D4V3 15.03.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Witam wszystkich, To mój pierwszy post i z góry przepraszam jeśli dubluje temat, który już był. Zastanawiam się nad otworzeniem działalności gospodarczej. Chciałbym świadczyć proste usługi remontowe takie jak:- malowanie- wykończenie ścian (gładź, tynki)- proste zmiany w instalacji elektrycznej (np. przeniesienie gniazdka, montaż lamp)- składanie mebli- panele i glazura Czy do wyżej wymienionych usług potrzebuję jakiekolwiek uprawnienia, kwalifikacje lub licencje w świetle prawa? Z wykształcenia jestem informatykiem.Ktoś mi powiedział, że za brak posiadania uprawnień mogę mieć problemy.Z góry dziękuję za odpowiedźPozdrawiamDawid Edytowane 15 Marca 2020 przez D4V3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.03.2020 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Do majstrowania przy instalacji elektrycznej wymagane są odpowiednie uprawnienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2020 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Do majstrowania przy instalacji elektrycznej wymagane są odpowiednie uprawnienia . 300zł za jednodniowy kurs i egazmin. Trudno o zawód w którym łatwiej uzyskać "papiery". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.03.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Wielu jest takich którym żaden papier nie pomoże. Nie czuli, nie czują bluesa i już tak pozostanie, ale partaninkę? Czemu nie!W każdej dziedzinie tak bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 16.03.2020 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 300zł za jednodniowy kurs i egazmin. Trudno o zawód w którym łatwiej uzyskać "papiery". Mimo wszystko ten egzamin trzeba zdać i w moich czasach nie przymykali oczu. Zresztą niedawno też słyszalem od jednego pomagiera że dwa razy probowal ale nie wyszlo więc to sito ciągle jednak ma oczka dość ciasne dla części roboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.03.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Mimo wszystko ten egzamin trzeba zdać i w moich czasach nie przymykali oczu. Zresztą niedawno też słyszalem od jednego pomagiera że dwa razy probowal ale nie wyszlo więc to sito ciągle jednak ma oczka dość ciasne dla części roboli. Wybrał kurs, bez "gwarantujemy zdanie egzaminu - albo zwrot kosztów" czy coś w ten deseń? Czy poszedł bez kursu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D4V3 16.03.2020 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Co do elektryki rozumiem, a co do reszty, biorac pod uwage ze bede jednoosobową firma?Czytałem, że uprawnienia budowalne są potrzebne tylko wtedy, jeśli zamierzam ingerować w konstrukcje budynku, co jest dla mnie zrozumiałe.Czy jest jakiś organ/urzad w Polsce, który mi to wszystko potwierdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.03.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Może Uncle Google -> http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19940890414/U/D19940414Lj.pdf ->enter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.03.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 - malowanie- wykończenie ścian (gładź, tynki)- proste zmiany w instalacji elektrycznej (np. przeniesienie gniazdka, montaż lamp)- składanie mebli- panele i glazura poza "elektryką" te prace nie wymagają uprawnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts