Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób na buczący grzejnik w bloku

filipotto

Recommended Posts

Dzień dobry.

Poszukuję porady w sprawie hałasujących grzejników w bloku. Blok jest z lat 60-tych, ogrzewanie z cieplika miejskiego, mieszkanie znajduje się na 5 - ostatnim piętrze. W łazience (nowy grzejnik drabinkowy) i jednej sypialni (stary żeliwny grzejnik żeberkowy) problem nie występuje. W drugiej sypialni występuje w niewielkim stopniu (tu również jest stary grzejnik z kilkoma żebrami). Najbardziej dokuczliwy jest hałas w salonie, gdzie przed sezonem grzewczym wymieniłem stary grzejnik żeberkowy na nowy (PURMO Ramo Compact). Teraz z grzejnika tego dochodzą nieprzyjemne dźwięki - buczenie. Ale tylko gdy głowica termostatyczna jest ustawiona w przedziale 0 do ok 3,5. Gdy otworzy się ją bardziej nieprzyjemny dźwięk cichnie. Podejrzewam, że może być to efekt drgań z jakieś pompy w piwnicy, ale to tylko moje przypuszczenie. Odpowietrzanie grzejnika nic nie dało. Czy opis mojej sytuacji wskazuje na jakiś konkretny powód hałasu? Czy znacie może sposób (urządzenia, kompensatory), które mogłyby wyeliminować problem?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Filip

Masz zawór bez możliwości regulacji przepływu ( to duży grzech w bloku)

Wręcz przeciwnie. Doświadczeni hydraulicy blokowi wstawiają wkładki ograniczające przepływ, żeby sobie mieszkańcy bloku sami nie kręcili kryzowaniem, bo to duży grzech w bloku, jak sobie mogą kręcić.

Tak czy inaczej - trzeba zgłosić się do hydraulika albo administracji.