Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie Twoje słowa ?

Odłóż ten popcorn, bo chyba cholesterol daje znać...

No i co z tego? Wydaje ci się, że wystarczy użyć słów z mojego komentarza do sklecenia zdania, żeby stało się ono tezą? Moją, na dodatek? Chyba się zamieniłeś na głowy..., albo miałeś zamienione od urodzenia?

Mój komentarz dotyczy zalinkowanego wykresu i pozostaje aktualny. W Izraelu i Szwecji "zapadają" jak nigdy dotąd.

Twoja teza, skoro tak nazwałeś zlepek, pozostaje Twoją tezą i szkoda słów na opinię o niej.

Przypisywanie własnych stwierdzeń innym, to pospolite mataczenie, manipulacja, sranie w banie. Robisz Ty, robią to inni, degrengolada w kongregacji, aż miło obserwować. Muszę uczciwie przyznać- w tej kategorii brylujesz! Trochę sensu jest w uwadze o popcornie, ale wydaje się on być mniej groźny od szczepionek..., pozostanę przy nim.

Jeżeli masz inne problemy z odróżnieniem co twoje, a co cudze, to wal śmiało :popcorn:

No i co z tego? Wydaje ci się, że wystarczy użyć słów z mojego komentarza do sklecenia zdania, żeby stało się ono tezą? Moją, na dodatek? Chyba się zamieniłeś na głowy..., albo miałeś zamienione od urodzenia?

Mój komentarz dotyczy zalinkowanego wykresu i pozostaje aktualny.

Taak... To też aktualne ?

W krajach sąsiadujących z Polską najwięcej zachorowań jest tam gdzie dużo wyszczepionych

Wykres zachorowań jest dokładnym odwróceniem wyszczepialności populacji- Najlepiej wygląda sytuacja na Białorusi, Ukrainie Polsce, Rosji.

:)

Ale czy nie dotarło do ciebie, że podawanie jednej danej, kiedy skorelowane są z nią trzy inne jest bez sensu ?

No chyba logiczne jest, że jak ktoś robi więcej testów (porównaj Niemcy i Ukrainę), to wykryje więcej przypadków ?

Przepraszam - dla ciebie to może nielogiczne, ale teraz już jestem w stanie zrozumieć.

Dlatego warto sprawdzić % pozytywnych testów.

Pomogłem tobie i podlinkowałem taki wykres. Sadziłem, że wnioski wyciągniesz sam.

Ale nie dałeś rady, wg ciebie to

mataczenie, manipulacja, sranie w banie

Piszesz o Szwecji ? O tym, że "zapadają, jak nigdy dotąd"

A dlaczego nie zauważyłeś, że (choć ta fala zachorowań jest najwyższa), to zgonów jest znacząco mniej ? Jak "nigdy dotąd" ?

https://www.google.com/search?q=szwecja+koronawirus&sxsrf=AOaemvLprNPOGIKrjzgcY96TGrcDJTiiTA%3A1641847219580&ei=s5ncYYjzIsqr3APH6pnABg&ved=0ahUKEwjImLHChaj1AhXKFXcKHUd1BmgQ4dUDCA4&uact=5&oq=szwecja+koronawirus&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBAgjECcyCwgAEIAEELEDEMkDMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6CAgAEIAEELADOgkIABCwAxAIEB46BQguEIAESgQIQRgBSgQIRhgAUOAFWL4lYPEoaAFwAHgAgAF3iAGiCZIBAzIuOZgBAKABAcgBA8ABAQ&sclient=gws-wiz

Z prostej proporcji przelicz sobie potencjalną liczbę zgonów dla takiej fali, gdyby pozostali niezaszczepieni.

W dodatku jeszcze ten rozbrajający tekst o fatalnej sytuacji w Izraelu, gdzie dobowa 7-dniowa średnia zgonów właśnie wzrosła do 4osób...

Powiem ci - tyle razy "kopnąć się w czoło" w jednym poście, to trzeba mieć talent

:lol:

Edytowane przez fotohobby

To wzruszające i budujące, podziwiam wysokość twojej kompetencji. Umierający zaszczepiony wysyła sms-a. Namawia Bliskich ( koniecznie z durzej litery), a i dalekich, rzeby sie zaszczepili. To mógłby być hit i przekonać wątpiących o tym, że warto się zaszczepić, że umiera się z przyjemnością, a respirator dla zaszczepionego to bajka. Powinieneś opublikować jakiś wzór, może to by mnie zmotywowało bardziej niż pała kuliboba, czy chińskie niedomówienia Kaizena.:cry:

Absolutnie

"( koniecznie z durzej litery)" i "rzeby sie zaszczepili" :D

To jest HIT.

Ciebie temat covid też przerasta intelektualnie.

Wyczytałeś gdzieś że

"warto się zaszczepić, że umiera się z przyjemnością, a respirator dla zaszczepionego to bajka" ??

Nie tylko temat covid przerasta ciebie intelektualnie.

Taak... To też aktualne ?

:)

Ale czy nie dotarło do ciebie, że podawanie jednej danej, kiedy skorelowane są z nią trzy inne jest bez sensu ?

No chyba logiczne jest, że jak ktoś robi więcej testów (porównaj Niemcy i Ukrainę), to wykryje więcej przypadków ?

Przepraszam - dla ciebie to może nielogiczne, ale teraz już jestem w stanie zrozumieć.

Dlatego warto sprawdzić % pozytywnych testów.

Pomogłem tobie i podlinkowałem taki wykres. Sadziłem, że wnioski wyciągniesz sam.

Ale nie dałeś rady, wg ciebie to

Piszesz o Szwecji ? O tym, że "zapadają, jak nigdy dotąd"

A dlaczego nie zauważyłeś, że (choć ta fala zachorowań jest najwyższa), to zgonów jest znacząco mniej ? Jak "nigdy dotąd" ?

https://www.google.com/search?q=szwecja+koronawirus&sxsrf=AOaemvLprNPOGIKrjzgcY96TGrcDJTiiTA%3A1641847219580&ei=s5ncYYjzIsqr3APH6pnABg&ved=0ahUKEwjImLHChaj1AhXKFXcKHUd1BmgQ4dUDCA4&uact=5&oq=szwecja+koronawirus&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBAgjECcyCwgAEIAEELEDEMkDMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6CAgAEIAEELADOgkIABCwAxAIEB46BQguEIAESgQIQRgBSgQIRhgAUOAFWL4lYPEoaAFwAHgAgAF3iAGiCZIBAzIuOZgBAKABAcgBA8ABAQ&sclient=gws-wiz

Z prostej proporcji przelicz sobie potencjalną liczbę zgonów dla takiej fali, gdyby pozostali niezaszczepieni.

W dodatku jeszcze ten rozbrajający tekst o fatalnej sytuacji w Izraelu, gdzie dobowa 7-dniowa średnia zgonów właśnie wzrosła do 4osób...

Powiem ci - tyle razy "kopnąć się w czoło" w jednym poście, to trzeba mieć talent

Interesujące podejście. Można jeszcze bardziej skomplikować analizę wprowadając zamiast trzech, cztery, albo pięć dodatkowych parametrów, zamiast krajów sąsiadujących po jednym z innych kontynentów, a jeden Białoruś na przykład, wyłączyć. Oprócz zgonów zajęte łóżka i czasokres pracy respiratorów i wtedy już na pewno będzie wiadomo, że nic nie wiadomo.

Ja, po prostu, patrzyłem na wykresy :stereo:

Interesujące podejście. Można jeszcze bardziej skomplikować analizę wprowadając zamiast trzech, cztery, albo pięć dodatkowych parametrów, zamiast krajów sąsiadujących po jednym z innych kontynentów, a jeden Białoruś na przykład, wyłączyć. Oprócz zgonów zajęte łóżka i czasokres pracy respiratorów i wtedy już na pewno będzie wiadomo, że nic nie wiadomo.

Popatrz, po prostu, na takie proste informacje.

Może ogarniesz... ??

Weekly Trends

World

"Deaths in the last 7 days" i "Deaths i preceding 7 days"

Polska na mało zaszczytnym 3 miejscu na świecie w liczbie zgonów.

Pierwsze miejsce USA, drugie Rosja a trzecie Polska (niestety).

Indie 4 miejsce, Niemcy 5 miejsce, Portugalia 39 miejsce, Szwecja 71 miejsce.

https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/#weekly_table

Zestawienie wykresu diagnozowanych przypadków + wykresu % zaszczepionych

Wystarczy, żeby tym mało skomplikowanym procesem myślowym "błysnąć" na FM

Inne dane są nieważne, bo nie pasują do szybko wyciągniętych wniosków

Zestawienie wykresu diagnozowanych przypadków + wykresu % zaszczepionych

Wystarczy, żeby tym mało skomplikowanym procesem myślowym "błysnąć" na FM

Inne dane są nieważne, bo nie pasują do szybko wyciągniętych wniosków

Napisałeś post i nie błysnąłeś:no: Spróbuj skomplikować proces myślowy :cool:

Szacun za samokrytykę.

Czego ty nie wymyślisz żeby się doczepić.

Widzisz w moich wpisach samokrytykę w wybiórczo cytowanych przez cienie wpisach?

Wpisy nie były adresowane do ciebie więc nie wtrącaj si... a później będziesz znowu oskarżał...

"Kleptoman" nie wystarczy?

Może udzielisz swoich światłych porad w tematach HEB180, Kruzer albo CE?

Może podasz kolejne przykłady zgonów po drugiej dawce AZ?