Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem, że będziecie próbować w choćby najbardziej karkołomny sposób próbować udowodnić, że można w ciągu miesiąca przepracować więcej godzin niż w rzeczywistości ich w nim jest i że wszystko jest z tym OK.

A gdy to się nie uda, będziecie próbowali mnie zdyskredytować, obrazić, czy wyśmiać.

Tylko ja o tym wiem i życzę udanej zabawy.

rzad wałkoni nie słucha specjalistów to ich stracił

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wiekszosc-czlonkow-rady-medycznej-zlozyla-rezygancje/wr39ym8,79cfc278

Niech sobie wezma tego od ezoteryki czy jaki tam on miął kurs i Wietnamczyka to będzie pasował

"Specjalistów" od doradzania rządowi w sprawach pandemii i brania pieniędzy od firm produkujących szczepionki.

Woleli zrezygnować zanim wyjdzie na jaw ich konflikt interesów.

Wiem, że będziecie próbować w choćby najbardziej karkołomny sposób próbować udowodnić, że można w ciągu miesiąca przepracować więcej godzin niż w rzeczywistości ich w nim jest i że wszystko jest z tym OK.

A gdy to się nie uda, będziecie próbowali mnie zdyskredytować, obrazić, czy wyśmiać.

Taką mamy sytuację w PL.

Przez lata był to zawód marnie opłacany, marnie wyposażony. Więc wielu wybrało Szwecję, Niemcy, czy Francję.

Tych, co zostali jest zbyt mało, więc są rozchwytywani/podkupywani.

Trzeba liczyć na młodzież, lub Ukraińców...

Nie wiem dlaczego odpowiadasz na moje pytanie w liczbie mnogiej.

Gdzie widzisz w mej wypowiedzi "wyśmiewanie"?

Z ciekawości pytam jak wyliczyłeś te "4 etaty".

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wiekszosc-czlonkow-rady-medycznej-zlozyla-rezygancje/wr39ym8,79cfc278

Niech sobie wezma tego od ezoteryki czy jaki tam on miął kurs i Wietnamczyka to będzie pasował

Żeby było jasne oni sami nie zrezygnowali ich po prostu wywalono na tzw zbity ryj a wiesz za co ? nie wiesz no to ci podpowiem , za tzw konflikt interesów , ale czy wiesz co to konflikt interesów ? pewnie też nie wiesz , otóż kilkunastu z nich pobierało kasę od firm farmaceutycznych o czym była mowa od dawna , o tej dymisji od jakiegoś czasu gadano ,w końcu to zrobiono teraz jeszcze poleci Niedzielski i spoko.

Taką mamy sytuację w PL.

Przez lata był to zawód marnie opłacany, marnie wyposażony. Więc wielu wybrało Szwecję, Niemcy, czy Francję.

Tych, co zostali jest zbyt mało, więc są rozchwytywani/podkupywani.

Trzeba liczyć na młodzież, lub Ukraińców...

Może marnie, czy nie... adekwatnie do innych prac opłacanych w naszym kraju.

Aktualnie budowlanka i medycyna ma ze sobą coś wspólnego.

W obu przypadkach jedni i drudzy chcą zarabiać tyle co na zachodzie. Tylko, że problem w tym, że wraz ze wzrostem ich wynagrodzeń jakość pracy jest nie współmierna do tej z zachodu.

Tylko, że w medycynie są jednostki tak dobrze ustawione, że przy dobrym zakombinowaniu mogą sobie pracować na 2~3 etaty. A wtedy już prawie jak na zachodzie jest. Albo i lepiej, bo koszty życia wciąż nieco lepsze są u nas.

W budowlance ciężko ogarnąć to fizycznie.

Nie wiem dlaczego odpowiadasz na moje pytanie w liczbie mnogiej.

Gdzie widzisz w mej wypowiedzi "wyśmiewanie"?

Z ciekawości pytam jak wyliczyłeś te "4 etaty".

Odpowiedziałem z wyprzedzeniem, na to co może się wydarzyć po takiej wypowiedzi z mojej strony, w tym wątku, być może powinienem zaznaczyć, że jest to odpowiedź ogólna, mój błąd.

Nie chciałem byś odczuł personalnie, przepraszam.

O 4 etatach wspomniałem chcąc maksymalnie streścić próbę uzasadnienia wysokich zarobków lekarzy przez Krzysztofa Bukiela, którego wypowiedź jest przytaczana w artykule który linkowałem.

Mogłeś tego nie doczytać i to rozumiem, bo ja też nie wszytko czytam.

I dlatego doszło do nieporozumienia.

Może marnie, czy nie... adekwatnie do innych prac opłacanych w naszym kraju.

Teraz są adekwatne - przekraczają kilka, kilkanaście razy pensję np górnika. Jak na Zachodzie.

Tylko w latach 90 ubiegłego wieku były bardziej zbliżone do średniej, co powodowalo źe praca na zachodzie była tym bardziej atrakcyjna.

To właśnie tamten okres jest powodem pewnej dziury pokoleniowej w kadrze.

Żeby było jasne oni sami nie zrezygnowali ich po prostu wywalono na tzw zbity ryj a wiesz za co ? nie wiesz no to ci podpowiem , za tzw konflikt interesów , ale czy wiesz co to konflikt interesów ? pewnie też nie wiesz , otóż kilkunastu z nich pobierało kasę od firm farmaceutycznych o czym była mowa od dawna , o tej dymisji od jakiegoś czasu gadano ,w końcu to zrobiono teraz jeszcze poleci Niedzielski i spoko.

Horban nie pobierał?

Niesamowite... :lol:

Moj kolega z pracy (45lat) złapał covida w szczycie fali. Nie był szczepiony bo uważał się za młodego. Po tygodniu objawów zrobił test. Po kolejnych dwóch dniach żona zawiozla go do szpitala bo zaczął mieć problemy z oddychaniem. Na izbie przyjęć (namiot) odmówili przyjęcia bo szpital pełny a on saturacje miał jeszcze powyzej 90%. Kazali zadzonić na pogotowie jak zacznie mu się kręcić w głowie lub zacznie mdleć! Wrocili do domu, żona nie spała całą noc obserwujac czy mąż nie traci przytomności chociaż w nocy to trudno zgadnać czy ktoś spi czy zemdlał... Nastepnego dnia udało im się bo zwolnilo sie miejsce w szpitalu. Dostał tlen i po tygodniu wyszedł. Do dziś ma problem z wysilkiem, używa windy żeby dostać sie na 1 piętro. Generalnie życie na pol gwizdka.

Drugi kumplet dużo młodszy też trafił na tlen (37 albo 38 lat) tyle że szpitale były jeszcze pustawe i go przyjeli z lżejszymi objawami. Skonczylo sie tylko na zapaleniu płuc. OD tego czasu próbuje wrócić do sportu - jeżdził dość ostro na rowerze. Tyle w kwestii nieszczepionych. Nie znam nikogo szczepionego przed 60tym rokiem życia ktory przeszedł ciezko. Za to całą masę ludzi z pracy i z dalszej rodziny bez szczepionki którzy wylądowali w szpitalu albo sie o niego otarli.

Ja znam całą masę którzy po szczepieniu mają NOPy i 2 osoby które zmarły po szczepionce, ale znam też pełno osób które zmarły bo nie dostały podstawowej opieki medycznej

Tylko z teraz trzeba postawić sobie pytania:

Kto ich zastąpi?

A może Rada Medyczna zostanie zlikwidowana?

A może było to zagranie pod publikę?

Mnie nie musisz odpowiadać, ja nie spodziewam się niczego dobrego, znając politykę rządu.

Skąd ta informacja, że ich wywalono?

Zamknąć lasy, szkoły, miejsca pracy, najlepiej zamknąć wszystkich w domach - takie porady rządowi może dać każdy, nie trzeba do tego specjalistów :)

Świeży zbook z testowego świata pod rządami kowidian. Jest szansa, że już niedługo będziemy tak wszyscy rzyć! :wave: Polski Związek Narciarski poinformował, iż nasza reprezentacja skoczków przeszła kolejne szczepienia przeciw COVID-19 (odpowiednio drugą i trzecią dawka), a to po to aby w okresie startowym móc bez problemów podróżować i rywalizować w zawodach.

Wąsek po kilku testach nie ma plusa. Ujawniono, że Wolny został skutecznie odtestowany. Współczuję Kubackiemu , ten musiał mieć gmerania po dziurki w nosie.

Ahooj ze skakaniem , wiatr wieje

https://sport.interia.pl/skoki-narciarskie/news-co-za-zwrot-akcji-pawel-wasek-jednak-wystartuje-w-zakopanem,nId,5769242

Zamknąć lasy, szkoły, miejsca pracy, najlepiej zamknąć wszystkich w domach - takie porady rządowi może dać każdy, nie trzeba do tego specjalistów :)

Ja dam inną radę zakłuć wszystkich starych co 6mc młodych co 9-12mc maska na ryj i żyjmy normalnie. Kto się nie stosuje surowe represje