Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie nowego budynku w miejsce starego w Enerdze

Ratpaw

Recommended Posts

Cześć Wszystkim.

Od dłuższego czasu rozgryzam temat przyłączy, czemu towarzyszy rozkopywanie działki w tę i we wtę. Budynek mam podłączony, ale nie mam jeszcze licznika.

Sytuacja wygląda tak:

- był na działce budynek podłączony do skrzynki, licznik był w budynku, skrzynka z bezpiecznikami BM na granicy działki

- lata temu zrezygnowano z licznika (budynek do wyburzenia), Energa zabrała licznik, skrzynka na granicy pozostała

- elektryk postawił obok skrzynki z BM-ami drugą skrzynkę, licznikową, do niej mam dociągnięte przewody ziemne

- czyli: brakuje mi licznika i będę miał prąd w domu

Teraz:

mam warunki na 33 kW, ale wcześniej (w starym, zburzonym już domu) podłączona była mniejsza moc (chyba z 12 kW). Jak zwrócę się do Energii o przyłącze 33 kW, to mnie skroją słono, podobno 140 zł za kW (co daje prawie 5 tysi) - masakra.

Chcę zatem wnioskować o ponowne podłączenie licznika i potem ew. podniesienie mocy.

Czy taka ścieżka jest możliwa? Jeśli tak, to ile będzie kosztować sam licznik i plomba i pieczątka Energii? Oczywiście wszystko po legalu, elektryk wystawił oświadczenie.

Czy jakiś praktyk może mi w tym pomóc?

Teraz:

mam warunki na 33 kW, ale wcześniej (w starym, zburzonym już domu) podłączona była mniejsza moc (chyba z 12 kW). Jak zwrócę się do Energii o przyłącze 33 kW, to mnie skroją słono, podobno 140 zł za kW (co daje prawie 5 tysi) - masakra.

Sprawdziłeś te informacje? Ja co prawda podłączałem się parę lat temu, ale płaciłem zdecydowanie mniej - różnica była z 500PLN jeśli dobrze pamiętam.

Popytałem dodatkowo wśród znajomych. Dostałem informację, potwierdzoną przez kogoś obeznanego z Energi, że wnoszę o ponowne podłączenie licznika i dopłacam za moc powyżej tej, która była poprzednio doprowadzona. Czyli parę tysi oszczędzę.

W każdym razie dzięki za odpowiedź.