Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

A L4 masz racje jednak ryzyko żadne a korzyść podwójna

Jeżeli musisz chorować bo faktycznie zdrowie szwankuje to ok nie masz wyboru ale jak chorujesz bo nie chce się pracować to jakie podwójna korzyść. ZUS chorobowe Ci odliczy gdy zapukasz do nich o wyliczenie możliwości przejścia na emeryturę a po drugie na L4 masz płacone 80% i wszelakie premiach i dodatkach będąc na chorobowym zapomnij.

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli musisz chorować bo faktycznie zdrowie szwankuje to ok nie masz wyboru ale jak chorujesz bo nie chce się pracować to jakie podwójna korzyść. ZUS chorobowe Ci odliczy gdy zapukasz do nich o wyliczenie możliwości przejścia na emeryturę a po drugie na L4 masz płacone 80% i wszelakie premiach i dodatkach będąc na chorobowym zapomnij.

1. Płace KRUS po płaceniu 25lat i osiągnięciu wieku dostanę minimalną emeryturę ( płacę ok 1700zł rocznie za emeryturę i lekarzy w cenie-optymalizacja)

Do minimalnej emerytury z KRUS dotanę jeszcze grosze z ZUS.

Lepiej samemu odłożyć na emeryturę IKE + własne inwestycje

Jak dla mnie lepsza wizja niż tyrać do 65 lat.

2. L4 80% ale miałem czas który poświęciłem na dłubanie na budowie (80%+nie opłacenie robotników). Podwójny zysk

Sama prawda, ...

Niestety ludzie tępi nie wiedzą co znaczy: work smart not hard i to tyle i aż tyle.

BTW Lubię kupować ekstra rzeczy ale. po cenach jakie ja uznam za odpowiednie a nie po ofertowych

Nazywanie kradzieży złodziejstwem (obojętnie kogo się okrada) patriotyzmem, to domena ludzi jakich ?

Nazywanie optymalizacją (i podwójną korzyścią) oszukiwanie ubezpieczyciela to wg Ciebie "work smart, not hard" ?

Szanuję ciężko pracujących "tępych", gardzę drobnymi złodziejaszkami i oszustami.

Nie o system bezgotówkowy mi chodzi ale o pieniądz oparty na blokchain czyli krypto-waluty. To jest krok dalej niż system bezgotówkowy

Taka kryptowaluta będzie miała czas życia ograniczony przez bank i nie będzie można będzie oszczędzać, bo po czasie ważności zniknie. To coś jak te GB dostępu do Internetu w telefonach komórkowych. :)

Taką walutę będzie rząd "rozdawał" w tych wszystkich "plusach" albo dochodach gwarantowanych.

Dokładanie tak rysuje się przyszłość niestety. Jednym klikiem urzędnik spowoduje odcięcie wybranej jednostki od pieniądza programowalnego. Pewnie w teorii będzie można się odwołać, tylko problem w tym, że nie będzie za co wynająć prawnika.

Ktoś pewnie powie, że można trzymać wartość np. w nieruchomościach, kruszcach itp. Spoko, tylko w Stanach ich przymierzają się do opodatkowania tzw. niezrealizowanych zysków kapitałowych, co skutecznie zniechęci do nabywania np. nieruchomości, bo co roku będzie trzeba zapłacić podatek do wzrostu ich wartości.

Nazywanie kradzieży złodziejstwem (obojętnie kogo się okrada) patriotyzmem, to domena ludzi jakich ?

Nazywanie optymalizacją (i podwójną korzyścią) oszukiwanie ubezpieczyciela to wg Ciebie "work smart, not hard" ?

Szanuję ciężko pracujących "tępych", gardzę drobnymi złodziejaszkami i oszustami.

Jeśli dobrze kojarzę to bawisz się w USA. Żółte was z tronu chcą zwalić więc robię przysługę.

Dokładanie tak rysuje się przyszłość niestety. Jednym klikiem urzędnik spowoduje odcięcie wybranej jednostki od pieniądza programowalnego. Pewnie w teorii będzie można się odwołać, tylko problem w tym, że nie będzie za co wynająć prawnika.

Ktoś pewnie powie, że można trzymać wartość np. w nieruchomościach, kruszcach itp. Spoko, tylko w Stanach ich przymierzają się do opodatkowania tzw. niezrealizowanych zysków kapitałowych, co skutecznie zniechęci do nabywania np. nieruchomości, bo co roku będzie trzeba zapłacić podatek do wzrostu ich wartości.

Tylko jaki to ma związek z tym kto myśli z tym kto nie myśli?

Ten zgoła dupą zawsze będzie goły. Aten nie goły co wymyśli.

Poza tym przyszłość zawsze jest niepewna i trzeba sie na nią przygotowywać.

1. Płace KRUS po płaceniu 25lat i osiągnięciu wieku dostanę minimalną emeryturę ( płacę ok 1700zł rocznie za emeryturę i lekarzy w cenie-optymalizacja)

Do minimalnej emerytury z KRUS dotanę jeszcze grosze z ZUS.

Lepiej samemu odłożyć na emeryturę IKE + własne inwestycje

Jak dla mnie lepsza wizja niż tyrać do 65 lat.

2. L4 80% ale miałem czas który poświęciłem na dłubanie na budowie (80%+nie opłacenie robotników). Podwójny zysk

Ok, wiele osób tak robi że idą na L4 i dorabiają ale wielu, a nawet kilku z mojej pracy oddało chorobowe bo ich albo jakiś życzliwy podkablował albo mieli pecha. Tak więc z tego Twojego podwójnego zysku mogła stać się potrójna tragedia bo oddałbyś pieniążki za chorobowe, z własnej kieszeni musiałbyś zapłacić pracownikom i jeszcze gdybyś pracował na etacie pozbyć się pracy.

A jakie to masz przywileje z rolnictwa że możesz odejść na wcześniejsza niż pozostała część społeczeństwa na emeryturę? To do ilu lat zamierzasz pracować?

Ile ty masz lat abyś wierzył w IKE? Już były OFE i co pozostało z nich?

I co ma ZUS do dopłaty emerytury z KRUS?

Ad1 dokładnie minimum masz zagwarantowane nie stracisz nic za okresy nieskładkowe l4 dodatkowo l4 masz płatne nie tylko za dni robocze ale również ustawowo wolne od pracy i niedzielę w trakcie trwania całego zwolnienia.

Tylko że pierwsze 30 dni w danym roku kalendarzowym płaci pracodawca więc jak kulibob płacił KRUS to sam sobie z własnej kasy wypłacił za pierwsze 30 dni chorobowego, niezły interes zrobił.

L4 były na zusie przy wykonywaniu prac służebnych teraz to bezcelowe

Powyższe posty które nasoleniem są nieco nieadekwatne bo [pisałeś o Krusie, a teraz jakieś prace służebne i ZUS, chyba sam nie wiesz gdzie i co opłacałeś ale fakt jest taki że jawnie oszukiwałeś i ja na Twoim miejscu nie chwaliłbym się tym na prawo i na lewo, nawet na forum gdzie niby jesteś anonimowy.

I czy to Ty czasami nie pisałeś przy okazji świąt Bożonarodzeniowych że po choinkę nie pojedziesz i jej nie wytniesz z plantacji bo za ciężka to dla Ciebie by była praca?

Chyba rozmawiamy o innych osobach :rolleyes:

Nie o innych osobach, bo przed chwilą odpowiadałem jem u o jego chorobowym o którym przed chwilą się chwalił a i Ty sam mu pisałeś o L4 więc czyżby Twoja inteligencja w tym przypadku zawiodła a intelekt cię oszukał??

A na dokładkę nieraz tu się wypowiadałeś z pogardą co do takich właśnie "kombinatorów" a teraz jego bronisz, ot jak szybko można zmienić punkt widzenia, jak chorągiewka na wietrze.

A jak wartość nieruchomości spadnie to oddadzą pieniądze?

Ok, wiele osób tak robi że idą na L4 i dorabiają ale wielu, a nawet kilku z mojej pracy oddało chorobowe bo ich albo jakiś życzliwy podkablował albo mieli pecha. Tak więc z tego Twojego podwójnego zysku mogła stać się potrójna tragedia bo oddałbyś pieniążki za chorobowe, z własnej kieszeni musiałbyś zapłacić pracownikom i jeszcze gdybyś pracował na etacie pozbyć się pracy.

A jakie to masz przywileje z rolnictwa że możesz odejść na wcześniejsza niż pozostała część społeczeństwa na emeryturę? To do ilu lat zamierzasz pracować?

Ile ty masz lat abyś wierzył w IKE? Już były OFE i co pozostało z nich?

I co ma ZUS do dopłaty emerytury z KRUS?

Widzę wiele nie zrozumiałeś

Jak już mówiłem problem L4 mnie już nie dotyczy bo już nie pracuje dla kogoś(praca służebna) . Nigdy nie wtopiłem, przzez lata brałem krótkie chorobowe wtedy internety tak nie śmigały jak dzisiaj.

Komisję w zusie miałem w czasie budowy podczas wielo miesięcznego chorobowego przed budową zaplanowałem zabieg chirurgiczny imiałem pokrycie w papierach. Utrata pracy nigdy niebyła problemem zawsze miałem nienaruszalne rezerwy na wiele miesięcy życia bez pracy.

Nie mam żadnych przywilejów poza optymalizacją podatkową. Ja już w zasadzie nie pracuję w rozumieniu 99% ludzi. Płace Krus bo ustawowo musze , ma składkę emerytalną i zdrowotną w mega promocji.

Mam wystarczająco dużo aby nie wierzyć w ZUS. IKE jest innym narzędziem nie powiązanym z ZUS to metoda optymalizacji podatkowej.Nawet zamykając dzisiaj IKE mam odroczony podatek (procent składany).

Na chwię obecną jeśli bym miiał 65lat i 25lat składek KRUS mam podwójna emeryturę w sensie .

Minimalna z KRUS plus ochłapy z zusu. Ale głowny dochód na emeryturze będą stanowić dywidendy i ??I?KE.

Powyższe posty które nasoleniem są nieco nieadekwatne bo [pisałeś o Krusie, a teraz jakieś prace służebne i ZUS, chyba sam nie wiesz gdzie i co opłacałeś ale fakt jest taki że jawnie oszukiwałeś i ja na Twoim miejscu nie chwaliłbym się tym na prawo i na lewo, nawet na forum gdzie niby jesteś anonimowy.

I czy to Ty czasami nie pisałeś przy okazji świąt Bożonarodzeniowych że po choinkę nie pojedziesz i jej nie wytniesz z plantacji bo za ciężka to dla Ciebie by była praca?

Praca służebna (etet)

Można kiedyś było być w ZUSie a teraz w KRUsie to chyba proste.

Co do choinek mam pojechać , zapłacić i sam wyciąć:)

Posadziłem u siebie w różnym wieku zapewni to dostawy co roku.

Zwrot na najmniejszej ok 3000% w przeciągu 7-10lat przy założeniu że cena choinek nie wzrośnie.