Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

silnor3ki

Recommended Posts

Witam

Mam na strychu wełnę włożoną między krokwie do samego szczytu, wełna jak to wełna pyli i drapie, zostało mi trochę foli paroprzepuszczalnej, myślałem przymocować ją zszywkami do krokwi aby osłonić wełnę bo nie chcę póki co wydatku na jakieś deski, osb czy cokolwiek innego a poza tym strych jest niski i nie chcę obniżać jeszcze bardziej.

Moje pytanie brzmi czy będzie miało jakiekolwiek znaczenie jak zamocuję tą folię paroprzepuszczalną odwrotną stroną jak zakłada się ją od strony dachówki (napisem do wnętrza domu chcę zamocować) ?

Z jednej strony folia jest czarna a z drugiej jasna z napisami, chcę zamocować jasną do środka co by to nie wyglądało jak grobowiec ;) a nie wiem czy ta folia to przepuszczalna jest dla pary w obie strony czy tylko w jedną czy jak ?

Wiadomo, że oryginalnie napisami do zewnątrz pod dachówką sobie siedzi i ma nie przepuścić wody do środka jakby sie dostała pod dachówkę, ale jak położę pod wełną od strony strychu to tam woda żadna nie będzie ociekała po niej :)

Chodzi mi jedynie o to czy kładąc na odwrót nie spowoduję jakiegoś zatrzymania pary czy coś :) ?

Chyba, że jakiś inny niedrogi, sprawdzony sposób na osłonięcie tej wełny ktoś ma może ? W przyszłości pewnie wrzucę na te skosy OSB chociaż moim zdaniem to też nie za dobry pomysł bo wełna chyba powinna sobie fajnie "oddychać"

Z góry dzięki za podpowiedź

Panowie ale przeczytacie jeszcze raz powoli ze zrozumieniem cały moj pierwszy post wraz z tytułem ;)

Ja juz mam ocieplone wszystko jak należy i zapłytowane w domu na części mieszkalnej.

Pytalem o osłonię welny na strychu przed jej pyleniem, jest 20cm i nic juz tam nie daję pod to, nie będę tam spał :) mówimy o strychu nie o poddaszu gdzie sa pokoje (tam mam wełnę grubiej)

Na struchu mi się pyli i chcę osłonić. Pytałem czy jak dam od dołu na krokwie folię paroizolacyjna aby zatrzymać pylenie to czy ona przepuszcza parę jak jest napisami do wewnątrz budynku?

Ta sama folia jest już nad wełną (pod dachówka) oczywiście napisami do zewnątrz i na całym dachu.

Moze teraz dostanę jakąś konkretną odpowiedź :)?

Dzięki