Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pukanie w ściane/ sufit

aleis

Recommended Posts

Dzień dobry,

Codziennie od kilku miesięcy w nocy w godzinach 1-5 rano coś puka w sufit/ścianę. Jest to strasznie uciążliwe, wybudza, a wiadomo jak człowiek funkcjonuje później gdy jest notorycznie wybudzany ze snu... Ogólnie koszmar :( Wątpię, że to sąsiedzi (była przeprowadzana rozmowa, oni nic nie słyszą - starsi ludzie). Czy macie pomysły co to może być za problem? Nawet nie wiem gdzie się z tym udać, kogo prosić o pomoc? To pukanie trwa z 20 sekund, ale jest na tyle mocne, że wybudzi mnie nawet w stoperach. Może tutaj ktoś ma jakieś pomysły na rozwiązanie tego uciążliwego problemu?

Jakie pukanie? Pojedyncze ? Seriami? Głuche jak drewno czy metaliczne stuknięcie? Jaki to budynek? Drewniany/murowany, parterówka/piętrowy , blok/kamienica? W mieście czy na wsi? Region Polski, zwiazek z pogodą np. wiatrem? My nie jesteśmy wróżkami, nie mamy kota i szklanej kuli.

To może być odgłos buszującej kuny lub szczura. Czort wie.

Jakie pukanie? Pojedyncze ? Seriami? Głuche jak drewno czy metaliczne stuknięcie? Jaki to budynek? Drewniany/murowany, parterówka/piętrowy , blok/kamienica? W mieście czy na wsi? Region Polski, zwiazek z pogodą np. wiatrem? My nie jesteśmy wróżkami, nie mamy kota i szklanej kuli.

To może być odgłos buszującej kuny lub szczura. Czort wie.

Jest to około 20 sekundowe jednakowe pukanie co sekundę. Uderzenia o takim samym natężeniu dźwięku. Czasem jest to 10 sekund innym razem dwie serie po 10 sekund. Jest to blok murowany 1 piętro w mieście. Nie ma związku z pogodą raczej, nie zauważyłam tego. Jest to codziennie w nocy, raz na tydzień może zdarzy się jeden dzień spokoju. Odgłos taki jakby coś pukało w ściane, takie pukanie. Można dostać szału przez to kiedy poraz kolejny się budzisz w nocy. Nie chciałąbym przez to znienawidzić mieszkania. Jakieś rady ? :(

i masz tylko jednych sąsiadów? Nie nudzi się ktoś w nocy na kwarantannie?

Trwa to kilka miesięcy. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że komuś dzień w dzień chciałoby się pukać późną nocą. Blok ma z 11 pięter. Dźwięk się niesie tak u góry jakby sufit/ ściana boczna u góry, ciężko zidentyfikować dokładnie. Już był dzielnicowy na rozmowie u dwóch sąsiadów, ale jakoś wątpie, że to oni po prostu komu by się chciało to robić codziennie i nie jest to szybkie walenie zdenerwowanego świra tylko dość wolne pukanie o jednolitym dźwięku. Zgłaszałam to do spółdzielni, ale oni rozkładają ręce i mówią, że nie widzą co to i nic nawet nie sprawdzili. A ja się kompletnie nie znam co może być przyczyną takiego pukania, oprócz sąsiada wariata bo w to wątpię. Pukanie jest już dawno jak śpimy i jest cisza u nas. Sąsiedzi nie wyglądają na wariatów, mieszkamy juz tu z dwa lata i dopiero od kilku miesięcy jest problem. :(

Jakieś pomysły?

Edytowane przez aleis

Wątpie, że to budzik miedzy 2 czasem o 3 nad ranem. Jest to ewidentne pukanie. Raczej coś w ścianie, nie wiem jakaś hydraulika czy rury, zupełnie się nie znam co tam może być nie tak. Obok nas na tym samym piętrze przy tej ścianie co słychać to pukanie teraz mieszkanie jest puste, wiec nie mam jak kogoś zapytać. Dopiero po kwarantannie pewnie przyjadą, bo rzadko są w mieszkaniu. Ale niedawno robili jakiś remont w łazience i coś tam gadali, że hydraulik mówił im, że sąsiad przebił im rurę czy coś i pytali się nas czy wierciliśmy ostatnio w ścianie. Ale my nie wierciliśmy nic. Nie miałam czasu dopytywać bo spieszyłam się do pracy. Ale teraz myśle, że może to coś z tym związane? Co z tym teraz zrobić? :( Naprawdę ta sytuacja mnie dobija totalnie...

... Ale niedawno robili jakiś remont w łazience i coś tam gadali, że hydraulik mówił im, że sąsiad przebił im rurę czy coś i pytali się nas czy wierciliśmy ostatnio w ścianie. Ale my nie wierciliśmy nic. Nie miałam czasu dopytywać bo spieszyłam się do pracy. ...

Wiesz że sa na kwarantannie, miałaś okazje pociagnąć za język i zmarnowałaś okazję. Czyli chyba za mało w kość dostałaś.

W chwili gdy słychać stukanie dotknij rur od centralnego oraz od wody. Ta od wody chyba ważniejsza, wytypuj wcześniej miejsce gdzie łatwo możesz dotknąć. Lepiej rurę wychodzacą ze ściany niż baterię połaczoną giętkim wężykiem. Może poczujesz drżenie rur? Czy zawsze to jest jedna pora co do minuty? Może to rury od wody tak hałasują , gdy nocą rośnie ciśnienie w instalacji bo np. włącza się hydrofor lub taki jest harmonogram pracy sieci wodnej?

... --- ... czyli Ratujcie dusze nasze! Kilka razy to samo czyli zamurowano hydraulika.

Na serio:

Jeśli wcześniej nie było hałasów.

Podczas remontu u sąsiadów majstrowano coś przy rurach, przyblokowano (zaciśnięto) rury które nie mogą się swobodnie wydłużać (zawsze musza bo zmiany temp i/lub ciśnienia). Przesuwanie się rur gdy nie mają luzu, może dawać takie efekty akustyczne.

Edytowane przez Bertha
Na seiro...