Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o tym projekcie

Recommended Posts

Witajcie ;)

Od dłuższego czasu jestem czytelnikiem tego forum, ale nadszedł ten czas by w końcu zacząć coś pisać ;)

Chciałbym Was prosić o opinie na temat naszego projektu, w szczególności co według Was jest niepraktyczne, lub ewentualnie co byście zmienili.

Liczę na owocną dyskusję ;)

dół.jpgGóra.jpg

Witajcie ;)

Od dłuższego czasu jestem czytelnikiem tego forum, ale nadszedł ten czas by w końcu zacząć coś pisać ;)

Chciałbym Was prosić o opinie na temat naszego projektu, w szczególności co według Was jest niepraktyczne, lub ewentualnie co byście zmienili.

Liczę na owocną dyskusję ;)

[ATTACH=CONFIG]442999[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]443000[/ATTACH]

Wiatrołap poszerz kosztem kotłowni bo za wąski jest. Wg mnie przy jednym rzędzie szaf o głębokości 60cm powinno być ze 150cm szerokości w przejściu.

Na piętrze zamień pokój co jest obok sypialni w miejsce łazienki.

A jak masz miejsce na działce to zrób parterówkę.;)

Wiatrołap poszerz kosztem kotłowni bo za wąski jest. Wg mnie przy jednym rzędzie szaf o głębokości 60cm powinno być ze 150cm szerokości w przejściu.

Na piętrze zamień pokój co jest obok sypialni w miejsce łazienki.

A jak masz miejsce na działce to zrób parterówkę.;)

Dzięki za uwagi. Przemyślę sprawę wiatrołapu, a w jakim celu zamienić pokój z łazienką?

niestety działka ma wymiary 20m x 50m i ciężko by było zmieścić sensowną parterówkę.

i porozmawiaj, by schował bardziej tę łazienkę (zastanów sie czy musi być taka wielka - koszty wykończenia łazienki sa bardzo wysokie).

Gość będzie skrepowany, gdy trafi mu się bąk, którego będzie słychać na całym parterze.

Na poddaszu duże okna w ścianach szczytowych aby ograniczyć okna połaciowe.

Sypialnie dzieci z jednej strony (od południa - aby długo miały naturalne światło dzienne), sypialnia rodziców od północy.

Zastanów się czy zamiast garderoby nie zrobić pralni.

moim zdaniem od południa lepiej dac więcej okien, chyba, że z tej strony jest kiepski widok?

jeśli masz do sąsiada na wysokości jadalni bardzo blisko, to lepiej zrobić zwykłe okno niż tarasowe. Inaczej będzie wam zaglądał w talerze.

Coś takiego mi się machnęło.

Mam podobny projekt koncepcyjny własnego domu (jeszcze w planie).

Dół2.jpg

Piętra nie mam siły rysować w Paincie.

Łazienka na piętrze nad kotłownią i łazienką, z jednym pionem kanalizacji.

Pralka u dołu (jeśli suszyć na wietrze) w łazience lub pod schodami (pod schodami można wcisnąć zamrażarkę skrzyniową pożyteczna sprawa w domu).

Na dole prysznic, na górze wanna.

Jeśli dach połaciowy to Warunki Techniczne narzucają odległość komina od kalenicy (1 m od i 30 cm nad).

Można jeszcze wziąć pod uwagę sąsiedztwo schody-kotłownia (czego nie narysowałem) i wejście do niej 4 schodkami poniżej poziomu 0. Ale to już dla palaczy koksem i wychodzi z mody.

o to, że wygodniej mieć pralnię z suszarnią przy sypialniach (garderobie). Możliwie blisko.

Ja tam się cieszę, że mam dwie ściany między pralką a sypialnią. Pralka i suszarka chodzą głównie w nocy - i nie przeszkadza to w spaniu (a trochę hałasują).