Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem na etapie koncepcji projektu budowlanego. W tym momencie wychodzi po podłogach 245m2 po obrysie zewnętrznym (same pomieszczenia, wraz z garażem i kotłownią mają 180m2 powierzchni). Dom z poddaszem, dach typu "stodoła". Wychodziliśmy od czegoś podobnego jak Dom w Świetliku Archona (wersja z garażem 1-st).

Przeliczając sobie koszty materiałów na ściany to w moim przypadku różnica pomiędzy najtańszym YTONGiem a Silką wychodzi jakieś 3000zł na cały dom. Projektant oraz znajomy, który budował niedawno chwalą bardzo silkę, a najbardziej przemówił do mnie brak problemów z wieszaniem czegokolwiek na silce w porównaniu do porothermu. Betonu komórkowego nie rozważałem w ogóle.

Chciałbym się zapytać jak mają się wyceny projektów do stanu deweloperskiego ze strony Archona do rzeczywistości? Rozmawiałem z kilkoma wykonawcami w tym tygodniu, na wstępną wycenę muszę poczekać z tydzień. Wg Archon "wycena droga" wychodzi jakieś 500 000zł do stanu deweloperskeigo (a tamten projekt jest bardziej skomplikowany od mojego - mam prostszą konstrukcję ścian nośnych, nie ma skomplikowanych podciągów), dach jest prosty.

Z rzeczy, które jestem w stanie zrobić sam to elektryka (a chce dodatkowo skrętkę od ethernetu + tv/sat w każdym pokoju) - ile jestem w stanie zaoszczędzić na robociźnie elektryki?

Dodatkowo - czy cena 400zł/m2 płyty fundamentowej jest wyceną realną, drogą czy może zbyt optymistyczna? W jednym z postów z tego roku ktoś napisał, ze za płytę 205m2 zapłacił 60tys, a więc wyszło mu 300zł/m2. Mam dość trudne warunki geotechniczne - wysoko wody gruntowe. Sąsiedzi mówili, że ze zwykłymi fundamentami mieli sporo zabawy. Da się, ale czy z dodatkowym przygotowaniem gruntu wyjdzie bardzo podobnie.

Budowa w okolicach Poznania.

https://forum.murator.pl/topic/253692-realne-koszty-budowy-domu-2020/

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałbym się zmieścić w 500tys za stan deweloperski (gdzie elektrykę jestem w stanie zrobić sam). Po prostu wychodzi na to, że wyceny projektów na stronach są zbyt optymistyczne.Po szybkim przeliczeniu dom musiałby mieć jakieś 160m po podłodze.
https://forum.murator.pl/topic/253692-realne-koszty-budowy-domu-2020/#findComment-7795723

najbardziej przemówił do mnie brak problemów z wieszaniem czegokolwiek na silce w porównaniu do porothermu. Betonu komórkowego nie rozważałem w ogóle.

A na czym ma polegać problem z wieszaniem?

To na ścianie działowej 12cm z BK

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=422417

Chciałbym się zapytać jak mają się wyceny projektów do stanu deweloperskiego ze strony Archona do rzeczywistości?

Nijak. Już w momencie sporządzania kosztorys jest nieaktualny. Do tego instalacje to % SSZ - a to w dzisiejszych czasach oznacza, że cała kwota z takiej wyceny może wystarczy na kotłownię z PC. Na całą hydraulikę, rekuperację, elektrykę wydasz co najmniej drugie tyle - szybciej bliżej 3x to, co w kosztorysie. W miarę to SSZ można przyjmować jako w miarę realny.

Rozmawiałem z kilkoma wykonawcami w tym tygodniu, na wstępną wycenę muszę poczekać z tydzień. Wg Archon "wycena droga" wychodzi jakieś 500 000zł do stanu deweloperskeigo

Ja więcej wydałem na ponad 2x mniejszy dom - dawniej (niższe ceny) i bez fanaberii typu PC czy płyta fundamentowa. Jak w milionie ze stanem deweloperskim się zmieścisz (z zagospodarowaniem terenu i instalacjami) to gratulacje.

Z rzeczy, które jestem w stanie zrobić sam to elektryka (a chce dodatkowo skrętkę od ethernetu + tv/sat w każdym pokoju) - ile jestem w stanie zaoszczędzić na robociźnie elektryki?

Zależy od standardu. Jak robocizna będzie z 10K (z pomiarami i dokumentacją), a materiał z 15K brutto, to na materiale stracisz ponad 1800 i narobisz się oszczędzając w sumie 8200zł.

Dodatkowo - czy cena 400zł/m2 płyty fundamentowej jest wyceną realną

Skoro dostałeś taką wycenę to nie tylko jest realna, ale rzeczywista. Projekty płyt są tak różne, że trudno zgadywać. Jeden ma 20cm i niewiele stali plus zbrojenie rozproszone, inny ładnych kilka ton stali (dwie warstwy siatek 12 z małym okiem) i 35 cm.

https://forum.murator.pl/topic/253692-realne-koszty-budowy-domu-2020/#findComment-7795778

Ja jestem na finiszu stanu deweloperskiego, wydałem 330, do końca deweloperskiego brakuje mi jeszcze szamba, instalacji gazowej, ocieplenia podłogi strychu i wyposażenia kotłowni (piec, zasobnik, hydrofor). Szacuję, że w 370 tyś zł. się zamknę czyli w przeliczeniu na mkw - ok. 2,5 tys. zł.

Natomiast SSZ wyniósł mnie 168 tyś zł.

https://forum.murator.pl/topic/253692-realne-koszty-budowy-domu-2020/#findComment-7795845

Ja jestem na finiszu stanu deweloperskiego, wydałem 330, do końca deweloperskiego brakuje mi jeszcze szamba, instalacji gazowej, ocieplenia podłogi strychu i wyposażenia kotłowni (piec, zasobnik, hydrofor). Szacuję, że w 370 tyś zł. się zamknę czyli w przeliczeniu na mkw - ok. 2,5 tys. zł.

Natomiast SSZ wyniósł mnie 168 tyś zł.

Ja do zamieszkania kończę właśnie dom 185m2 za wszystko wyjdzie 510tys. Razem z meblami, AGD. Bez działki oczywiście.

Panowie, a ta powierzchnia jaką podajecie to jest powierzchnia netto budynku, powierzchnia po obrysie zewnętrznym czy powierzchnia użytkowa? Przy skosach te 3 wartości potrafią się znacznie rozjechać.

Szukam jakiegoś przelicznika do oszacowania na jaki metraż mnie stać a do tego trzeba dołożyć jakiś zapas.

https://forum.murator.pl/topic/253692-realne-koszty-budowy-domu-2020/#findComment-7795851