Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Mam może niepopularny pogląd na całą sprawę (z koronowirusem), ale już się przyzwyczaiłem, że często idę pod prąd nie oglądając się na innych.

Uważam, że nie powinno się zmuszać ludzi do szczepień przeciwko Covid-19. To z całą pewnością odbije się na moich finansach/inwestycjach, jednak najważniejsze jest, żeby każdy mógł postąpić zgodnie ze swoimi przekonaniami. Każda strona ma swoje argumenty, jedni się wolą szczepić, drudzy nie, jedni się boją reakcji poszczepiennych, drudzy boją się ciężkiego przebiegu choroby, itd. Problem z nauką jest taki, że przy obecnym rozwoju nauki, większość z nas nie ma albo czasu albo zwyczajnie kompetencji/wiedzy/zdolności by oceniać po czyjej stronie jest racja. Do tego, sami naukowcy w wielu kwestiach się sami ze sobą nie zgadzają. Łatwiej zrozumieć, czemu jedni ludzie wierzą tym, a nie innym specjalistom/lekarzom/autorytetom/ekspertom (mam awersję do "ekspertów" ;) ), jeśli poświęci się czas i poczyta, jak brutalni i zafiksowani na swoich poglądach bywają sami naukowcy.

Tak czy owak, przyroda i gospodarka reguluje się sama - a przynajmniej do pewnego momentu. Tak samo przy Covid-19, tutaj też kto ma umrzeć, to umrze, czy to od NOPa czy to od powikłań choroby. ZUS na tym zyska (niezależnie czy umrze pracujący 35 latek czy emeryt), tym samym my również, ponieważ będziemy mieli więcej pieniędzy na emeryturach. Nie widzę większego problemu.

Jedyny warunek - pracodawca powinien mieć możliwość wyboru pracowników (zaszczepiony czy nie). To by rozwiązało problem i każdy powinien być zadowolony, ponieważ znam pracodawców zarówno po jednej jak i po drugiej stronie. Po co dzielić ludzi, kiedy można stworzyć środowisko, gdzie każdy mógłby swobodnie wybrać miejsce, gdzie i w jakiej grupie ludzi chce pracować? Klasyczna sytuacja win-win.

W rezultacie każdy będzie zadowolony. Jeśli rację mają "zaszczypani" (to chyba tak się mówi?), to "antyszczepy" (tak się mówi?) będą mieli ciężkie chwile bez respiratorów. Jeśli rację mają antyszczepionkowcy, to proszczepionkowcy będą musieli się zmierzyć z NOPami. Problem solved.

Lockdown jest bez sensu, tak jak pisałem - przyroda i gospodarka reguluje się sama.

Sezon na hejt uważam za otwarty ;)

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uważam, że nie powinno się zmuszać ludzi do szczepień przeciwko Covid-19. To z całą pewnością odbije się na moich finansach/inwestycjach, jednak najważniejsze jest, żeby każdy mógł postąpić zgodnie ze swoimi przekonaniami.

Uważam, że nie powinno być limitu prędkości na drogach. Nie powinno być też ograniczenia co do ilości alkoholu we krwi przy wsiadaniu za kółko. Każdy powinien jeździć zgodnie ze swoimi przekonaniami - z dowolną prędkością, po spożyciu dowolnej ilości dowolnych trunków, wg uznania po lewej lub po prawej stronie jezdni (albo środkiem jak ktoś woli).

Uważam, że nie powinno być limitu prędkości na drogach. Nie powinno być też ograniczenia co do ilości alkoholu we krwi przy wsiadaniu za kółko. Każdy powinien jeździć zgodnie ze swoimi przekonaniami - z dowolną prędkością, po spożyciu dowolnej ilości dowolnych trunków, wg uznania po lewej lub po prawej stronie jezdni (albo środkiem jak ktoś woli).

Słusznie!

Są kraje - gdzie TAK WŁAŚNIE JEST!

I wcale nie ma tam duzo wypadków...

Jednak...

WSZYSCY powinni odpowiadać za swoje postępowanie!!!!

Głównie finansowo!

Po krótkim czasie "eliminacji naturalnej idiotów" byłoby duzo lepiej...

Adam M.

Słusznie!

Jednak...

Głównie finansowo!

Adam M.

Serio? To ja poproszę o listę tych krajów, gdzie można jeździć po pijaku, dowolnym pasem ruchu i z dowolną prędkością. Jak jeszcze dorzucisz pomysł jak przywrócić do życia kogoś, kto zostanie przez pijaka rozjechany, to będzie git, bo jakoś nie widzę szczególnego powodu do zadowolenia człeka umarłego , tylko dlatego, że pijak poniesie konsekwencje "głownie finansowe" :cool:

Niedaleko mnie była taka sytuacja https://zary-zagan.regionalna.pl/ps-296558-gruzlica-w-jasieniu/

Największą zadymę zrobili rodzice nieszczepionych dzieciaków, którzy mieli pretensje, że nikt ich dzieci ...nie szczepi w pierwszej kolejności, po tym jak się okazało, że pani ma gruźlicę.

Jedna z pań z tego przedszkola zmarła na C19, oj jak się wtedy wszyscy zaczęli szczepić.

Edytowane przez Pytajnick

Słusznie!

Jednak...

Głównie finansowo!

Adam M.

A jak epitetów używasz pod adresem ludzi, co 15 lat uczyli się języka w szkołę i się nie nauczyli?.

Ogólnie widzę przodownik w rzucania błotem. Odpocznij od internetu, bo ci szkodzi.

To z całą pewnością odbije się na moich finansach/inwestycjach,

Paradoksalnie - tak poprzedni rok jak i bieżący są dla mnie najlepszymi od dawna pod względem finansów i udanych inwestycji...wystarczy spojrzeć na wykres BTC i ETH od pamiętnego marcowego dnia w 2020r. zeby wiedzieć dlaczego ;)

Co do reszty twojej wypowiedzi, to mam bardzo podobne zdanie :)

Ciekawa sprawa z tym jeżdzeniem po alkoholu.

Bo bardzo różnie wygląda to w różnych krajach w europie i na świecie.

https://stopuzaleznieniom.pl/artykuly/czy-pije-ryzykownie/dopuszczalna-ilosc-alkoholu-w-polsce-i-na-swiecie-jakie-sa-roznice/

Uważam, że nie powinno się zmuszać ludzi do szczepień przeciwko Covid-19. To z całą pewnością odbije się na moich finansach/inwestycjach, jednak najważniejsze jest, żeby każdy mógł postąpić zgodnie ze swoimi przekonaniami.

;)

Ja pomimo tego że kolejna fala i lockdown jest mi ekonomicznie na rękę bo prawdopodobnie dałoby mito niezłe zarobić. To popieram pełne wyszczepinie społeczeństwa. Bo pieniądze to nie wszystko a własny tyłek jest bezcenny

Oczywiście masz rację!

Masz rację pisząc że mam rację ! :)

Nie publikuję głupich memów i jeszcze głupszych plakatów a tym bardziej plakatów nawiązujących do czasów nazizmu, faszyzmu.

Wydaje się, że szacunek dla ofiar nazizmy, człowiekowi oświeconemu nasunie refleksja i bez odpowiedniego komentarza nie będzie powielał takich plakatów.

Efektem twojego linka z Hitlerem jest reakcja @henrykow

Znowu poruszył Cię ten rysunek jak poprzedni z Adolfikiem? Ale gdyby wkleił ten rysunek kulibob czy fotohobby pasiło by Tobie.

Dla niego to jest "Adolfik".

Nie publikuję głupich memów i jeszcze głupszych plakatów a tym bardziej plakatów nawiązujących do czasów nazizmu, faszyzmu.

Wydaje się, że szacunek dla ofiar nazizmy, człowiekowi oświeconemu nasunie refleksja i bez odpowiedniego komentarza nie będzie powielał takich plakatów.

Gówno a nie racje!

Napisałem Ci coś o szczepieniu niemowlaków i....

FUGAS CHRUSTAS!!!

Albo... słabo czytasz? Nie zauważyłeś?

Może... niewygodnie było zauwazyć bo TWOJE prawdy są NAJTWOJSZE i jedyne PRAWDZIWE!

Ogarnij się trochę.

Nie wszyscy MUSZĄ wyznawać Twoje prawdy (zwykle bardzo subiektywne)

Adam M.

"Pszczoły nie tracą czasu na tłumaczenie muchom, że miód jest lepszy niż gówno" :) ;)

Serio? To ja poproszę o listę tych krajów, gdzie można jeździć po pijaku, dowolnym pasem ruchu i z dowolną prędkością. Jak jeszcze dorzucisz pomysł jak przywrócić do życia kogoś, kto zostanie przez pijaka rozjechany, to będzie git, bo jakoś nie widzę szczególnego powodu do zadowolenia człeka umarłego , tylko dlatego, że pijak poniesie konsekwencje "głownie finansowe" :cool:

Niedaleko mnie była taka sytuacja https://zary-zagan.regionalna.pl/ps-296558-gruzlica-w-jasieniu/

Największą zadymę zrobili rodzice nieszczepionych dzieciaków, którzy mieli pretensje, że nikt ich dzieci ...nie szczepi w pierwszej kolejności, po tym jak się okazało, że pani ma gruźlicę.

Jedna z pań z tego przedszkola zmarła na C19, oj jak się wtedy wszyscy zaczęli szczepić.

na Barbados prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu nie jest nielegalne, jednak są karane nienależyta ostrożność i brak uwagi podczas jazdy.

https://stopuzaleznieniom.pl/artykuly/czy-pije-ryzykownie/dopuszczalna-ilosc-alkoholu-w-polsce-i-na-swiecie-jakie-sa-roznice/

Na YouTube sobie zajrzyj jak jeżdżą w Azji...

Ale tam są LUDZIE a nie bydło ludzkie chodowane i szczepione...

Adam M.

na Barbados prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu nie jest nielegalne, jednak są karane nienależyta ostrożność i brak uwagi podczas jazdy.

Adam M.

Parafrazując:

"Niewygodnie było zauważyć", gdy zapytałem o epitety na temat osób, którym nie udało się przyswoić wiedzy z dziedzin humanistycznych?.

Chodowani powiadasz?(też robie byki, tyle ze poziom mojego ego jest niewspółmiernie niższy/nie wydaje mi się ze wszystkie rozumy zjadłem).

I myślisz że jakiś przypadkowy człowiek który wejdzie w ten temat potraktuje Cię poważnie.

X lat edukacji nie starczyło by nauczyć się podstaw gramatyki, ale na bank osobnik taki jest alfą i omegą w dziedzinach medycznych choć kierunkowych studiów nie udało się skończyć?(brzmi to jak opowieści z kwiatu mchu i paproci).

Poza tym taka napinka dla człowieka w tym wieku jest mocno słaba i chyba nie przystaje?.

W świecie realnym rozmawiając z przypadkowymi ludźmi tez ich wyzywasz od bydła, idiotów itd... czy sznurówki w buty, aby nie zarobić na twarz.

Oj niektórzy by się mocno zdziwili(nie mam tu na myśli siebie), jakby wiedzieli do kogo pyskują, ale ze internet daje nam poczucie anonimowości, to jest gdzie wylać swoje frustracje.

Wolność polega na tym, że taki człowiek moze traktować moje słowa jak chce.

Także na tym, że TO JA decyduję czy się zaszczepić jak i w wielu innych sprawach.

Są dyslektycy, dysgraficy, dys....coś tam...

Dawniej były to normalne matoły!

Zwykle nie powierzano im odpowiedzialnych funkcji, jak dodajac dwa do dwóch wychodziło im od 5 do 9.

Dziś, kiedy technika zastępuje im rozum, jakakolwiek wiedza nie jest im potrzebna.

W srajfonie i Googlu maja wszystko!

A jak czegoś tam nie ma - nie istnieje!

Czy nie jest to bezmyślne stado godne 'wyszczepienia" ?

Adam M.

Adam M.

Najpierw Barbados - 1600km dróg ok 257 000 ludności Według WORLD HEALTH RANKINGS z 2018 r zginęło 25 osób co dąło 0,91% zgonów ludności dla porównania w Polsce 1% OBOWIĄZUJE tam ruch lewostronny a PIESI mają pierwszeństwo WSZĘDZIE przed pojazdami, a prędkość max na autostradzie 80-90km/h Obowiązują przepisy ruchu drogowego. NIJAK to się ma do tekstu Kaizena " Każdy powinien jeździć zgodnie ze swoimi przekonaniami - z dowolną prędkością, po spożyciu dowolnej ilości dowolnych trunków, wg uznania po lewej lub po prawej stronie jezdni (albo środkiem jak ktoś woli)"

Z filmiku : Indie - 299,091 zabitych wypadkach drogowych co daje zgonów 3.39% ludności

Wietnam - 22,676 4.44%

Etiopia - 29,386 4.81%

Mimo że w tych krajach również obowiązują przepisy, jest tam tak bezpiecznie, że aż dziw :D Tak to jest ze zbieraniem wiedzy na YT :cool:

Edytowane przez Pytajnick

Wolność polega na tym, że taki człowiek moze traktować moje słowa jak chce.

Także na tym, że TO JA decyduję czy się zaszczepić jak i w wielu innych sprawach.

Są dyslektycy, dysgraficy, dys....coś tam...

Dawniej były to normalne matoły!

Zwykle nie powierzano im odpowiedzialnych funkcji, jak dodajac dwa do dwóch wychodziło im od 5 do 9.

Dziś, kiedy technika zastępuje im rozum, jakakolwiek wiedza nie jest im potrzebna.

W srajfonie i Googlu maja wszystko!

A jak czegoś tam nie ma - nie istnieje!

Czy nie jest to bezmyślne stado godne 'wyszczepienia" ?

Adam M.

Ot i kolejny przykład głupoty i prostactwa poszarzałego Yody.

Znam dzieci po studiach, które są dyslektykami percepcji wzrokowej (widzi połowę literek) w tym jedno moje, które ukończyło anglistykę na UW Wrocławskim i pracuje teraz w amerykańskiej firmie. No ale nie jest alfą i omegą forum muratora, więc nic nie osiągnęło. :cool:

Pisze tak aby Cie sprowokować i jak widzę działa to na Ciebie jak płachta na byka ale gdy zadałem po wielokrotność pytanie Tobie o to co wypisuje kulibob (mam na myśli jego hasła nazistowskie i metody) to jakoś ciężko ci jest na to odpowiedzieć. Więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia w twoim przypadku sprawdza się na na 100% tylko na 200%.

Do wszystkiego podchodzisz zerojedynkowo? Odcieni szarości nie uznajesz dla zasady? Widzę pewną różnicę pomiędzy wjechaniu po pijaku w pieszego na pasach (cóż, w Polsce to i trzeźwy wjedzie) z prędkością niedozwoloną czyli morderstwem z premedytacją, a niezaszczepieniem się.

Paradoksalnie - tak poprzedni rok jak i bieżący są dla mnie najlepszymi od dawna pod względem finansów i udanych inwestycji...wystarczy spojrzeć na wykres BTC i ETH od pamiętnego marcowego dnia w 2020r. zeby wiedzieć dlaczego ;)

No aż boję się przyznać, że i dla mnie ostatnie półtora roku, to jak wygrana w totka (boję się, bo sukces w naszym kraju jest źle widziany). Niemniej przy złym scenariuszu w przyszłości akceptuję i liczę się ze stratą powiedzmy do 20-25% portfela. Co do krypto - akurat tę kategorię omijam, bo kompletnie tego nie czuję.

Ciekawa sprawa z tym jeżdzeniem po alkoholu.

Tak, o tyle ciekawa, że w przypadku zlikwidowania limitów, zacząłbym na poważnie rozważać emigrację. Nie dorośliśmy do jazdy zgodnej z przepisami, a przy wolnej amerykance w kwestii picia mogłoby się kiepsko dziać.