gawel 15.04.2020 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Jakbym płacił za ogrzewanie gazem 300zł miesięcznie to bym z torbami poszedł. Za gaz płacę rocznie ok 1700zł z CWU. Więcej niedługo zapłacę za śmieci( z kosztów zejść nie mogę). Mogę zejść do taryfy W1 kosztem prądu. Na emeryturę to sprzedam nieruchomości i kupię coś w "ciepłych krajach" (jestem ciepłolubny). Każdy liczy jak uważa mając gaz w pobliżu taniej wyjdzie zakup kotła za 4 tyś plus potrzebne rzeczy ,niż gołą pompę ciepła za 20 tysi:). No jestem na emeryturze i ok mogę sprzedać dom i gdzie się wynieść do Toskanii? Takie założenia są naiwne i nic nie warte a ostatni miesiąc tego dowodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.04.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 tu akurat racja zwracam honor . Dom energooszczędny potrzebuje około 40-50 kwh/m2/rok 200m2 x 50 kwh= 10000 kwh na rok czyli 10MWh. PV które tyle naprodukuje rocznie to 10kWp koszt około 40k PLN na chwile obecną. Co innego domki o powierzchni 100-120m2 wtedy takie ogrzewanie to chyba najlepsza opcja. Ogólnie jeżeli chodzi o PV będzie co raz więcej dotacji ulg itp. We wrześniu 2019 we Wrocławiu weszła uchwała że zakładając PV /pompe ciepła lub reku jestes zwolniony przez 5 lat od płacenia podatku od nieruchomości. Jeżeli masz duży dom w którym dodatkowo prowadzisz działalność gospodarczą to całkiem niezła opcja Kiedy rozważałem kable grzewcze i PV znajomy elektryk mi mówił, że z panelami może być różnie. Ograniczenia, wyłączenia itp. Tutaj gdzieś podobne opinie czytałem. Zapomniałem o tym a temat kabli upadł z powodów EP , legalności i potrzeby PC do CWU. A dziś taki art. https://www.polska2041.pl/energia/news-elektrownie-sloneczne-wpadly-w-siec-negatywnych-decyzji,nId,4441155 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 15.04.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 . Gaz mam od 1 listopada 2019 i rachunek do dziś z CWU to około 1450 PLN. W domu cały czas 23 C Zakładając: 1) jakieś 200 kWh na CWU (powiedzmy 3 osoby) na miesiąc, 2) czas akcji 5,5 miesiąca, 3) cenę wytworzenia (realną) 1 kWh energii z gazu na poziomie 0,22 zł, 4) pow. grzaną 180 m2 oznacza, że dając 10 cm. styro w podłodze i 25 cm. w poddasze wybudowałeś dom trochę ponad 3 litrowy. Gratuluję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Narazie to czekam na twój matematyczny wywód bo inni twierdzą że kW wychodzi koło 47 gr co daje mi kwotę ponad 3600 PLN. Więc gdzie ta oszczędność energii elektrycznej. Masz w sygnaturce w linku o grzaniu PC, o kablach i niejednokrotnie w DB. W wielu innych miejscach też przeliczałem różne warianty. kW kto jednorazowa opłata - nie płacisz tego w zależności od zużytej energii. To kwota osiągalna dla kogoś, kto mieszka w okolicy Bydgoszczy? Tak, G12as jest osiągalna dla każdego - a pytanie było o najtańszą taryfę. Podałem standardową. Bo jakbym podał swoje promocyjne ceny (aktualnie niedostępne - ale były powszechnie dostępne i całkiem prawdopodobne, że w przyszłości też będą podobne) to by się dopiero gaziarzom zrobiło przykro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.04.2020 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Myślę, że bardziej przykro byłoby mi, gdybym musiał grzać w taniej bez okienka dziennego No coż, poczekamy na te ceny co były, ale póki co ich nie ma... Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 16.04.2020 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Ale się zrobił Offtopic normalnie program "Urzekła mnie twoja historia". Założyciel tematu prosił o przedstawienie informacji co jest lepsze a nie prześciganie się kto ile zaoszczędził na czym i gdzie będzie mieszkać w przyszłości. @Kaizen - wrzuć rachunek od energetyki powiedzmy z roku i wtedy zobaczymy ile wychodzi Ciebie ogrzewanie domu energią elektryczną a ja sprawdzę czy jest to możliwe w ENEA Bydgoszcz. Może masz rację i gaz nie ma tutaj racji bytu. Taryfa G12as wychodzi 0,2866 zł/kWh, rozumiem że przy niej nie mogę stosować paneli PV? W przypadku 10000 kWh dalej to jest 2866 PLN Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez byq84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.04.2020 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Pamiętajcie że nieważne co wybierzecie nie idźcie w kable grzejne bo będziecie skazani już na jedno źródło zasilania WIECZNIE nieważne co się wydarzy. Obecna sytuacja jasno pokazuje jak niewiele trzeba żeby wywrócić życie do góry nogami. Wodne ogrzewanie czy to podłogowe czy grzejnikami podłączycie do WSZYSTKIEGO, nieważne czy to gaz czy pompa czy też stary kopciuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 16.04.2020 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Pamiętajcie że nieważne co wybierzecie nie idźcie w kable grzejne bo będziecie skazani już na jedno źródło zasilania WIECZNIE nieważne co się wydarzy. Obecna sytuacja jasno pokazuje jak niewiele trzeba żeby wywrócić życie do góry nogami. Wodne ogrzewanie czy to podłogowe czy grzejnikami podłączycie do WSZYSTKIEGO, nieważne czy to gaz czy pompa czy też stary kopciuch. a kto Ci zabroni założenia centralnego jak masz kable w podłodze? Jeżeli nagle wprowadzą ze kWh w taniej taryfie będzie po 70gr netto to wtedy zakładasz sobie centralne na co tam chcesz PC, kocpiuch a kable w podłodze pewnie i tak się dawno zwróciły. Czytając twoje obawy to najlepszą opcją jest obłożenie domu kolektorami słonecznymi próżniowymi heat pipie . Ale wtedy jesteś uzależniony od słońca i co zrobisz jak przestanie świecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 16.04.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Ale po co ponosić dwukrutonie koszty zakładania nośnika ogrzewania. Jak założysz sobie podłogówke to dostawisz do niej takie źródło Ciepła jakie będzie najtańsze w danym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.04.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Pamiętajcie że nieważne co wybierzecie nie idźcie w kable grzejne bo będziecie skazani już na jedno źródło zasilania WIECZNIE nieważne co się wydarzy. Obecna sytuacja jasno pokazuje jak niewiele trzeba żeby wywrócić życie do góry nogami. Wodne ogrzewanie czy to podłogowe czy grzejnikami podłączycie do WSZYSTKIEGO, nieważne czy to gaz czy pompa czy też stary kopciuch. :popcorn::popcorn::popcorn::popcorn::popcorn::popcorn::popcorn::popcorn::popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.04.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 a kto Ci zabroni założenia centralnego jak masz kable w podłodze? Jeżeli nagle wprowadzą ze kWh w taniej taryfie będzie po 70gr netto to wtedy zakładasz sobie centralne na co tam chcesz PC, kocpiuch a kable w podłodze pewnie i tak się dawno zwróciły. Czytając twoje obawy to najlepszą opcją jest obłożenie domu kolektorami słonecznymi próżniowymi heat pipie . Ale wtedy jesteś uzależniony od słońca i co zrobisz jak przestanie świecić? Zakładaj kable jak chcesz ja tylko ostrzegam być może nieświadomych budujących jakie mogą być konsekwencje uzależnienia się od jednego źródła. Oczywiście można potem zamontować kopciucha, rozpruć pół domu zakładając grzejniki a o kablach zapomnieć... Każdy ma swój rozum i postąpi jak uważa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.04.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Zakładaj kable jak chcesz ja tylko ostrzegam być może nieświadomych budujących jakie mogą być konsekwencje uzależnienia się od jednego źródła. Oczywiście można potem zamontować kopciucha, rozpruć pół domu zakładając grzejniki a o kablach zapomnieć... Każdy ma swój rozum i postąpi jak uważa. :popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Pamiętajcie że nieważne co wybierzecie nie idźcie w kable grzejne bo będziecie skazani już na jedno źródło zasilania WIECZNIE nieważne co się wydarzy. Rozwiniesz? Jakoś nie mam zakazu zakładania klimatyzatorów. Tylko w sumie co mi za różnica, czy za ogrzewanie CO i CWU 600zł, 1200 zł czy nawet 2000 zł, jak na systemie grzewczym zaoszczędziłem ze 30 tysięcy złotych? I zero odkładania na naprawy czy wymianę i zero kosztów serwisowania? @Kaizen - wrzuć rachunek od energetyki powiedzmy z roku i wtedy zobaczymy ile wychodzi Ciebie ogrzewanie domu energią elektryczną a ja sprawdzę czy jest to możliwe w ENEA Bydgoszcz. Może masz rację i gaz nie ma tutaj racji bytu. Jak tak bardzo chcesz... Oferta była dostępna dla każdego. Było kilka jej edycji tej promocji fortum w sumie przez kilka lat. Efekt taki, że średnia cena kWh prądu w taniej strefie na moich fakturach za okres od 1 marca 2018 do 23 lutego 2020 to 0,1231 zł/kWh. I to nie tylko szło na ogrzewanie, ale też lwia część prania i zmywania i normalne inne aktywności. Taryfa G12as wychodzi 0,2866 zł/kWh, rozumiem że przy niej nie mogę stosować paneli PV? W przypadku 10000 kWh dalej to jest 2866 PLN 0,1231*10000=1231zł Zapłaciłeś 2,3 x drożej niż mógłbyś. A pewnie nie liczysz jeszcze prądu do obiegówek, kominiarza i przeglądu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.04.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Rozwiniesz? Jakoś nie mam zakazu zakładania klimatyzatorów. Tylko w sumie co mi za różnica, czy za ogrzewanie CO i CWU 600zł, 1200 zł czy nawet 2000 zł, jak na systemie grzewczym zaoszczędziłem ze 30 tysięcy złotych? I zero odkładania na naprawy czy wymianę i zero kosztów serwisowania? Jak tak bardzo chcesz... Oferta była dostępna dla każdego. Było kilka jej edycji tej promocji fortum w sumie przez kilka lat. Efekt taki, że średnia cena kWh prądu w taniej strefie na moich fakturach za okres od 1 marca 2018 do 23 lutego 2020 to 0,1231 zł/kWh. I to nie tylko szło na ogrzewanie, ale też lwia część prania i zmywania i normalne inne aktywności. Wliczasz w to tę darmową energię, na którą promocja była tylko rok, ale zapomnieli ją wyłączyć ? Na razie takiej oferty nie ma, Jak znów będzie, to może się okazać, że będzie na poziomie taryfy G12as Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 16.04.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) To naprawdę niezła promocja, wrzuć rachunek na potwierdzenie. Czy to jest cały czas dostępne bo na stronie Enea cena jest zupełnie inna? To nie rozumeim miałeś energie za darmo i mówisz ze jest tanio? coś kręcisz. To może z tego teraz każdy skorzystać? Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez byq84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.04.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak, G12as jest osiągalna dla każdego - a pytanie było o najtańszą taryfę. Podałem standardową. Bo jakbym podał swoje promocyjne ceny (aktualnie niedostępne - ale były powszechnie dostępne i całkiem prawdopodobne, że w przyszłości też będą podobne) to by się dopiero gaziarzom zrobiło przykro. Akurat taryfa G12as jest do d... Brak "okienka" ja dyskwalifikuje. Poza tym, korzystna stawka dotyczy tylko tego co zużyjemy ponad zeszłoroczne zużycie. Taką kit-taryfa dla zamglenia oczu zwolennikom rządu. Za gaz płacę 0,22gr za 1 kWh. Stawki za prąd mam takie: G11 - 0,66 G12 - 0,74/0,35 G12w - 0,78/0,36 Jak widać prąd w żaden sposób nie jest dla mnie konkurencyjny. Choć faktycznie jak szlag trafi kocioł, to kupie PC ������ Jaki morał? Niektóre posty zawierają prawdę, szkoda tylke nie całą. Ps. To jakie masz te stawki? Oczywiście w G12/G12w, bo jeśli w G12as to do niczego nieprzydatne. Edyta: już sobie przypomniałem tą Twoją tajemniczą taryfę...... Ale ja mam na myśli normalnej taryfy dla zwykłego Kowalskiego. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 16.04.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 No tak tylko że w twoim przypadku wymiana kotła gazowego to 6 tyś Vaillant albo tani Termet 3-4 tyś a za PC musisz wyłożyc pewnie z minimum 15 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2020 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Wliczasz w to tę darmową energię, na którą promocja była tylko rok, ale zapomnieli ją wyłączyć ? Przy tych 2000zł/rok liczę po 50gr/kWh. To naprawdę niezła promocja, wrzuć rachunek na potwierdzenie. Czy to jest cały czas dostępne bo na stronie Enea cena jest zupełnie inna? To nie rozumeim miałeś energie za darmo i mówisz ze jest tanio? coś kręcisz. To może z tego teraz każdy skorzystać? Przeczytaj ze zrozumieniem, co już napisałem. Odpowiedziałem na Twoje pytania. Jakbym jeszcze poczekał, to bym załapał się na promocję na G12as - ale niestety, jeszcze tej taryfy wtedy nie było. Przy promocji Fortum miałbym tani prąd przez pół roku po 0,1641zł/kWh a po promocji po 0,1887 zł/kWh brutto - ale co tez istotne droga strefa to 0,5683/0,5929 z gwarancją ceny jak pamiętam do końca 2021. I wychodziłby mi taniej nawet przy 45% zużycia w drogiej strefie - a pewnie zmieściłbym się bez wyrzeczeń w 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 16.04.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 O trwałości PV pogadamy panowie za 25 lat - szkoda ze nikt nie pisze że inwerter trzeba wymieniać jak każde AGD co 5- 6 lat. O tym już ktoś zapomniał chyba - pójdzie inwerter i zabawa ze zwrotem inwestycji idzie od nowa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.04.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 O trwałości PV pogadamy panowie za 25 lat - szkoda ze nikt nie pisze że inwerter trzeba wymieniać jak każde AGD co 5- 6 lat. O tym już ktoś zapomniał chyba - pójdzie inwerter i zabawa ze zwrotem inwestycji idzie od nowa ! Nie strasz , mój jest na gwarancji 10 letniej dobre i to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts