Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie dużych otworów w żelbecie

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam pytanie.

W jaki sposób można wywiercić wiele otworów w ścianach żelbetowych i w stropach żelbetowych?

Byłyby to otwory na kanalizację, wodę, CO, gaz, wentylację.

Najlepsze byłoby coś co samodzielnie mogę założyć na wiertarkę.

Domyślam się, że taki sprzęt nie da rady? Otwornica DIAMENTOWA 65 mm CERAMIC WOLFCRAFT:

https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertla-bity-mieszadla/korony-i-otwornice/otwornica-diamentowa-65-mm-ceramic-wolfcraft,p87268,l1475.html

Zdaje się. że są wiertnice, ale to za drogi zakup, a nie wiem, czy gdzieś w woj. podkarpackim da się to wypożyczyć.

Byłyby to otwory na kanalizację, wodę, CO, gaz, wentylację.

Na wentylację i kanalizację myślisz, że wystarczy 65mm?

Nie kombinuj - wynajmij porządną wiertnicę albo i ekipę do tego, jak masz sporo. Albo kup używaną - prawdopodobnie niewiele stracisz odsprzedając (choć w dzisiejszych czasach trudno zgadywać).

Taniej wyjdzie wynająć na weekend w firmie wypożyczającej sprzęt budowlany . Zapewne osobno liczą otwornice i osobno sprzęt, ale to i tak dużo taniej, a po robocie nie będzie Ci zalegać zamrozona kasa w garażu .

np

https://wypozyczalnia.delmet.pl/wiertnice/999972697-wiertnica-diamentowa-do-pracy-na-mokro.html

Zdecydowanie taniej będzie wypożyczyć jeżeli masz taką możliwość. I wtedy z wypożyczalni bierzesz średnice koronek, które Ci są potrzebne.

Edit:

Wypożyczalnie liczą, za mm zużycia koronki. U mnie po 2 odwiertach w żelbecie grubości 20cm koronka była "grubsza" niż przed wierceniem. Piszę o tym, dlatego, że cena za mm może przerazić, a to nie zużywa się jednak tak mocno.

Edytowane przez agb

To był tylko przykład, sprzęt i samo 'wiertło' jest dobierane pod to co potrzebujesz zrobić.

Miałem kiedyś wypożyczony młot wyburzeniowy naprawdę konkretny + szpila i dłuto, za cos koło 250zł, oj robił robotę, tak jak ogólnie uważam wynajem za poroniony sposób korzystania z dóbr, to w przypadku sprzętu budowlanego potrzebnego na 'raz' to innej opcji nie widzę .

Oczywiście macie rację, że w przypadku jednorazowego wykorzystania sprzętu nie ma innej opcji, ale:

1) przede wszystkim lokalizacja takiej wypożyczalni musi być w pobliżu, bo sprzętu nie wysyłają, a trudno jechać 100 czy kilkaset km po sprzęt

2) ja będę potrzebował ten sprzęt kilka razy - najpierw otwór do kominka i otwór wentylacji, a w późniejszym, terminie podczas prac instalacyjnych, czyli woda, kanalizacja, gaz, prąd, CO.

Chyba że znajdę coś w woj. podkarpackim, okolice Krosna. Wtedy oczywiście skorzystam z takiej opcji.

Skontaktowałem się z firmą Ramirent, ok. 60-65 km ode mnie.

No i wliczając w to koszty dojazdów, cenę wynajmu i ewentualne zużycie koronek przy 2 otworach , na pewno wyjdzie to ponad 300zł. A dodam, że ten sprzęt będę musiał wypożyczyć pewnie jeszcze kilka razy, gdy będę robił instalacje. W tej chwili mam wykonać tylko 2 przejścia do kominów.

Niektóre otwory zostały wykonane na etapie szalowania, ale nie wszystkie, tym bardziej, że nawet przyszły instalator był sceptyczny, bo nigdy nie ma pewności, że akurat w konkretnym punkcie uda się puścić pion albo przebić przez ścianę.

Niestety ani ekipa murarska ani instalator-emeryt nie ma wiertnicy.

Wygląda na to, że znalazłem wypożyczalnię do 20km ode mnie, ale największa "koronka" jaką mają to chyba 185mm, a ja potrzebuję też przebić się do komina rurą od kominka, która chyba powinna mieć 20cm, tak jak przelot komina. Czyli zakładam, że taka koronka powinna mieć jakieś 21-22cm, tak?

Niestety ta blisko położona wypożyczalnia ma wiertnicę Dedra, która maksymalnie może wywiercić 20cm, a ja potrzebuję chyba ok. 22-25cm, bo sama rura od kominka musi mieć 20cm, a przecież taka rura nie może chyba łączyć się z murem betonowym na styk?

Są lepiej wyposażone wypożyczalnie położone 60km ode mnie i chyba wybiorę coś z tego:

- wiertnica Dr. Schulze (nie znam modelu)

- wiertnica Hilti (model DD 250)

Wypożyczenie Dr.Schulze to chyba 150zł na dobę, Hilti drożej.

Do tego oczywiście dochodzi dopłata za zużycie.

Wiem wiertnica to ładny okrągły otworek a może tak tradycyjnie? Nie mowie młotek i przecinak ale młot udarowy ?

Lepiej wydać te kilka stówek niż się męczyć młotem w żelbecie. To wcale nie idzie tak łatwo. Nawet dobrym młotem. Nie mówiąc o tym, że nie każdy posiada porządny młot na podorędziu.