Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpływ koronawirusa COVID-19 na budownictwo

Recommended Posts

potanieją rzeczy mało przydatne i tyle.... tv, meble, dekoracje, kiepskie nieruchomosci i wszystko napedzane sztuczną potrzebą. Dowiemy się co to jest już nie długo - jak zacznie tanieć :lol2:.

A rzeczy pilne wcale nie stanieją a nawet śmiem twierdzić, że podrożeją, bo chcesz czy nie będą niezbędne wszystkim. A produkcja i łańcuchy dostaw są mocno osłabione.

Ale to chyba wie każdy? Suma sumarom budowlanka podrożeje, bo to co się wydarzyło da ludziom jasno do zrozumienia - własna nieruchomość z działką daje ludziom znacznie więcej i będą do niej dożyć mocniej. Oczywiście bedą wyjątki - kiepskie lokalizacje. Drogie materiały mogą potanieć za to tanie podrożeją.

Nie do końca jeszcze 4 tygodnie temu szukałem wykonawcy remontu i modliłem się żeby jakos sie dogadać, a teraz jestem 1 w kolejce bo mam gotówkę klienci wycofali się z budowy domów i wcale im się nie dziwię. I to ja zdecyduję czy zapłacę cenę czy nie to nie ja potrzebuję pracy tylko wykonawca.

• Odpowiedzi 946
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sam się zastanawiam z wymianą samochodu. Myśle, że nie mają żadnych podstaw żeby podrożeć, a handlarze w końcu wymiękną i pogodzą się ze stratami i będą chcieli pozbyć się kosztów. Oczywiście jak zwyjke wyjątkami są rarytasy - one zawsze rządzą się swoimi prawami :D

Cierpliwości nam trzeba.

Duzo klientów miało już umowy i się wycofało, poczekaj aż diler zje segregatory i tynk ze ściany i wtedy na pewno sprzeda samochód nawet po kosztach.

Nie do końca jeszcze 4 tygodnie temu szukałem wykonawcy remontu i modliłem się żeby jakos sie dogadać, a teraz jestem 1 w kolejce bo mam gotówkę klienci wycofali się z budowy domów i wcale im się nie dziwię. I to ja zdecyduję czy zapłacę cenę czy nie to nie ja potrzebuję pracy tylko wykonawca.

:) A jaki masz zakres ?

Firmy poplajtują. Te co zostaną, będą musiały zarobić na spłacenie długów, które w czasie przestoju narosną - a ze konkurencja się zmniejszy, to będą mogli ceny podnosić. Jeszcze zależy, czy/kiedy Ukraińcy wrócą na nasz rynek pracy - bez nich ceny jeszcze bardziej wzrosną. A państwo będzie jeszcze bardziej dusiło, żeby swoje dwa końce związać - więc i będzie uszczelniać, i podatki podnosić.

A jak granice otworzą się na Ukraińców, to tym bardziej otworzą się nasze na zachód (chyba, że nas z UE wyrzucą). A jak otworzą się na zachód, to pracownicy chętniej wyjadą pozbawieni kotwic w postaci rodziców, dziadków innych krewnych zmarłych przez pandemię.

Za to rynek wtórny gotowych domów, mieszkań i rozgrzebanych budów zaliczy niezłe zniżki.

Będzie moment spadku cen. Wyprzedaży spowodowanych proóbą ratowania firm to chodzi o nie przespanie momentu.

A za bradzo niema co trzymać pieniędzy inflacja już jest wysoka a się rozpędzi. Najgorsze że podrożeją artykóły pierwszej potrzeby. Nawet susza wisi nad nami:( Dobrze że sporo produkuje sam i parę rzeczy można taniej kupić bezpośrednio od bambra

No ale pare rzeczy by się przydało i może trafi się okazja:

-samochód z lpg lub optymalny do przeróbki

- bojler 300l, rury, mieszalnik cwu, anoda tytanowa

-druga klima

-druga lodówka

-pralka

-akumulatory do offgrida

-Nowe CCTV z większą ilością kamer (bo obecne analogowe i tylko 4kamery)

Przestanie się opłacać mieć oszczędności większe niż na rok przeżycia

Edytowane przez kulibob

Duzo klientów miało już umowy i się wycofało, poczekaj aż diler zje segregatory i tynk ze ściany i wtedy na pewno sprzeda samochód nawet po kosztach.

Może na zachodzi u nas o 100 % w górę myśląc że się odkuje ,to taka mentalność nowobogacka narazie ,może kiedyś tak będzie ale na razie nie zanosi się .

Zobaczymy po licznie zgonów w okresie rok do roku. Da to pogląd na całość. Teraz to trochę jak z księgowaniem kosztów ;)

Nie wiem co o tym wszystkich myśleć - dzisiaj na naszym lokalnym forum pod postem o kwarantannie/wychodzeniu z domu (obecnie to temat nr jeden na osiedlowych grupach), ktoś wrzucił screena ze strony euromomo z którego wynika, że w pierwszym kwartale 2019 roku we Włoszech zmarło 185967 osób, podczas gdy w pierwszym kwartale 2020 roku 165367 osób. Trochę mnie ta informacja zdołowała jeśli to prawda.

We Włoszech mafia trupami się zajmuje i każdy kto umrze dodają mu koronowirusa ,zasiłek pogrzebowy to kasa a po tzw pandemi odszkodowania będą targać. ciekawy też jest przypadek w USA tam odkąd pojawił się ten tzw koronowirus śmiertelność na zawały spadła o 70 procent ,ciekawe co .

Możesz podać źródło ?

We Włoszech mafia trupami się zajmuje i każdy kto umrze dodają mu koronowirusa

Looool :)

A kto zajmuje się "trupami" w Chinach ?

Bo niedawno alarmowałes, że w Wuchan zniknęło 14mln aktywnych nr telefonów :)

Edytowane przez fotohobby

Znaczy ukrywa i dlatego na północy jest więcej trupów, niż na słynącym z mafii południu Włoch? I mecz Atalanta-Bergamo nie miał żadnego znaczenia?

jakiś wpływ na to pewnie miał fakt, że jakiś wprowadzili nowy kalendarz szczepień, gdzie dołożyli masowe szczepienia na grypę dla seniorów. Gdzieś mi mignęła taka informacja, nie wiem czy na północy nie było tych szczepień najwięcej.

A z kolei są badania, które wskazują, na około 34-36% większą zachorowalność na koronawirusa wśród osób zaszczepionych przeciwko grypie.

jakiś wpływ na to pewnie miał fakt, że jakiś wprowadzili nowy kalendarz szczepień, gdzie dołożyli masowe szczepienia na grypę dla seniorów. Gdzieś mi mignęła taka informacja, nie wiem czy na północy nie było tych szczepień najwięcej.

A z kolei są badania, które wskazują, na około 34-36% większą zachorowalność na koronawirusa wśród osób zaszczepionych przeciwko grypie.

No, to narozrabiałeś...

:lol:

d7d już od dawna wypisuje - A SKĄD WIESZ? DAJ DOWODY!!! BYŁEŚ TAM I WIDZIAŁEŚ? KŁAMIESZ. UDOWODNIJ, ŻE TAK BYŁO! PODAJ TWARDE STATYSTYKI!

No i kupę podobnych bzdur wypisuje.

A do tego sugeruje, że ten, kto coś podobnego gdzieś wyczytał czytać nie umie i w bajki wierzy...

Adam M.

No jak są badania, to nie bądź taki i się podziel nimi. Jestem szczepiony, poczułem lęk.

Proszę:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X19313647

tabela nr 5

Badanie przeprowadzone wśród amerykańskich weteranów wojskowych podeszłych wiekiem, odnoszące się do sezonu grypowego 2017/2018, wykazało, że szczepienie przeciwko grypie zwiększa ryzyko zakażenia koronawirusem o 36%

https://www.disabledveterans.org/2020/03/11/flu-vaccine-increases-coronavirus-risk/

Izba lekarska w UK twierdzi że ludzie szczepieni przeciwko grypie, znajdują się w podwyższonej grupie ryzyka.

https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/coronavirus-top-medic-warns-anyone-21708701

odnośnie szczepień we włoszech:

https://szczepienia.pzh.gov.pl/wlochy-rozszerzaja-swoj-kalendarz-szczepien-o-szczepienia-doroslych/

https://www.bergamonews.it/2019/10/21/vaccinazione-antinfluenzale-a-bergamo-ordinate-185-000-dosi-di-vaccino/332164/

No, to narozrabiałeś...

d7d już od dawna wypisuje - A SKĄD WIESZ? DAJ DOWODY!!! BYŁEŚ TAM I WIDZIAŁEŚ? KŁAMIESZ. UDOWODNIJ, ŻE TAK BYŁO! PODAJ TWARDE STATYSTYKI!

No i kupę podobnych bzdur wypisuje.

A do tego sugeruje, że ten, kto coś podobnego gdzieś wyczytał czytać nie umie i w bajki wierzy...

Adam M.

Pisałeś do mnie że się Ciebie czepiam?

Hmmm.... wygląda na to że Ty się czepisz.

Gdzieś mignęło mi że .... różne głupoty można wypisywać.

Np. o mafii ..

Faktycznie może być powiązania zachorowalności na COVID-19 ze szczepieniem lub z brakiem szczepienia.

Ale liczą się FAKTY a nie "przemyślenia" forumowiczów czy dziennikarzy.

FAKTY !!

W zastraszającym tempie rośnie liczba różnego typu fake newsów.

Może zwiększyli liczbę lotów z opryskami mózgu ?

Pisałeś do mnie że się Ciebie czepiam?

Hmmm.... wygląda na to że Ty się czepisz.

Gdzieś mignęło mi że .... różne głupoty można wypisywać.

Np. o mafii ..

Faktycznie może być powiązania zachorowalności na COVID-19 ze szczepieniem lub z brakiem szczepienia.

Ale liczą się FAKTY a nie "przemyślenia" forumowiczów czy dziennikarzy.

FAKTY !!

W zastraszającym tempie rośnie liczba różnego typu fake newsów.

Może zwiększyli liczbę lotów z opryskami mózgu ?

Raczej nie zwiększyli.

U mnie już kilka dni niebieskie niebo BEZ kratki smug.

Adam M.