xyzo 23.04.2020 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Część forumowicze, piszę kolejnego posta z prośbą o pomoc i poradę. Inwestycja w której nabyłem mieszkanie to osiedle 6 domków bliźniaków i już dobiega końca, ale zaniepokoiła mnie instalacja orynnowania. W poprzednich zakończonych inwestycjach tego developera było rozwiązanie odprowadzenia wód deszczowych z rynien pod powierzchnią ogródka do zbiornika pod ziemią, nie podejrzewałem, że może być inne rozwiązanie a jednak. Wszystkie rynny wychodzą centralnie na taras i ogród, dla mnie jest to bardzo dziwne i mam pytaniem czy jest to zgodne ze sztuką i prawem budowlanym. Jeden wypust rynny jest umiejscowiony przy drzwiach tarasowych. W okresach deszczowych będę miał wodospad pod drzwiami co może powodować zawilgocenie a w zimie ściekającą woda na tarasie może zamarzać to stwarza niebezpieczeństwo. Jestem lekko podłamany bo to już kolejne kwiatki jakie wychodzą i nie wiem czy mogę wymusić na deweloperze jakieś inne rozwiązanie odprowadzenia wody deszczowej, i czy w ogóle jest jakieś inne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.04.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 "3maj rynnę, ja biegnę do kasy" . Oczywiście że niezgodne i po taniości. Chyba jeszcze nie odebrane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 23.04.2020 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Jeszcze nie odbierałem mieszkania, obecnie czekają na odbiór budowlany. Potem będą odbiory właścicieli.Ale nie zgodność wynika z prawa budowlanego czy ze zdrowego rozsądku. Jakie jest możliwie rozwiązanie w obecnej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.04.2020 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Rozporządzenie w sprawie WT:§ 28. 1. Działka budowlana, na której sytuowane są budynki, powinna być wyposażona w kanalizację umożliwiającąodprowadzenie wód opadowych do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej.2.19) W przypadku budynków niskich lub budynków, dla których nie ma możliwości przyłączenia do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej, dopuszcza się odprowadzenie wód opadowych na własny teren nieutwardzony, do dołów chłonnych lub do zbiorników retencyjnych. Czyli woda z rynien nie może lać się na kostkę czy asfalt. Pytanie, co jest w zatwierdzonym projekcie (ważne też zapisy w MPZP/WZ) - bo pewnie była jakaś studnia chłonna i/lub rozsączenie, tylko deweloper przyoszczędził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyzo 23.04.2020 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Ok, dzięki. Ciekawe co developer wymyśli. Teoretycznie jak przedłuży spust rynny tak żeby lało się na ogród to już dla niego będzie to rozwiązane zgodne z prawem, bo ogród nie jest terenem utwardzonym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts