Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pozwolenie na budowę

Flow45

Recommended Posts

26.03 wydano decyzję pozytywną pozwolenia na budowę. W dniu 20.04 wykonałem telefon do starostwa z pytaniem co z uprawomocnieniem się decyzji i otrzymałem informację że takowe nie zostanie mi wydane ponieważ zawiesili wydawanie decyzji na mocy Art. 15 zzs. Co w takim wypadku mogę zrobić. Ma ktoś podobny problem ? Pomocy

Jestem w tej samej sytuacji ale już trochę zgłupiałem. 14.02 złożyłem wniosek, 10.04 została wydana decyzja, 17.04 dostałem listownie pozwolenie z pieczątką starostwa i podpisem osoby uprawnionej + 2 egz. projektu.

Mam kilka stron postępowania (działka przy drodze współwłasnościowej).

image000000(1).jpg

Nie dostałem pisemnie żadnej informacji, że bieg terminu na odwołanie jest wstrzymany. Wręcz przeciwnie, że termin 14 dni biegnie od daty odebrania pozwolenia czyli 17.04.

Jak to byście interpretowali? Termin w końcu biegnie od daty odebrania decyzji czy nie? Dzwoniłem wcześniej do starostwa i pytałem o ten temat. Uzyskałem identyczną odpowiedź, że termin na odwołanie od decyzji nie rozpoczyna się i muszę czekać aż epidemia w Polsce się skończy.

Można pisemnie oświadczyć na decyzji "zapoznał/am/em się z decyzją , nie wnoszę odwołania" , podpis. Nie można się zrzec prawa do odwołania.

Oczywiście, że można. 3 posty wyżej przeczytaj na załączonym zdjęciu z mojej decyzji "strona może zrzec się prawa do odwołania od decyzji" :yes:

Fakt , że tak napisano na papierze z czerwonymi pieczątkami nie oznacza że autor pisma wiedział co pisze.

No dobrze, od dwóch czy trzech lat tak można.

.....Może też zrezygnować z wniesienia odwołania, czyniąc to w sposób milczący, polegający na powstrzymaniu się od złożenia odwołania w ustawowo zakreślonym terminie.

Jeśli to jest w ustawowym terminie, to jaki jest zysk?

....oświadczenie może być złożone dopiero po rozpoczęciu biegu terminu na wniesienie odwołania. Niedopuszczalne jest złożenieoświadczenia przed wydaniem decyzji.

I tak trzeba sempiternę ruszyć do urzędu lub objechać wszystkich uczestników postępowania aby podpisali i w sumie jest to łatwe do poważenia np. przekupstwo lub wymuszenie .

Jest to myk na wypadek gdy zwrotek brak :lol2: lub nigdy miało ich nie być:lol2::lol2::lol2:

U mnie stroną jest starostwo ponieważ droga pod którą zrobię przyłącze wodociągowe jest własnością skarbu państwa. Więc teraz wychodzi na to że starosta będzie sam przed sobą zrzekał się prawa do odwołania, a jeszcze gmina...chociaż oba urzędy już wydały konkretne zgody na lokalizację i zajęcia pasa drogowego... oczywiście nie jest pewne czy te zrzeczenia się do czegokolwiek wystarczą...no fajnie się teraz domy buduje.