Gik 05.04.2021 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Ale ten system daje szanse i okazje czasami się je widzi czasami nie. Ale realnie żyje się lepiej niż 10-20 lat temu tylko jeśli jesteś zdrowy i kumaty. A to mały % populacji Drogi Kulibobie Mi też to nie przeszkadza, ale nie będę kłamał że nasz system jest dobry. A okazje to były w poźnym PRL. Okazje zmnieniające klase społeczną o kilka skoków. Ale to tylko dla chętnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2021 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 . Teraz też brakuje najważniejszego - chęci społeczeństwa. Jest tylko cwaniactwo, byle dla siebie. A to wina systemu ? Jeśli ktoś mówi, że w latach 70/80 opieka zdrowotna w PL działała lepiej, oznacza to niechybnie, źe było wówczas na tyle młody, że nie musiał z niej korzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 05.04.2021 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 A to wina systemu ? Jeśli ktoś mówi, że w latach 70/80 opieka zdrowotna w PL działała lepiej, oznacza to niechybnie, źe było wówczas na tyle młody, że nie musiał z niej korzystać Ale ja nie napisałem, że lepiej działała. Fundamenty miała dobre a wykonanie katastrofalne. Teraz mamy Fundamenty na bagnach postawione, a bagnem jest kapitalizm. Zdrowie nigdy nie powinno być wyceniane. Po prostu leczone. Szkoda tylko, że mało kto to zauważa. Albo udaje, że nic się nie dzieje. Opieka zdrowotna powinna być wykluczona z kapitalizmu. A tak to mamy szczepionki, koncerny farmaceutyczne, lekarzy którzy leczą według koncernowych spisów. (mocno skrócone). I to wszystko w sumie musi przynosić dochód. Ale na szczęście w nieszczęściu owce się strzyże nie skóruje więc jakoś to działa. Raz lepiej raz gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.04.2021 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Mowa o PPK wypłatach co 1-2-12mc. A nie trzymaniu do emerytury EDit: Lubisz liczyć to policz może się mylę. Sprawdź, co potrącą przy wcześniejszej wypłacie całkiem, a co prawie całkiem ("przeniosą" do ZUS) a co przeleją na Twoje konto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.04.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Sprawdź, co potrącą przy wcześniejszej wypłacie całkiem, a co prawie całkiem ("przeniosą" do ZUS) a co przeleją na Twoje konto. Bonusy od państwa ida w diabły. Dostaje z powrotem swój wkład i 70% wkładu pracodawcy (minus belka jeśli występuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.04.2021 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Dostaje z powrotem swój wkład i 70% wkładu pracodawcy (minus belka jeśli występuje) Znaczy się że pracodawca płaci z własnej kieszeni od mojego zarobku te 1,5% na moje konto w PPK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.04.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Znaczy się że pracodawca płaci z własnej kieszeni od mojego zarobku te 1,5% na moje konto w PPK? Koszty przeniesie na klientów przecież nie obetnie z pensji . Zresztą PPK jest mało popularne wiec nie jest to duży koszt. A jak obetnie tobie bo jesteś w PPK a tym co nie sa w PPK to pozostawi więc szuka problemów. Jak poleci po premiach to wszystkim a ty zyskasz a wsyzscy straca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.04.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Koszty przeniesie na klientów przecież nie obetnie z pensji . Zresztą PPK jest mało popularne wiec nie jest to duży koszt. A jak obetnie tobie bo jesteś w PPK a tym co nie sa w PPK to pozostawi więc szuka problemów. Jak poleci po premiach to wszystkim a ty zyskasz a wsyzscy straca Widzisz, jaki Ty jesteś skąpy na kasę i na darmowe obiadki że nie zauważasz subtelnej różnicy a żeby była ona bardziej namacalna to powiem tak, zarabiam 10 tys i te 1,5 tys zł pracodawca zapłaci z własnej kieszeni na moje PPK nie uszczuplając mi pensji. Już to widzę jak się rozpędza i płaci za mnie. I te twoje śmieszne spekulacje, jednym obetnie, drugim poleci po premiach a trzecim co zrobi? Nie ma spekulacji na takie tematy i nie ważny czy PPK jest popularne czy nie, sposoby pobierania pieniążków są jasno i przejrzyście opisane a raczej tak powinny być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.04.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Widzisz, jaki Ty jesteś skąpy na kasę i na darmowe obiadki że nie zauważasz subtelnej różnicy a żeby była ona bardziej namacalna to powiem tak, zarabiam 10 tys i te 1,5 tys zł pracodawca zapłaci z własnej kieszeni na moje PPK nie uszczuplając mi pensji. Już to widzę jak się rozpędza i płaci za mnie. I te twoje śmieszne spekulacje, jednym obetnie, drugim poleci po premiach a trzecim co zrobi? Nie ma spekulacji na takie tematy i nie ważny czy PPK jest popularne czy nie, sposoby pobierania pieniążków są jasno i przejrzyście opisane a raczej tak powinny być. A tego 1.5 tyś to Twój pracodawca nie wpisze sobie w koszty? Nie będzie musiał kupować lewych faktur żeby sobie podatek obniżyć. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.04.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Widzisz, jaki Ty jesteś skąpy na kasę i na darmowe obiadki że nie zauważasz subtelnej różnicy a żeby była ona bardziej namacalna to powiem tak, zarabiam 10 tys i te 1,5 tys zł pracodawca zapłaci z własnej kieszeni na moje PPK nie uszczuplając mi pensji. Już to widzę jak się rozpędza i płaci za mnie. I te twoje śmieszne spekulacje, jednym obetnie, drugim poleci po premiach a trzecim co zrobi? Nie ma spekulacji na takie tematy i nie ważny czy PPK jest popularne czy nie, sposoby pobierania pieniążków są jasno i przejrzyście opisane a raczej tak powinny być. Sposobem premiowania zawsze można manipulować . Premia jest uznaniowa. Ja widzę pieniądze Ty nie, twój problem. 1,5% z 10k to 150zł panie ekonomista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.04.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Sposobem premiowania zawsze można manipulować . Premia jest uznaniowa. Ja widzę pieniądze Ty nie, twój problem. 1,5% z 10k to 150zł panie ekonomista Zero o jedno za dużo kliknąłem, ale cóż jest problem. Jak czytam takie naganianie na PPK to przypominasz mi naganiaczy tych z OFE Co do wysokości premii to jest ona zapisana w porozumieniu i nie mówimy tu o firmach gdzie Pan Józek ma dziesięciu pacowników z czego połowę opłaca z najniższej krajowej. Jesteś nauczony oszustwa i kanciarstwa i uważasz że wszyscy w Polsce tak czynią. Co do rodzajów premii, nie tylko jest uznaniowa, jest jeszcze motywacja, za zyski zakładu przeważnie wypłacana pod koniec roku kalendarzowego i nie we wszystkich zakładach i wiele innych premii w zależności od zakładu i pracodawcy. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2021 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Sposobem premiowania zawsze można manipulować . Premia jest uznaniowa. Lub wynikowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.04.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Lub wynikowa Nie dotykam zmusza do zapierdolu:) dlatego najlepszy pracownik to mocno zadłużony pracownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.04.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Nie dotykam zmusza do zapierdolu:) dlatego najlepszy pracownik to mocno zadłużony pracownik Sory za szczerość ale tak pier... jak mały Kazio po dużym piwie. Takich cwaniaków jak Ty jest więcej ale cwaniactwo ma krótkie nóżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.04.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 @ GawełZUS czy IKE+. Biorę IKE+ wolę aby średki leżały na giełdzie I byłaa możliwośc dziedziczenia. Z ZUS/KRUS celuję w najniższą emeryturę Resztę zamierzam pozyskać z IKE i biura maklerskiego i sprzedaży domu Środki z IKE przeznacz na budowę małego domu ok 60-80m2 na małej działce.Żyć będę z minimalnej emerytury i dywidend że spółek już posiadanych i tych co kupię ze sprzedaży domu. Jak wykituję akcje, nieruchomości i kruszce jeśli nie sprzedam przejdą na potomnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.04.2021 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Sory za szczerość ale tak pier... jak mały Kazio po dużym piwie. Takich cwaniaków jak Ty jest więcej ale cwaniactwo ma krótkie nóżki. Nie za bardzo rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.04.2021 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Nie za bardzo rozumiem. I nie zrozumiesz bo masz inny punkt widzenia świata. Widzę że mierzysz w wyższa emeryturę, koleżanka z pracy też mierzyła i jakie miała górnolotne plany gdy odejdzie na emeryturę a niestety, trzy miesiące przed nagle zmarła. Nie wiesz czy dożyjesz jutrzejszego dnia i co będzie za tydzień a planujesz jakbyś miał zapewnienie że będziesz żył co najmniej 200 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.04.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 on też A ty finansisto co na to powiesz? przecież nikt tak złotówki nie ściska że aż orzełkowi jajka pękają jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.04.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 I nie zrozumiesz bo masz inny punkt widzenia świata. Widzę że mierzysz w wyższa emeryturę, koleżanka z pracy też mierzyła i jakie miała górnolotne plany gdy odejdzie na emeryturę a niestety, trzy miesiące przed nagle zmarła. Nie wiesz czy dożyjesz jutrzejszego dnia i co będzie za tydzień a planujesz jakbyś miał zapewnienie że będziesz żył co najmniej 200 lat. I to jest całe sedno . Dlatego nie warto zapierdalać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 I to jest całe sedno . Dlatego nie warto zapierdalać . A może sedno jest takie, że nie warto być dusigroszem, pilnującym, by dzieci (pardon) wyszczały się w szkole przed wyjściem ? Może nie warto czerpać życiowej satysfakcji z tego, że udało sie ukraść parę rzeczy z aliexpress, tylko może gdzieś pojechać, coś zobaczyć, z kimś się spotkać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts