Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Taki projekt domu wybrałem

Nie ukrywam że bardzo mi się podoba.

Jest funkcjonalny i ma wszystko czego mi trzeba.

https://www.kbprojekt.pl/1587/groszkow

Ale mam kilka pytań. Czy mogę w tym domu zmienić strop na żelbetowy gdyż dom fizycznie nie ma stropu tylko podwieszany sufit. Jest to część która wymaga przeprojektowania i rozumiem że na etapie adaptacji projektu do działki architekt może to dla mnie zrobić?

Po prostu się boję że dom nie będzie stabilny. Nie jest mi potrzebny strych ani żadne użytkowe poddasze do adaptacji.

Projekt odrazu wpadł mojej narzeczonej i mi. Ma wszystko czego potrzeba nam do szczęścia. Największym minusem jest ten strop drewniany właśnie. Czy duże są koszta ocieplenia i wykonania tego wszystkiego w porównaniu do zelbetowego.? I bardzo bym prosił o opinię ogólna tego projektu. Jak wam się podoba?

Nie ukrywam że bardzo mi się podoba.

Jest funkcjonalny i ma wszystko czego mi trzeba.

https://www.kbprojekt.pl/1587/groszkow

Jak dla mnie to przy trzech sypialniach jedna łazienka dyskwalifikuje projekt.

To, że część dzienna jest za nocną to też słabe rozwiązanie a najgorsze to wejście do sypialni z salonu. Salon IMO za mały.

Strop architekt adoptujący może przeprojektować. Możesz też zapytać sprzedawcy gotowca - mój miał dwie alternatywne wersje stropu, bo już dla kogoś robił takie modyfikacje i zachował prawo do dalszej sprzedaży. Wtedy warto będzie przeprojektować też więźbę/wiązary bo pozwoli to zaoszczędzić (ale i tak wyjdzie znacznie drożej).