pandzik 19.04.2020 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Już masz przy silce 14% drożej za bloczki. Do tego 50% więcej styropianu to 50% drożej za styropian. Kolejna rzecz - robocizna (bo czas budowania przez mniejsze bloczki i bardziej pracochłonne w obróbce) zazwyczaj przy silce jest droższa. 14 procent to pomijalny koszt przy domu powiedzmy jak mój, piętrowy 165m2. Bo to raptem ze 2 -3 tys. To jeden przyjazd dodatkowy betoniarki jeśli coś pójdzie nie tak. To samo ze styropianem. 50% za styropian ale nie za elewacje, bo cena styropianu to pewnie jakies 30-35 procent ceny elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2020 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 14 procent to pomijalny koszt przy domu powiedzmy jak mój, piętrowy 165m2. Bo to raptem ze 2 -3 tys. Budowa i jej budżet składa się z takich małych cegiełek. I podejście "dołóżmy, to drobna kwota w porównaniu z całym kosztem budowy" powoduje, że finalnie cały budżet mamy przekroczony o 14%... Zakładając, że był dobrze policzony. A 14% od całości to całkiem ładna sumka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 19.04.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 mieszkałem w budynku z ceramiki teraz mam mieszkam z ytonga żadnej różnicy nie widzę. Na początku miałem budować z silki ekipa przekonała mnie do ytonga ze względu na szybkość budowy i najmniejszą problematyczność budowy wszystko od jednego producenta łącznie z nadprożami itp itd . Jak klocki lego. Ściany równiutkie , w domu cieplutko a rachunki za grzanie prądem mnie nie zabijają. Nie ma problemu z przywieszeniem czegokolwiek do ściany - ostatnio przywiesiłem sobie drążek do podciągania w ścianie i co ? i nie odpadł nie wyrwał się a codziennie musi znosić ciężar mojego cielska. Jakbym wybudował z silki byłoby tak samo. Imo kompletnie bez znaczenia z czego obecnie budujecie. Wszystkie obecne oferowane materiały są tak samo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.04.2020 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Gdybyś budował z siki drążonej, mógłbyś mieć takie dylematy z drążkiem https://forum.muratordom.pl/showthread.php?362811-%C5%9Aciana-z-silikatu-dr%C4%85%C5%BConego-%E2%80%93-jakie-mocowanie-przy-du%C5%BCym-obci%C4%85%C5%BCeniu&p=7931895#post7931895 Materiały ok, można uznać, że są tak samo dobre. Różnica, jak dla mnie, to ich upierdliwość w temacie prowadzenia kabli, tynkowania, mocowania itp. Z punktu widzenia inwestora, który nic sam nie robi, różnicy nie ma, bo firmy i tak go kasują tak samo czy to za 5mm czy 2,5cm tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 19.04.2020 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 mieszkałem w budynku z ceramiki teraz mam mieszkam z ytonga żadnej różnicy nie widzę. Na początku miałem budować z silki ekipa przekonała mnie do ytonga ze względu na szybkość budowy i najmniejszą problematyczność budowy wszystko od jednego producenta łącznie z nadprożami itp itd . Jak klocki lego. Ściany równiutkie , w domu cieplutko a rachunki za grzanie prądem mnie nie zabijają. Nie ma problemu z przywieszeniem czegokolwiek do ściany - ostatnio przywiesiłem sobie drążek do podciągania w ścianie i co ? i nie odpadł nie wyrwał się a codziennie musi znosić ciężar mojego cielska. Jakbym wybudował z silki byłoby tak samo. Imo kompletnie bez znaczenia z czego obecnie budujecie. Wszystkie obecne oferowane materiały są tak samo dobre Też tak uważam. Wielogodzinne rozkminy z czego budować a potem jeden pies bo nie ma różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Dokładnie - materiał nośny jak najtańszy a ocieplenie jak najgrubsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts