Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Optymizm? Kasę możesz wbudować lub zadołować, jak wapno tylko w słoiku. Wapno po latach jest do użycia, z banknotami gorzej... Chyba, że lokujesz w Orlen? A to przepraszam.

Budów od cholery, wszystkim do okola coraz lepiej. Problem z tym że u większości to lepiej z kredytu i rozdawnictwa idzie.

(...)stopy procentowe niższe już nie będą i nie wiecznie, poczekamy i się pośmiejemy z leszczy :lol2:

Będziesz się śmiał jak stopy będą ujemne dla wszystkich.

Już teraz mBank rozważa kary za trzymanie pieniędzy na lokatach.

O dodatnich stopach procentowych to można już zapomnieć.

Jak wprowadzą pieniądz elektroniczny to nawet oszczędzanie będzie niemożliwe bo pieniądz będzie miał "czas ważności do spożycia".:lol2:

pożegnałem dawno mbank bo to DNO, nie mam lokat aktualnie bo to bez sensu, Większość pieniędzy w obiegu ma formę bezgotówkową czyli elektroniczną jakbyś nie zauważył i jedyni którzy poganiają z wydawaniem to wciskacze wszelkiego kitu w reklamach rzeczy zbytecznych zwianych z zachciankami.

Całkowity obieg bezgotówkowy o który za pewne ci chodzi nie byłby taki zły skończyło by się robienie lodów pod stołem przez cwaniaków. Jestem za. Całe życie pracowałem legalnie i płaciłem wszelkie podatki nie widzę w tym nic dziwnego.

Nie o system bezgotówkowy mi chodzi ale o pieniądz oparty na blokchain czyli krypto-waluty. To jest krok dalej niż system bezgotówkowy

Taka kryptowaluta będzie miała czas życia ograniczony przez bank i nie będzie można będzie oszczędzać, bo po czasie ważności zniknie. To coś jak te GB dostępu do Internetu w telefonach komórkowych. :)

Taką walutę będzie rząd "rozdawał" w tych wszystkich "plusach" albo dochodach gwarantowanych.

Edytowane przez stos

Będziesz się śmiał jak stopy będą ujemne dla wszystkich.

Już teraz mBank rozważa kary za trzymanie pieniędzy na lokatach.

O dodatnich stopach procentowych to można już zapomnieć.

Jak wprowadzą pieniądz elektroniczny to nawet oszczędzanie będzie niemożliwe bo pieniądz będzie miał "czas ważności do spożycia".:lol2:

Ic oz tego że wprowadza opaty niema złotówki na lokatach a środek na koncie to równowartość ok 2mc opłat. Poco mam trzymać środki w czymś co nie nie zarabia lub nie stanowi długoterminowego zabezpieczenia?

Gdybyś trafił w taka koniunkturę to nie zrobiłbyś byś tak jak inni? Nie skorzystałbyś z tego rozdawnictwa?

Oczywiście żebym skożystał.

500+ biorę chociaż nim gardze

Mam kredyt na samochód bo był tańszy niż zakup za gotówkę.

Tylko że kredyt trzeba liczyć wartością netto osoby która go bierze. Jeśli ktoś bierze kredyt i jego wartość netto to-500000 to jest w czarnej dupie

Spokojnie, rozdawnictwo się skończy kredyty zostaną stopy procentowe niższe już nie będą i nie wiecznie, poczekamy i się pośmiejemy z leszczy :lol2:

gawel piszesz tak jakbyś był co najmniej Carringtonem polskiego biznesu a prawda jest taka że każdą złotówkę liczysz i kW ileż to zużyłeś jakbyś w życiu nie miał nic lepszego do roboty tylko siedzieć i latać od licznika do licznika i sprawdzać zużycie:p

I szydzenie z ludzi którzy pobrali kredyty na budowę domu jest dla mnie poniżej normy moralnej ale jak widać Twoja norma moralna jest poniżej obowiązującej.

Oczywiście żebym skożystał.

500+ biorę chociaż nim gardze

Mam kredyt na samochód bo był tańszy niż zakup za gotówkę.

Tylko że kredyt trzeba liczyć wartością netto osoby która go bierze. Jeśli ktoś bierze kredyt i jego wartość netto to-500000 to jest w czarnej dupie

No widzisz jesteśmy podobnego zdania. Uważam że kredyty są dla mądrych ludzi i kredyt bierze się jak jest potrzeba.

każdą złotówkę liczysz i kW ileż to zużyłeś jakbyś w życiu nie miał nic lepszego do roboty tylko siedzieć i latać od licznika do licznika i sprawdzać zużycie:p

Tylko że to jest jeden z filarów bycia "niezależnym"

Nie miałbym tego co mam i niemgółbym sobie pozwolić na siedzenie na dupie gdybym nie był tego uczony i nie rozwijał tego od najmłodszych lat

To jest dla ludzi inteligentnych, zaradnych finansowo, świadomie podchodzących do życia i jego kosztów i mnie tego tłumacz nie musisz, nieuleganie reklamom i owczemu pędowi to postawa. Niw wiem czy czytałeś Millionaire Next Door ( Thomas Stanley, William Dankoyć) ale tam jest to ładnie opisane.

Nie czytałem

Polecam jest i polska wersja to takie szerokie studium społeczeństwa USA od początku do teraz i ukazanie kto stanowi trzon zamożnych Amerykanów, no na pewno nie ci którzy nie oszczędzają.

Nigdy nie oszczędzałem, nie oszczędzam i oszczędzać nie zamierzam (było by szkoda gdyby życie przebiegało bez przyjemności na jakie nas stać) ...

ponadto: "trumny nie mają kieszeni" ;)

Wszystkiego świątecznego :)

Nigdy nie oszczędzałem, nie oszczędzam i oszczędzać nie zamierzam (było by szkoda gdyby życie przebiegało bez przyjemności na jakie nas stać) ...

ponadto: "trumny nie mają kieszeni" ;)

Wszystkiego świątecznego :)

Otóż to, ja też nie oszczędzałem i nie oszczędzam ( no chyba że jako dziecko do skarbonki) i na wszystko (no prawie wszystko) mnie stać a u nas mówią że do grobu nie zabierzesz:D

Tobie tez Wszystkie Świątecznego i kolorowych jajek w koszyczku :)

I to jest wyrażenie klucz. Co do kieszeni w trumnie to masz rację ale też nie wiesz kiedy położysz się do tej trumny czasem trzeba na to zaskakująco długo poczekać i co wtedy?

Jestem emerytem i "odcinam kupony" (fundusze emerytalne i dochody z inwestycji) ... nie wiem jak długo to potrwa :)

Spełniam swoje "zachcianki" w granicach swych możliwości (miliarderem nie jestem).

Sprowadzanie życia do spełniania minimum egzystencjonalnego, by oszczędzać na ... ?

ps - o drobnych złodziejaszkach i małych oszustach których pochwalasz za "zapobiegliwość", nie chce mnie się dyskutować :)

Sprowadzanie życia do spełniania minimum egzystencjonalnego, by oszczędzać na ... ?

ps - o drobnych złodziejaszkach i małych oszustach których pochwalasz za "zapobiegliwość", nie chce mnie się dyskutować :)

Podejrzewam że to atak w moją stronę.

Jesstem daleki od minimum egzystencjalnego. nie mieszkam w klitce i nie wpierdzielam pasztetu z puszki.

Ja porostu nie dopuszczam do potencjalnego zagrożenia dla podstawy piramidy masłowa. A większość ludzi nawet niewie że przy drobnym pierdnięciu ma przesrane. Tak jak pokazała sytuacja "budek z goframi"

Co do drugij sprawy optymalizacja podatkowa to nie wały.

A rąbanie żółtych to patryiotyzm

A L4 masz racje jednak ryzyko żadne a korzyść podwójna