Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Szczepiłem dwójkę swoich dzieci na wszystkie obowiązkowe, plus właśnie pneumokoki, rotawirus i chyba meningokoki.

Natomiast na wspomnianą tutaj grypę czy tym bardziej jak będzie na covid nie zamierzam się szczepić.

Na grypę szczepiłem się raz, coś około 2005 r., i kilka dni po tym tak mnie rozłożyło, ze 3 dni z wyra nie wychodziłem, nigdy wcześniej i nigdy później tak źle przeziębienia nie przechodziłem. Wyleczyło mnie to ze szczepionek na grypę raz na zawsze, może innymi pomagają, mnie zdecydowanie szkodzą.

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli już się szczepić, to nie widzę sensu, aby robić szczepionką która de facto nie chroni przed najczęściej wstępującymi w Polsce serotypami.

Masz pretensje, że masz jakąś darmową ochronę? Chcesz lepiej - płać (ja zapłaciłem).

To akurat nie ma znaczenia, wg wykresu który załączasz, to wcześniej czy później większość koronkę złapie.

Jak nie pamiętasz, to przypomnę:

Pewnie, każdy wcześniej czy później umrze - jednakowoż ja bym wolał, żeby moi bliscy, Ozzy i wiele innych osób z chorobami współistniejącymi umarli nieco później. .

Zostawmy to, chciałem Cię uspokoić poniższym wykresem.

Piąty dzień z rzędu spadki.

Sam wrzucałeś filmik z konferencji o zmianie procedur - wystarczyło zrezygnować z testów na koniec izolacji i kwarantanny - to i nowych przypadków mniej. Na koniec leczenia też zrezygnowano z testów - to i ozdrowieńców więcej... Oficjalnie.

Około 3:20 i 7:30

Ale to oznacza, że po ulicach chodzą chorzy bezobjawowi i niedoleczeni i zarażają.

Edyta.

Naszła mnie taka myśl, że może od tej konferencji (konkretnie od wprowadzenia tych zmian, o których na niej mowa) po cichutku zaczęliśmy przechodzić na model szwedzki. Po cichu, żeby nie podniosły się głosy jak w Szwecji - więc udają, że walczą na maksa, a tak naprawdę pozwalają swobodniej się rozprzestrzeniać wirusowi.

Edytowane przez Kaizen

W związku ze zmianą strategii MZ - przy opuszczeniu izolacji po 10-13 dniach nie testują tych bez objawów. W związku z czym z dnia na dzień spadła liczba aktywnych przypadków o 2000, tylko de facto to nie są ozdrowieńcy bo przecież nie ma pewności czy nie są nosicielami bezobjawowymi - zatem kolejne pole do manipulacji medialnych jest.

Sam wrzucałeś filmik z konferencji o zmianie procedur - wystarczyło zrezygnować z testów na koniec izolacji i kwarantanny - to i nowych przypadków mniej. Na koniec leczenia też zrezygnowano z testów - to i ozdrowieńców więcej... Oficjalnie.

Około 3:20 i 7:30

Ale to oznacza, że po ulicach chodzą chorzy bezobjawowi i niedoleczeni i zarażają.

Bingo.

Podchwyciłeś temat szybciej niż media :)

Teraz straszymy oficjalnie niedoleczonymi, potencjalnie bezobjawowymi :)

Sam Grzesiowski już powiedział, że w chwili obecnej nie mamy już"ozdrowieńców" tylko "zwolnionych z izolacji"

Edyta.

Naszła mnie taka myśl, że może od tej konferencji (konkretnie od wprowadzenia tych zmian, o których na niej mowa) po cichutku zaczęliśmy przechodzić na model szwedzki. Po cichu, żeby nie podniosły się głosy jak w Szwecji - więc udają, że walczą na maksa, a tak naprawdę pozwalają swobodniej się rozprzestrzeniać wirusowi.

Od samego początku w Polsce większość decyzji dot. pandemii była decyzjami stricte politycznymi, pewnie i teraz jest nie inaczej.

Edytowane przez _Grisza_

Głupie porównanie, aczkolwiek gdy zaliczysz kilku umarniętych niemalże na twoich oczach, to może będziesz patrzył inaczej.

Życie kruche jest.

Nie jestem medykiem.

No podejrzewam, że tutaj jest problem. Kolega sam był koronasceptykiem, dopóki nie umarła mu bliska osoba. Nabrał do tego dystansu, teraz już jest bardziej wyważony w tym co mówi, ale generalnie zdania nie zmienił.

WIdzisz, ty chyba jesteś w ogromnej mniejszości, skoro miałeś do czynienia z tyloma osobami które umarły z powodu covid-19 a nie chorób współistniejących. Ja osobiście nie znam nikogo, takiegi, nawet wśród grona dalszych znajomych....

I znowu musiałby napisać to co przewinęło się już tutaj wielokrotnie - TAK - dla izolacji osób starszych i z grupy ryzyka, NIE - dla obostrzeń dla wszystkich jak leci...

...

- działania prewencyjne powinny być nakierowane na konkretne grupy ryzyka, nie na całe społeczeństwo, doprowadzając jednocześnie gospodarkę do ruiny

- wzniecanie paranoi strachu, przyniesie odwrotny skutek od pierwotnie zamierzonego, niestety ułatwia trzymanie za mordę ludzi i rządzący dobrze zdają sobie z tego sprawę.

No i proszę, mnie ten efekt raczej nie zaskoczył.

https://fakty.tvn24.pl/fakty-po-poludniu,96/koronawirus-a-nowotwory-pandemia-opoznia-wykrywanie-nowotworow,1029148.html

Mnie też nie zaskoczył taki efekt.

Tylko że hasło: "zostań w domu" dotyczyło wychodzenia z domu w celach rozrywkowych, zbędnych zakupowych itp. a nie zaprzestania wizyt u lekarza i w szpitalach.

To lekarze i służba zdrowia tak zaordynowali.

Lekarze rodzinni nagle przestali przyjmować a szpitale poprzekładały o pół roku planowe wizyty.

To wina rządu - nie panował i nadal nie panuje nad "pandemią".

Działania są chaotyczne i nie są adekwatne do sytuacji.

Tarcze 1.0 do 4.0 też nie miały i nie mają prawidłowych rozwiązań.

Działania rządu były robione pod publikę, pod wybory i pod sondaże.

Jakby do tej pory nie chodzili.

Edyta.

Swobodniej ma się rozprzestrzeniać? Dobre. No może po cichu dotarło to co mówili wirusolodzy, tylko wcześniej przed "magicznym" wystąpieniem. Nawet Simon , którego tu wrzucałeś, przekazał dużo ważnych informacji. Już Ci to tłumaczyłem. Posłuchaj jeszcze raz uważnie, bo stasowanie maseczek w takich warunkach nic nie daje.

d7d szkoda, że nie widziałeś pytania, bo Simon chyba uważa. że wirus jest z laboratorium. Mogłeś zrobić analizę, bo znasz się na tym. ;) Zresztą nie ma co się dziwić, że polecał maseczki. :p