Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Natomiast zgony za całe lata:

2016 - 386 953

2017 - 402 533

2018 - 411 312

2019 - 407 624

2020 - 485 604

2021 - 484 178 (uwzględniając średnią opisaną przeze mnie wyżej). Jeśli będzie (a niestety będzie) większa, to możemy się tylko zastanawiać, czy dobijemy do 500 000.

Dobijemy, i to nie tylko do 500 ale i do 800 000. I to nie z powodu pandemii. Nikt nie zwraca uwagi na to, że zwiększenie liczby umierających rocznie ludzi zbiega się z tym, że w końcu muszą poumierać ludzie z wyżu demograficznego z lat 50-tych ubiegłego wieku. Wtedy się rodziło blisko 800 000 rocznie, i musi przyjść ten moment, że będzie umierać 800 000. Może pandemia i blokada dostępu do leczenia przyśpieszyła ten proces, jednak jest on nieunikniony niezależnie od pandemii i jakości opieki medycznej.

Urodzenia żywe w Polsce w latach 1946-2013 – wyże i niże demograficzne:

wykres4.jpg

Teraz zamiast 1946 wpiszcie sobie 2022 lub 2023 i macie wykres zgonów na najbliższe lata.

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To, że czegoś nie wiesz, nie znaczy, że nie istnieje. Moją matkę po pierwszej dawce Moderny spotkał zakrzep w nodze, zatorowość płucna, problemy z sercem i niewydolność trzustki. Ja się nie szczepiłem, z matką zawsze witam się pocałunkiem i w tym samym czasie dostałem zakrzepu w żyle na nodze. Przypadek, czy jednek jest coś na rzeczy?

Wygląda bardziej na skłonność genetyczną.

Ale zgłoś ten przypadek, niech ciebie przebadają pod kątem bialka S.

15-20 min. potrzeba, żeby ustalić jaki składnik leku i osocza wchodzi w interakcje z wirusem. Kolejne 15-20 min potrzeba by ustalić dlaczego w przypadku leku ten składnik działa, a w przypadku osocza nie. Potem jest już trochę trudniej, bo trzeba zrozumieć czy i gdzie popełniono błąd przy badaniach nad leczeniem osoczem. Wszystkie informacje są dostępne w sieci wystarczy je przejrzeć i wyciągnąć wnioski.

Ha, ha , ha - 3 miesiące temu uważałeś, że jedna ze szczepionek Moderny i Pfizera jest wektorowa, a teraz po 40 minutach wiesz (ale nie powiesz),gdzie popełniono błąd podczas rocznych badań w Biomedzie (i nie tylko). Oszałamiający postęp.

Ale wyjaśnij im, może wznowią pracę.

Pytałeś o stan badań nad lekiem z osocza, poinformowałem Cię, że zarzucone.

Znalazłeś info o rozszerzeniu stosowania amerykańskiego leku zawierającego przeciwciałaciała monoklonalne i to jest prawda, tylko lekom z osocza nad którym pracował m.in Biomed troche daleko do tego.

Zresztą o ile wiem sama cena na to wskazuje...

I tyle w temacie.

To, że czegoś nie wiesz, nie znaczy, że nie istnieje.

Moją matkę po pierwszej dawce Moderny spotkał zakrzep w nodze, zatorowość płucna, problemy z sercem i niewydolność trzustki.

Ja się nie szczepiłem, z matką zawsze witam się pocałunkiem i w tym samym czasie dostałem zakrzepu w żyle na nodze.

Przypadek, czy jednek jest coś na rzeczy?

Wygląda bardziej na skłonność genetyczną.

Ale zgłoś ten przypadek, niech ciebie przebadają pod kątem bialka S.

Oczywiście. Zbieżność czasowa to oczywiście koincydencja. Jak zwykle :rolleyes:

W "tym samym czasie" to znaczy w jakim czasie?

Po chwili, po godzinach, dniach czy po kilku tygodniach?

Twoja Matka wcześniej nie miała żadnych problemów w ww. przypadłościami? Wszystkie choroby pojawiły się nagle po pierwszej dawce Modreny?

Oczywiście. Zbieżność czasowa to oczywiście koincydencja. Jak zwykle :rolleyes:

Póki nie zostanie udowodniona badaniem to tak. Chyba Cie to to je dziwi ?

W tym kraju ponad 50% ludzi jest zaszczepionych. Przytulają się , całują się, uprawiają sex, oddaja krew.

Więc już wszyscy powinni mieć "koincydencje".

Córkę masz ?

W "tym samym czasie" to znaczy w jakim czasie?

Po chwili, po godzinach, dniach czy po kilku tygodniach?

Na przestrzeni jednego tygodnia.

Twoja Matka wcześniej nie miała żadnych problemów w ww. przypadłościami?

Jeżeli coś było, to nie zdiagnozowane do tamtego czasu, bo czuła się po prostu dobrze.

Więc jeżeli:

Zaburzenie stanu zdrowia, które wystąpiło w okresie czterech tygodni po podaniu szczepionki – to oficjalna definicja niepożądanego odczynu poszczepiennego

to co o tym myśleć...

Wszystkie choroby pojawiły się nagle po pierwszej dawce Modreny?

Tak.

Póki nie zostanie udowodniona badaniem to tak. Chyba Cie to to je dziwi ?

Ok, tylko żeby jeszcze ktoś chciał to badać...

W tym kraju ponad 50% ludzi jest zaszczepionych. Przytulają się , całują się, uprawiają sex, oddaja krew.

Więc już wszyscy powinni mieć "koincydencje".

Wszyscy nie, ale wielu ma.

Córkę masz ?

Nie, syna. Dlaczego pytasz?

Po pierwsze - mam nadzieję, że zgłosiłeś NOP matki u lekarza/pielęgniarki ?

Po drugie - musi być jej chyba przykro, że zaliczasz ja do głupszej części społeczeństwa,,,?

]Ok, tylko żeby jeszcze ktoś chciał to badać...

A kto odmówił i na jakiej podstawie ?

Nie, syna. Dlaczego pytasz?

Córki nie mógłbyś pocałować, bo stałaby się bezplodna. Gorzej, jak Twoj syn zacznie całować swoją przyszła żonę...

:lol:

Wszyscy nie, ale wielu ma.

Kto jeszcze ?

Edytowane przez fotohobby

Na przestrzeni jednego tygodnia.

...

Jeżeli coś było, to nie zdiagnozowane do tamtego czasu, bo czuła się po prostu dobrze.

W ciągu jednego tygodnia od podania pierwszej i jedynej dawki Moderna, zachorowała Twoja Matka na kilka chorób i w jednocześnie Ty dostałeś zakrzep w nodze w tym samym czasie.

Faktycznie niesłychany zbieg okoliczności.

Ty uważasz że choroby Twojej Matki wywołała jedna dawka szczepionki Moderna.

Dopuszczasz, że mogła chorować tylko nikt o tym nie wiedział.

A Ty dostałeś zakrzepu w nodze bo Twoja Matka dostała szczepionkę Moderna a Ty się z Nią normalnie witasz.

Jaką widzisz drogę "otrzymania" tego zakrzepu w nodze po tygodniu od zaszczepienia Matki?

Zakrzep stwierdzony badaniem lekarskim i już został usunięty?

NOP'y zostały zgłoszone?

Edytowane przez d7d

Oczywiście. Nie został przyjęty. Zgłosiłem przez internet.

Wg lekarzy NOPu nie ma, ale jak przyszło do drugiej dawki (nie żeby chciała, ale dzwonili z punktu szczepień), to nikt nie chciał wyrazić zgody na podanie jej. Ani lekarz w punkcie szczepień, ani lekarz rodzinny a pulmonolog wręcz kategorycznie zakazał.

Po drugie - musi być jej chyba przykro, że zaliczasz ja do głupszej części społeczeństwa,,,?

Presja telewizji i otoczenia. Ale już wie, że to był błąd.

Córki nie mógłbyś pocałować, bo stałaby się bezplodna. Gorzej, jak Twoj syn zacznie całować swoją przyszła żonę...

Ja się nie szczepiłem, więc nie produkuję białek. Myśl trochę.

Kto jeszcze ?

Nie znasz.

W ciągu jednego tygodnia od podania pierwszej i jedynej dawki Moderna, zachorowała Twoja Matka na kilka chorób i w jednocześnie Ty dostałeś zakrzep w nodze w tym samym czasie.

Faktycznie niesłychany zbieg okoliczności.

Albo po prostu NOP a nie zbieg okoliczności. Dopuszczasz taką możliwość?

Ty uważasz że choroby Twojej Matki wywołała jedna dawka szczepionki Moderna.

Nie ja, definicja NOP o ty mówi wprost.

Dopuszczasz, że mogła chorować tylko nikt o tym nie wiedział.

Dopuszczam. Nie zmienia to faktu, że wyszło wszystko naraz po szczepionce.

A Ty dostałeś zakrzepu w nodze bo Twoja Matka dostała szczepionkę Moderna a Ty się z Nią normalnie witasz.

Jaką widzisz drogę "otrzymania" tego zakrzepu w nodze po tygodniu od zaszczepienia Matki?

Nie wiem, stwierdzam tylko co się stało. Nie twierdzę kategorycznie że jest jak w teoriach spiskowych. Jest taka masa dezinformacji, że wszystko pozostaje w sferze przypuszczeń.

Zakrzep stwierdzony badaniem lekarskim i już został usunięty?

Tak, wziąłem trzy serie zastrzyków heparyny.

NOP'y zostały zgłoszone?

Patrz w poprzedniej wiadomości.

Oczywiście. Nie został przyjęty. Zgłosiłem przez internet.

Gdzie wysłałeś i na jakiej podstawie nie został przyjęty ??

Ja się nie szczepiłem, więc nie produkuję białek. Myśl trochę.

Sorki, musisz zrozumieć - ja się nie znam na foliarskich teoriach. Myślałem, że jak ktoś ma te białko, to przekazuja dalej...

Juz nie całujesz matki ?

Prawdziwy pech, jak zaszczepieni dziadkowie/rodzice całują Twoja przyszłą synową :)

Nie znasz

Chętnie poznam te przypadki, bo w moim otoczeniu takich brak. NIektorzy tu wyjątkowo przyjągają NOPy

Nie odpowiedziałeś na pytanie kto i na jakiej podstawie odmówił zbadania Cię na obecność białka S ?

EDIT:

Czynniki ryzyka zakrzepicy

Cechy osobnicze i stany kliniczne

wiek >40 lat (ryzyko wzrasta z wiekiem)

otyłość (BMI >30 kg/m2)

zakrzepica lub zatorowość płucna w wywiadzie rodzinnym

urazy (zwłaszcza wielonarządowe lub złamania)

niedowład kończyn dolnych, długotrwałe unieruchomienie

nowotwory złośliwe (ryzyko wzrasta wraz zaawansowaniem nowotworu)

przebyta zakrzepica

Edytowane przez fotohobby

A kto odmówił i na jakiej podstawie ?

Kto jeszcze ?

Dlatego tak drążę temat NOP'ów, bo gdyby to było robione zgodnie z prawem, to nie dałoby się tak zakłamywać statystyk i okłamywać społeczeństwa. Każdy, kto ma trochę oleju w głowie dawno zauważył, że w tej pandemii "procenty się nie sumują". Zgony, NOP'y, skuteczności, lockdown'y, etc. - wszystko uzasadnia się wyłącznie w prestrzeni medialnej.

Widać to nawet po tym wątku, gdzie oprócz paru zamordystów z przepracowanym olejem o niskiej zawartości IQ w głowie, pozostało dwóch lub trzech dyskutantów na poziomie, którzy chyba już tylko w oparciu o regułę konsekwencji, z uporem maniaka bronią sprawy nie do obrony na niwie faktów.

Tyle, że to forum techniczne - trochę tu jednak łatwiej, żeby fakty wzięły górę nad emocjami. W przypadku większości społeczeństwa, przy takim obstrzale medialnym, ludzie są bezbronni.

Mam nadieję, że niedługo ktoś za to beknie...

Albo po prostu NOP a nie zbieg okoliczności. Dopuszczasz taką możliwość?

...

Nie ja, definicja NOP o ty mówi wprost.

...

Dopuszczam. Nie zmienia to faktu, że wyszło wszystko naraz po szczepionce.

...

Nie wiem, stwierdzam tylko co się stało. Nie twierdzę kategorycznie że jest jak w teoriach spiskowych. Jest taka masa dezinformacji, że wszystko pozostaje w sferze przypuszczeń.

Tak, wziąłem trzy serie zastrzyków heparyny.

Patrz w poprzedniej wiadomości.

Definicja

Co to jest NOP?

Niepożądany Odczyn Poszczepienny (NOP) to każde zaburzenie stanu zdrowia związane ze szczepieniem, które wystąpiło w okresie 4 tygodni po podaniu szczepionki.

Wyjątek stanowią NOP po szczepieniu przeciw gruźlicy, w których kryterium czasowe jest dłuższe.

Prosta definicja a nie rozumiesz jej.

Przypisujesz NOP który może być NOPem ale nie musi być NOPem.

Musi być związek inny niż tylko "czasowy" między szczepieniem a stanem zdrowia.

Definicja

Co to jest NOP?

Zajrzyj do zalinkowanej ustawy i opieraj swoje twierdzenia o obowiązujące prawo (przynajmniej dopóki nie zmienią tej definicji, jak szeregu innych - na pociecię kowidjańskiej sekcie)

Ha, ha , ha - 3 miesiące temu uważałeś, że jedna ze szczepionek Moderny i Pfizera jest wektorowa, a teraz po 40 minutach wiesz (ale nie powiesz),gdzie popełniono błąd podczas rocznych badań w Biomedzie (i nie tylko). Oszałamiający postęp.

Ale wyjaśnij im, może wznowią pracę.

Pytałeś o stan badań nad lekiem z osocza, poinformowałem Cię, że zarzucone.

Znalazłeś info o rozszerzeniu stosowania amerykańskiego leku zawierającego przeciwciałaciała monoklonalne i to jest prawda, tylko lekom z osocza nad którym pracował m.in Biomed troche daleko do tego.

Zresztą o ile wiem sama cena na to wskazuje...

I tyle w temacie.

O oczywiści, że pomyliłem jedną z wymienionych szczepionek ze szczepionką wektorowa, pomyliłem też nazwę grupy przeciwciał mAb, co oczywiście sprostowałem jak tyko zauważyłem ten błąd. To normalna reakcja.

Postawiłem też, jak widzę, trudną do zweryfikowania tezę zestawiając lek na Covid z osoczem. I nie sadziłem, że ktoś kto jak można się domyślać pretenduje do miana eksperta nie będzie potrafił tego uzasadnić.

W odpowiedzi dostałem głownie krytykę, zamiast choćby próby merytorycznej odpowiedzi, która wykazała by taką zbieżność.

Teraz już nie spodziewam się innych odpowiedzi niż poniżanie wyśmiewanie czy obrażanie, a tym bardziej próby wyjaśnienia takiej zbieżności j.w., czy przyznania się do błędu.

Definicja

Co to jest NOP?

Niepożądany Odczyn Poszczepienny (NOP) to każde zaburzenie stanu zdrowia związane ze szczepieniem, które wystąpiło w okresie 4 tygodni po podaniu szczepionki.

Wyjątek stanowią NOP po szczepieniu przeciw gruźlicy, w których kryterium czasowe jest dłuższe.

Już sobie definicję NOP poprawiliście, żeby zgadzała się z propagandą? Skąd wziąłeś "związane ze szczepieniem"?

Tu masz z oficjalnej strony rządowej:

https://www.gov.pl/web/szczepimysie/niepozadane-odczyny-poszczepienne

Zaburzenie stanu zdrowia, które wystąpiło w okresie czterech tygodni po podaniu szczepionki – to oficjalna definicja niepożądanego odczynu poszczepiennego (NOP). Wyjątkiem jest podanie szczepionki przeciwko gruźlicy. W tym przypadku kryterium czasowe jest dłuższe niż cztery tygodnie. Uogólniając zatem, niepożądany odczyn poszczepienny to pogorszenie stanu zdrowia (często chwilowe i łagodne), które wystąpi w określonym czasie po szczepieniu.

Czego nie zrozumiałem?

Gdzie wysłałeś i na jakiej podstawie nie został przyjęty ??

Źle napisałem, więc jeszcze raz: Zgłosiłem NOP u lekarza i nie został przyjęty. Dlaczego? Bo, cytuję: "to na pewno nie od szczepionki" Witamy w Polsce.

Zgłosiłem przez internet. i ten został przyjęty.

Sorki, musisz zrozumieć - ja się nie znam na foliarskich teoriach. Myślałem, że jak ktoś ma te białko, to przekazuja dalej...

Juz nie całujesz matki ?

Prawdziwy pech, jak zaszczepieni dziadkowie/rodzice całują Twoja przyszłą synową :)

Widzisz, ja opisuję co nas naprawdę spotkało, a ty sobie kpisz.

Nie będę z tobą rozmawiał.

Chętnie poznam te przypadki, bo w moim otoczeniu takich brak. NIektorzy tu wyjątkowo przyjągają NOPy

Nie odpowiedziałeś na pytanie kto i na jakiej podstawie odmówił zbadania Cię na obecność białka S ?

EDIT:

Po co? I tak masz tak zabetonowany umysł, że nic nie dotrze.

Z mojej strony EOT.