Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze elektryczne do starego domu

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam pytanie do znających się:)

Na jednej działce są dwa domy, jeden nowy z wszelkimi przyłączami, a drugi stary(ok 60 lat) który już tam był przy kupowaniu działki. Stary nie posiada przyłącza prądu - kiedyś było napowietrzne ale przy modernizacji w gminie i puszczaniu wszystkiego ziemią prąd został odcięty bo nikt nie planował tam mieszkać. Teraz plany się zmieniły i potrzebne jest przyłącze. Dom jest stary więc nie ma żadnych planów i projektów. Na mapkach geodezyjnych widnieje jako budynek mieszkalny.

Co jest wymagane aby podłączyć prąd? Wiem, że warunki techniczne ale oprócz tego? Będę wdzięczny jak ktoś opisze etapy mojego przypadku.

Autorze tematu - dlaczego zadajesz tak bezmyślne pytania na forum. Czy naiwnie wierzysz, że dyżurni pomagacze udzielą Ci dobrych rad ? Dlaczego nie zgłosiłeś się do lokalnego operatora energetycznego, który udzieliłby Ci wiążącej odpowiedzi. Na marginesie - zapewne będziesz miał złącze kablowo-pomiarowe w linii ogrodzenia i kabel z tego złącza do starego domku to nie jest przyłącze, ale wlz wykonywany we własnym zakresie. I tu znowu będzie pole do zadawania na forum pytań typu "jaki kabel do domku". Więc na przyszłóść radzę skontaktować się z elektrykiem, ale takim z wykształcenia a nie tylko z"uprawnieniami".

W domu mam nową elektrykę i kabel od skrzynki do ogrodzenia już przygotowałem, leży zakopany w ziemi, zdaje się 10mm2. Problem w tym, że chce się dowiedzieć co będzie wymagane, bo w domu nie była zgłoszona zmiana dachu i jeżeli przyjdzie mi robić jakieś projekty i zgłaszać to wszystko do starostwa to mogę sobie narobić problemów.

Wymagają mapkę z projektem przyłącza. Pytanie czy jak zacznę robić projekt przyłącza to nie zainteresują się resztą domu, że stary i nic o nim nie mają i doczepią się, że dach zmieniony itp. najlepiej przydałaby się osoba, która by wiedziała jak to wygląda z ich strony;) Nikt tam nie pracuje?