Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działalność gosp. a uprawnienia

D4V3

Recommended Posts

Witam wszystkich,

To mój pierwszy post i z góry przepraszam jeśli dubluje temat, który już był.

Zastanawiam się nad otworzeniem działalności gospodarczej. Chciałbym świadczyć proste usługi remontowe takie jak:

- malowanie

- wykończenie ścian (gładź, tynki)

- proste zmiany w instalacji elektrycznej (np. przeniesienie gniazdka, montaż lamp)

- składanie mebli

- panele i glazura

Czy do wyżej wymienionych usług potrzebuję jakiekolwiek uprawnienia, kwalifikacje lub licencje w świetle prawa? Z wykształcenia jestem informatykiem.

Ktoś mi powiedział, że za brak posiadania uprawnień mogę mieć problemy.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Dawid

Edytowane przez D4V3

300zł za jednodniowy kurs i egazmin. Trudno o zawód w którym łatwiej uzyskać "papiery".

Mimo wszystko ten egzamin trzeba zdać i w moich czasach nie przymykali oczu. Zresztą niedawno też słyszalem od jednego pomagiera że dwa razy probowal ale nie wyszlo więc to sito ciągle jednak ma oczka dość ciasne dla części roboli.

Mimo wszystko ten egzamin trzeba zdać i w moich czasach nie przymykali oczu. Zresztą niedawno też słyszalem od jednego pomagiera że dwa razy probowal ale nie wyszlo więc to sito ciągle jednak ma oczka dość ciasne dla części roboli.

Wybrał kurs, bez "gwarantujemy zdanie egzaminu - albo zwrot kosztów" czy coś w ten deseń? Czy poszedł bez kursu?

Co do elektryki rozumiem, a co do reszty, biorac pod uwage ze bede jednoosobową firma?

Czytałem, że uprawnienia budowalne są potrzebne tylko wtedy, jeśli zamierzam ingerować w konstrukcje budynku, co jest dla mnie zrozumiałe.

Czy jest jakiś organ/urzad w Polsce, który mi to wszystko potwierdzi?