tak jakby szwagier kupował testy na alle...

Naprzemiennie był zdrowy i chory? W jakich odstępach czasu wykonywał te testy?

Może wiesz jaki to był typ testów?

https://diag.pl/pacjent/koronawirus/rodzaje-testow-w-kierunku-covid-19/

tabelka-interpretacja-wynikow.jpg

tabelka-interpretacja-wynikow.jpg

Edytowane przez d7d

Ale już zwykłe zaplanowanie wyjazdu za granicę jest problematyczne - bo widmo przymusowej kwarantanny po powrocie mnie odstrasza. Z kolei córeczka ciągle mówi, że chce znowu pojechać na plażę… A u nas nad morzem jednak jak na razie jest o wiele za zimno na plażę dla niej.

Nie jest tak źle. Przed wylotem do Polski robisz test (koszt, pewnie zależy skąd lecisz, ok. 30 EUR) - jeśli negatywny, nie nakładają w Polsce kwarantanny.

Osoby z kodem QR stwierdzającym fakt zaszczepienia, też są zwolnione z kwarantanny.

Nie jest tak źle. Przed wylotem do Polski robisz test (koszt, pewnie zależy skąd lecisz, ok. 30 EUR) - jeśli negatywny, nie nakładają w

Ale przecież jak wyjdzie negatywny to i tak możesz mieć tego straszliwego wirusa.

Ile jeszcze razy trzeba wam splunąć w twarzy, abyście zrozumieli że to jeden wielki cyrk.

s5zg79v.png

C0YXIQv.png

Edytowane przez _Grisza_

Ale przecież jak wyjdzie negatywny to i tak możesz mieć tego straszliwego wirusa.

Ile jeszcze razy trzeba wam splunąć w twarzy, abyście zrozumieli że to jeden wielki cyrk.

W tej chwili 22 tysiące ludzi hospitalizowanych, w tym ponad 2 tysiące w stanie krytycznym pod respiratorem, a dla tego to jeden wielki cyrk. To już jest przypadek kliniczny, bo zdolności poznawcze nie są wystarczające do ogarnięcia rzeczywistości.

Ale nie masz kwarantanny - a chyba o niej rozmawiamy, prawda ?

Poziom absurdu co chwila sięga coraz wyżej.

Nie dalej jak rok temu osoby które sygnalizowały, że fakt zaszczepienie się będzie przepustką do swobodnego podróżowania byli nazywani foliarzami i płaskoziemcami - dziś nie jest to już teorią spiskową a staje się faktem.

Zaszczepienie powoduje że się nie możesz się zarazić i zarażać innych? Bo ponoć nie daje takiej gwarancji i powoduje jedynie lżejszy przebieg choroby.

No i o to właśnie chodzi. Przecież najbardziej zależy ci na odblokowaniu szpitali i ich powrotowi do normalnej działalności

Wiec poczytaj sobie...

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-usa-efekt-szczepien-widac-jak-na-dloni,nId,5117189

No i o to właśnie chodzi. Przecież najbardziej zależy ci na odblokowaniu szpitali i ich powrotowi do normalnej działalności

Wiec poczytaj sobie...

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-usa-efekt-szczepien-widac-jak-na-dloni,nId,5117189

Powrót szpitali do normalności mam... gdzieś!

Lepszy jest powrót społeczeństwa do normalności.

Nawet jak większość to idioci...

Adam M.

Wiec poczytaj sobie...

Poważnie?, znów jesteśmy ewenementem ?

ZLWRjhR.png