jacogi 12.03.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Witam, co będzie lepsze - przepływowy czy pojemnościowy podgrzewacz wody do cwu. Mając szambo wolałbym jak najkrócej czekać na ciepłą wodę w kranie , a nie wylewać za każdym razem do szamba wiadra wody zanim poleci.. Punkty poboru to zlew, umywalka i prysznic w odległości ok. 3 m w prostej linii. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Zasobnik + cyrkulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 12.03.2020 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Jaki zasobnik..jaka cyrkulacja, ogrzewanie - prąd i kominek z dgp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2020 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Jaki zasobnik..jaka cyrkulacja, ogrzewanie - prąd i kominek z dgp Zasobnik najlepiej z nierdzewki. Jakie znasz rodzaje cyrkulacji? Bo nie rozumiem pytania. Ogrzewanie nie wpływa na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 12.03.2020 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Ale co ma ogrzewać ten zasobnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2020 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Ale co ma ogrzewać ten zasobnik? To nie wiesz, czym chcesz ogrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 13.03.2020 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 mam tylko prąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.03.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Jeśli masz "siłę", to przepływowy najbliżej kuchni i łazienki . Dlatego najlepiej gdy są przez ścianę a ogrzewacz wisi nad zlewem kuchennym. Wymiar 23 x 12 x 47cm zmieści się wszędzie. Miałem takiego Siemensa 18kW full/9kW economic. Ustawiony był zawsze na economic i do kąpieli (natrysk) wystarczało. Wannę wyrzuciłem już dawno, złomiarze byli zachwyceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 15.03.2020 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 mam siłę, a odległości to 1 m do natrysku, 2 do umywalki i 1 do zlewu. czy taki na 18 kw uciągnie to , i jak długo czekać będę na ustawioną wodę na 38*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.03.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 mam siłę, a odległości to 1 m do natrysku, 2 do umywalki i 1 do zlewu. czy taki na 18 kw uciągnie to , i jak długo czekać będę na ustawioną wodę na 38*? To jaki przekrój mają mieć rurki do CWU, że na 4 mb będziesz tracił wiadra wody ? Jak byłem w Azji to wszędzie były przepływowe podgrzewacze, i dobrze to działało. W domu mam zbiornik 250 litrów bo korzystam z pompy ciepła i prądu w taniej taryfie. Też mam szambo, mam większe odległości do punktów poboru a cyrkulacji nie robiłem i mi jej nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 mam siłę, a odległości to 1 m do natrysku, 2 do umywalki i 1 do zlewu. czy taki na 18 kw uciągnie to , i jak długo czekać będę na ustawioną wodę na 38*? 10l/min to jakieś 24kW. Sprawdź, ile masz w jakim strumieniu w swojej słuchawce naczyniem o znanej objętości. Jak dasz jeden podgrzewacz z dobrym sterowaniem (dopasowującym jak najbardziej płynnie moc do przepływu) to będzie to działało do czasu, aż ktoś w czasie prysznicu odkręci kran - nie ma bata, dostaniesz zimną wodą bo przepływ przekroczy moc. Jak dasz ze dwa takie - przekroczysz moc zabezpieczenia używając dwóch na raz i wywali bezpiecznik (nawet przy jednym jak w tym samym czasie ktoś odpali jedno czy dwa prądożerne inne urządzenia jest takie ryzyko). To dlatego tak mało popularne są przepływowe ogrzewacze elektryczne. To się nadaje do energooszczędnego perlatora w baterii zlewozmywakowej - a nie jako podstawowe czy jedyne źródło ciepła do prysznica czy wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.03.2020 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Jak masz dwa prądożerne urządzenia to zakładasz przekaźnik priorytetowy i włączenie ważniejszego wyłącza drugi. 30 lat temu miałem elektryczny piec CO a potem zachciało mi się ogrzewacza przepływowego, gdy piecyk PG-6 urządził w łazience dyskotekę na gorącą wodę i moją piękną nieco przestraszył. Przepływowy chyba AEG miał 24/12kW, piecyk CO też 12kW i temat rozwiązał właśnie przekaźnik priorytetowy. Włączenie/odkręcenie ciepłej wody wyłączało piec CO i po problemie. Przez 28 lat zajechałem chyba ze trzy przepływowe, Siemens był najtrwalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 15.03.2020 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Czyli cienkie rurki i przepływowy z elektronicznym sterowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2020 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Jak masz dwa prądożerne urządzenia to zakładasz przekaźnik priorytetowy Ja bym się zirytował (delikatnie mówiąc) jakby mi spawarkę czy smażenie steka przerwał prysznic żony. A co by zrobiła żona, jakby dostała zimną wodą po plecach bo odpaliłem spawarkę czy smażenie steka wolę nie zgadywać. Z prądożernych urządzeń to mam na stałe podpięte (pomijając bojler, który by ten przepływowy miał zastąpić) ogrzewanie, indukcję, piekarnik, mikrofalę, pralkę, zmywarkę, suszarkę do ubrań. Te wszystkie obwody miałby ten przekaźnik odcinać? A co z pozostałymi? Przecież w każde gniazdko może np. suszarkę wpiąć osoba, które własnie zwolniła prysznic, toster, gofrownicę, grilla elektrycznego czy inne urządzenie co potrafi ze 2,5-3,5kW pociągnąć. Edytowane 15 Marca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts