Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Istotne, że na Białorusi nie wydarzyła się hekatomba, tego nawet nieżyczliwa Łukaszence propaganda nie twierdzi. Pomimo braku, albo symbolicznych obostrzeniach i małym wyszczepieniu, nic się tam nie stało zauważalnie złego, a

Białoruś jesli idzie o skutki pandemii jest na poziomie Rosji i ukrainy.

Czyli gorzej, niz u nas, znacząco gorzej, niż na zachodzie Europy.

Czy to można skwitować, że "nic się tam nie stało zauważalnie złego" to już kwestia tego, jak definiuje się zło.

Rozumiem, że to jest propaganda:

https://www.medonet.pl/koronawirus/koronawirus-w-europie,koronawirus--bialorus--pielegniarki-placza--niekonczace-sie-pieklo,artykul,97370465.html

a dane rządowe są bez skazy i Białoruś jest "zieloną wyspą" na mapie Europy ?

Wierzysz im, tak, jak temu, że Lukaszenka regularnie wygrywa wybory z poparciem 82% ?

Przeciez tam nawet wykresy zachorowalności i zgonów nie korelują ze sobą

Nieważne, czy mieli 50 nowych przypadków (lato), czy 2000 (jesień/zima), to raportowali 5-10 zmarłych osób.

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylu zaszczepionych a słupki jak w roku 2020 czyli coś nie działa,albo działa w inny sposób. Na granicy zadyma była i wszyscy zdrowi ale bardzo wkurzeni.... no ta maseczki mieli :lol2:. Nie zapominajcie,że na Białorusi w/g specjalistów jest bardzo dużo ukrytego wirusa więc teoretycznie oni o respiratory powinni prosić ,a tym czasem z gałęziami i kamieniami na Naszych ruszali. .Ktoś wie o co chodzi ? a ja wiem ktoś kogoś robi w ciula Edytowane przez woan

A przypomnisz, jakie obostrzenia mieliśmy rok temu?

Nie wiem jak Ty ale ja żyję tak samo dziś jak i w zeszłym roku czy dwa lata temu z tą małą różnicą ,że zauważyłem ilu zwalonych bardzo niby wykształconych ludzi otacza mnie. Maseczki nigdy nie miałem i nie będę miał bo nie jestem lekarzem. Przepisy mam w pupie bo jestem wolnym człowiekiem i jakiś ekspert finansowy....wróć minister zdrowia nie będzie mi przekazywał przez TV co mam robić i kiedy. Dalej mnie ci z granicy siedzą w głowie..... Białoruś, c19..... czy oni żyją ? :lol2:To jak to w końcu jest? może powinni im puścić na tej granicy TV i powinni im mówić,że są chorzy lub ktoś jest chory i muszą zaszczepić się dla innych a inni dla niego.... dramat z logiką u ludzi

Nie wiem jak Ty ale ja żyję tak samo dziś jak i w zeszłym roku i

Kulibob pewnie też. Tyle, że teraz to świadomy wybór, że nie idziesz do knajpy, kina, teatru itp., nie idziesz na mecz, nie jedziesz do hotelu prywatnie, nie puszczasz dziecka do szkoły, nie odwiedzasz wielu punktów w galerii handlowej. Ale inni dzisiaj to robią - i roznoszą zarazę. Rok temu nie mogli. I to też wpływa na statystyki.

Dla tych o kurzej pamięci za wikipedią (można też poczytać w tym wątku, co pisaliśmy rok temu):

4 listopada 2020: Ze względu na gwałtowny wzrost ilości nowych zarażeń, Rozporządzeniem z 6 listopada 2020 przedłużono obowiązywanie dotychczasowych ograniczeń oraz wprowadzono nowe[57]:

Możliwość zamknięcia przedszkoli w razie wystąpienia zagrożenia.

Nauka zdalna w klasach 1–3 szkół podstawowych.

Przedłużenie nauki zdalnej w klasach 4–8 szkół podstawowych i szkołach ponadpodstawowych.

Zamknięcie placówek kultury: teatrów, kin, muzeów, galerii sztuk, domów kultury, ognisk muzycznych.

Hotele dostępne tylko dla gości przebywających w podróży służbowej.

Ograniczenie funkcjonowania galerii handlowych oraz sklepów.

Pozostały handel: w sklepach do 100 m2 – 1 os/10 m2, w sklepach powyżej 100 m2 – 1 os/15 m2 (bez zmian) – od 7 do 29 listopada 2020.

Kościoły: 1 os/15m2.

28 listopada 2020 – ze względu na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, częściowe poluzowanie ograniczeń[58]:

Przemieszczanie się: dystans 1,5 m od innych osób, ograniczenia w przemieszczaniu się dzieci i młodzieży poniżej 16. roku życia.

Gastronomia: wyłącznie działanie „na wynos” i „na dowóz”.

Salony fryzjerskie i kosmetyczne: funkcjonowanie w reżimie sanitarnym.

Biblioteki publiczne i naukowe: możliwość prowadzenia działalności przy zachowaniu limitu 1 os/15 m2.

Komunikacja zbiorowa – ograniczenia liczby osób: 50% liczby miejsc siedzących albo 30% liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących, przy jednoczesnym pozostawieniu w pojeździe co najmniej 50% miejsc siedzących niezajętych.

Zgromadzenia i spotkania: maksymalnie 5 osób.

Współzawodnictwo i wydarzenia sportowe: możliwe wyłącznie bez udziału publiczności.

Galerie handlowe: przywrócenie usług przy zachowaniu limitów: 1 os/10 m2 dla obiektów do 100 m2, 1 os/15 m2 dla obiektów powyżej 100 m2.

Zawieszone pozostają: wydarzenia kulturalne i kina, hotele (z określonymi wyjątkami), targi i wydarzenia (dozwolone wyłącznie w formie online), wesela, komunie i konsolacje, parki rozrywki, siłownie, kluby fitness, aquaparki, dyskoteki i kluby nocne.

17 grudnia 2020 podano zasady i ograniczenia obowiązujące od dnia 28 grudnia 2020 do 17 stycznia 2021[59]:

W nocy z 31 grudnia 2020 na 1 stycznia 2021 obowiązuje zakaz przemieszczania się (poza wymienionymi w ustawie przypadkami).

Ponowne ograniczenie funkcjonowania galerii handlowych.

Ograniczenie funkcjonowania hoteli.

Zamknięte stoki narciarskie.

Infrastruktura sportowa dostępna tylko w ramach sportu zawodowego.

10-dniowa kwarantanna dla przyjeżdżających do Polski transportem zorganizowanym.

Edytowane przez Kaizen

Kulibob pewnie też. Tyle, że teraz to świadomy wybór, że nie idziesz do knajpy, kina, teatru itp., nie idziesz na mecz, nie jedziesz do hotelu prywatnie, nie puszczasz dziecka do szkoły, nie odwiedzasz wielu punktów w galerii handlowej. Ale inni dzisiaj to robią - i roznoszą zarazę. Rok temu nie mogli. I to też wpływa na statystyki.

Dla tych o kurzej pamięci za wikipedią (można też poczytać w tym wątku, co pisaliśmy rok temu):

4 listopada 2020: Ze względu na gwałtowny wzrost ilości nowych zarażeń, Rozporządzeniem z 6 listopada 2020 przedłużono obowiązywanie dotychczasowych ograniczeń oraz wprowadzono nowe[57]:

Możliwość zamknięcia przedszkoli w razie wystąpienia zagrożenia.

Nauka zdalna w klasach 1–3 szkół podstawowych.

Przedłużenie nauki zdalnej w klasach 4–8 szkół podstawowych i szkołach ponadpodstawowych.

Zamknięcie placówek kultury: teatrów, kin, muzeów, galerii sztuk, domów kultury, ognisk muzycznych.

Hotele dostępne tylko dla gości przebywających w podróży służbowej.

Ograniczenie funkcjonowania galerii handlowych oraz sklepów.

Pozostały handel: w sklepach do 100 m2 – 1 os/10 m2, w sklepach powyżej 100 m2 – 1 os/15 m2 (bez zmian) – od 7 do 29 listopada 2020.

Kościoły: 1 os/15m2.

28 listopada 2020 – ze względu na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, częściowe poluzowanie ograniczeń[58]:

Przemieszczanie się: dystans 1,5 m od innych osób, ograniczenia w przemieszczaniu się dzieci i młodzieży poniżej 16. roku życia.

Gastronomia: wyłącznie działanie „na wynos” i „na dowóz”.

Salony fryzjerskie i kosmetyczne: funkcjonowanie w reżimie sanitarnym.

Biblioteki publiczne i naukowe: możliwość prowadzenia działalności przy zachowaniu limitu 1 os/15 m2.

Komunikacja zbiorowa – ograniczenia liczby osób: 50% liczby miejsc siedzących albo 30% liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących, przy jednoczesnym pozostawieniu w pojeździe co najmniej 50% miejsc siedzących niezajętych.

Zgromadzenia i spotkania: maksymalnie 5 osób.

Współzawodnictwo i wydarzenia sportowe: możliwe wyłącznie bez udziału publiczności.

Galerie handlowe: przywrócenie usług przy zachowaniu limitów: 1 os/10 m2 dla obiektów do 100 m2, 1 os/15 m2 dla obiektów powyżej 100 m2.

Zawieszone pozostają: wydarzenia kulturalne i kina, hotele (z określonymi wyjątkami), targi i wydarzenia (dozwolone wyłącznie w formie online), wesela, komunie i konsolacje, parki rozrywki, siłownie, kluby fitness, aquaparki, dyskoteki i kluby nocne.

17 grudnia 2020 podano zasady i ograniczenia obowiązujące od dnia 28 grudnia 2020 do 17 stycznia 2021[59]:

W nocy z 31 grudnia 2020 na 1 stycznia 2021 obowiązuje zakaz przemieszczania się (poza wymienionymi w ustawie przypadkami).

Ponowne ograniczenie funkcjonowania galerii handlowych.

Ograniczenie funkcjonowania hoteli.

Zamknięte stoki narciarskie.

Infrastruktura sportowa dostępna tylko w ramach sportu zawodowego.

10-dniowa kwarantanna dla przyjeżdżających do Polski transportem zorganizowanym.

Nie wiem gdzie Ty żyjesz ,ale już widzę jak do teatru popitalasz co drugi dzień, knajpy były niby zamknięte a jednak otwarte, galerie też normalnie funkcjonowały,siłownie jeden kwitek,że do zawodów i ćwiczyło się.... po prostu były to martwe przepisy , które można było obejść i w/g mnie nic się nie zmieniło a jednak liczba zakażeń taka sama. Ostatnio też mnie grypa złamała. Jak mój kontrahent się dowiedział to z wrażenia popuścił w gacie. Mówi idź na test, a ja po co?? no wiesz świadomość ci wzrośnie...... normalnie debil

Nie wiem gdzie Ty żyjesz ,ale już widzę jak do teatru popitalasz co drugi dzień, knajpy były niby zamknięte a jednak otwarte, galerie też normalnie funkcjonowały,siłownie jeden kwitek,że do zawodów i ćwiczyło się.... po prostu były to martwe przepisy , które można było obejść i w/g mnie nic się nie zmieniło a jednak liczba zakażeń taka sama. Ostatnio też mnie grypa złamała. Jak mój kontrahent się dowiedział to z wrażenia popuścił w gacie. Mówi idź na test, a ja po co?? no wiesz świadomość ci wzrośnie...... normalnie debil

Po co taka agresja?

Po co taka agresja?

Dlaczego agresja, stwierdzenie faktów i on to samo usłyszał ,że debil jest .Został uświadomiony,że jak się jest chorym to idzie się do łóżka a nie na testy.A tak w ogóle to już chorować nie można ? Naprawdę ludzi powaliło. Zapomnieli,że się chorowało , teraz tylko ból głowy i kaszel i słyszę,że idą na testy.

.[/i]

Raczej moja wrodzona oszczędność uznaje takie usługi za luksusowe i generalnie marnotrawstwo . I bez pandemii buły one rzadkością. W trakcie pandemii po szczepieniu raz skorzystałem z pizzerii i 3-4 z budy z żarcie było to w trakcie wakacji. Z pozytywnych rzeczy pozostały zoptymalizowane robienie zakupów oszczedza czas i pieniądze.

Wiem że mam teraz syfa i nie latam po sklepach choć może powinienem w odwecie. Mogłem iść z lekkimi objawami do alergologa na odczulanie przełożyłem widocznie mniejsza patologia ze mnie niż co niektórych tutaj.

Idz do sklepu i posłuchaj jaka jest częstotliwość kaszlenia ludzi :) Co oni tam robią?