Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Po prostu zaczynając dorosłe życie mając 20-25 lat trzeba sobie odpuścić państwową emeryturę tylko zapracować na prywatna podobnie jak ty zrobiłeś i zaplanować ją na 40-45 lat i wtedy pocieszyć się życiem.

Tak z perspektywy czasu największym błędem była budowa domu. Mogłem poczekać 5-7 lat

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może sedno jest takie, że nie warto być dusigroszem, pilnującym, by dzieci (pardon) wyszczały się w szkole przed wyjściem ?

Może nie warto czerpać życiowej satysfakcji z tego, że udało sie ukraść parę rzeczy z aliexpress, tylko może gdzieś pojechać, coś zobaczyć, z kimś się spotkać ?

Wyjazd i spotkania uniemożliwia COVID. Dltego wyjazd na wakacje stoi po znakiem ? Brak daty szczepienia

A satysfakcja to stopa zwrotu za pierwszy kwartał

Edytowane przez kulibob

Przecież on napisał kilkukrotnie że liczy na najniższą krajową emeryturę a pozostałą będzie miał prywatną w postaci dochodów z instrumentów finansowych i swoich inwestycji.

A kto nie liczy na wyższą? każdy chce dostać jak najwięcej. Sąsiad przepracował 45 lat i dostał 3500 zł emerytury, drugi przerobił 40 lat i ma 2000 zł, fakt odeszli już kilka lat temu na emerytury ale każdy z nich liczył na wyższą.

Wyjazd i spotkania uniemożliwia COVID. Dltego wyjazd na wakacje stoi po znakiem ? Brak daty szczepienia

Serio ?

Kto Ci broni lecieć do Egiptu, (że nie wspomnę o dalszych miejscach)

Kto Ci broni pojechać w dowolne miejsce w kraju, wynajmując pokój (mieszkanie) na kilka dni ?

Poza tym - nie tłumacz się COVIDem, bo wcześniej też tego nie robiłeś.

Dlaczego? Chodzi ci o wyjazd zagraniczny? Bo chyba nie krajowy.

Potencjalne ryzyko zakażenia. Nie widzę powodu aby ponosić ryzyko.

Serio ?

Kto Ci broni lecieć do Egiptu, (że nie wspomnę o dalszych miejscach)

Kto Ci broni pojechać w dowolne miejsce w kraju, wynajmując pokój (mieszkanie) na kilka dni ?

Poza tym - nie tłumacz się COVIDem, bo wcześniej też tego nie robiłeś.

Ze znajomymi to spotykałem się w domu moim czy ich

A wyjazd raz rzeważnie gdzieś się jedzie.

Dwalatatemu nie wyszło (dzieciak był na obozie)

Roktemu COVID

Ten rok zależy od szczepienia i zachorowań

Edytowane przez kulibob

A kto nie liczy na wyższą? każdy chce dostać jak najwięcej. Sąsiad przepracował 45 lat i dostał 3500 zł emerytury, drugi przerobił 40 lat i ma 2000 zł, fakt odeszli już kilka lat temu na emerytury ale każdy z nich liczył na wyższą.

Kulibob przerobił ok 12-13 lat i dostanie trochę miej Ile teraz 1000zł jest na rękę.

Ale trudno dyskutować o systemie emerytalnym za 25-30lat.

Licz na siebie

Do rocznika ok 1960 to miało sens ale teraz nawet jak masz bardzo słabe dochody albo średnią krajową to emeryturę dostaniesz taką samą no może 300 zł więcej na prawdę. Przewidywana stopa zastąpienia to <25% czyli odchodząc na emeryturę i mając 6000 możemy mieć emeryturę około 1500,

Stopa zastąpienia czyli poziom przeciętnej emerytury do przeciętnego wynagrodzenia, spadnie do 23,1% w 2080 roku z obecnych 53,8%, prognozuje główny ekonomista Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) Paweł Wojciechowski.

W 2080 roku raczej nie będzie mnie to martwić

Po prostu zaczynając dorosłe życie mając 20-25 lat trzeba sobie odpuścić państwową emeryturę tylko zapracować na prywatna podobnie jak ty zrobiłeś i zaplanować ją na 40-45 lat i wtedy pocieszyć się życiem.

I opłacając KRUS zarobi na emeryturę pracując godzinę dziennie a resztę kasy to zdobył w jaki sposób?

Tak się pocieszacie jakbyście setki tysiaków odłożone na kontach mieliście a stękacie przy każdej inwestycji gdzie trzeba wydać parę złotych. W tym Waszym zachłanictwie zgnijecie a kasę mole wper.....ą tyle będzie mieć radochy z odkładania sobie przyjemności przez całe życie.

Spanie można znaleźć niedrogo, a jedzenie zrobić samodzielnie, jedyne co to warto pójść na dobrą rybę jak jest w okolicy lub coś lokalnego.

Musiałbym bardzo żony nie szanować, żeby jej to zaproponować.

OK, jak jadę pod namiot na południe Europy, to mogę jeszcze śniadania wziąć na siebie, ale w innych przypadkach - zapomnij

OK, jak jadę pod namiot na południe Europy, to mogę jeszcze śniadania wziąć na siebie, ale w innych przypadkach - zapomnij

Nigdy wyjazdu bez kuchni Żarcie robię sam ewentualnie gofera z budy. Nie przepłacę od kija za żarcie

. Po prostu lepiej tworzyć własne rezerwy finansowe niż liczyć na ZUS.

Po jakiego mi rezerwy jak zmieni się koniunktura (już coś mówili że pieniądze mają dodrukowywać) i za cale oszczędności gdy odejdę na emeryturę będę mógł kupić np paczkę fajek i zgrzewkę piwa.

Niema do tej pory lepszej inwestycji jak inwestowanie w nieruchomości.

Moja mądrość przydaje się, żeby prostować bzdury, jakie na tym forum wypisujesz.

Nie chcę cię urazić i odniosę to do ogółu.

Pracujesz?

Spłacasz dom?

To dla mnie przegrałeś życie jesteś niewolnikiem

jesteś niewolnikiem to najwyższa prawda

Wolę być niewolnikiem oszczędzania i celów które sobie wyznaczyłem niż głupich decyzji

Dokładnie jak piszesz i nie tylko zony bo sam tez trochę "szefuję" w kuchni ale jadąc na wakacje jadę się "odchamić" a nie żeby z garami szaleć na wakacjach.

Ale tak jeżdza na wczasy dusigrosze a potem się chwalą że byli tu i tam i siedzieli na żarciu z Biedrony.