Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana projektu domu

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie szukania projektu, spodobał mi się projekt domu ZOSIA 6 http://https://www.extradom.pl/projekt-domu-zosia-6-WAH1887

Ale nie mogłabym się nazwać kobietą, gdybym nie chciała wprowadzić małych zmian. Chciałabym poszerzyć dom o 1 metr, zlikwidować kominek w salonie , połączyć łazienkę z toaletą i przenieść kuchnię w miejsce pokoju .(kuchnia zaznaczona literą K , a tam gdzie strzałki, tam chciałabym poszerzyć dom) 20200414_193213.jpg

I teraz pytanie jak takie zmiany mogą wpłynąć na koszt budowy całego domu ? Czy można to jakoś oszacować? Może ktoś z Was robił coś takiego? Nie wiem na jaką kwotę muszę się przygotować zmieniając projekt .

I proszę o podpowiedź, bo na prawdę jestem zielona, czy takie zmiany zgłaszam przed zakupem czy po prostu zmienia je lokalny architekt ?

Dziękuję z góry za odpowiedź mili ludzie

wpłyną, bo będzie większa powierzchnia. 1m x 13,6 m.

trzeba sprawdzić czy właściciel projektu wydał zgodę na zmiany w takim zakresie. jeśli tak, to architekt adaptujący to zrobi. Ale wymaga to przeprojektowania konstrukcji, więc tanio nie będzie. tym bardziej, że poszerzenie w tym kierunku zmienia nachylenie lub wysokość dachu.

Chyba taniej będzie zaprojektować indywidualnie, od zera.

A projekt jest koszmarny pod względem funkcjonalnym. Zero oddzielenia strefy nocnej od dziennej. Łazienki bez okien.

Sama czujesz, że to beznadzieja i przeprojektowujesz wnętrze.

natomiast osobna łazienka i osobna toaleta - z tego nie rezygnuj.

• 4 weeks później...
Po zmianach to już nie będzie ten sam projekt, bo zmienią się proporcje. Proponujemy dalej szukać takiego, który spełni wszystkie wymagania bez konieczności wprowadzania tak radykalnych zmian.

Możesz się odnieść do zapachu kociego moczu waszego gruntu ? Bo ja mam go wszędzie i nic nie śmierdzi. Pytanie do Ciebie, czy śmierdzieć zacznie?