Flow45 20.04.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 26.03 wydano decyzję pozytywną pozwolenia na budowę. W dniu 20.04 wykonałem telefon do starostwa z pytaniem co z uprawomocnieniem się decyzji i otrzymałem informację że takowe nie zostanie mi wydane ponieważ zawiesili wydawanie decyzji na mocy Art. 15 zzs. Co w takim wypadku mogę zrobić. Ma ktoś podobny problem ? Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.04.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 a ona się nie uprawomocnia z automatu, po iluś dniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flow45 20.04.2020 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Po 14 dniach od doręczenia stroną zawiadomień ale powinni mi to dać na piśmie tak mi się wydaje. No i urzędniczka przekazała że nie uprwomocnią bo terminy są zawieszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.04.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 urzędniczka nie ma racji, bo obowiązują ją przepisy. Nie ma stanu wyjątkowego, by zawiesić ustawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flow45 20.04.2020 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 No właśnie przytacza Art. 15 zzs z dnia 31.03.2020 a tam jest napisane że zawieszają m.in. postępowania administracyjne. Niestety występuje u mnie strona postępowania co prawda ona nie wnosi sprzeciwu ale urząd i tak swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.04.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Wersja od: 18 kwietnia 2020 r. - składałeś wniosek po tym terminie? Bo prawo nie działa wstecz.W sumie te przepisy zmieniają się codziennie. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.04.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Wystarczy chyba, że nie dostali zwrotek z poczty i wszystko stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flow45 20.04.2020 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Wniosek składałem 17.02 , 26.03 wydali decyzję pozytywną. Zwrotki wróciły mam potwierdzenie. Została formalność, pieczątka . Jak to jeszcze można załatwić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksym89 21.04.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Jestem w tej samej sytuacji ale już trochę zgłupiałem. 14.02 złożyłem wniosek, 10.04 została wydana decyzja, 17.04 dostałem listownie pozwolenie z pieczątką starostwa i podpisem osoby uprawnionej + 2 egz. projektu. Mam kilka stron postępowania (działka przy drodze współwłasnościowej). Nie dostałem pisemnie żadnej informacji, że bieg terminu na odwołanie jest wstrzymany. Wręcz przeciwnie, że termin 14 dni biegnie od daty odebrania pozwolenia czyli 17.04. Jak to byście interpretowali? Termin w końcu biegnie od daty odebrania decyzji czy nie? Dzwoniłem wcześniej do starostwa i pytałem o ten temat. Uzyskałem identyczną odpowiedź, że termin na odwołanie od decyzji nie rozpoczyna się i muszę czekać aż epidemia w Polsce się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flow45 22.04.2020 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Ja narazie robię tak że staram się uzyskać zgody na zrzeczenie się prawa do odwołania.W piątek zamierzam złożyć wniosek o wydanie ostatecznej decyzji zobaczymy jak do tego podejdzie starostwo.To jest jakiaś paranoja co oni wyprawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.04.2020 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Można pisemnie oświadczyć na decyzji "zapoznał/am/em się z decyzją , nie wnoszę odwołania" , podpis. Nie można się zrzec prawa do odwołania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksym89 22.04.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Można pisemnie oświadczyć na decyzji "zapoznał/am/em się z decyzją , nie wnoszę odwołania" , podpis. Nie można się zrzec prawa do odwołania. Oczywiście, że można. 3 posty wyżej przeczytaj na załączonym zdjęciu z mojej decyzji "strona może zrzec się prawa do odwołania od decyzji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.04.2020 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Fakt , że tak napisano na papierze z czerwonymi pieczątkami nie oznacza że autor pisma wiedział co pisze. No dobrze, od dwóch czy trzech lat tak można. .....Może też zrezygnować z wniesienia odwołania, czyniąc to w sposób milczący, polegający na powstrzymaniu się od złożenia odwołania w ustawowo zakreślonym terminie. Jeśli to jest w ustawowym terminie, to jaki jest zysk? ....oświadczenie może być złożone dopiero po rozpoczęciu biegu terminu na wniesienie odwołania. Niedopuszczalne jest złożenieoświadczenia przed wydaniem decyzji. I tak trzeba sempiternę ruszyć do urzędu lub objechać wszystkich uczestników postępowania aby podpisali i w sumie jest to łatwe do poważenia np. przekupstwo lub wymuszenie . Jest to myk na wypadek gdy zwrotek brak lub nigdy miało ich nie być:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flow45 22.04.2020 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 U mnie stroną jest starostwo ponieważ droga pod którą zrobię przyłącze wodociągowe jest własnością skarbu państwa. Więc teraz wychodzi na to że starosta będzie sam przed sobą zrzekał się prawa do odwołania, a jeszcze gmina...chociaż oba urzędy już wydały konkretne zgody na lokalizację i zajęcia pasa drogowego... oczywiście nie jest pewne czy te zrzeczenia się do czegokolwiek wystarczą...no fajnie się teraz domy buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts