Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Już sobie definicję NOP poprawiliście, żeby zgadzała się z propagandą? Skąd wziąłeś "związane ze szczepieniem"?

Tu masz z oficjalnej strony rządowej:

https://www.gov.pl/web/szczepimysie/niepozadane-odczyny-poszczepienne

Czego nie zrozumiałem?

OK, ja czytam definicję podaną tutaj

https://www.pzh.gov.pl/serwisy-tematyczne/niepozadane-odczyny-poszczepienne-covid-19/

Jest logiczna i słuszna.

W tej definicji

dla łatwości przyjmowania i dla zwiększenia liczby NOPów nie musi występować związek między szczepieniem a "zaburzeniem stanu zdrowia".

Jedyny związek to czasowy i nie musi mieć innego związku z otrzymanym szczepieniem.

PS Nie poprawiliśmy sobie definicji.

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tej definicji

dla łatwości przyjmowania i dla zwiększenia liczby NOPów nie musi występować związek między szczepieniem a "zaburzeniem stanu zdrowia".

Jedyny związek to czasowy i nie musi mieć innego związku z otrzymanym szczepieniem.

:rotfl: ale zapachniało kowidiańskim foliarstwem.

Logiczne to jest wtedy, kiedy każde zdarzenie czasowo powiązane trafia do bazy NOP, a następnie jest analizowane, czy wystąpił związek przyczynowy. Jeżeli nie, to pozostaje nopem z adnotacją - bez związku przyczynowego.

Wyobraź sobie sytuację, że okazałoby się, że np. szczepieni powodują 500% więcej wypadków samochodowych w porównaniu do "średniej" populacyjnej. Zauważy się to dopiero po jakimś czasie i wtedy przeanalizuje, stwierdzi związek przyczynowy i wpisze do ulotki, że nie wolno prowadzić samochodów np. tydzień po szczepieniu.

Eliminowanie związku przyczynowego "apriori" w przypadku jakiegokolwiek eksperymentu jest kardynalnym błędem.

To co tu powyżej napisałem jest nieoczywiste chyba tylko dla sekty kowidiańskiej i naukowych foliarzy

Źle napisałem, więc jeszcze raz: Zgłosiłem NOP u lekarza i nie został przyjęty. Dlaczego? Bo, cytuję: "to na pewno nie od szczepionki" Witamy w Polsce.

Zgłosiłem przez internet. i ten został przyjęty.

Trochę dziwne, że lekarze którzy

:lekarz rodzinny a pulmonolog wręcz kategorycznie zakazał.
zakazali wzięcia drugiej dawki, a jednocześnie odmówili wypisania zgłoszenia NOP - choć są do tego zobowiązani i brak takiej informacji (gdybyś złożył na nich skargę) oznaczał by dla nich (mniejsze, lub większe) kłopoty.

No, ale nie złożyłeś... Szkoda.

Rozumiem, że Twoja mama figuruje na liście NOP ?

Widzisz, ja opisuję co nas naprawdę spotkało, a ty sobie kpisz.

Nie będę z tobą rozmawiał.

Współczuję, Twojej matce, miała pecha, który na szczęście nie był udziałem ponad 200 zaszczepionych członków rodziny, znajomych i współpracowników.

No, ale to, co przytrafiło się jej jest opisane w ChPL.

To co przytrafiło się Tobie tez jest opisane - jako obciążenie genetyczne, co przytoczyłem.

Natomiast nigdzie nie jest opisane (a biorąc pod uwagę czas i wielkość populacji dostępnej dla badań powinno być) "zarażanie" białkem S...

A Ty też wolisz opisywać ów przypadek na forum, zamiast zgłosić się do specjalisty i wykonać w tym kierunku badania.

No cóż, można i tak...

Rada ode mnie - kontroluj tę zakrzepicę, bo jeden incydent, plus wystąpienie jej u rodzica to duże ryzyko nawrotu.

Postawiłem też, jak widzę, trudną do zweryfikowania tezę zestawiając lek na Covid z osoczem. .

Możesz te tezę powtórzyć ? Bo ja widzę tylko zapytanie o progres prac nad lekiem z osocza, a później informancję o Regn COV2.

I informację, że wiesz, co poszło nie tak w Biomedzie.

Regn Cov2 to nie lek produkowany bezpośrednio z osocza, dawka kosztuje 2000 Euro co znacząco ogranicza jego stosowanie.

W dodatku musi być stosowany zaraz po początkowych objawach - kiedy nawet nie wiadomo do jak ciężkiej postaci rozwinie się infekcja.

NFZ raczej nie będzie refundował go - nawet osobom z grupy ryzyka.

Edytowane przez fotohobby

OK, ja czytam definicję podaną tutaj

https://www.pzh.gov.pl/serwisy-tematyczne/niepozadane-odczyny-poszczepienne-covid-19/

Jest logiczna i słuszna.

W tej definicji

Poprawiliście (oni poprawili, wszystko jedno) na potrzeby covid-19.

Na stronie pzh jest ta sama definicja co na stronie "szczepimy się":

https://szczepienia.pzh.gov.pl/wszystko-o-szczepieniach/co-to-sa-niepozadane-odczyny-poszczepienne-2/

Niepożądany odczyn poszczepienny (skrót NOP, ang. adverse event following immunization – AEFI) to zaburzenie stanu zdrowia, które wystąpiło w okresie 4 tygodni po podaniu szczepionki. Wyjątek stanowią odczyny po szczepieniu BCG – w tych wypadkach kryterium czasowe jest znacznie wydłużone, co wynika ze specyfiki szczepionki.

a tu pod covid-19:

https://www.pzh.gov.pl/serwisy-tematyczne/niepozadane-odczyny-poszczepienne-covid-19

Niepożądany Odczyn Poszczepienny (NOP) to każde zaburzenie stanu zdrowia związane ze szczepieniem, które wystąpiło w okresie 4 tygodni po podaniu szczepionki. Wyjątek stanowią NOP po szczepieniu przeciw gruźlicy, w których kryterium czasowe jest dłuższe.

Chyba wiesz, która definicja jest oryginalna, a która pojawiła się później.

Edytowane przez Tom1000k

https://szczepienia.pzh.gov.pl/wszystko-o-szczepieniach/co-to-sa-niepozadane-odczyny-poszczepienne-2/

a tu pod covid-19:

https://www.pzh.gov.pl/serwisy-tematyczne/niepozadane-odczyny-poszczepienne-covid-19

On dokładnie wie... wie też że wpakował się w g..no i nie wie jak z niego wybrnąć. Na moje wpisy nie reaguje - udaje że nie widzi płaskoziemca kowidowy ;-)

Nawet tu gdzie linkowałeś https://www.pzh.gov.pl/serwisy-tematyczne/niepozadane-odczyny-poszczepienne-covid-19 jest wyrźnie napisane:

NOP jest wynikiem:

- problemów zdrowotnych przypadkowo występujących w tym samym czasie co szczepienie;

...

i jako taki obligatoryjnie powinien zostać przyjęty go zgłoszenia/zgłoszony w rejestrze NOP.

I jeszcze raz powtórze dla @fotohobby, @kaizen @d7d - każda śmierć w okresie do 28 dni po "kłuciu" powinna znaleźć się w rejestrze NOP, niezależnie od tego, co sobie foliarska kowidjańska sekta uważa

:rotfl: ale zapachniało kowidiańskim foliarstwem.

Logiczne to jest wtedy, kiedy każde zdarzenie czasowo powiązane trafia do bazy NOP, a następnie jest analizowane, czy wystąpił związek przyczynowy. Jeżeli nie, to pozostaje nopem z adnotacją - bez związku przyczynowego.

Wyobraź sobie sytuację, że okazałoby się, że np. szczepieni powodują 500% więcej wypadków samochodowych w porównaniu do "średniej" populacyjnej. Zauważy się to dopiero po jakimś czasie i wtedy przeanalizuje, stwierdzi związek przyczynowy i wpisze do ulotki, że nie wolno prowadzić samochodów np. tydzień po szczepieniu.

Eliminowanie związku przyczynowego "apriori" w przypadku jakiegokolwiek eksperymentu jest kardynalnym błędem.

To co tu powyżej napisałem jest nieoczywiste chyba tylko dla sekty kowidiańskiej i naukowych foliarzy

Właśnie dlatego - analiza związku jest podana poniżej cytowanej przez definicji NOP

cytat:

"Jak rozpoznać NOP?

Niepożądane odczyny poszczepienne mogą mieć łagodną, poważną lub ciężką postać. Najczęściej spotykamy się z łagodnymi przypadkami. Co to oznacza w praktyce? Pacjenci po podaniu szczepionki mają podwyższoną temperaturę, a miejsce ukłucia można rozpoznać po zaczerwienieniu. Te objawy znikają same po krótkim czasie.

Inne objawy NOP to wysypka, kaszel, biegunka czy dreszcze.

To lekarz określa, czy dany symptom, odnotowany po podaniu szczepionki, jest niepożądanym odczynem poszczepiennym.

W Polsce NOP-y odnotowywane są średnio raz na 10 000 przypadków. Ryzyko wystąpienia niebezpiecznej reakcji anafilaktycznej (to silna reakcja po kontakcie z substancją uczulającą) występuje raz na 1 000 000 przypadków. Jest znacznie rzadsze niż ryzyko wystąpienia ciężkich powikłań czy zagrożenia życia przy niektórych chorobach zakaźnych."

Tylko tego antycovidowcy nie chcą doczytać.

I dlatego pojawiają się doniesienia o setkach tysięcy (?) NOPów.

Lekarz określa czy to jest NOP związany ze szczepieniem a nie anonimowy forumowicz na FM.

Ludzie zgłaszają np. ból po ukłucie igłą. To też jest NOP nawet jak to było szczepienie "szczepionką". placebo lub solą fizjologiczną.

Od pierwszego dnia szczepienia 27.12.2020 do dnia 03.12.2021 zgłoszono 16.383 niepożądanych odczynów poszczepiennych , z czego 13.76 miały charakter łagodny - czyli zaczerwienienie oraz krótkotrwała bolesność w miejscu ukłucia."

Wykonano 41.675.389 szczepień.

a tu pod covid-19:

Nikt niczego nie poprawiał. Nie zmyślaj / nie wymyślaj.

Logiczne jest że choroba będąca powikłaniem po otrzymanym szczepieniu musi być wynikiem tego szczepienia.

Czy złamanie nogi 7 dniu po otrzymanym szczepieniu jest NOPem ?

PS W definicję NOP podaną przez gov.pl wierzysz a w skuteczne działanie szczepionek i statystyki podawane przez gov.pl już nie wierzysz?

Możesz te tezę powtórzyć ? Bo ja widzę tylko zapytanie o progres prac nad lekiem z osocza, a później informancję o Regn COV2.

I informację, że wiesz, co poszło nie tak w Biomedzie.

Regn CoV to nie lek produkowany bezpośrednio z osocza, dawka kosztuje 2000 Euro co znacząco ogranicza jego stosowanie.

W dodatku musi być stosowany zaraz po początkowych objawach - kiedy nawet nie wiadomo do jak ciężkiej postaci rozwinie się infekcja.

NFZ raczej nie będzie refundował go - nawet osobom z grupy ryzyka.

Regen-Cov to lek w którym głównym czynnikiem wchodzącym w interakcje z wirusem są przeciwciała monoklonalne IgG1, ta nazwa jednoznacznie wskazuje, że są to immunoglobuliny G1 pozyskiwane m.i. w procesie klonowania Immunoglobulin G1 pochodzących z osocza ozdrowieńców, zaliczające się do grupy przeciwciał mAb.

Tylko tyle trzeba wiedzieć by zrozumieć dlaczego zestawiłem badania nad leczeniem osoczem ozdrowieńców z Regen-CoV.

.

I jeszcze raz powtórze dla @fotohobby, @kaizen @d7d - każda śmierć w okresie do 28 dni po "kłuciu" powinna znaleźć się w rejestrze NOP, niezależnie od tego, co sobie foliarska kowidjańska sekta uważa

Dla mnie może. To tylko liczba.

W takim razie zgłośmy wszystkich, którzy umrą w dzień po zażyciu paracetamolu, bo przecież definicja działania niepożądanego leku to:

Działanie niepożądane leku to każde niekorzystne i niezamierzone działanie, które występuje u pacjenta w trakcie przyjmowania leku lub jakiś czas po zakończeniu farmakoterapii.[/Quote]

Czyli o śmierć przeciętnego 70-latka można obwiniać Acard, jakiś NLPZ, może IPP, do tego metforminę, statynę.

Jeden zgon, pięć wpisów nt śmiertelnego DN

Czemu nie, to tylko liczba...

Regen-Cov to lek w którym głównym czynnikiem wchodzącym w interakcje z wirusem są przeciwciała monoklonalne IgG1, ta nazwa jednoznacznie wskazuje, że są to immunoglobuliny G1 pozyskiwane m.i. w procesie klonowania Immunoglobulin G1 pochodzących z osocza ozdrowieńców, zaliczające się do grupy przeciwciał mAb.

Tylko tyle trzeba wiedzieć by zrozumieć dlaczego zestawiłem badania nad leczeniem osoczem ozdrowieńców z Regen-CoV.

Przypominam, że pytałeś o:

Aż się prosi, by zapytać jak postępują badania nad leczeniem osoczem ozdrowieńców prowadzone mi. w szpitalu MSWiA w Warszawie?

Terapia REGN to nie to samo, nad czym pracowano w szpitalu MSWiA, o czym cie poinformowałem pisząc.

Tylko temu trochę daleko do tego nad czym pracowano w Polsce

Produkcja przeciwciał monoklonalnych to genetyka, z wykorzystaniem komórek zwierzęcych jako nośników.

Trochę wyższa szkoła jazdy.

W skrócie - lek z osocza ozdrowieńców, o który pytałeś, nie działa, lek z przeciwciałami utworzonymi na wzór przeciwciał z osocza ozdrowieńców działa, ale tylko w początkowej fazie zarażenia i kosztuje jakieś 2000 Euro za dawkę.

Myślę, że temat leku z osocza został wyczerpany.

Dla mnie może. To tylko liczba.

To wiele tłumaczy...nie dość, że foliarz, to bezduszny

W takim razie zgłośmy wszystkich, którzy umrą w dzień po zażyciu paracetamolu, bo przecież definicja działania niepożądanego leku to:

Czyli o śmierć przeciętnego 70-latka można obwiniać Acard, jakiś NLPZ, może IPP, do tego metforminę, statynę.

Jeden zgon, pięć wpisów nt śmiertelnego DN

Czemu nie, to tylko liczba...

Możesz oczywiście trywializować, jak to zawodowy foliarz, ale prawo, doświadczenie i rozsądek mówi, że dopóki produkt leczniczy jest w trakcie badań, to oczywiście istnieje obowiązek zgłaszania wszelkich nieporządąnych działań produktu leczniczego. Potem jest takie prawo, bez obligatoryjności.

Szczepionki objęte są specjalnym traktowaniem i nawet w nazwie jest mowa o odczynie poszczepiennym - tu obowiązek zgłaszania neporządanego działania jest permanentny. Tyle stanowi prawo. To, że może to nie być w interesie osób związanych z ochroną zdrowia, to jeszcze zrozumiałe - mało kto lubi kręcić bicz na siebie. To, że jako biorca świadczenia świadomie godzisz się na zubażanie danych i w rezultacie kastrację ChPL, to może być zrozumiałe jedynie na płaskiej ziemi, gdzie paracetamol robi za szczepionkę.

To wiele tłumaczy...nie dość, że foliarz, to bezduszny

Nie foliarzu, nie bezduszny.

To prostu to liczba, która nic nie mówi i dlatego powoduje tylko wzruszenie ramion.

Liczba zgonów potwierdzonych z powodu podania i działania szczepionki to już coś innego i może skłonić do zastanowienia.

Ale Ty nie chcesz, aby była podawana.

Bo jest niższa...

Możesz oczywiście trywializować, jak to zawodowy foliarz, ale prawo, doświadczenie i rozsądek mówi, że dopóki produkt leczniczy jest w trakcie badań, to oczywiście istnieje obowiązek zgłaszania wszelkich nieporządąnych działań produktu leczniczego. Potem jest takie prawo, bez obligatoryjności.

.

Możesz zacytować to prawo ?

Bo chyba słabo je znasz, skoro jest wyraźnie napisane, że:

Ustawodawca nałożył na lekarzy obowiązek zgłaszania działań niepożądanych, czyli tzw. zgłoszenia spontanicznego. W odniesieniu do niepożądanego działania produktu leczniczego powinność ta wynika z art. 45a ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentyst

od końca listopada 2013 roku osobami mającymi prawo zgłaszania działania niepożądanego są pacjenci, rodziny pacjentów bądź opiekunowie prawni. Do tej pory osobami nie tylko uprawnionymi, ale zobligowanymi prawem do zgłaszania działań niepożądanych byli lekarze, stomatolodzy, farmaceuci i lekarze weterynarii. Obecnie obowiązek ten został nałożony również na położne i pielęgniarki, a ratownicy, felczerzy i diagności laboratoryjni uzyskali takie uprawnienia

https://www.aptekarzpolski.pl/rynek-lekow/08-2014-obowiazek-zglaszania-dzialan-niepozadanych-lekow/

Rozumiem, że dzielisz zgony na ważniejsze i mniej ważne i ten po na przykład diklofenaku jest mniej ważny i nie trzeba go zgłaszać ?

Serio, przy takim podejściu Vioxx zabijały nadal

Foliarska bezduszność...

to może być zrozumiałe jedynie na płaskiej ziemi, gdzie paracetamol robi za szczepionkę.

Doprawdy zrozumiałeś z mojej wypowiedzi, że uważam paracetamol za szczepionkę ?

Współczuję...

Przypominam, że pytałeś o:

Terapia REGN to nie to samo, nad czym pracowano w szpitalu MSWiA, o czym cie poinformowałem pisząc.

Produkcja przeciwciał monoklonalnych to genetyka, z wykorzystaniem komórek zwierzęcych jako nośników.

Trochę wyższa szkoła jazdy.

W skrócie - lek z osocza ozdrowieńców, o który pytałeś, nie działa, lek z przeciwciałami utworzonymi na wzór przeciwciał z osocza ozdrowieńców działa, ale tylko w początkowej fazie zarażenia i kosztuje jakieś 2000 Euro za dawkę.

Myślę, że temat leku z osocza został wyczerpany.

Znowu nie doczytałeś, przeciwciała z grupy mAb to zarówno przeciwciała odzwierzęce, jak i przeciwciała klonowane i to nadal pozwała mi wiązać lek z osoczem ozdrowieńców w którym są przeciwciała. Nic na to nie poradzisz. Po prostu przewidziałem możliwe odpowiedzi i to, że ktoś może się na tym "wyłożyć" nie mając wystarczającej wiedzy.

Znowu nie doczytałeś, przeciwciała z grupy mAb to zarówno przeciwciała odzwierzęce, jak i przeciwciała klonowane i to nadal pozwała mi wiązać lek z osoczem ozdrowieńców w którym są przeciwciała. Nic na to nie poradzisz.

Więc Ty sobie wiązać możesz, szkoda tylko, ze nie ma powiązania w skuteczności.

Ja już ci o Szczawnicy napisalem.

Co do twojej "wiedzy" -wspomóż nią Biomed, może dzięki temu ruszą raz jeszcze i tą skuteczność uzyskają.

Choć sądzę, że ich wiedza jest "trochę" większa, niż to, to wyczytałeś w Wiki i na popularnonaukowych portalach...

Liczba zgonów potwierdzonych z powodu podania i działania szczepionki to już coś innego i może skłonić do zastanowienia.

Ale Ty nie chcesz, aby była podawana.

Bo jest niższa...

Prawie masz rcję, tylko powinieneś napisać "Bo jest zaniżona i wprowadza w błąd",

Skąd lekarz (i Ty) wie , jakie są nieporządane skutki nowo wprowadzanego preparatu i że jeżeli np. ktoś trzy dni po szczepieniu zmarł na zawał, to zmarł na zawał a nie na NOP, to już tylko wy na wypłaszczonej ziemi wiecie.

Co do reszty, to taka między nami różnica, że ja się operam o zapisy w ustawach, a Ty o jakieś wykastrowane przedruki. Linków do ustaw nie będę Ci podawał, bo to każdy znajdzie, jeśi zechce.

Ha, ha - wykastrowane przedruki ?

Posiłkując się Twoimi słowami:

Linków do ustaw nie będę Ci podawał, bo to każdy znajdzie, jeśi zechce.

Naprawdę nadal uważasz, że lekarz/farmaceuta/pielęgniarka/ratownik na obowiązek zgłaszania działań niepożądanych tylko kiedy

produkt leczniczy jest w trakcie badań

Rozpoczynasz dyskusję o NOP (co za tym idzie DN) z takimi lukami w wiedzy ?

Brawurowo :lol: