Robinson74 08.04.2020 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Witam serdecznie. Mam pytanie. W jaki sposób można wywiercić wiele otworów w ścianach żelbetowych i w stropach żelbetowych?Byłyby to otwory na kanalizację, wodę, CO, gaz, wentylację. Najlepsze byłoby coś co samodzielnie mogę założyć na wiertarkę. Domyślam się, że taki sprzęt nie da rady? Otwornica DIAMENTOWA 65 mm CERAMIC WOLFCRAFT: https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertla-bity-mieszadla/korony-i-otwornice/otwornica-diamentowa-65-mm-ceramic-wolfcraft,p87268,l1475.html Zdaje się. że są wiertnice, ale to za drogi zakup, a nie wiem, czy gdzieś w woj. podkarpackim da się to wypożyczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Byłyby to otwory na kanalizację, wodę, CO, gaz, wentylację. Na wentylację i kanalizację myślisz, że wystarczy 65mm? Nie kombinuj - wynajmij porządną wiertnicę albo i ekipę do tego, jak masz sporo. Albo kup używaną - prawdopodobnie niewiele stracisz odsprzedając (choć w dzisiejszych czasach trudno zgadywać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.04.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Zajedziesz się taką koronką. I wątpię aby dała radę jak trafisz na pręt. Poszukaj wiertnicy. Idzie jak w masełko Albo poszukaj kogoś kto dorabia z wiertnicą. Mi wiercił strażak, który tak dorabiał i była to 1/3 ceny "firm" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.04.2020 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Ta koronka to taki przykład. OK, czyli sprzęt nazywa się "wiertnica do żelbetu"? Będę szukał - albo wypożyczenie albo poszukanie kogoś kto dorabia. Zakup używanej to raczej ostateczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.04.2020 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Wiertnica do betonu. Na OLX szukaj, może coś będzie w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.04.2020 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 To się nadaje czy nie?https://www.olx.pl/oferta/wiertnica-do-betonu-dedra-CID619-IDElN7o.htmlhttps://archiwum.allegro.pl/oferta/wiertnica-norton-db-130-statyw-wiertlo-i6712705891.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.04.2020 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Taniej wyjdzie wynająć na weekend w firmie wypożyczającej sprzęt budowlany . Zapewne osobno liczą otwornice i osobno sprzęt, ale to i tak dużo taniej, a po robocie nie będzie Ci zalegać zamrozona kasa w garażu . nphttps://wypozyczalnia.delmet.pl/wiertnice/999972697-wiertnica-diamentowa-do-pracy-na-mokro.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.04.2020 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Zdecydowanie taniej będzie wypożyczyć jeżeli masz taką możliwość. I wtedy z wypożyczalni bierzesz średnice koronek, które Ci są potrzebne. Edit: Wypożyczalnie liczą, za mm zużycia koronki. U mnie po 2 odwiertach w żelbecie grubości 20cm koronka była "grubsza" niż przed wierceniem. Piszę o tym, dlatego, że cena za mm może przerazić, a to nie zużywa się jednak tak mocno. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.04.2020 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 https://wypozyczalnia.delmet.pl/wiertnice/999972697-wiertnica-diamentowa-do-pracy-na-mokro.html Ta będzie za mała, bo potrzebuję ją też do kanalizacji. Mam ofertę na zakup Norton DB 130 za ok. 700zł wraz z otwornicą bodajże 120mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.04.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Nie wiem po co się uparłeś na zakup jakiegoś badziewia jak taniej możesz wypożyczyć? Mają tam też większą https://wypozyczalnia.delmet.pl/wiertnice/999905003-wiertnica-33-kw-50450-mm-tyrolit-dme33mwp.html Do tego montujesz takie koronki jak Ci potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.04.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 To był tylko przykład, sprzęt i samo 'wiertło' jest dobierane pod to co potrzebujesz zrobić.Miałem kiedyś wypożyczony młot wyburzeniowy naprawdę konkretny + szpila i dłuto, za cos koło 250zł, oj robił robotę, tak jak ogólnie uważam wynajem za poroniony sposób korzystania z dóbr, to w przypadku sprzętu budowlanego potrzebnego na 'raz' to innej opcji nie widzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.04.2020 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Oczywiście macie rację, że w przypadku jednorazowego wykorzystania sprzętu nie ma innej opcji, ale: 1) przede wszystkim lokalizacja takiej wypożyczalni musi być w pobliżu, bo sprzętu nie wysyłają, a trudno jechać 100 czy kilkaset km po sprzęt 2) ja będę potrzebował ten sprzęt kilka razy - najpierw otwór do kominka i otwór wentylacji, a w późniejszym, terminie podczas prac instalacyjnych, czyli woda, kanalizacja, gaz, prąd, CO. Chyba że znajdę coś w woj. podkarpackim, okolice Krosna. Wtedy oczywiście skorzystam z takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.04.2020 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Skontaktowałem się z firmą Ramirent, ok. 60-65 km ode mnie. No i wliczając w to koszty dojazdów, cenę wynajmu i ewentualne zużycie koronek przy 2 otworach , na pewno wyjdzie to ponad 300zł. A dodam, że ten sprzęt będę musiał wypożyczyć pewnie jeszcze kilka razy, gdy będę robił instalacje. W tej chwili mam wykonać tylko 2 przejścia do kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.04.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Na jakiem etapie prac jesteś już wszystko zabetonowane? Może warto zostawić w ścianach przepusty, w stropach też można z lekkim zapasem cos zostawić żeby nie walczyć z dużymi dziurami, pod mniejsze instalatorzy dadzą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.04.2020 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Niektóre otwory zostały wykonane na etapie szalowania, ale nie wszystkie, tym bardziej, że nawet przyszły instalator był sceptyczny, bo nigdy nie ma pewności, że akurat w konkretnym punkcie uda się puścić pion albo przebić przez ścianę. Niestety ani ekipa murarska ani instalator-emeryt nie ma wiertnicy. Wygląda na to, że znalazłem wypożyczalnię do 20km ode mnie, ale największa "koronka" jaką mają to chyba 185mm, a ja potrzebuję też przebić się do komina rurą od kominka, która chyba powinna mieć 20cm, tak jak przelot komina. Czyli zakładam, że taka koronka powinna mieć jakieś 21-22cm, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.04.2020 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Niestety ta blisko położona wypożyczalnia ma wiertnicę Dedra, która maksymalnie może wywiercić 20cm, a ja potrzebuję chyba ok. 22-25cm, bo sama rura od kominka musi mieć 20cm, a przecież taka rura nie może chyba łączyć się z murem betonowym na styk? Są lepiej wyposażone wypożyczalnie położone 60km ode mnie i chyba wybiorę coś z tego: - wiertnica Dr. Schulze (nie znam modelu) - wiertnica Hilti (model DD 250) Wypożyczenie Dr.Schulze to chyba 150zł na dobę, Hilti drożej. Do tego oczywiście dochodzi dopłata za zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.04.2020 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Wiem wiertnica to ładny okrągły otworek a może tak tradycyjnie? Nie mowie młotek i przecinak ale młot udarowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.04.2020 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Wiem wiertnica to ładny okrągły otworek a może tak tradycyjnie? Nie mowie młotek i przecinak ale młot udarowy ? Lepiej wydać te kilka stówek niż się męczyć młotem w żelbecie. To wcale nie idzie tak łatwo. Nawet dobrym młotem. Nie mówiąc o tym, że nie każdy posiada porządny młot na podorędziu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.04.2020 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 I ponadto chcę uniknąć mikropęknięć powodowanych przez takie młoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.04.2020 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Dzięki za propozycję, ale chyba jednak wypożyczę lokalnie, tym bardziej, że Twoja wiertnica nie obsługuje otworów o wielkości ok. 250mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts